To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Martva - 12 Marca 2018, 17:49

Szczerze, gdybym uwielbiała boczek równie bardzo jak świeży chleb, pizzę czy pomarańcze, to bym go jadła :roll:

W sumie dawno nie robiłam tarty z porami, może w przyszłym tygodniu.

Martva - 24 Marca 2018, 20:47

No i zrobiłam tartę z porami (oraz niebieskim serem, fetą, jabłkiem i suszonymi pomidorami), pół na pół z pieczarkami z cebulką, bo Mama nie jest aż taką fanką porów. OMG :omg:
ihan - 24 Marca 2018, 22:19

Ta część z porami brzmi bosko! Dawno temu jak mieliśmy w pracy jako stołówkę catering LOTu, oprócz przegenialnej zupy rosołowej z goździkami (pyyycha) była jeszcze bardziej rewelacyjna potrawka z porów i brzoskwini na wytrawnie. Może w opisie nie wygląda to dobrze, ale było doskonałe. Bogowie na dole, pomyśleć, że narzekali ludzie na ten catering, od tamtego czasu jest tylko gorzej.
Martva - 25 Marca 2018, 13:20

No, serio jest pycha. Zastanawiam się co innego można by zrobić z tym nadzieniem, z drugiej strony tarta z gotowego francuskiego ciasta jest chyba szybszą opcją niż cokolwiek innego. Naleśniki i pierogi pewnie by były spoko, ale jestem za leniwa. Chociaż, pieczone pierogi z gotowego ciasta francuskiego, hmm. Albo jakiś rodzaj minipizzetek.
ihan - 25 Marca 2018, 15:22

Jako autorka wyłącznie jednogarnkowych, nie poradzę. I co ty wiesz o lenistwie dziecko. Acz planowałam zrobić może coś z ciasta drożdżowego, bo jakiś milusi blog kulinarny mi podesłano, ale nie wiem jeszcze czy można do tego użyć zamienniki jajek. No, miałam ambitny plan zakupu jajek wolnowybiegowych, mimo wszystko, ale nie było opakowań mniejszych niż 10.
Agi - 25 Marca 2018, 15:40

ihan, regularnie kupuję eko jajka pakowane po sześć, ale muszę w tym celu pojechać do Lidla.
ihan - 25 Marca 2018, 19:28

O widzisz, Lidl. Musze tylko sprawdzić czy są z wolnego, bo na karmieniu/nie karmieniu GMO mi kompletnie nie zależy :twisted:
Agi - 25 Marca 2018, 20:28

Z wolnego też są. Na tych z chowu ekologicznego nie ma żadnej informacji o wolności od GMO. To jest raczej karmienie paszami z upraw ekologicznych, bez pestycydów.
E.: lit. system zmienił mi "paszami" na "pasami", dobrze, że nie "psami". :mrgreen:

nureczka - 26 Marca 2018, 08:07

Ciekawe, bo u nas na wsi łatwiej kupić pakowane po sześć niż po dziesięć.
ihan - 27 Marca 2018, 20:06

Niewykluczone, że przedświątecznie, były tylko od 10 w górę;
gorat - 1 Maj 2018, 18:01

Tak konwentowo, impresja po ostatnim Comic Conie: wybór nie zawsze jest dany, bo prawie każda budka to były burgery. Do tego burrito, kebab, zapiekanka... to miała być impreza fantastyczna czy plażowy festyn discopolo?

Serio taki problem sprowadzić coś w stylu Krucjaty Smakiem, schowanej w kącie?

Martva - 1 Maj 2018, 20:13

Pytanie czy coś w stylu Krucjaty Smakiem będzie stać na comicconowe stawki ;) Oraz orgowie pytają co zmienić na kolejnej edycji, to im opowiedz.

Wczoraj zrobiłam Brzydki Ale Dobry Sernik Na Zimno, tym razem nie w wersji z batonikami, ani czekoladą i toffi, tylko z lemon curdem i to jest chyba najlepsza wersja jaka mi dotąd wyszła.

May - 1 Maj 2018, 22:18

Martva napisał/a

Wczoraj zrobiłam Brzydki Ale Dobry Sernik Na Zimno, tym razem nie w wersji z batonikami, ani czekoladą i toffi, tylko z lemon curdem i to jest chyba najlepsza wersja jaka mi dotąd wyszła.


zrob mi!!!

