To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Kruk Siwy - 15 Lutego 2010, 22:51

Czytałem część a potem wymiękłem. Jest Bardzo obszerny. Alem może wrócę bo niezłe.
Stormbringer - 16 Lutego 2010, 11:49

Jeśli ktoś czytał, to mam pytanie: czy "Bohaterowie umierają" Stovera ma zamkniętą fabułę, czy lepiej nastawiać się na konieczność przeczytania reszty cyklu? :)
bio - 16 Lutego 2010, 22:34

Masz czas do emerytury, a on wciąż pisze. A z drugiej strony, to co czytasz, skoroś jeszcze nie zawadził o Hamiltona ? Lenia odstawiasz, czy coś ?
gorbash - 17 Lutego 2010, 18:29

Nabyłem i zacząłem czytać "Nawałnicę mieczy: stal i śnieg" Martina.
Szukałem mapki (która zawsze była w poprzednich częściach) i ku mojemu zaskoczeniu jej nie znalazłem. Co więcej ostatnia strona jest dosłownie ostatnią stroną książki - potem już tylko okładka. Mam jakieś wybrakowane wydanie czy tak to wydali po prostu ze względu na to że książka jest podzielona na dwa tomy?
Ostatnie zdanie to:
Spoiler:

Martva - 17 Lutego 2010, 18:35

gorbash, mogę się mylić, ale chyba to ze względu na podział. Rodziny i dwory są?
gorbash - 17 Lutego 2010, 18:36

Nie.
Martva - 17 Lutego 2010, 18:38

No to wydaje mi się że w drugiej połowie tomu powinno być jedno i drugie. Może ktoś kto to ma, sprawdzi, nasze wydanie ma May, daleko daleko :(
Agi - 17 Lutego 2010, 19:09

gorbash, o ile pamiętam w każdej części były opisane rody i mapka też raczej była (nie mam akurat tego tomu, bo czytałam pożyczone).
gorbash - 17 Lutego 2010, 19:12

Agi, w poprzednich tak było. Tyle że ta część jest rozbita na dwie książki.
Agi - 17 Lutego 2010, 19:18

gorbash, przy okazji balconu sprawdź sobie, albo gospodarzy na Forum zapytaj, bo ja czytałam ich egzemplarz.
Sebastian - 17 Lutego 2010, 19:47

gorbash napisał/a
Agi, w poprzednich tak było. Tyle że ta część jest rozbita na dwie książki

i to jest odpowiedź :P ) stosowna mapka jest o ile mnie pamięć nie myli pod koniec książki jako całości

mBiko - 17 Lutego 2010, 20:00

Nie myli Sebastianie.

Spisy i mapki są na końcu drugiego tomu, tak samo jak w następnej "Uczcie dla wron". Sprawdzone przed chwilą fizycznie na moich egzemplarzach.

gorbash, ostatnie zdanie pierwszego tomu dokładnie takie, jak zacytowałeś.

gorbash - 17 Lutego 2010, 20:05

Super!

Dzięki wszystkim za pomoc :)

mBiko - 17 Lutego 2010, 20:06

CPPMS.
Iwan - 17 Lutego 2010, 23:14

Łuny w Bieszczadach czytał to kto?
dalambert - 17 Lutego 2010, 23:17

Iwan, czytał :mrgreen:
Iwan - 17 Lutego 2010, 23:22

dalambert, a rozwiń, bo czytałem daaawno temu, ale nie dokończyłem wtedy, i tak mi się przypomniało, watro wracać do tego?
dalambert - 17 Lutego 2010, 23:25

Jako do powieści sensacyjno wojennej na pewno warto Gerhard miał dobre pióro i fajnie pisał, ale opowieść jest dość załgana i tendencyjna, ale to już inna bajka .
Kruk Siwy - 17 Lutego 2010, 23:36

Niewątpliwie koloryt epoki i miejsca oddał.
dalambert - 17 Lutego 2010, 23:45

równie dobrze, toute proportion garde , jak czterej pancerni z sobaką oddają "koloryt epoki" :mrgreen:
Kruk Siwy - 18 Lutego 2010, 00:06

