Na czym grać? Konsola vs pecet. |
Autor |
Wiadomość |
ilcattivo13
Wirtualny Suwalski Niedźwiedź
|
Wysłany: 17 Czerwca 2016, 08:54
|
|
|
ketyow - prawie gadasz, dać Ci bimbru!
Rozwój? Progresja? Ewolucja? A na cholerę nam to? Zrównajmy wszystko w dół konsolami
Znalazłem jeszcze jeden argument za pecetami - na konsolach nie ma indyków Nie ma FTLa, nie ma SotS:tP... |
_________________ DVRVM CACANTES MONVIT VT NITANT THALES |
|
|
|
|
konopia
Marudny maruda marudzący
|
Wysłany: 19 Czerwca 2016, 20:57
|
|
|
a co w sumie oznacza ten termin - "Indyk"? |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 20 Czerwca 2016, 07:23
|
|
|
To będzie chyba mój pierwszy poważny post w tym temacie. Na konsoli nie gram, bo nie mam czasu, a jakieś tam sporadyczne Forza Horizon 2 się nie liczy. Podstawowa różnica pomiędzy PC i powód kupna konsoli X1 to Kinect. Córki tłuką Just Dance, żona Zumbę. Sports Rival też jest niezłe, szczególnie jak są goście i trochę się człowiek zasiedzi, to takie kręgle np. są niezłą zabawą. Gdyby nie kinect, w życiu bym konsoli nie kupił.
Syn w zasadzie tylko czasem popyka w jakiegoś asasina, bo we wszystko już grał na PC i tak sobie tylko dla lepszej (większej) grafiki i dźwięku czasem włączy. Jakichś specjalnych różnic nie ma. Faktycznie jakby podłączyć PC do kina domowego i do pada to różnic nie ma żadnych. Widocznych różnic, bo mikroskopu do ekranu TV nie przykładam. |
|
|
|
|
Homer
Admirał Ackbar
|
Wysłany: 20 Czerwca 2016, 09:03
|
|
|
Rafał napisał/a | Faktycznie jakby podłączyć PC do kina domowego i do pada to różnic nie ma żadnych. Widocznych różnic, bo mikroskopu do ekranu TV nie przykładam. |
Taki Wiedźmin na ultra różnice robi bez mikroskopu.
W porównaniu do tego co widziałem na ekranie w sklepie z edycji konsolowej. |
_________________ "All I can say is... keep reading. The best is yet to come." |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 20 Czerwca 2016, 22:20
|
|
|
konopia napisał/a | a co w sumie oznacza ten termin - Indyk? |
To jedynie słuszna (bo moja ) nazwa gier robionych przez studia niezależne. Nisko- lub średniobudżetowych (jak ostatni Wasteland 2), często finansowanych przez crowfunding, w których liczy się pomysł i grywalność, a nie wodotryski efektów specjalnych i to, żeby zadowolić każdego, czyli nikogo
Większość gier, które przez ostatnie parę lat omawiałem po sąsiedzku we "W co gramy...", to były indyki
Rafał - zaimponowałeś mi To ja też postaram się być poważny Jedyna prawdziwa przewaga konsol, czyli możliwość wykorzystania jakiegokolwiek kontrolera ruchu, kinecta lub czegoś w tym stylu, zgasła dobre pięć lat temu, gdy Sony wypuściło Razera Hydrę, albo w 2012, gdy pojawił się asusowy Xtion, czy gdy Microsoft stworzył oprogramowanie pozwalające wykorzystywać xboxowego kinecta w pecetach. I w to wszystko, w co grało się na Xboxie z kinectem można zagrać na pececie
Tylko, że to się nie przyjęło na rynku. Pecetowcy grają w inne gry, w których zastosowanie takiego kontrolera jest bezsensowne. A przy tych grach, które są na obie platformy, na przykład samochodówkach, pecetowcy wolą kupić sobie kierownicę z pedałami (zwłaszcza taką, którą można też używać w symulatorach samolotów jako wolant i ruddery).
