Dlaczego tak malo SF w polskiej TV |
Autor |
Wiadomość |
Fenris
Tom Bombadil

|
Wysłany: 20 Lipca 2007, 09:37
|
|
|
ja wiem dlaczego!!!!!!!!! To olśnienie po prostu, geniusz mój umysłowy :
OTO POWÓD :
Ponieważ po wyemitowaniu kolejnego M jak miłość, Plebanii czy Złotopolskich dyrektorzy programowi stwierdzili że widz dostał już dość dawki fantastyki jak na jeden dzień (i tak codziennie nieodmiennie ). |
|
|
|
 |
shanag
Gollum
|
Wysłany: 26 Lipca 2007, 16:23
|
|
|
Szczerze mówiąc, nie przeszkadza mi mała ilość filmów SF w polskiej TV - mam internet i prawo traktujące o dozwolonym użytku prywatnym czy jakoś tak |
|
|
|
 |
agnieszka_ask
marzenie

|
Wysłany: 26 Lipca 2007, 16:25
|
|
|
shanag napisał/a | mam internet i prawo traktujące o dozwolonym użytku prywatnym czy jakoś tak |
czyżbyś miał przepaskę na oku, drewniana nogę i hak zamiast ręki? |
_________________ najlepszym filozofem jest ten, kto potrafi się śmiać |
|
|
|
 |
shanag
Gollum
|
Wysłany: 26 Lipca 2007, 16:29
|
|
|
Nie rozumiem. Z internetu przez FTP/HTTP można legalnie i nieodpłatnie ściągać filmy i muzykę (gry i programy już nie) i używać ich sobie do woli, pod warunkiem, że nie czerpiemy z tego korzyści majątkowych. Tak mówi prawo. Czy coś pominąłem? |
|
|
|
 |
agnieszka_ask
marzenie

|
Wysłany: 26 Lipca 2007, 16:31
|
|
|
po cienkiej linii stąpasz shanag... |
_________________ najlepszym filozofem jest ten, kto potrafi się śmiać |
|
|
|
 |
shanag
Gollum
|
Wysłany: 26 Lipca 2007, 16:39
|
|
|
Spokojnie, linków nie podaję, a filmy też dosyć często KUPUJĘ - po prostu nie stać mnie na nabywanie każdego filmu (a i wiele z tych, co oglądam - zwłaszcza horrorów - jest w Polsce zwyczajnie niedostępna), więc korzystam z tego dogodnego prawa
Z mojej strony EOT, bo rzeczywiście nie chcę się narażać... |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 27 Lipca 2007, 00:48
|
|
|
Prawdę mówiąc, wszystkie te produkty maja copyrighty i sa chronione prawem autorskim. Tak jak SFFH i SF, które mozna, jak toś poszuka , ściągnąć z sieci. Chwalenie sie tutaj, że się coś ściąga, to jak ogłoszenie iż jest sie homo, w samym środku pochodu nazistów |
_________________ Bez gwiazdy nie ma jazdy! www.robertjszmidt.pl
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
 |
dzejes
prorok

|
Wysłany: 27 Lipca 2007, 00:51
|
|
|
NURS napisał/a | to jak ogłoszenie iż jest sie homo, w samym środku pochodu nazistów |
Albo odwrotnie
BP NMSP |
_________________ If we shadows have offended,
Think but this, and all is mended,
That you have but slumber'd here
While these visions did appear. |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 27 Lipca 2007, 00:58
|
|
|
Albo odwrotnie, to chyba tak samo boli, tylko nie w tym samym miejscu |
Nowe na stronie: premierowy fragment "Pól dawno zapomnianych bitew) i nowy wpis na blogu. |
|
|
|
 |
Ziuta
Nerwus

|
Wysłany: 28 Lipca 2007, 14:33
|
|
|
Ale wiecie, że tym przypadku bywają niepuste iloczyny dwu zbiorów? Taki Ernst Roehm, na przykład |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
 |
piotres19
Tysiak pierwszy - Horus

|
Wysłany: 30 Lipca 2007, 17:29
|
|
|
po co ten post - przecież w polskich serialach jest dużo fantastyki
"Samo życie", "Na wspólnej" itp.
Wszystkie takie seriale opisują życie polaków jak z bajki.
Wszystko ładnie, pięknie, nie ma rzeczy niemożliwych
A przecież w realnym świecie jest to niemożliwe
Jedyny serial naprawdę dobry który ostatnio powstał to "Ranczo"
Opowiada prawdziwe życie wielu ludzi. Jeśli ktoś niewierzy to niech jedzie na wioskę
i tam się przekona ile racji jest w tym serialu
Osobiście jestem za, żeby było więcej seriali SF. Najlepiej po 2 odcinki na TVP (1 ew. 2)
Wówczas niebędzie reklam
Proponuje gwiezdne wrota, lost 3 itp |
|
|
|
 |
salo
Jaskier

