Szorty - W TYM SZALEŃSTWIE JEST METODA - do 21 września 2008 |
Na punkcie których szortów oszaleliście? |
Pisarz |
|
22% |
[ 17 ] |
Obce znaki w Pułtusku |
|
12% |
[ 10 ] |
Ukochani krewni |
|
9% |
[ 7 ] |
"...a na początku był koniec..." |
|
19% |
[ 15 ] |
Bajka o tym jak Podkładka z rynkiem się zmagał. |
|
18% |
[ 14 ] |
Placebo |
|
5% |
[ 4 ] |
Manifestacja |
|
12% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 46 |
Wszystkich Głosów: 77 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

|
Wysłany: 21 Września 2008, 22:26
|
|
|
baskerville, nie ma przeciwskazań, o jakiejkolwiek twórczości, można na tym forum o dowolnej porze i terminie |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 21 Września 2008, 22:27
|
|
|
baskerville napisał/a | Czy macie zwyczaj oceniania tekstów post factum? Bo jeśli tak, to chętnie się wywnętrzę. | ,
a jak najbardziej - ałtorzy pewno chętnie poczytają. |
|
|
|
 |
Chal-Chenet
cHAL 9000

|
|
|
|
baskerville napisał/a | Nie zdążyłam, psiakość! |
Spokojnie możesz cały czas oceniać, nic nie stoi na przeszkodzie. |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Tomcich
Tigana

|
|
|
|
baskerville napisał/a | Czy macie zwyczaj oceniania tekstów post factum? Bo jeśli tak, to chętnie się wywnętrzę. |
Autorzy z reguły są ciekawi opinii o swoich tekstach. Tak więc śmiało możesz się wywnętrzyć.
EDIT: Ale odzew na pytanie. |
_________________ - Jak tam życie?
- Muchom by się spodobało.. |
|
|
|
 |
Chal-Chenet
cHAL 9000

|
Wysłany: 21 Września 2008, 22:34
|
|
|
Tomcich napisał/a | Ale odzew na pytanie. |
Też się zdziwiłem, co tak wszyscy uczynni... |
_________________ Nobody expects the SPANISH INQUISITION!!!
http://zlapany.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Fidel-F2
Wysoki Kapłan Kościoła Latającego Fidela

|
Wysłany: 21 Września 2008, 22:38
|
|
|
całkiem jak nie z naszego forum |
_________________ Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt! |
|
|
|
 |
Tomcich
Tigana

|
Wysłany: 21 Września 2008, 22:39
|
|
|
Chal-Chenet napisał/a | co tak wszyscy uczynni... |
Bo my to uczynne dżentelmeny jesteśmy. |
_________________ - Jak tam życie?
- Muchom by się spodobało.. |
|
|
|
 |
MOFFISS
Connor MacLeod

|
Wysłany: 21 Września 2008, 22:45
|
|
|
baskerville napisał/a |
Bo jeśli tak, to chętnie się wywnętrzę. Bardzo porządny poziom szorciarze tu prezentują - miło było poczytać. |
Auć, coś czuję przez skórę, że trafiliśmy na profesjonalistkę... |
|
|
|
 |
Stormbringer
Marsjanin

|
Wysłany: 21 Września 2008, 23:05
|
|
|
baskerville napisał/a | Bo jeśli tak, to chętnie się wywnętrzę. Bardzo porządny poziom szorciarze tu prezentują - miło było poczytać. |
Witaj, Baskerville. Wywnętrzać można się i przed, i po. |
|
|
|
 |
czterdziescidwa
New Avenger

|
Wysłany: 22 Września 2008, 01:17
|
|
|
Gratuluję Adanedhel! 3/3! |
|
|
|
 |
Stormbringer
Marsjanin

