To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

NURS - 14 Marca 2006, 19:29

widziałem dzisiaj zaplutego karła reakcji. Na własne oczy. Na regionalnej TV... to juz przestaje być smieszne.
Ziuta - 14 Marca 2006, 19:32

NURS napisał/a
widziałem dzisiaj zaplutego karła reakcji

że co, że jak? Kto jest tym karłem? I kto go tak nazywa (Gosiewski Balcerka?)

NURS - 14 Marca 2006, 19:38

ja go tak nazywam, bo mikry jest. mówię o panu prezesie nadprezydencie. TVN uciąl transmisje, ale na regionalnym pokazali.
GAndrel - 14 Marca 2006, 19:58

Nagrałeś? Umieścisz w sieci? ;) Bo czytanie stenogramów to nie to samo, a nie mam regionalnej.

Ale przemówienie Tuska za to widziałem na żywo. :) Coś mi się zdaje, że obecne posiedzenie Sejmu i w ogóle obecna bitwa PiSu z NBP będzie przełomowe w obecnej kadencji.

Gustaw G.Garuga - 14 Marca 2006, 20:16

Dzieją sie rzeczy złe. To rzeczywiście może być jakiś przełom. Czy coś się z tego wykluje? Wcześniejsze wybory nie pomogą, najpierw elektorat PiSu musiałby zrozumieć, że postawili na nie tych, co trzeba, i przerzucić swoje głosy. Tylko czy jest na kogo? I druga kwestia, ile to jeszcze potrwa? Bo w sondażach PiS wciąz trzyma się mocno.
GAndrel - 14 Marca 2006, 20:24

Trzyma się mocno i chyab już nikt nie co musiałby zrobić PiS żeby się skompromitować w oczach obecnego elektoratu.
Ciekawe są wszelkiego rodzaju sondy internetowe i smsowe w telewizji. Z tych które widzę wynika, że około 30% głosujących popiera pomysły PiSu. I co dziwne tyle PiS dostaje w "poważnych" sondażach. Czyli albo manipulacja madiów, albo PiS dorobił stałego betonowego elektoratu, którego nie przekonają żadne racjonalne argumenty. Jeżeli to drigie to wtedy przełom minie i niedługo media będą informować o następnej bitwie PiS w wojnie z układem.

NURS - 14 Marca 2006, 20:49

Przed chwila Kurski wylał wiadra pomyj na PO :-) dowiedziałem się miedzy innymi, że wielu kolegów Tuska siedzi za przekręty :-)
NURS - 14 Marca 2006, 20:50

A te wszystkie badania, to lekko giete chyba są. Za bardzo pasuja do konkretnych mmentów. jak trzeba, to pis traci, jak nie trzeba to zyskuje.
Vened - 14 Marca 2006, 23:29

Oj, dajcie spokój. Znów się nabieracie na sztucznie wywołaną medialną wrzawę. Balcerowicz i PO są świete? Nawet w GW napisali, że niekoniecznie:
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3209551.html

NURS - 14 Marca 2006, 23:48

A ktos powiedział, że są? :-) Skończ wreszcie z ta metoda odpowiadania: a u was bija murzynów. Fakt, ze ktos ma w duszy Kaczki nie oznacza, ze musi byc wielbicielem innego drobiu.
Po prostu rzygać sie chce, od tych wiecznych skoków na wszystko. dobrze Boruta im wyliczył, to juz siódma wojna, a złoty leci na pysk. I dla twojej wiadomosci, dopuszczenie weta Mecha mogło zrobic zdrowy rozpieprz. Za ktory zapłacisz ty, ja ten pan i tamta pani. a ja mam juz dośc płacenia za kolejnych porypów u władzy.

dzejes - 15 Marca 2006, 00:41

No właśnie złoty rośnie, dziś PLN/USD ponad 3 grosze up i generalnie złotówka trzyma się dość wysoko.
Prawdopodobnie nikt nie wierzy, że PiS odważy się ruszyć Giełdę i NBP. Za to jest prawdopodobne, że jak faktycznie ruszy, to się tak sypnie, że nam wszystkim czapki pospadają - pełna powaga w tych słowach, mam złotówkowe oszczędności w banku :|

NURS - 15 Marca 2006, 00:51

Poszła w górę przed ta awanturą i to pewnie dlatego, ze zaczęto ratowac sytuację jakimis rezerwami. Inwestorzy zaczęli się zwijać.może na pokaz, a może, żeby wymusić coś na rzadzących.
Rynek finansowy jest opanowany przez kapitał obcy. to idealne narzędzie nacisku, dzisiaj mozna w taki sposób podbic pół świata, nie wstajac od biurka i popijajac kawę :-) chłopaki przesuną lokaty do innego kraju i nasza gospodarka leży.

