|
|
 |
Szorty - Róże i pistolety |
Róże czy pistolety? |
Kind of magic |
|
2% |
[ 3 ] |
Promocja |
|
1% |
[ 2 ] |
Bye bye |
|
3% |
[ 4 ] |
Sztuczka z bańką |
|
5% |
[ 7 ] |
Na placu w Tos Purras |
|
7% |
[ 10 ] |
Ja, Róża |
|
14% |
[ 19 ] |
Zaćmienie |
|
1% |
[ 2 ] |
Jak kryształ |
|
6% |
[ 9 ] |
Misja ocalenia człowieka |
|
3% |
[ 4 ] |
Transakcja |
|
0% |
[ 1 ] |
Rzeźnik z Londynu |
|
6% |
[ 8 ] |
Epilog |
|
7% |
[ 10 ] |
Fajfoklok |
|
10% |
[ 14 ] |
Proszę wstać! Sąd idzie! |
|
5% |
[ 7 ] |
Ostatnie zlecenie |
|
0% |
[ 1 ] |
Neurołowca |
|
10% |
[ 13 ] |
Kurz |
|
3% |
[ 5 ] |
Działka |
|
7% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 48 |
Wszystkich Głosów: 129 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Martva
Kylo Ren

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 17:45
|
|
|
A można jeszcze troszkę podyskutować? Bo ja chciałam zapytać MOFFISSa jaki jest związek 'Promocji' z tematem, nurtuje mnie to od samego początku
I w ogóle dwóch autorów odgadłam, ha! |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
 |
Bellatrix
Batman

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 18:03
|
|
|
Gratulacje dla zwyciezcow mad Witchma Marcin Robert
jesli chodzi o dyskusjie, to dziwi mnie ilosc krytycznych uwag do szorta "Rzeznik z Londynu", nie wiem, czy ja cos znadinterpretowalam, ale:
i moim zdaniem, pomysl swietny. |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 18:05
|
|
|
mad,
Witchma,
Marcin Robert,
oraz bardzo duże gratulacje dla twórcy drugiego mojego ulubionego szorta tej edycji - jewgienija,
mad, Ty to masz "kobiecą rękę" , największe zaskoczenie jak dla mnie, warsztat zauważyłem, ale nie wpadłem, że to Ty
tak podsumowując, ewidentnie lepiej sprawdzasz się w szortach lirycznych (a może takimi wygrywasz),
Fidel, miałem wielki ubaw jak oddałeś głos na nie tego mojego szorta, na którego chciałeś, ale i tak głos trafił do mnie, za co dziękuję
bardzo dziękuję wszystkim za głosy na moje dwa szorty oraz za komentarze, nawet te złośliwe ,
mały komentarz odautorski - zaraz po ogłoszenie tematu przez Stormbringera, przyszły mi do głowy dwa pomysły, jeden liryczny(Epilog) zacząłem pisać od razu, a drugi w założeniu zabawny, miał być moją wprawką w "dialogowy szort" (Proszę wstać...) napisałem dzień przed zakończeniem konkursu, widzę, że się chociaż części spodobały ,
shenra, ano zgubiły się ,
Bellatrix, ja też się dziwię, jak dla mnie, to był znakomity pomysł
mad, jaki to kobieco-liryczny temat zadasz
edit: dopiski |
|
|
|
 |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 18:10
|
|
|
Bellatrix, oświeciłaś mnie, faktycznie teraz się kupy trzyma i to doskonale, czsem czlowiek ślepy taki.
xan4, do uslug |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
Martva
Kylo Ren

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 18:19
|
|
|
Bellatrix napisał/a | to dziwi mnie ilosc krytycznych uwag do szorta Rzeznik z Londynu |
Mnie też, nie rozumiałam jak można nie zrozumieć |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
 |
Ozzborn
Naznaczony Ortalionem

