To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Rafał - 20 Kwietnia 2009, 12:20

Ne da rady, nie posiada polskiego obywatelstwa :roll:
A Partia Piratów* w Szwecji w sondażach ma 20%, nie jestem pewien, czy nie mogłaby zaistnieć w Polsce. Nie jestem pewien, czy bym na nich nie głosował.

*Chodzi o piratebay i głośny wyrok skazujący.

NURS - 20 Kwietnia 2009, 12:21

przecież ona istnieje w polsce od wielu lat.
http://partiapiratow.pl/

Rafał - 20 Kwietnia 2009, 12:28

Ale ona "uczy, radzi, wychowuje", a nie jest partią - nie ma na celu zdobycia władzy.
NURS - 20 Kwietnia 2009, 12:29

ta szwedzka chyba też.
Agi - 20 Kwietnia 2009, 12:31

Czyli to nie partia, bo partia z definicji dąży do zdobycia i utrzymania władzy, nawet jaśli nazywa sią "Towarzystwo Miłośników Wdzięków Maryny"
Rafał - 20 Kwietnia 2009, 12:33

Właśnie że nie. W piątek robiłem sobie trasę i słuchałem radia - była dyskusja (to chyba trójka była) o realnych szansach wejścia partii piratów do szwedzkiego parlamentu. Całkiem na poważnie.
MOFFISS - 20 Kwietnia 2009, 12:37

może założymy Partię Uzależnionych Fantastycznie - PUF
MOFFISS - 22 Kwietnia 2009, 14:26

http://gospodarka.gazeta....70,6525003.html

Górnik ma średnio 2937 zł emerytury. To dwa razy więcej niż kolejarz (1422 zł) i nauczyciel (1629 zł). Dwa i pół razy tyle co sami płacący za siebie składkę drobni przedsiębiorcy: fryzjerzy, stolarze, szewcy (1195 zł). Średnia emerytura Polaków to 1471 zł.

Osobny system emerytalny finansowany przez państwo mają też policjanci, żołnierze (średnia emerytura - 2,5 tys. zł), rolnicy (ok. 730 zł) oraz sędziowie i prokuratorzy (ok. 4-5 tys.).

NURS - 22 Kwietnia 2009, 15:01

MOFFISS napisał/a

dobrze, ze nie rzuciłeś tej propozycji w Germanii :-)

MOFFISS - 22 Kwietnia 2009, 15:55

NURS napisał/a
MOFFISS napisał/a

czego tam?

NURS - 22 Kwietnia 2009, 18:36

MOFFISS napisał/a
NURS napisał/a
MOFFISS napisał/a

czego tam?

jedź do niemiec i załóż puf :-)

Rafał - 23 Kwietnia 2009, 07:52

:mrgreen: :bravo :mrgreen:
dalambert - 23 Kwietnia 2009, 08:26

NURS napisał/a
jedź do niemiec i załóż puf

MOFFISS, nie męcz sie wydawnictwem , ale jako wybitny analityk finansowo organizacyjny może byś nam wytłumaczył jak puf w Niemczech założyć , jak zorganizować i jak na tym zarobić :P :?:

MOFFISS - 23 Kwietnia 2009, 08:40

narzekać tylko potraficie, nygusy jedne
dalambert - 23 Kwietnia 2009, 10:08

MOFFISS, a co moja powazna propozycja analizy pufnięcia w dojczlandzie ma wspólnego z narzekaniem :?: :P
MOFFISS - 29 Kwietnia 2009, 08:44

Już 5 maja w Parlamencie Europejskim odbędzie się ważne dla Internautów głosowanie. Dotyczące tak zwanego Pakietu Telekomunikacyjnego. Pakiet ów umożliwia wprowadzenie radykalnych ograniczeń w dostępie do Internetu i podzielenie go na tak zwane "pakiety". Co to oznacza w praktyce?