Rafał - 15 Marca 2006, 06:19

Tak. Na regionalnej kurski dał szoł. Nie mogłem się oderwać z fascynacji tyle, że była to fascynacja z rodzaju zadziwieniem nad wybrykiem natury. Dopiero żona odrewała mnie pilotem mówiąc żebym nie oglądał idiotów bo sam zidiocieje. Mądrą mam żonę.
GAndrel - 15 Marca 2006, 08:11

NURS napisał/a
(...) Rynek finansowy jest opanowany przez kapitał obcy.(...)

Skandal! Zdrada! Znacjonalizować kapitał obcy! ;) A nacjonalizacja się zbliża. Sam Jurek dzisiaj powiedził: Duże pieniądze muszą być pod kontrolą władzy. A nie ma większych niż kapitał obcy.

BTW wczoraj ktoś na jakimś forum zauważył, że w Polsce fabryki samochodów w 100% są w rękach zagranicznych koncernów. Takiej koncentracji to chyba nie ma nigdzie indziej i należałoby to zbadać.

Keiran - 15 Marca 2006, 09:06

Vened - jakby jeszcze GW bylo jakas porzadna gazeta
Ja nie wiem naprawde w czym jest problem. Chca Kaczory zeby byl wielki panstwowy konglomerat finansowy? W czym problem, niech po cenach rynkowych odkupia akcje BPH i po sprawie bedzie.

GAndrel - 15 Marca 2006, 09:16

A za czyje pieniądze mają te akcje odkupić?
Vykosh - 15 Marca 2006, 09:27

GAndrel napisał/a
BTW wczoraj ktoś na jakimś forum zauważył, że w Polsce fabryki samochodów w 100% są w rękach zagranicznych koncernów. Takiej koncentracji to chyba nie ma nigdzie indziej i należałoby to zbadać.

A co nie jest? Browary i gorzelnie, większośc banków, większość FMCG, większośc farmaceutyki, etc. Zostało jeszcze coś naszego? :twisted:
Teraz to sobie chłopaki mogą najwyżej komisje zrobić i pokrzyczeć w TV :wink: Co można było to już rozdane zanjomym, sprzedane za bezcen dzięki łapówkom a teraz nagle ktoś sie obudził jakby od 1989 był w hibernacji. :)
Niech już całkowicie otworzą rynek pracy w UE i ostatni gasi światło.... :twisted:

GAndrel - 15 Marca 2006, 09:37

Vykosh napisał/a
GAndrel napisał/a

A co nie jest? Browary i gorzelnie, większośc banków, większość FMCG, większośc farmaceutyki, etc. Zostało jeszcze coś naszego? :twisted:

Biblioteki. ;) Poza tym większosć to nie wszystkie.

Cytat

Teraz to sobie chłopaki mogą najwyżej komisje zrobić i pokrzyczeć w TV :wink: Co można było to już rozdane zanjomym, sprzedane za bezcen dzięki łapówkom a teraz nagle ktoś sie obudził jakby od 1989 był w hibernacji. :)

Oczywiście są na to dowody a odpowiednie zawiadomienia o popełnieniu przestępstw leżą w odpowiednich prokuraturach?

dzejes - 15 Marca 2006, 10:06

Kapitał spekulacyjny nieustannie z Polski wychodzi i wraca, także jakiekolwiek ruchy nim nie są niebezpieczne.
W zasadzie takie akcje jak ta z Balcerowiczem mogą przyciągnąć więcej spekulantów, bo rozchwiana sytuacja daje nadzieję na solidne wahania kursów.
Problemem jest wycofywanie kapitału średniookresowego, inwestującego na kilka lat.
Dlatego właśnie obecne utrzymywanie się złotego na mniej więcej podobnym poziomie, co sprzed "wojenek" może świadczyć o tym, że w miejsce części inwestorów długo i średnioterminowych przyszli spekulanci, którzy wycofają się, gdy tylko będą mogli zrealizować zamierzony zysk lub gdy ryzyko będzie zbyt duże - stąd moje obawy o "tąpnięcie".

A co do wojen ekonomicznych: do tego potrzebna jest wola polityczna, której w tym wypadku brak.

Este - 15 Marca 2006, 11:22

GAndrel napisał/a
Cytat

Oczywiście są na to dowody a odpowiednie zawiadomienia o popełnieniu przestępstw leżą w odpowiednich prokuraturach?

Jest rzeczą dowiedzioną, że przed Celsjuszem zjawisko zwane gorączką nie istniało.

NURS - 15 Marca 2006, 12:08

Z ta emigracja to zaczyna się robić smiesznie, nie wiem czy zauważyliscie, ale z tego forum pare osób jest wyjechanych, a ja dostaje co jakiś czas info, że kolejny znajomy zdecydował się na robote gdzieś tam, w tym autorzy. tomek kilian swietny tekst napisał o rodakach na robotach, i to mi żarówę zapaliło. Przeciez z tego kraju znika śmietanka młodzieży. milion wyjechał a bezrobocie nie zmalało, ot ciekawostka :-) Przyjdzie mi robic pismo na emigracji, dla emigracji i może nawet nakład da się większy sprzedać...
a wracajac do polityki, IMO kaczyńscy widzą juz, że nie da sie pokazać, że dobrze rządzą, więc urzadzają kolejne polowania na czarownice, żeby uwalac ewentualna konkurencję w nadchodzacych wyborach. Cudownie piekny kontrapunkt był wczoraj. Tusk zrypał kaczyzm, to sie Jarecki zapomniał i łamiąc regulamin wpadł na mówinicę, a potem zwoływał konwenty, bo go poza kolejką do głosu nie dopuścil. Godzinę później Kurski jechał równo po konkurencji, mówiąc zdania 1000 razy bardziej obraźliwe (wielu kolegów Tuska siedzi za przekrety, dla przykładu) i nikt nie ządał przerwania obrad ani go nie upominał. :-)