|
Wysłany: 6 Sierpnia 2007, 10:07
|
|
|
Popieram propozycję o serialach w TVP, ale pomysł z Gwiezdnymi Wrotami to raczej chybiony nie to miejsce i czas. |
|
|
|
 |
Alex
Sky Captain

|
Wysłany: 6 Września 2007, 12:19
|
|
|
Tak, tylko że jak już nadadzą, to będzie jak z "Supernatural" (serduszka w oczach ) albo innymi serialami i najlepiej niech te "fantastyczne bzdury" lecą gdzieś o pierwszej, drugiej w nocy, tak - to najbardziej odpowiednia pora...
Nie umiem nawet wyrazić, jak mnie to wkurza, spychanie poważniejszej fantastyki (niż np. Power Rangers dla dzieci, ile czasu to leciało...) buciorem jakiegoś prezesika na samo dno, bo przecież nie będzie oglądalności |
|
|
|
 |
lavojtek
Kapitan Kirk

|
Wysłany: 6 Września 2007, 13:14
|
|
|
Powod jest banalnie prosty! Fantastyka jest sprzeczna z nauka kosciola powszechnego a skoro 90% Polakow to katolicy wiec zadna SF nie jest potrzebna a nawet niewskazana
P.s i prosze mi nie kontrargumentowac C.S.Lewis'em badz Tolkienem |
_________________ "Każdy zna jakąś Klarę Barcelo" |
|
|
|
 |
Alex
Sky Captain

|
Wysłany: 6 Września 2007, 14:46
|
|
|
lavojtek napisał/a | wiec zadna SF nie jest potrzebna |
mnie jest potrzebna, ja protestuję! |
|
|
|
 |
Ziuta
Nerwus

|
Wysłany: 6 Września 2007, 18:51
|
|
|
lavojtek napisał/a | P.s i prosze mi nie kontrargumentowac C.S.Lewis'em badz Tolkienem |
Zostaje Chesterton. I jeden Dobraczyński. Że o Zajdlu nie wspomnę |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
 |
Sergent
Langolier

|
Wysłany: 9 Września 2007, 09:37
|
|
|
Ja też protestuję. Nie mogę normalnie funkcjonować bez fantastyki. |
_________________ "Wszyscy żyjemy w rynsztoku, ale niektórzy z nas patrzą w gwiazdy."- Oscar Wilde |
|
|
|
 |
Mellorn
Gollum
|
Wysłany: 9 Września 2007, 14:10
|
|
|
Ziuta napisał/a | lavojtek napisał/a | P.s i prosze mi nie kontrargumentowac C.S.Lewis'em badz Tolkienem |
Zostaje Chesterton. I jeden Dobraczyński. Że o Zajdlu nie wspomnę |
Chesterton? A to dlaczego? ^^
Btw- lavojtek, nie masz racji, wystarczy spojrzeć na przykład Odysei Kosmicznej 2001, która jest na oficjalnej liście filmów polecanych przez Kościół katolicki. |
|
|
|
 |
lavojtek
Kapitan Kirk

|
Wysłany: 9 Września 2007, 14:12
|
|
|
Ja tak sobie zakpilem jako zadeklarowany katol i milosnik fantastyki w jednym
edit: Chesterton OK ale dlaczego Dobraczynski? Nie wiedzialem ze tez "uprawial" fantastyke? |
_________________ "Każdy zna jakąś Klarę Barcelo" |
|
|
|
 |
Ziuta
Nerwus

|
Wysłany: 9 Września 2007, 17:35
|
|
|
Podobno "Wyczerpać Morze" to czytsej wody postapokaliptyk. Ale jeszcze nie czytałem. |
|
|
|
 |
Kruk Siwy
Wierny Legionista