Martva - 1 Maj 2018, 22:26

I znów będziesz marudziła że to ma kalorie i nie możesz tego zjeść?
gorat - 1 Maj 2018, 22:56

*googles lemon curd* mogę wpaść na spróbowanie?
Martva - 2 Maj 2018, 17:54

Zrób sobie :) nie wierzyłam że z tego się nie zrobi tłusta cytrynowa jajecznica, ale się nie zrobiła (raz próbowała, bo się nierozmieszane białko zaczęło ścinać, ale po prostu przełożyłam masę do blendera i zmiksowałam).
Otarta skórka i sok z dwóch cytryn, pół kostki masła (100g) pokrojone w małą kostkę, dwa rozbełtane jajka i cukier (nie wiem ile daję ale google sugeruje 150g). Umieszczasz w garnku na malutkim ogniu i mieszasz trzepaczką, aż wszystko się najpierw rozpuści, a potem zgęstnieje.

Lowenna - 2 Maj 2018, 22:52

Daaaawno nie robiłam a był okres, że zawsze w lodówce miałam słoik. Mam przepis, który 17 lat temu spisała dla mnie wówczas 86 letnia kornwalijka :roll:
Silaqui - 3 Maj 2018, 01:08

Martva, a jakowyś sprawdzony przepis na sałatki z surowego kalafiora masz? Od tygodnia mam ochotę na surowiznę, przepisy z neta wydają się być cokolwiek nudne (kalafior i koperek, kalafior i ogórek, nuuuuda!)
Martva - 3 Maj 2018, 11:32

Nie mam, jak mnie najdzie na surowy kalafior to pożeram go maczając różyczki w jogurcie z czosnkiem ;) chyba w życiu nie robiłam sałatki, już częściej piekłam.
May - 7 Maj 2018, 11:44

Silaqui, Kalafior, papryka i pomidor, do tego sos czosnkowy (najprostszy to jogurt z czosnkiem), mozna posypac szczypiorkiem albo cebulka.
Silaqui - 8 Maj 2018, 21:58

May napisał/a
Silaqui, Kalafior, papryka i pomidor, do tego sos czosnkowy (najprostszy to jogurt z czosnkiem), mozna posypac szczypiorkiem albo cebulka.

ślicznie dziękuję :)

Fidel-F2 - 30 Maj 2018, 14:51

młoda kapusta z młoda marchewą, koperkiem i boczkiem


gorat - 30 Maj 2018, 19:11

Z tego miało coś być (bigos?), czy też zjadłeś bez czekania?
LadyBlack - 3 Czerwca 2018, 08:24

Rosół z młodą włoszczyzną.
Lubię ten okres, gdy warzywa świeże. Wszystko smakuje lepiej.
Dzieci zajadają się ogórkami, pomidorami i cebulą.
A na deser truskawki. I czereśnie :mrgreen: .

Lowenna - 3 Czerwca 2018, 10:31

Sery. Dużo serów. Włoskie, austriackie, angielskie. Krowie, owcze, kozie. Mmmniam :mrgreen:
Luc du Lac - 3 Czerwca 2018, 11:25

Cebulą? Z truskawkami ?
Oszalałas Lejdi?

LadyBlack - 3 Czerwca 2018, 12:14

Luc du Lac, mienczak ;P: :D
Nigdy nie jadłeś kapusty kiszonej z wiśniami z kompotu? Bigosu z tortem czekoladowym?

Póki dziecku nie wmówisz, że coś jest "fuj!", to dziecko nie czuje, że coś ma być "fuj!"
Cieszę się z posiadania dzieci "jedzących". Mojej najmłodszej nie przeszkadza zagryzanie truskawek cebulą i np. kapustą, którą wyciągnie z surówki. Żołądek ma twardy, smaki ją ciekawią, co będę dziecku żałować :mrgreen:

Luc du Lac - 3 Czerwca 2018, 12:37

Ja od dziecka wiedziałem że cebula jest fuj :)
Lowenna - 3 Czerwca 2018, 12:41

:bravo , LadyBlack
U nas Gadzina też je wszystko za to Pijawka od jakiegoś czasu coraz bardziej wybrzydza i coraz mniej chce jeść :roll:

LadyBlack - 3 Czerwca 2018, 12:55

Lowenna, gorąco.
Gdy na dworze wysokie temperatury, to się młodym nie chce za bardzo jeść. Lub wybrzydzają.
Np. mięsko nie wchodzi. Za to wchodzą lekkie zupy oraz warzywa i owoce w każdej postaci.
I kiełbasa z grilla z keczupem :mrgreen: Najlepiej lekko spalona.



Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group