Ergo, pecety i konsole to dwa całkowicie różne segmenty rynku i wszelkie konflikty, przynajmniej po stronie pecetowców, wywołują producenci gier, którzy chcą na jednym produkcie zarobić na obu rynkach, ale żeby to zrobić, muszą okrajać gry tak, żeby dało się w nie grac na sprzętach faktycznie słabszych i pozbawionych pewnych możliwości, czyli konsolach. Praktycznie wszystkie obecnie pecetowe tytuły z klasy AAA, poza większością strategii, których nie da się okroić i przystosować na konsole, to właśnie takie gry - zrównane w dół do tytułów stricte konsolowych, zmuszające normalnego zdrowego blaszakowca do zapominania o tym, co jego sprzęt potrafi. Albo do grania w indyki |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 20 Czerwca 2016, 23:18
|
|
|
gorat - możesz pokazać, w którym zdaniu napisałem, że "indyki mają lepszą grafikę"?
A poza tym, ja używam tego terminu od trzech, czterech lat, a artykuł na wiki ma niecały rok |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
Wysłany: 20 Czerwca 2016, 23:36
|
|
|
ilcattivo13 napisał/a | zapominania o tym, co jego sprzęt potrafi. Albo do grania w indyki | Zadaniem sprzętu jest renderowanie, więc jeśli dopiero indyki potrafią go wykorzystać - mają lepsze to, co jest wyświetlane. A co innego to jest jak nie grafika?
Wpisz się w kreditki ze źródłem |
_________________ Początkujący Wiatr wieje: Co mogę dla kogoś zrobić?
Zostań drzewem wiśni.
---
鼓動の秘密
U mnie działa. |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 21 Czerwca 2016, 00:24
|
|
|
Wiesz, ja tego "Albo", to nie użyłem tak sobie, jako wypełniacza, czy cuś
E-tam, będzie jak z "fanzolonym światem Łolta Dizneja" Krewna ma to na kasecie VHS ze swojego wesela sprzed dwudziestu chyba już sześciu lat lat, a i tak są tacy, co mówią, że ja ten tekst zerżnąłem od kogoś, bo oni to słyszeli wieki temu |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 21 Czerwca 2016, 07:10
|
|
|
ilcattivo13 napisał/a | Microsoft stworzył oprogramowanie pozwalające wykorzystywać xboxowego kinecta w pecetach. I w to wszystko, w co grało się na Xboxie z kinectem można zagrać na pececie | Jestem w głębokim szoku jak można być tak głupim, żeby wydawać (pewnie niezłe) pieniądze na projekt skazany z góry na porażkę. Serio coś z tego wyszło? Pewnie potrzebne są jakieś dodatkowe cudeńka, aby kinecta podłączyć jakoś do piecyka. Do tego jakiś emulator czy inszy czort, żeby w ogóle widział płytę z grą. Ewentualnie osobne wersje gier z kinectem na PC - co jest horrorem. Facet który to wymyślił (bo to pewni facet, kobiety są na ogół bardziej pragmatyczne) zdobył tytuł debila roku.
ilcattivo13 napisał/a | Tylko, że to się nie przyjęło na rynku. Pecetowcy grają w inne gry, w których zastosowanie takiego kontrolera jest bezsensowne. | to oczywiste, że padło. Kinect wymaga przestrzeni co najmniej 2 x 3 m i jest to minimalne minimum. Grasz (ciałem) jakieś 2,5 - 3 m od kinecta. W przypadku PC grasz twarzą w monitorze (no, zazwyczaj). Przenosić cały złom? Wymyślać jakieś okablowania przez pół chałupy? Prościej kupić drugą maszynkę. Co za banda tłuków bez wyobraźni z tego MS. |
|
|
|
|
ilcattivo13
|
Wysłany: 21 Czerwca 2016, 15:38
|
|
|
U mnie biurko z kompem stoi na środku strychu, przynajmniej w trzech kierunkach mam po 3-4 metry wolnej przestrzeni
Ten pecetowy kinect, to pewnie nie kosztował wcale Mikregosoftu zbyt dużo. W końcu Xboxy też działają na łindozie, tyle że mocno okrojonej i zmodyfikowanej |
|
|
|
|
konopia
Marudny maruda marudzący
|
Wysłany: 22 Stycznia 2017, 19:32
|
|
|
Dane z ubiegłego roku z USA:
Cytat | Wyniki amerykańskiej branży raczej rozczarowują. Obroty w dziale konsolowego software'u spadły o 12% do 1,19 miliardów dolarów (w przypadku gier na PC obroty spadły do poziomu 45 milionów dolarów), a w zakresie konsolowego hardware'u aż o 20% do 994 mln dolarów. |
źródło: http://www.ppe.pl/news/48...rezultatow.html
szkoda tylko, że nie podali o ile procent spadła sprzedaż gier na PC, zastanawia ogólny spadek sprzedaży gier.