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 18:27
|
|
|
Gratuluję wszystkim tym na podium i tym poza. Szczególnie Neurołowcy jako, że był to mój drugi typ
Rzeczywiście zaskoczenie, że Ja, Róża to dzieło mada. Nie mniej gratulacje. Znacznie bardziej mi się podoba niż teksty z poprzedniej edycji.
Dziwi mnie, że mój faworyt czyli Zaćmienie banshee dostało tylko 2 głosy. Mnie osobiście pomysł bardzo przypadł do gustu. Odrobina redakcji i było by w ogóle cacy. Wiadomo gusta są różne. Gratuluję tak czy inaczej.
Bellatrix, padłem. Ale ze mnie łom, a tak się własnie zastanawiałem skąd się ten Przynoszący burzę wziął. Teraz tochę inaczej patrzę na ten tekst, aczkolwiek wielkiego przełomu nie ma No cóż przynajmniej Kind of magic rogryzłem
Ogólnie edycja ciężka do porównania z poprzednią. Więcej chyba było tekstów na siłę podciągniętych pod temat, no ale i sam temat trochę bardziej skomplikowany. Co do moich recenzji to pisałem je prawie dwa tygodnie po przeczytaniu tekstów, drugi raz czytałem pobieżnie więc tym razem swoje recenzje oparłem na tym co zostało po przetrawieniu i odświeżeniu. Z wiadomych przyczyn nie skupiałem się też na pomniejszych błędach w tekscie chyba że mnie jakoś szczególnie tompnęły.
Bardzo jestem ciekaw jaki temat zaproponuje mad
Jeszcze raz wielkie brawa dla wszystkichuczestników
Edytka: Teraz przeczytam cały temat i zobaczę jak zmieni się mój pogląd na teksty przez pryzmat opinii innych czytelników |
_________________ Czerwony Prorok i Najwyższy Kapłan Ortalionowego Boga
'Irony is wasted on some people.'-T.Pratchett
"Ozzborn, pogódź się z tym. Twoja uroda jest Twoim przekleństwem." (c) baranek |
|
|
|
 |
Nutzz
Yans

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 19:25
|
|
|
Gratuluję wszystkim, jak nie wygranej (względnie, wysokiego miejsca) to odwagi.
I do mada, taka mała prośba - niech następny temacik będzie wymagający/trudny |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 19:35
|
|
|
mad gratuluję zwycięstwa! Twój tekst to również jeden z moich typów.
Witchma, Marcin Robert, również serdecznie gratuluję!
Gratuluję wszystkim uczestnikom |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 14 Marca 2009, 20:03
|
|
|
mad, wielkie brawa - szort pierwsza klasa!
No i bezwiednie dopisałeś fajną puentę do mojego skromnego szorcika, bo wszyscy byli trochę zaskoczeni, że to jednak facet a nie kobieta ( ja typowałem mawete, więc byłem bliżej rozwiązania zagadki )
Witchma, Twoja obecność w czołówce wcale mnie nie dziwi. Obok zwłok panny młodej, mieli w "Rzeźniku" wyłowić z Tamizy jeszcze Wiedźmę, ale - po pierwsze- znaków nie starczyło, po drugie - czułem, że chyba nie będziesz wśród ofiar.
Bellatrix, xan 4, Martva, dzięki za miłe słowa Ja to potraktowałem raczej jako żarcik środowiskowy, nie każdy musi łapać te klimaty. Dużo lepsze szorty w tej edycji były i to miejsce w środku stawki słusznie mi się należy. Byłem już przedostatni od końca, więc zauważam niejaki postęp |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 20:05
|
|
|
jewgienij, dziękuję, że mnie nie utopiłeś
Z przyjemnością zagłosowałam na Twój tekst, choć faktycznie - wyjęty z kontekstu forum i konkretnego konkursu by się nie obronił. |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 14 Marca 2009, 20:11
|
|
|
Witchma napisał/a | jewgienij, dziękuję, że mnie nie utopiłeś |
Wszystko jeszcze przed nami Bierzesz udział w następnej edycji? |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 20:15
|
|
|
jewgienij, no teraz to będziesz ostatnią osobą, która się o tym dowie |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
jewgienij
Parszywiec
|
Wysłany: 14 Marca 2009, 20:19
|
|
|
Czyli jednak tak...
Ostrzę rzeźnicki nóż, kołysząc się i z tępą miną nucąc dziecinną piosenkę na tle piwnicznej ściany. Czerwony odblask na twarzy |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 21:07
|
|
|
jewgienij, przerażasz mnie... |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 21:10
|
|
|
ja tam do końca nie wiem, ale przypomniało mi się, że poprzednio to chyba właśnie mad zadał temat dowolny |
|
|
|
 |
MOFFISS
Connor MacLeod