|
Wysłany: 9 Września 2007, 18:39
|
|
|
To przeczytaj. Nie ma akcji zabili go i uciekł ale trochę problemów moralnych... czy słusznie postawionych to inna sprawa. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
 |
Czarny
GrimMod
|
Wysłany: 18 Października 2007, 07:28
|
|
|
Będzie lepiej (za stopklatką):
Cytat | Battlestar Galactica, Flash Gordon, Dexter w Polsce w Sci Fi Channel oraz Universal Channel
Od grudnia koncern NBC Universal wprowadzi do Polski dwa kanały filmowe ze swojej oferty. Będą to stacje Sci Fi Channel oraz Universal Channel. Oba kanały zaprezentowane zostały podczas XXXI Międzynarodowej Konferencji i Wystawy PIKE 2007 w Zakopanem.
Sci Fi Channel to całodobowa stacja, która nadawać będzie filmy i seriale z gatunku science fiction. Jak wynika z materiałów prasowych dostępnych na konferencji, w ofercie kanału znajdą się m.in. znane w Polsce seriale Battlestar Galactica, Mroczny Anioł, Anioł Ciemności czy Czarodziejki, a także nie emitowany jeszcze w naszym kraju serial Flash Gordon.
Z kolei Universal Channel emitować będzie filmy i seriale o rożnej tematyce. Według materiałów zaprezentowanych dystrybutorom, na antenie stacji będzie można obejrzeć np. seriale Dexter czy Brotherhood oraz znane już w Polsce produkcje jak Detektyw Monk czy Prawo i porządek.
Kontent prezentowany w obu kanałach będzie w większości pochodzić z zasobów wytworni Universal Pictures oraz mniejszych studiów, których filmy dystrybuuje Universal.
Kanał Sci Fi jest obecnie dostępny m.in. w Stanach Zjednoczonych, Ameryce Południowej, Australii, a także wielu krajach Europy (m.in. w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji i Hiszpanii). Natomiast Universal Channel można oglądać m.in. w Ameryce Południowej.
Dystrybucją obu kanałów w Polsce zajmuje się firma Proyektor. We wrześniu zarejestrowane zostały już domeny internetowe dla nowych stacji, których strony ruszą prawdopodobnie pod adresami Scifichannel.pl oraz Universalchannel.pl. |
|
|
|
|
 |
dalambert
Agent Chaosu

|
Wysłany: 18 Października 2007, 15:29
|
|
|
Jak to mało, a cała TVN24 to przecież horror i fantazy w jednym, że o fiction nie wspomnę |
_________________ Boże chroń Królową - Dalambert |
|
|
|
 |
Tomcich
Tigana

|
Wysłany: 23 Października 2007, 19:26
|
|
|
W niedzielę na PULSIE o godz 16:00 rozpocznie się emisja "Star Treka"
Pierwsze 3 odcinki pierwszej serii, pierwszego serialu.
Tak więc
|
_________________ - Jak tam życie?
- Muchom by się spodobało.. |
|
|
|
 |
hrabek
Kapo di tutti frutti

|
Wysłany: 20 Listopada 2007, 09:00
|
|
|
Sci-Fi Channel juz jest na platformie N. Na razie zajawki puszczaja. Bedzie m. in. Firefly, Dark Angel i inne. Lista Czarnego kilka postow powyzej tez wiele o tym mowi.
Ciekawe, czy to bedzie dostepne na innych platformach cyfrowych, czy tylko w N. |
_________________ 5 zdań na temat |
|
|
|
 |
Chosenone
Gollum
|
Wysłany: 20 Listopada 2007, 14:46
|
|
|
shanag napisał/a | Nie rozumiem. Z internetu przez FTP/HTTP można legalnie i nieodpłatnie ściągać filmy i muzykę (gry i programy już nie) i używać ich sobie do woli, pod warunkiem, że nie czerpiemy z tego korzyści majątkowych. Tak mówi prawo. Czy coś pominąłem? |
Nie wydaje mi się. Zazwyczaj nielegalność ściągania jakiegoś produktu można łatwo stwierdzić po tym, że jest (lub była swego czasu) do kupienia w sklepach. Ale nie jestem pewien, bo na jednej stronie (nie o torrentach) był do ściągnięcia program wyszukujący torrenty serialowe, a wydawała mi się legalna. Może więc prawo nie obejmuje seriali? Trudno stwierdzić, trzeba poszukać w spisie nakazów i zakazów zwanym potocznie Konstytucją . Ale ściąganie filmów i muzyki jest z całą pewnością nielegalne. |
_________________ "Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na maczugi."
Albert Einstein |
|
|
|
 |
hrabek
Kapo di tutti frutti

|
Wysłany: 20 Listopada 2007, 14:49
|
|
|
Sciaganie NIE JEST. Rozpowszechnianie jest. Nie mylcie pojec. |
|
|
|
 |
Dabliu
Marsjanin

|
Wysłany: 9 Grudnia 2007, 22:47
|
|
|
Nie znalazłem lepszego tematu...
Pillow Book dziś na TVP 2: o godzinie 01:05.
To nie fantastyka, ale kawałek naprawdę dobrego i ambitnego kina. |
|
|
|
 |
NURS
Ojciec Redaktor

|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 03:06
|
|
|
hrabek napisał/a | Sciaganie NIE JEST. Rozpowszechnianie jest. Nie mylcie pojec. |
jesteś tego całkowicie pewien? |
|
|
|
 |
hrabek
Kapo di tutti frutti

|
Wysłany: 10 Grudnia 2007, 08:31
|
|
|
Jestem. Przynajmniej na tyle, na ile sledze pisma branzowe i wypowiedzi prawnikow w nich. Ale tak na pewno to przekonam sie pewnie dopiero jak komus za samo sciaganie proces wytocza. |
|
|
|
 |
|