Fanzolisz głupoty aż żal odwłok ściska. Dobrze pokazał warunki działania wojsk, dobrze pokazał zniszczenia, może to głupie ale po przeczytaniu tegoż dzieła zainteresowałem się Bieszczadami. Zwiedzałem spalone wioski, snułem się uliczkami "Diabligrodu". No i mimo zapaszku wiadomych sponsorów widać tam tragedię ludzi jakimi by językami nie mówili.
To mało? To pokaż mi dobrą powieść z tej epoki i miejsca napisaną przez minione wolne dwadzieścia lat.
Ni ma.
A Czterej pancerni i pies to znakomity serial, kudy jakimś tam obecnym wypier...kom telewizyjnym do niego.
A poza tym uważam że Honor Hagewu powinna wreszcie zostać anihilowana!

Fidel-F2 - 18 Lutego 2010, 05:40

Katon?
dalambert - 18 Lutego 2010, 08:09

Kruk Siwy napisał/a
Fanzolisz głupoty aż żal odwłok ściska
nawzajem , to ładnie coś się Bieszczadami zainteresował , po przeczytaniu Gerharda, szkoda żeś się zainteresował krajobrazem i owcamy, a nie tym JAK było!
Kruk Siwy napisał/a
Zwiedzałem spalone wioski, snułem się uliczkami

A KTO je palił . dobrze, ze zwiedzałeś i bywałeś , szkoda , ze4 się nie dowiedziałeś.
Podobnie z pancernymi = rozumiem Twą dziecięcą miłość i sentymet do czasów zabaw w czołg i sobakę na podwórku - ale koloryt epoki to oddaje "Wróg u bram" a nie ta lukrowana , propagandowa fierdoła.
Kruk Siwy napisał/a
Fidel-F2 napisał/a
Katon?

NIE ZAZDROŚNIK ;P:

Kruk Siwy - 18 Lutego 2010, 10:06

Drogi dalamberciku, kto palił to wiem, a nawet Ciebie uświadomię bo widać nie wiesz. Kurna olek. Obie strony paliły. I banderowcy i wojska KBW i dowiedziałem się tego od Gerharda.
Takie mam wrażenie że ty raczej o filmie mówisz, który z natury rzeczy był skrótem i dosłownością.
Co do pancernych - to znakomity film. Tobie dwie rzeczy się mylą - jakość gry aktorskiej, dobry scenariusz i - prawda historyczna. Znakomitym filmem jest przecież Aleksander Newski i filmy radzieckie o wyzwoleniu. Pamiętam jak z lubością je oglądałeś i rozprawiałeś jakie one ZACNE. Tak, że bez hipokryzji proszę.
Wróg u bram to też lukrowana zachodnia popierdólka. Jednakowoż pokazano w niej trochę więcej prawdy politycznej, bo już można było i nawet miłośnicy komuny we Francji coś tam zrozumieli.

Ziemniak - 18 Lutego 2010, 10:40

Kruk Siwy napisał/a

Wstaw to sobie do podpisu Kruku, :twisted:

Kruk Siwy - 18 Lutego 2010, 10:48

Nie ma takiej potrzeby. Oświadczam to tylko fanatycznemu fanatykowi dalambertowi a i to w chwilach szczególnych. hihihi!
dalambert - 18 Lutego 2010, 10:54

Kruk Siwy napisał/a
Honor Hagewu powinna wreszcie zostać anihilowana!

A mnie cieszy zdrowy stosunek Kruka do Bufetowej, tylko gdzie on w naszym mieście honor znalazł ;P:

Kruk Siwy - 18 Lutego 2010, 10:59

Harrington to za długie. I tak wyrażam swoje lekceważenie dla dziewicy osiemdziesięcioletniej co to ją fascynowały coraz dłuższe przyrządy, zwane liniowcami. Co prawda jestem pełen podziwu jak zręcznie wytracała swoje załogi, ale cóż...
Dobra, z mojej strony koniec bo to nie ten wątek.

dalambert - 18 Lutego 2010, 11:11

Kruk Siwy, to najpiękniejsze wyznanie tfurczej zazdrości i kompleksu wolnopisarstwa jakie zagościlo na Forum od jego powstania :!: :bravo
Kruk Siwy - 18 Lutego 2010, 11:18

Wycieczki osobiste cię nie zbawią. I nie są w dobrym stylu. Ale czego wymagać od horego na honor? Hihii

Partner forum