Z pamiętnika Młodego Elektronika |
Autor |
Wiadomość |
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 8 Września 2009, 16:13 Z pamiętnika Młodego Elektronika
|
|
|
Założyłem ten blog z potrzeby chwili, jako przeciwwagę dla lobby stanikowego a ponieważ elektroników na forum jest przynajmniej kilku, jak nie nastu, będą tu mieli ciasny ale własny kąt. |
_________________ Starzejesz się gdy odgłosy, które wydawałeś kiedyś w trakcie seksu wydajesz obecnie wstając z łóżka |
|
|
|
|
Virgo C.
Fred Flintstone
|
Wysłany: 8 Września 2009, 16:16
|
|
|
To ja proponuje od razu zacząć z wykopem
Cytat | Oda Elektryków
Samotnie wegetując od lat szeregu
Jak stary transformator na jałowym biegu
Przy braku okazji i przy nieobciążeniu
Dając straty na prądy wirowe w swym rdzeniu
Przybądź więc ukochana, miła dzieweczko
W naszym wspólnym obwodzie będziesz mi ceweczką
A ja kondensatorem zmiennej pojemności
W rezonansie zaznamy chwile przyjemności
Gdy pole magnetyczne przyciągnie Cię z dali
Gdy bedziemy w odstepie jednej czwartej fali
Wtedy twój opór wejściowy zmaleje do zera
A zwarcie bedzie funkcją szeregu Fouriera
Amplitudy faz zgodne, lecz w fazach przeciwnych
Dają fale stojącą w kształcie nieco dziwnym
I będziemy oboje w miłosnych uściskach
Jako dwójnik czynny o zwartych zaciskach
Stała czasowa duża więc nasze napięcie
Nie zmaleje en-krotnie w zbyt krótkim momencie
I długo jeszcze czuć będe w mym wsbudzonym sercu
Dwie czestotliwości 50 Herzów ... |
|
_________________ "Ja tam nie wiem o co cała ta wrzawa. U mnie w domu elektryczność jest w gniazdku. Gdyby ten pomysł rozpropagować, niepotrzebne byłyby żadne atomy." |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 8 Września 2009, 16:20
|
|
|
Ziemniak napisał/a | jako przeciwwagę dla lobby stanikowego |
Pfff, lobby stanikowe, a nawet dwa (brakuje średniego) to jest na gazecie.pl, Ziemniaczku drogi. Ale fajnie że coś takiego założyłeś, jak jewgienij z Tequillą mi znów będą próbowali rozmawiać w moim kącie o fizyce kwantowej, to tu ich odeślę |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 8 Września 2009, 17:24
|
|
|
ale fajny temat
Szkoda, że po czasie, projekt z mikro już oddałem
I pomyśleć, że jeszcze rok temu skląłbym ten temat strasznie, a teraz się głupawo uśmiecham na wspomnienie Fouriera i rezonansu |
|
|
|
|
Jaden Kast
Indiana Jones
|
Wysłany: 8 Września 2009, 20:12
|
|
|
Pako, ja mam podobne odczucia. Jak już mam to za sobą, to myślę jaka ta analiza była prosta. I jaka ta fizyka zajmująca i ciekawa A najbardziej mi się dziób uśmiechnął przy prądach wirowych. |
Api obata yagnya karama |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 8 Września 2009, 21:07
|
|
|
Ja tam nawet głowy nie dam, że się to na elektronice czy elektrotechnice pojawiło. Okropne przedmioty... ale wiedza, cholera, bardziej praktyczna (w tym podstawowym zakresie) niż z wielu informatycznych przedmiotów... |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 8 Września 2009, 21:33
|
|
|
Wpadnij do mnie na AGH. Czasem coś mnie bierze nieprzyjemnego, gdy myślę o powrocie na uczelnię. Znowu Toretyka i Niepraktyka. |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 8 Września 2009, 21:37
|
|
|
A to to jest standard. Ale z elektroniki jakaś wiedza się przydałą, wiem co to jest kondensator, czemu robi za przerwę i w ogóle. Znaczy rozumiem, jak ojciec do mnie rozmawia |