|
Wysłany: 22 Września 2008, 09:09
|
|
|
Adanedhel napisał/a | Momentami zastanawiałem się, czy ktokolwiek nie czuje, że to mój tekst. |
Ach, słodki smak rozpoznawalności. |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 22 Września 2008, 10:05
|
|
|
baskerville, w pamięci będę miała, że nowy rekord to 46,5
cutler napisał/a | Dawno nie widziałem, aby z takim jajem konkurs przeprowadzono |
|
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
"Wszystkie kobiety są piękne, tylko po niektórych tego nie widać."
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
Rafał
.
|
Wysłany: 22 Września 2008, 11:08
|
|
|
Witchma, - gratulacje, bardzo fajnie wyszło
ADHD - mój ty faworycie , gratulacje, rzutem na taśmę, ale wygrana twoja |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 22 Września 2008, 11:16
|
|
|
Rafał napisał/a | Witchma, - gratulacje, bardzo fajnie wyszło |
To gratulacje dla piszących i głosujących Ja tu tylko sprzątam... |
_________________ Basically, I believe in peace and bashing two bricks together.
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
mad
Filippon

|
Wysłany: 22 Września 2008, 18:27
|
|
|
Gratulacje, Adanedhel ! Jesteś Mistrzem, bez dwóch zdań. Mam nadzieję, że będę mógł - wraz z innymi forumowiczami - czytać więcej Twoich szortów. I nie tylko szortów
Gratulacje dla podiumowiczów, którzy nie pozwolili mi wdrapać się na pudło Brawa:Easy i xan4
Organizatorce już gratulowałem edycji wszech czasów, ale nie zaszkodzi jeszcze trochę przyklasnąć. Brawo, Witchma!
A ja zwyczajnie się cieszę, że wziąłem udział w tak udanej edycji. Dziękuję za wszystkie głosy i uwagi, jakie zebrała "Manifestacja". |
|
|
|
 |
Adanedhel
Mroczny Kwiatuszek