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 21:10
|
|
|
wielkie gratulacje dla zwycięzcy - mad
oraz chciałem zdementować, nie jestem kobietą. Można sprawdzić organoleptycznie
Bellatrix napisał/a |
Promocja
99.9%, ze pisała to kobieta |
|
Ostatnio zmieniony przez MOFFISS 14 Marca 2009, 22:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 14 Marca 2009, 21:11
|
|
|
xan4, chyba dobrze pamiętasz i to był temat równie przerażający, jak jewgienij |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
Bellatrix
Batman

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 03:14
|
|
|
MOFFISS napisał/a |
oraz chciałem zdementować, nie jestem kobietą. Można sprawdzić organoleptycznie
|
uups, przepraszam ja to jednak nie umiem rozpoznawac plci autora, swego czasu szorta Martvej wzielam za napisanego przez faceta |
|
|
|
 |
MOFFISS
Connor MacLeod

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 07:06
|
|
|
Bellatrix napisał/a |
..jednak nie umiem rozpoznawać płci ... |
mogę podszkolić jak coś
Martva napisał/a | A można jeszcze troszkę podyskutować? Bo ja chciałam zapytać MOFFISSa jaki jest związek 'Promocji' z tematem, nurtuje mnie to od samego początku
|
mam może pokręcone skojarzenia, nie zawsze pistolet musi być bronią, a różą kwiatem.
Pierwsze, Human Roses - "ludzkie róże" - hodowane, a później ścinane dla ozdoby czy też spełniania zachcianek.
Drugie, "zabójstwo androidów" - gwałtowne, pełne nienawiści i ostateczne jak bezwzględny wyrok wylatujący z lufy automatu.
Hm...czy zadowala cię owa konfabulacja? |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 09:56
|
|
|
mad, a miałeś lekkie obawy o wynik, jak w piątek Witchma zaczęła Cię gonić |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 10:15
|
|
|
xan4, wypraszam sobie, nie mam w zwyczaju nikogo gonić Jeśli ktoś jest mi bardzo potrzebny, to wysyłam Tygrysa, żeby mi go przyniósł |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
Martva
Kylo Ren

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 10:54
|
|
|
Bellatrix napisał/a | swego czasu szorta Martvej wzielam za napisanego przez faceta |
O tak, chyba tego długo nie zapomnę
MOFFISS napisał/a | mam może pokręcone skojarzenia, |
No... trochę Dzięki za wyjaśnienie. Myślałam że jesteś tak bardzo przeciwny wszelkim ograniczeniom w konkursie, że postanowiłeś zbojkotować narzucony temat |
skarby
szorty |
|
|
|
 |
MOFFISS
Connor MacLeod

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 11:23
|
|
|
Martva napisał/a |
No... trochę Dzięki za wyjaśnienie. Myślałam że jesteś tak bardzo przeciwny wszelkim ograniczeniom w konkursie, że postanowiłeś zbojkotować narzucony temat |
z pisaniem jest jak z tłuczeniem okna na świat, jedni krwawią, inni łapią świeży oddech, a pozostali zamiatają ślady i wołają szklarza. |
|
|
|
 |
Lynx
Wyduldas Napfluj

|
|
|
|
 |
Marcin Robert
Orient Men

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 14:22
|
|
|
mad i Witchma gratulacje! Wprawdzie nie zdążyłem zagłosować w tej edycji, ale mój głos i tak niewiele by zmienił, bo otrzymałyby go właśnie Ja, Róża oraz Fajfoklok. Szczególnie tekst mada przypadł mi do gustu, choć sądziłem, że jego autorką jest… Martva. No cóż, byłem blisko, bo dwie pierwsze litery się zgadzają.
Gratuluję także pozostałym współkonkursowiczom i dziękuję za głosy oddane na mój tekst.
Bellatrix, neurołowca mianowany przez analogię do urzędnika mianowanego. |
|
|
|
 |
mBiko
Кощей