|
|
|
|
Słowik
Cynglarz
|
Wysłany: 9 Września 2009, 08:09
|
|
|
No to jakieś konkrety Ziemniak, konkrety. Wpisy, schematy, ile cyny zużywasz tygodniowo itp. |
_________________ I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy. |
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 9 Września 2009, 08:26
|
|
|
Hasła na makatkę: "elektryka prund nie tyka". "Elektronik nie jest od myślenia" " Studenci elektroniki nie zbudowali ameryki". |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 9 Września 2009, 12:06
|
|
|
Kruk Siwy napisał/a | elektryka prund nie tyka |
A jak tyknie, to elektryk fiknie
A czego byś chciał? |
_________________ Starzejesz się gdy odgłosy, które wydawałeś kiedyś w trakcie seksu wydajesz obecnie wstając z łóżka |
|
|
|
|
Słowik
Cynglarz
|
Wysłany: 9 Września 2009, 12:17
|
|
|
A nie, żadnych wynalazków nie lutuję, zaczepiam tylko, bo nic sensownego tu nie wpisujesz
Ale pochwalę się, że w pracy magisterskiej, 'tymi rencami', połączyłem telefon komórkowy z GPSem. Niczego więcej niestety na polu elektroniki już nie dokonałem i poza lutowaniem słuchawek już raczej nie dokonam. |
_________________ I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy. |
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 9 Września 2009, 13:05
|
|
|
Cytat | <salata> AGH, inf, zaliczenie z systemów operacyjnych
<salata> kumpel obok dostaje pytanie:
<salata> -Jakie Pan zna potoki?
<salata> no nie mogłem się powstrzymać:
<salata> -Górskie i lawowe!
<salata> dostałem 3.0 |
|
|
|
|
|
Kruk Siwy
Wierny Legionista
|
Wysłany: 9 Września 2009, 13:13
|
|
|
Proste odpowiedzi odpowiednio podane rozwalają pytaczy. Mój kumpel pracujący niegdyś w zakładach elektronicznych Warel (głównie dla wojska) miał egzamin z obronności (przymusowy) i padło pytanie: Jak dzielą się samoloty.
A. ponieważ spieszył się na wódkę z wysoką komisją odrzekł:
- Duże, małe i rolnicze,
Zaliczenie dostał i już mógł startować na wyższe stanowisko. |
_________________ Tu leży pisarz nieznany.
Marzył, że dorówna tuzom.
Talent miał niespotykany
lecz pisał sobie, a muzom.
Agi |
|
|
|
|
Słowik
Cynglarz
|
Wysłany: 9 Września 2009, 13:26
|
|
|
Ano, kumpel też zdał u przerąbanego doktorka, jak na pytanie: co to jest dioda detekcyjna? odpowiedział, że to element tropiący. |
|
|
|
|
Przemek
Frodo Baggins
|
Wysłany: 9 Września 2009, 13:32
|
|
|
Ja też dorzucę swoje wspominki:
W technikum pewien kolega na warsztatach miał sprawdzić głośnik. Pech chciał, że przewód do głośnika miał wtyczkę od gniazda sieciowego.
Głośnik sprawdził... |
_________________ Strzelec ustrzelił Pannę. |
|
|
|
|
Ziuta
Nerwus
|
Wysłany: 9 Września 2009, 13:51
|
|
|
Słowik napisał/a | u przerąbanego doktorka |
Ach, pan doktor... |
_________________ Jeśli istnieją narodowe mity, narodowe świętości, to konieczność panowania nad Polską jest właśnie taką świętością dla Rosji - Stanisław Cat-Mackiewicz |
|
|
|
|
gorat
Modegorator
|
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 9 Września 2009, 15:32
|
|
|
Jak dymi, gorat Chociaż pewnie nawet nie zdążył... |
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 9 Września 2009, 20:06
|
|
|
Postanowiłem od czasu do czasu wrzucać jakieś ciekawe linki i porady. Można też zadawać pytania na szeroko pojęte tematy techniczne. Dzisiaj - Śledzik po NaszoKlasowemu, czyli jak usunąć gada.