|
Wysłany: 22 Września 2008, 18:35
|
|
|
mad napisał/a | Mam nadzieję, że będę mógł - wraz z innymi forumowiczami - czytać więcej Twoich szortów. I nie tylko szortów |
Pracuję. Znaczy nie nad szortami, ale nad tymi nie-tylko-szortami. Ciekawi mnie, co z tego wyjdzie |
|
|
|
 |
baskerville
Gollum
|
Wysłany: 23 Września 2008, 00:19
|
|
|
Cytat | Stałby tak i wyglądał jak typowy angielski policjant nawet, gdyby królowa zrobiła przed nim striptease. |
O matuchno! Elżbieta II topless, w stringach, przy rurze???? Święci pańscy! Armagedon! Ale jaki inspirujący!
Cytat | - Bo jestem przedstawicielem władzy i reprezentuję prawo, a prawo w swej wspaniałomyślności nie zezwala na skakanie po samochodach, demolowanie wystaw i obmacywanie pięknych kobiet, zwłaszcza, jeśli te piękne kobiety są moją żoną. |
Szaleństwo szaleństwem, ale niezgodność liczby mnogiej „pięknych kobiet” i pojedynczej „żony” monogamicznie wyje w uszach.
Cytat | - Ale nie może pan do woli skakać po samochodach - policjant ponownie zakołysał się. |
Cięliśmy znaki, bo się limit miał ku końcowi, co? No i na końcu zdania sterczy kikucik. Albo: Policjant zakołysał się ponownie. Albo chociaż Policjant ponownie się zakołysał.„Się” na finiszu brzmi ułomnie.
Cytat | Harold nie uwierzył szaleńcowi. Myślał, że to przeciętny szaleniec, jakich wielu plącze się po ulicy. Zakołysał się raz jeszcze, poobserwował, jak mężczyźni wiążą szaleńca, po czym poszedł w swoją stronę. |
Powtórzenia wyżej, te wyraźnie zaplanowane, brzmiały fajnie. Tu, dwa pierwsze również, ale trzeci „szaleniec” zazgrzytał o szkło.
I to by było na tyle. Ubożuchna łapanka! Kapitalny tekst. Jestem pod wrażeniem sposobu realizacji zadanego tematu. Autor zwariował narratora i zrobił to z prawdziwą maestrią. Przekomarzanie się z czytelnikiem oszołomionym wielopostaciowością opowiadacza – świetna zabawa! Do tego jeszcze fajny język i swoboda w operowaniu nim. „Pisarz” był moim faworytem i cieszę się, że zwyciężył – należało mu się. Wyrazy podziwu Adanedhel!
PS.
Cytat | Gadająca szynszyla. Skąd mi to przyszło do głowy? |
No właśnie! Skąd? Obłędne hasło!
Połów wpadówek wyrywkowo-ogólnorozwojowy, bez wytykania powtórzeń, zapisu dialogu i takich tam różnych.
Cytat | Zrozumiał jednak, że to nie przelewki, gdy w odległości paru centymetrów od jego głowy przeleciała strzała. W tej samej chwili nogi ugięły się pod nim, a z ust wydobył się pełen bólu wrzask. |
Przeleciała + strzała = uroczy rym dokładny. Lepiej było kazać strzale świsnąć mu koło ucha.
„…przeleciała strzała. W tej samej chwili (czyli w momencie lotu strzały) nogi ugięły się pod nim, a z ust wydobył się pełen bólu wrzask.”
Ulokowałeś te zdania obok siebie wyjątkowo niefortunnie . Wprowadzają czytelnika w błąd, bo wyraźnie z nich wynika, że przyczyną nagłego osłabnięcia i wydania pełnego bólu wrzasku, była właśnie owa strzała co biedakowi wedle głowy latała.
Cytat | Robert, płacząc z bólu, spojrzał ze zgrozą na swoje nogi. |
Rzec by się chciało: Albo rybki, albo akwarium czyli albo niech płacze z bólu i spogląda, albo płacze i spogląda ze zgrozą. Teraz jest o jednego grzybka w barszczu za dużo.
Cytat | - I co zboczeńcu? Znasz już strach, zaraz poznasz ból. |
Bardzo ładne, ale bez sensu, bo skierowane do rannego faceta, właśnie umierającego z bólu!
Kurczę! Ale autor poszalał! Makabra jak się patrzy. Przypomniał mi ten tekst dwa filmy, po obejrzeniu których nawet na Bogu ducha winnych portierów patrzyłam jak na maniakalnych morderców – myśliwych: „Polowanie na indyka” i „Gra o przeżycie”.
Bez żadnej wątpliwości temat metodycznego szaleństwa został zrealizowany, ale Chal-Chenet. postanowił epatować ociekającymi krwią sekwencjami i IMO, cokolwiek przegiął. Co gorsze, nie dopilnował szczegółów. Pisze na przykład, że uciekinier wpada w niedźwiedzie sidła, a potem dodaje opis odniesionych przez niego obrażeń. Odgrzebałam w pamięci „traperskie” lektury z dzieciństwa - J.F. Curwooda, Maya, Londona, dla pewności poguglałam także w necie i stwierdziłam ponad wszelką wątpliwość, że niestety, noga w potrzasku na grubego zwierza kupy się nie trzyma. Takie żelazne szczęki ważą prawie 20 kilogramów i mają niesamowitą siłę, nazwijmy to, zgniotu. Efekt zbyt bliskiego z nimi kontaktu dla ludzkiego odnóża może być tylko jeden – nagła amputacja. No, w najlepszym przypadku drugi - kompletne zmiażdżenie kości. Paskudna sprawa! Krew sika, ale „strzępy mięsa” na pewno nie „wiszą na kawałeczkach skóry”, bo to jednak potrzask, a nie teksańska piła motorowa. Potem kolejne nielogiczności: z sideł wydłubują gościa jego prześladowcy i nie wiadomo po co dokładnie pętają - „w bardzo ekwilibrystyczny sposób” (Czyli co? Chodzili przy okazji po linie?) . Przecież nie miał najmniejszych szans na ucieczkę – nie dalby rady zrobić kroku, poza tym i tak za chwilę powinien się wykrwawić. Wniosek: należało sobie chyba darować ten niedźwiedzi potrzask – za dużo z nim kłopotów i zamienić np. na to takie sprytne łapadełko z lin, które chwyta za nóżki i ofiara dynda głową w dół. Prawda, bezkrwawe, ale za to dające większe pole manewru.
Jedno należy jednak uczciwie Chal-Chenetowi przyznać - wyobraźnię ma! Krwistą jak niedosmażona wątróbka i szaloną, ale z dużym potencjałem!
Koniec na dziś! Jeśli zamieszczę kilka odcinków, to może szybciej doliczę się „25 merytorycznych postów” i zasłużę sobie na awatara. |
_________________ Coś wymyślę, ale trochę później. |
|
|
|
 |
Stormbringer
Marsjanin