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 16:28
|
|
|
Gratuluję zwycięzcom, cieszę się, że moja pomyłka przy głosowaniu nie spowodowała zamieszania w rankingu. |
_________________ Wcale nie jestem pod wypływem kolaholu niek jaktórzy w zas pogli momyśleć.
Nie niestem jawet wpiłowie tak pojany jak pożecie mymyśleć. |
|
|
|
 |
Bellatrix
Batman

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 17:03
|
|
|
Marcin Robert napisał/a |
Bellatrix, neurołowca mianowany przez analogię do urzędnika mianowanego. |
ze mianowany to rozumiem, nie zgadzalo mi sie to "przy magistracie" |
|
|
|
 |
Sally
Jaskier

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 20:26
|
|
|
Gratuluję wszystkim shortopisarzom, gratuluję wszystkim zwycięzcom podwójnie, a potrójnie Witchmie - za fajfoklok
I czekam na nowy temat, może się skuszę
xan4 napisał/a |
Sally, jak chcesz to mogę spróbować napisać męski punkt widzenia Proszę wstać! Sąd idzie! po edycji |
Napisz, napisz - powiem Ci potem, co Ci lepiej wyszło |
_________________ "Wciąż uczę się żyć na własnej skórze i płacę jak umiem ten dziwny rachunek..." |
|
|
|
 |
mad
Filippon

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 20:35
|
|
|
Dziękuję za gratulacje, miłe słowa i wszystko, co tutaj napisaliście
Oczywiście dziękuję za wszystkie głosy oddane na mój szort i w ogóle za liczny udział Forumowiczów w zabawie
Gratuluję sąsiadom z podium: Witchmie i Marcinowi Robertowi i wszystkim, którzy spróbowali swych sił
MOFFIS, hrabek, Adanedhel - bardzo mi się Wasze szorty podobały, zdobyliście moje głosiki
Co do szorta "Ja, Róża"- udało mi się chyba Was zaskoczyć? Tak, postanowiłem napisać coś "babskiego", sentymentalnego, klimatycznego. Nie wiem, czy w takiej konwencji czuję się najlepiej, po prostu spróbowałem i jakoś tam wyszło.
Trochę radochy sprawiły mi dwa zarzuty, które kilka osób wyartykułowało:
1. Róża wzywa Boga - oczywiście nie jest katoliczką, jakby sugerowała Bellatrix. Daję słowo, że dogłębnie przemyślałem sens wstawienia tego wyrazu. Oto przyczyny:
a) to zwykłe zawołanie w sytuacji, kiedy coś nam nie wyszło, nad czymś się użalamy, coś idzie nie tak. Równie dobrze mogło być "Jezus Maria!" Moja Róża obserwowała świat, w tym język. Ale to mniej istotne wyjaśnienie.
b) zapewne wiecie, że często piszę szorty "religijne". Tym razem wyszedł inny, a Boga wstawiłem po to, aby pojawił się jakiś znak, że może to być mój szort. I to jest wyjaśnienie "głębsze"
2. "Smętny typ" - zgadza się, że burzy zbudowany klimat. Właśnie dlatego wstawiłem to wyrażenie, aby nie wyszła zbyt gładka, jednoznacznie kobieca stylizacja. Założyłem (tu mogę się oczywiście mylić, ale miałem prawo tak założyć), że autorka - kobieta by tak nie napisała
xan4 - oczywiście nie byłem pewny do końca. Dwie edycje temu już mi się wydawało, że "Wdowi szort" wygra, a sam wiesz, co się stało - Ty okazałeś się zasłużonym zwycięzcą.
Wiedziałem że zaskoczę Chala- Twoje wyłupki " " dały mi dużo radochy. I wybaczam, że mój szort się Tobie nie spodobał
Temat nowej edycji ogłoszę w wątku głównym tuż po północy. Zatem nie zasypiać mi zbyt szybko. Będzie warto poczekać |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 15 Marca 2009, 20:44
|
|
|
mad, witaj, jak najbardziej zasłużony zwycięzca się pojawił
czekamy, czekamy na nowy temat, jak warto czekać to czekam, wszak na wakacjach jestem |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Partner forum