Strona Główna

UżytkownicyUżytkownicy  Regulamin  ProfilProfil
SzukajSzukaj  FAQFAQ  GrupyGrupy  AlbumAlbum  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Winieta

Poprzedni temat «» Następny temat
Tekst numeru 14

Wybierz najlepszy tekst numeru
Siarkiewicz - Najwyższe prawo
6%
 6%  [ 8 ]
Kilian - Sprawa podwórzowa
33%
 33%  [ 38 ]
Juraszek - Klasztor nad brzegiem rzeki
39%
 39%  [ 45 ]
Szymanek - Tanatos
1%
 1%  [ 2 ]
Domagalski - ORP "Dzik": FUGAZI
19%
 19%  [ 22 ]
Głosowań: 62
Wszystkich Głosów: 115

Autor Wiadomość
janek 
Frodo Baggins

Wysłany: 26 Stycznia 2007, 15:05   

MrMorgenstern napisał/a
w ZSRR przeznaczano bardzo duże środki na państwowe plany badawcze nad zjawiskami PSI... (Rosja radziecka po raz pierwszy zajęła się tym jako Państwo) a że Polska to blok wschodni, to może pójść tym tropem...

Ten trop już zajęto. Obaj Andrzejowie - Ziemiański i Zimniak- pisali coś na ten temat.
Niech diabli porwą? To się da zrobić...

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 26 Stycznia 2007, 16:23   

Ja też :-)
Głosujcie użyszkodniki jedne.

Tequilla 
Rzułta rzaba

Wysłany: 26 Stycznia 2007, 21:07   

To ja tak szybko, a szerzej rozpisze się jutro, albo pojutrze.

Głosy dostaje "Klasztor..." i "Najwyższe prawo"

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 26 Stycznia 2007, 21:41   

Dzieki Tequilla. Kto nastepny?
Jak kogoś z poprzedniej strony ominąłem, to spóźnione podzięki.

Ixolite 
Admirał Zwiebellus

Wysłany: 26 Stycznia 2007, 22:50   

Bym zapomniał:
Prawie rzut na taśmę.

Punkty:
FUGAZI - za pomysł i jajcarskie podejście do tematu
Tanatos - za pomysł i nastrój

Bez punktu:
Najwyższe prawo - może być, choć forma baśni w pigułce trochę mi nie podeszła. To znaczy wolałbym tą historię w dłuższej formie.
Sprawa podwórzowa - jak to inni zauważają klimat zbliżony do PiK, ani to dobrze, ani źle, ogólnie tekst fajny. Ale jakoś tak... no inne teksty mi się bardziej spodobały.
Klasztor nad brzegiem - hmm, nie wiem. Zmęczyłem się. Może kiedyś przeczytam jeszcze raz i się wciągne, ale tym razem nie trafiło do mnie, nie byłem w stanie przeczytać całego za jednym podejściem.

Ogólnie krótsze teksty jakoś mają u mnie w tym numerze lepsze notowania.

Rzekłem.

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 26 Stycznia 2007, 23:56   

Dzieki ixolite, no to jedźmy, jedźmy bracia. I siostry, i ty Romku. :-)

Nexus 
Dragon Slayer

Wysłany: 27 Stycznia 2007, 15:23   

Oddałem głos na "Klasztor nad brzegiem rzeki" Juraszka i ORP "Dzik": FUGAZI Vikinga.
Pierwsze opowiadanie dostało punkt za chińskie klimaty tak rzadko goszczące u nas (nie tylko w SFFH).
Drugie - za humor.
Numer generalnie nie przypadł mi do gustu. Cofam się o jeden numer do tyłu, by nadrobić zaległości. Może będzie lepiej.

MrMorgenstern 
Stalowy Szczur

Wysłany: 27 Stycznia 2007, 15:31   

janek napisał/a
MrMorgenstern napisał/a
w ZSRR przeznaczano bardzo duże środki na państwowe plany badawcze nad zjawiskami PSI... (Rosja radziecka po raz pierwszy zajęła się tym jako Państwo) a że Polska to blok wschodni, to może pójść tym tropem...

Ten trop już zajęto. Obaj Andrzejowie - Ziemiański i Zimniak- pisali coś na ten temat.