"Pakiety" dają prawo dostawcom usług internetowych na ograniczony dostęp do zasobów światowej sieci. Podobnie jak to się dzieje przy "pakietowaniu" programów w sieciach kablowych. W najtańszym pakiecie dostajemy jedynie podstawowe programy. Jeśli ktoś chce oglądać na przykład kanały Discovery, musi wykupić droższy pakiet. Podobnie będzie po wprowadzeniu nowej unijnej regulacji dotyczącej internetu.

Przykładowo w najtańszym pakiecie dostaniesz dostęp jedynie do części polskich portali i serwisów. Jeśli zechcesz wejść na swoje ulubione forum dotyczące, na przykład modelarstwa kolejowego, może okazać się że musisz wykupić droższy pakiet dostępowy. Podobnie gdzy zechcesz ściągnąć najnowsze sterowniki do swojej karty graficznej, wprost z serwera producenta. Dostęp do serwisów zagranicznych może wymagać wykupienia jeszcze droższego "pakietu".

Dzięki takiej polityce znowu będzie możliwa kontrola przepływu informacji, operatorzy będą mogli blokować "niewygodne" źródła wykluczając je ze swoich pakietów. Wystąpi także nowy typ cyfrowego wykluczenia - osoby mające dostęp do internetu, ale tylko w najtańszym pakiecie, bez możliwości dotarcia do większości wiarygodnych źródeł informacji. To bardzo ważny problem w Polsce, gdzie znaczna część Internautów korzysta z najtańszych opcji dostępu do internetu. Jeśli, ze względów ekonomicznych, ich dostęp do internetu skurczy się tylko do wybranych portali i stron, mogą zrezygnować z takiej usługi w ogóle. Zmniejszy się zatem liczba Polaków aktywnie korzystających z Internetu. Ucierpią na tym wszyscy. Od właścicieli portali i serwisów tematycznych, po reklamodawców i zwykłych Internautów.

Co możemy zatem zrobić?
Możemy zaprotestować przeciw takim praktykom. Po pierwsze - podpisać się pod listem otwartym do polskich europarlamentarzystów. Oto jego pełna treść:

Drogi Panie Pośle/Droga Pani Posłanko

Chciałbym zwrócić uwagę na Telecoms Package, który będzie poddany pod głosowanie w Parlamencie Europejskim. Mam uzasadnione obawy, że zmiany, które proponuje Parlament, poważnie utrudnią życie w Unii Europejskiej. Mam pełną świadomość, że propozycja Parlamentu wpłynie na mój dostęp do Internetu, ograniczy go, a także nałoży ograniczenia na mój dostęp do serwisów internetowych i usług.

Używam Internetu do pracy, do robienia zakupów, komunikowania się z innymi ludźmi, dokonywania rezerwacji, pozyskiwania wiedzy. Za jego pośrednictwem poznaję kulturę, rozmawiam ze znajomymi i rodziną, zamawiam bilety, wybieram oferty na wakacje, rozwijam zainteresowania i moje hobby… i wiele więcej.

Zmiany w prawie, które proponuje Parlament Europejski, nakażą mojemu dostawcy usług Internetowych dostarczenie limitowanych, ograniczonych lub warunkowych usług. Obawiam się, że takie zmiany zabiją internetowe życie, które znamy, oraz będą miały poważny i krzywdzący wpływ na rynek europejski.

Piszę do Pana/Pani, jako mojego reprezentanta w Parlamencie Europejskim, by zagłosował/a Pan/Pani za ochroną naszego prawa do handlu i usług w Internecie.
Ponieważ żyjemy w społeczeństwie demokratycznym, musimy otwarcie debatować nad tymi kwestiami, a także ustalić zasady internetowego społeczeństwa.

Proszę o wsparcie poprawek, które zapewnią moje prawo do dostępu i dystrybucji treści i usług, a odrzucą każdy tekst mówiący o „prawnej zawartości” lub ograniczeniach i warunkowym dostępie do Internetu. Szczególnie chciałbym, by zapewnił/a mi Pan/Pani swobodne prawo do używania Internetu, tak aby wszystkie strony internetowe i usługi były dostępne dla nas wszystkich.