|
Wysłany: 23 Września 2008, 07:50
|
|
|
Baskerville, zawsze możesz sobie poratować statystykę komentując poprzednie edycje konkursów. |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 23 Września 2008, 08:07
|
|
|
baskerville szacunek , wyraźnie brakowało Cię wcześniej w tym wątku |
|
|
|
 |
MOFFISS
Connor MacLeod

|
Wysłany: 23 Września 2008, 08:42
|
|
|
xan4 napisał/a | baskerville szacunek , wyraźnie brakowało Cię wcześniej w tym wątku |
Surowa, ale sprawiedliwa |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 23 Września 2008, 08:50
|
|
|
MOFFISS napisał/a | Auć, coś czuję przez skórę, że trafiliśmy na profesjonalistkę... |
no i miałeś rację
czekam z niecierpliwością aż się popastwi nad moim tekstem |
Ostatnio zmieniony przez xan4 23 Września 2008, 09:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MOFFISS
Connor MacLeod

|
Wysłany: 23 Września 2008, 08:55
|
|
|
xan4 napisał/a |
czekam z niecierpliwością jak się popastwi nad moim |
Świntuch! |
|
|
|
 |
xan4
Tatuś Muminków

|
Wysłany: 23 Września 2008, 08:59
|
|
|
no ładnie zabrzmiało, już lecę poprawić ... |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 23 Września 2008, 09:35
|
|
|
baskerville, teksty numeru też planujesz rozbierać na czynniki pierwsze? |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
JacAr
Yoda

|
Wysłany: 23 Września 2008, 09:37
|
|
|
Przecinki!
przecinki...
przecinki???
znam fora literackie, które w dużym swym obszarze zajęte sa dyskusją spod znaku:
"gdzie postawić przecinek". Neverending story, bo jak wiadomo, przecinek powinien byc tam, gdzie powinien być przecinek. I nikt tak do końca nie wie gdzie (vide dwóch korektorów, korektorki, lub korektor i korektorka, sprawdzający ten sam tekst).
Wiec dyskusja policzona jest na tysiąclecia
J |
_________________ www.sepy.com.pl |
|
|
|
 |
agnieszka_ask
marzenie

|
Wysłany: 23 Września 2008, 10:42
|
|
|
mnie uczono, że przecinek, poza miejscami gdzie powinien być, powinien być również w miejscach "na oddech". metoda działa. z resztą, czasem lepiej postawić o jeden przecinek za dużo niż o dwa za mało |
_________________ najlepszym filozofem jest ten, kto potrafi się śmiać |
|
|
|
 |
Witchma
Jokercat

|
Wysłany: 23 Września 2008, 10:44
|
|
|
Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, kiedy ktoś się gubi w zdaniach wielokrotnie złożonych... ale jak taki jeden z drugim nie postawi przecinka przed "że" albo "który", to normalnie mi się nóż w kieszeni otwiera. |
/Maria Czubaszek/ |
|
|
|
 |
Agi
Modliszka

|
Wysłany: 23 Września 2008, 10:54
|
|
|
agnieszka_ask napisał/a | z resztą, czasem lepiej postawić o jeden przecinek za dużo niż o dwa za mało |
Zresztą, bez reszty też |
|
|
|
 |
agnieszka_ask
marzenie

|
Wysłany: 23 Września 2008, 11:03
|
|
|
aj widzisz Agi, bo wstawianie za duże ilości spacji niestety zaczyna być moją cechą rozpoznawczą. pamiętasz "w cale", teraz " z resztą" , a ostatnio przyłapałam się na "w tedy"
dzięki jeszcze raz. zaczną się chyba jeszcze bardziej pilnować, a bynajmniej spróbuję |
_________________ najlepszym filozofem jest ten, kto potrafi się śmiać |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 23 Września 2008, 11:04
|
|
|
Khem. agnieszka_ask napisał/a | bynajmniej | to żart? |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
 |
|