Coś... parapsychologia to szeroki temat. Można przecież badać telekinezę, hipnozę, zabijanie myślami, wpływanie myślami na kogoś - tego jest mnóstwo. Czarna magia, pojmowana szeroko, chociażby. Temat UFO jest też niezły a propos PRL-u, przecież jest opisany jakiś przypadek, był o tym komiks. Mnie by to się nie gryzło ;)

NURSie, a co Ty napisałeś w związku z tematami w naszej rozmowie?
Ostatnio zmieniony przez MrMorgenstern 27 Stycznia 2007, 15:45, w całości zmieniany 1 raz  

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 27 Stycznia 2007, 15:44   

Polowanie na jednorożca, o tym jak państwo nasze kochanieńkie, politycznie utylizuje sidekicków :-)

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 27 Stycznia 2007, 15:45   

Dzieki nexusie za głos. spieszcie sie oceniac teksty, bo tak szybko nowe nadchodzą!

MrMorgenstern 
Stalowy Szczur

Wysłany: 27 Stycznia 2007, 16:00   

Polowanie na jednorożca... muszę wyszperać 8)

Tequilla 
Rzułta rzaba

Wysłany: 30 Stycznia 2007, 13:17   

To ja pierwszy Gratulacje dla Gustawa! :) Ponieważ wygrał to w razie naszego ewentualnego spotkania przy piwku na jakimś fantastycznym zjeździe stawia pierwszą kolejkę ;) :)

A co do tekstów i mojego opowiadania to jeszcze się nie wypowiem z braku czasu, ale postaram się uczynić to jutro, lub pojutrze.

Gustaw G.Garuga 
Bakałarz

Wysłany: 31 Stycznia 2007, 12:51   

Dziękuję za ostatnie głosy i opinie :) I za gratulacje :D I za łaskawe pozwolenie postawienia pierwszej kolejki :mrgreen:

Arlon 
Langolier

Wysłany: 10 Lutego 2007, 13:05   

Ostatnimi czasy SFFH już nie czytuję. Kupować oczywiście kupuję (mój wkład w kulturę i promocje fantastyki), więc czasem, gdy coś jest zachwalane to przeczytam. Albo gdy jest to short, wtedy też czytam.

Kilian - Sprawa podwórzowa
Tekst bardzo zachwalany na forum NF, a i tutaj chyba. Uznałem, że przeczytam, bo poprzedni horror był niezgorszy. Zawiodłem się. Miało być świetnie i cudownie, wszystko miało się wyjaśnić dopiero pod koniec i zaskoczyć, a ja długo przed końcem wiedziałem jaki będzie finał (sam bym wymyślił podobny :P ). Za wiele się spodziewałem po tylu pochlebnych opiniach. Podobało mi się np. nagłe "musisz nakarmić wilki", które usłyszał bohater. Nie żebym się przestraszył, ale klimatyczne to było.

Juraszek - Klasztor nad brzegiem rzeki
Lubię styl Dawida, lubię dalekowschodnie klimaty. Głównego bohatera przesadną sympatią nie darzę, ale, że jest człowiekiem ze słabościami, realistycznym to i on mi się podoba. Nie podoba mi się za to fabuła. Tak jak poprzednio jest pretekstem do ukazania umoralniającej puenty. Brakowało mi akcji.
Zastanawiałem się czy kupiłbym zbiór o Xiao, gdyby został wydany - naprawdę podoba mi się język, którym są opisane jego perypetie. Ale one same, to co się tam dzieje... Może trochę za dużo siedziałem w klimatach Japonii i dlatego daleko mi do zachwytów nieeksploatowanym sztafażem. Tam się po prostu za mało dzieje i wszystko niezależnie od głównego bohatera.

Domagalski - ORP Dzik: FUGAZI
Może być, przeczytać można, nawet śmieszne, choć nie do końca podchodzi pod mój gust.

Gustaw G.Garuga 
Bakałarz

Wysłany: 10 Lutego 2007, 13:17   

Zaskoczyłeś mnie Arlonie, nigdy nie myślałem, że można zakończenia Tygrysa i Klasztoru odebrać jako "umoralniające". Niebawem kolejne opowiadanie, styl na pewno ten sam, co zaś do zakończenia i reszty... sam już nie wiem :)

Arlon 
Langolier

Wysłany: 10 Lutego 2007, 14:15   

Ogólna wymowa tekstu ma dość typowy morał właściwy dla przypowieści bardziej niż dla beletrystyki. Przynajmniej ja tak to odbieram. Akcja jest niejako pretekstem dla ukazania jakiejś myśli. Innymi słowy: więcej akcji proszę, a będę kupował Twoje książki.