Bo to że rynek się nasyca sprzętem to dla mnie rzecz oczywista, stąd tez ten spadek sprzedaży konsol. |
_________________ Powinniśmy szanować poglądy religijne bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia,
do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, że jego żona jest piękną kobietą, a dzieci bardzo mądre. |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
ketyow
Jim Raynor
|
|
|
|
|
ketyow
Jim Raynor
|
Wysłany: 23 Stycznia 2017, 12:09
|
|
|
Playstation 4: na jedną konsolę przypada około 7 kupionych gier. To niby dobry wynik, ale... Konsola jest na rynku ponad 3 lata. Ja na samej wyprzedaży steam w grudniu kupiłem ok. 15 gier. Tanio, bo tanio, bo co innego kiedy gra kosztuje 5-10 euro a nie 30-50, ale jednak mam na steamie prawie 250 tytułów.
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=102160
Jak to jest? Tak dużo piractwa na konsolach nowej generacji? Ja teraz jak mam sporo czasu to 10 gier ukończyłem w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. 7 gier w trzy lata to wydaje się, jakby sprzęt był uruchamiany okazjonalnie. Nawet biorąc pod uwagę, że część osób przez rok gra tylko w GTA V to wydaje mi się to wynikiem mizernym. Może nie tyle pod względem wydanej kasy, bo gry są tu dość drogie, ale pod względem radochy takiego konsolowca ze swojej maszynki do gier. |
_________________ http://ketyow.deviantart.com
http://www.biblionetka.pl/ |
|
|
|
|
thinspoon
Ming of Mongo
|
Wysłany: 24 Stycznia 2017, 07:35
|
|
|
Na konsolach prężnie działa drugi obieg. Nowe gry do tej pory kupiłem 3 i wątpię, żebym miał kupić kolejną.
10 gier w 2 miesiące? No to musisz mieć naprawdę dużo wolnego czasu |
|
|
|
|
Adon
Wiedźmin
|
Wysłany: 24 Stycznia 2017, 09:08
|
|
|
Z braku czasu, ja 1 na rok z trudem daję radę. Jak żyć? |
|
|
|
|
Luc du Lac
Cynglarz
|
Wysłany: 24 Stycznia 2017, 09:18
|
|
|
thinspoon napisał/a |
10 gier w 2 miesiące? No to musisz mieć naprawdę dużo wolnego czasu |
znak że baby nie ma |
|
|
|
|
ketyow
Jim Raynor
|
Wysłany: 24 Stycznia 2017, 09:47
|
|
|
Pomiędzy kontraktami mam wolne i siedzę w domu (pomijając e-szkolenia czy jakieś fizyczne kursy na okrągło). Kobita w pracy a ja nadrabiam zaległości Oczywiście grałem generalnie w krótkie gry, takie 4-12 godzin. Wiedźminy i Pillarsy czekają, nie chcę przepaść na amen. |
_________________ http://ketyow.deviantart.com
http://www.biblionetka.pl/ |
|
|
|
|
konopia
Marudny maruda marudzący
|
Wysłany: 24 Stycznia 2017, 17:29
|
|
|
Są tacy to graja tylko jedną grę, co najwyżej kupują kontynuacje, i nie chodzi mi tutaj o serię COD, choć u maniakalnych graczy w CODa to podobno normalne, ze się gra tylko w to.
Córka moja gra tylko w Forza Horizon, z konsolą dostał dwójkę, w dniu premiery kupiła sobie najnowszą część i wystarczy jej to do czasu wydania kontynuacji.
A używki to podstawa!
No i te programy - abonamenty w stylu PS+ czy xbox gold, dają "darmowe" gry w abonamencie, w ten sposób pograłem w kilka gier, a ze ilość czasu ograniczona to i nie ma kupowania "nowych". |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 24 Stycznia 2017, 20:22
|
|
|
konopia, u mnie to samo |