Porady są głównie dla FireFoxa, ale da się je zaadaptować do innych przeglądarek
Dla użytkowników Greasemonkey
Dla użytkowników AdBlocka
Dla użytkowników Stylish |
|
|
|
|
Martva
Kylo Ren
|
Wysłany: 9 Września 2009, 20:18
|
|
|
Przydatna rzecz, wprawdzie zadblockowałam draństwo dziś rano, ale pewnie się komuś przyda |
_________________ Potem poszłyśmy do robaków, które wiły się i kłębiły w suchej czerwonej glebie. Przewracały błoto i uśmiechały się w swój robaczy sposób, białe, tłuste i bezokie.
-Myślimy, ze słuszne jest i właściwe dla dziewczyny, by umarła. Dziewczyny muszą umierać, jeśli robaki mają jeść, jest w najwyższym stopniu słuszne, aby robaki jadły.
skarby
szorty |
|
|
|
|
Agi
Modliszka
|
Wysłany: 9 Września 2009, 20:23
|
|
|
Ziemniak dzięki, wyłączyłam śledzika. |
|
|
|
|
corpse bride
Marsjanin
|
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 17 Września 2009, 10:22
|
|
|
Cytat | <Pogan> ale to szkolenie 3 miesiące trwa
<Pogan> ja bede robił SEP`owskie
<Pogan> bede mogl robic przy prądzie do 1KV <jupi>
<Radzio> jak cie kiedys jebnie bedziesz mial JUPI:P:P:P |
|
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 17 Września 2009, 10:32
|
|
|
E tam, podobno kV już tak nie kopią jak proste 220 czy 230 z gniazdka. Raczej tak łaskoczą. W sumie jest prosta metoda na sprawdzenie, ale nie podam, bo jeszcze kto zaryzykuje i będę miał na sumieniu |
|
|
|
|
Rafał
.
|
Wysłany: 17 Września 2009, 10:47
|
|
|
A bawił się kto z was pradami wysokiej częstotliwości? Podobno gołą ręka można pioruny rzucać - jest takie laboratorium na wrocławskiej polibudzie zrobione ze starej, poniemieckiej siłowni tramwajowej. |
|
|
|
|
illianna
Nathan Never
|
Wysłany: 17 Września 2009, 10:55
|
|
|
Słowik napisał/a | co to jest dioda detekcyjna? odpowiedział, że to element tropiący. | świetne |
_________________ "Nie tylko nie ma Boga, ale spróbujcie w weekend złapać hydraulika", "Moja filozofia", Woody Allen |
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 17 Września 2009, 10:57
|
|
|
Pako napisał/a | Raczej tak łaskoczą. |
Owszem, w powielaczach telewizorów, gdzie masz napięcie 17-25kV o bardzo małym natężeniu rzędu miliamperów, to napięcie jest mało groźne, chociaż nieprzyjemne. Natomiast wysokowydajne źródła prądu potrafią usmażyć! Swego czasu była seria śmiertelnych wypadków, gdy pojawiły się u nas kuchenki mikrofalowe. W kuchenkach występuje źródło napięcia 5kV o wydajności ok. 0,5A. W przeciwieństwie do telewizorów, porażenie kończy się śmiercią, bądź utratą ręki. Dlatego odradzam domorosłym majsterklepkom naprawę kuchenek mikrofalowych, jest to zajęcie skrajnie niebezpieczne, poza tym spojrzenie w wylot magnetronu może być ostatnim spojrzeniem w życiu (na cokolwiek) |
|
|
|
|
Pako
Adam Zamoyski
|
Wysłany: 17 Września 2009, 11:09
|
|
|
To prawie jak ze światłowodami. Ile razy mozna w niego spojrzeć nieosłoniętym okiem? |
|
|
|
|
Ziemniak
Agent dołu
|
Wysłany: 17 Września 2009, 12:01
|
|
|
To zależy, jednomodowy, czy wielomodowy A z ciekawostek, u nas na wytrawialni zamontowali ostatnio laserową zgrzewarkę blach, zgrzewa do 5 mm bodajże. |
|
|
|
|
|