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 10 Lutego 2007, 14:24   

Jest więcej akcji, jest brutalny seks i są gorące zabójstwa :-) Bierz w ciemno.

Arlon 
Langolier

Wysłany: 10 Lutego 2007, 15:13   

Jasne, że wezmę.

Gustaw G.Garuga 
Bakałarz

Wysłany: 10 Lutego 2007, 16:28   

Zapraszam do mojego wątku. Powiem zupełnie szczerze, że Twoje widzenie Klasztoru mocno mnie zaskoczyło i chętnie przeczytałbym coś więcej. Co zaś do opowiadań ogólnie - mogę tylko obiecać, że jedne będą bardziej sensacyjne, a inne bardziej kameralne, zależy, jak się fabuła potoczy... Dwa najbliższe opowiadania będą poruszać tematy erotyczne ("brutalny seks" :wink: ) i bardzo jestem ciekaw, jak przyjmą to czytelnicy płci obojga i w wieku zróżnicowanym :D

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 10 Lutego 2007, 16:54   

A co mi tam, brutalny seks i wyuzdane morderstwa, i czarny magik! Jakos tak wyszło, że w prawie każdym opowiadaniu eros tyka sfer intymnych...
Zapraszam do lektury

Anko 
Niki

Wysłany: 12 Lutego 2007, 18:09   

Jako że głosowanie dobiegło końca, jeszcze raz gratuluję zwycięzcom: Gustawowi i Tequilli. Zaprawdę, Wasze spotkanie pod szczęśliwą gwiazdą się odbyło. Czytelnicy czekają na więcej! :mrgreen:
Hmm, a co do ewentualnego "morału"... ja bym to nazwała raczej puentą. Jedni lubią mocne zakończenia, inni nie lubią "ostro po oczach". Niemniej, jak zaznaczyłam, dla mnie "morał" z gatunku tych odstręczających to byłby, gdyby bohater za czyny dostał awans i pół ręki księżniczki. :P A tak, to uważam, nie ma się czego czepić w tym względzie. :wink:

P.S. I warto też podkreślić trzecie miejsce Vikinga, zwłaszcza, że niemal trzykrotnie przeważa punktowo nad miejscem czwartym. :bravo

andre 
Szninkiel

Wysłany: 4 Kwietnia 2007, 13:25   

a tu tez jakos brakło NURSowego speechu :(
i w 13tce tez...ej,Robert...dawaj przemowy zaległe... :D
Ostatnio zmieniony przez andre 4 Kwietnia 2007, 13:27, w całości zmieniany 1 raz  

Dunadan 
Abraham van Helsing

Wysłany: 4 Kwietnia 2007, 13:27   

Fiu fiu... NURS bedzie mial roboty, nie ma co...

Luck yourself

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 4 Kwietnia 2007, 16:10   

Lud spragniony spijać słowy
co ruczajem z ust moich...
itd, itp, przejdźmy do konkretów a te są takie, że wieczorkiem bede miał chwile oddechu od roboty, to siedne i w ramach odpoczynku od pisania, napiszę :-)

hrabek 
Kapo di tutti frutti

Wysłany: 5 Kwietnia 2007, 08:51   

No i byl wieczorek i znikl. Post podsumowujacy widocznie tez :twisted:

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 5 Kwietnia 2007, 11:15   

Mnie nie zniknął, tylko sie skończył.

krisu
[Usunięty]

Wysłany: 6 Kwietnia 2007, 22:43   

I jeszcze się sianem wykręca :evil:

NURS 
Ojciec Redaktor

Wysłany: 7 Kwietnia 2007, 01:02   

Obiecałem, napiszę, ale muszę miec chwilę, zeby wątki przejrzeć.

Anko 
Niki

Wysłany: 7 Kwietnia 2007, 13:44   

andre napisał/a
i w 13tce tez...ej,Robert...dawaj przemowy zaległe...
W 13-stce przemowa była, Andre. :) O, tu:
http://www.science-fictio...p=136364#136364

andre 
Szninkiel

Wysłany: 10 Kwietnia 2007, 08:23   

faktycznie.Mea culpa... :(

Odpowiedz do tematu