By podpisać się pod tym listem, należy skorzystać z serwisu http://stopcenzurze.wikidot.com.

Znajdziecie tam powyższy list otwarty wraz z listą wszystkich polskich europarlamentarzystów, z podziałem na frakcje. Celem akcji jest zebranie jak największej liczby podpisów i wysłania ich wraz z listem otwartym do wspomnianych osób.

Co jeszcze można zrobić?
Przekaż adres tej strony swoim znajomym, poinformuj ich o tej akcji.

NURS - 30 Kwietnia 2009, 22:59

Czuję się inwigilowany. przez PiS. Najpierw Jaro skubnąl mi IV rzeczpospolitą (z apokalipsy), a teraz mówi, ze wynalazł grillowanie. Chyba u mnie na balkonie. Grillowałem, zanim on założył te swoje śmieszne partyjki i wypraszam sobie! :evil:
ihan - 30 Kwietnia 2009, 23:47

Nie wiem czy było:
http://deser.pl/deser/10,...kontra_PiS.html

A propos, ktoś dobrze skomentował, że PiS chciał zlikwidować 1 maja i wtedy już nie mógłby się chwalić grillowaniem. Bo 6 stycznia trochę nie teges.

EDIT: Ten komentarz mnie rozwalił:
Cytat
Wystarczyl tylko rok bez PiSu u sterow wladzy i zawalila sie gospodarka w Ameryce i Unii Europejskiej...

stąd: http://politbiuro.pl/poli...sze_dzielo.html

Duch w Narodzie nie ginie :mrgreen:

Fidel-F2 - 1 Maj 2009, 06:03

Ja wiem, że w przyrodzie może wystąpić, w zasadzie, każdy rodzaj nieprawdopodobieństwa ale istnienie Kaczyńskich jakoś wykracza mi poza tę możliwość.
mawete - 1 Maj 2009, 14:38

Fidel-F2: i znowu się z Tobą zgadzam :shock: :twisted:
NURS - 1 Maj 2009, 17:39

Bo to ingerencja była. Siły niższej.
Easy - 1 Maj 2009, 20:44

Lechu wczoraj był na zjeździe Europejskiej Partii Ludowej, a dzisiaj przemawiał dla Libertasu.

No ma rozstrzał chłop, trzeba mu przyznać.

Taselchof - 1 Maj 2009, 21:23

po prostu gra na wielu frontach :)
robi się mąż opatrznościowy znając jego poglądy to ani tu ani tam nie pasuje :)

Easy - 1 Maj 2009, 21:39

Taselchof napisał/a
znając jego poglądy

Jedyny znany pogląd Lecha Wałęsy to umiłowanie własnej osoby.

Piech - 2 Maj 2009, 00:41

Ten występ daje mu świetne alibi w inszej wiadomej sprawie. Widać przecież, że nie jest świadomy tego z kim gada, o czym gada, po co gada, a może nawet nie wiedzieć jakim imieniem ma się podpisywać.
dalambert - 3 Maj 2009, 19:11

ikona PO w Libertasie
i drap się po łbie ..... :mrgreen:

Easy - 3 Maj 2009, 19:27

http://wyborcza.pl/1,7524...cha_Walesy.html

Już się Lechu połapał, że w sumie to głupio zrobił.

A i jeszcze jedno. Pierwszy raz w życiu zgadzam się z redaktorem Sierakowskim, który w dzisiejszej loży prasowej na TVN24 nazwał Palikota debilem, który psuje demokrację i którego należałoby jak najszybciej pozbyć się z życia publicznego.

Nic dodać, nic ująć.

dalambert - 3 Maj 2009, 19:28

Easy napisał/a
nazwał Palikota debilem, który psuje demokrację i którego należałoby jak najszybciej pozbyć się z życia publicznego.

Nic dodać, nic ująć.
:bravo
dareko - 3 Maj 2009, 20:59

dalambert, nie zapomnij, ze razem z Kurskim. :twisted:
NURS - 3 Maj 2009, 21:52

i przynajmniej połową pisu.

Partner forum