NURS - 15 Marca 2006, 12:09

Po raz kolejny proszę, czy ktos może wymienic dokonania tego rzadu? Nie zamierzenia, ale dokonania, coś co jest, mozna dotknąć, powąchać.
GAndrel - 15 Marca 2006, 12:11

Este napisał/a
GAndrel napisał/a
Cytat

Jest rzeczą dowiedzioną, że przed Celsjuszem zjawisko zwane gorączką nie istniało.

W Polsce jest w tej chwili około 650 banków, a było więcej. Było około 1300 przedsiębiorstw skarbu państwa. Proszę przedstawić dowody na masowość zjawisk patologicznych w tych przedsiębiorstwach. Dopóki ich ktoś nie przedstawi to stwierdzenie typu "co można było to już rozdane znajomym, sprzedane za bezcen dzięki łapówkom" jest zwykłą insynuacją i pomówieniem. Dowody proszę.

Vykosh - 15 Marca 2006, 14:49

GAndrel napisał/a
Este napisał/a
GAndrel napisał/a
Cytat

W Polsce jest w tej chwili około 650 banków, a było więcej. Było około 1300 przedsiębiorstw skarbu państwa. Proszę przedstawić dowody na masowość zjawisk patologicznych w tych przedsiębiorstwach. Dopóki ich ktoś nie przedstawi to stwierdzenie typu co można było to już rozdane znajomym, sprzedane za bezcen dzięki łapówkom jest zwykłą insynuacją i pomówieniem. Dowody proszę.

Poczytaj o karierze prywatyzacyjnej Kulczyka.
1) Browary Wielkopolski - sprzedane po pół roku za granicę za 16-krotność ceny zakupu od Skarbu Państwa.
2) TP SA - tutaj juz tak różowo nie było, nie znam dokładnych danych ale na pewno dr Johann stratny nie był.

3) Domy Towarowe Centrum - Warszawa
4) Różnorodne przypadki z mieniem wojskowym, najczęściej ziemią.
5) Podobnie z mieniem np. SGGW
6) Kupowanie od gmin ziemi za bezcen - Kulczyk - w centrum Poznania, Pijanowski i spółka pod pola golfowe w Wilanowie - Warszawa.

Tyle mogę z głowy podać - ale wystarczy przyjrzeć się prywatyzacjom i mogę się założyć, że na większości były mniejsze czy większe przekręty.

GAndrel - 15 Marca 2006, 15:04

Super. A iloma sprawami zajmuje się prokuratura? I chaba sam przyznasz, że na ponad 2000 spraw to, że w parę wkradła się patologia to nie powód żeby pisać "co można było to już rozdane znajomym, sprzedane za bezcen dzięki łapówkom", bo to generalizacja. Poza tym odkpowano za bezcen bo tyle były warte. Banki i większe przedsiębiorstwa zyskiwały na wartości gry tylko Skarb Państwa stawał się w nich mniejszościowym udziałowcem. To tylko świadczy o tym jak właścicielswo Skarbu Państwa wpływa na wartość firmy. Prokuratura penie na poważnie może się czepiać tylko wyceny ziemi.

I dwa. Służby specjalne wchodzą do gry.

Vened - 15 Marca 2006, 15:18

Cytat
Poszła w górę przed ta awanturą i to pewnie dlatego, ze zaczęto ratowac sytuację jakimis rezerwami. Inwestorzy zaczęli się zwijać.może na pokaz, a może, żeby wymusić coś na rzadzących.

Inwestorzy, którzy budują fabryki, hipermarkety itd nie wynosza się z dnia na dzień. Chociazby dlatego, że podpisuja umowy, wpłacają zaliczki itp. Gwałtowne ruchy na rynku finansowym są powodwana przez kapitał spekulacyjny, który nie służy rozwojowi naszej gospodarki.
Co do spadku kursu złotówki, to moja rodzina się cieszy akurat, bo oznacza to znaczny wzrost naszego budżetu domowego (i tylko nie mówcie, że będziemy się cieszyć do czasu, bo niedługo bedzie tak tragicznie). Przypominam, że te miliony Plaków pracujacych za granicą zazwyczaj nie wyjeżdza na stałe, tylko zarabia i wraca. I Euro za 3,64 to nie bylo to o czym marzyli.
Dla licznych firm produkujacych na eskport (co stanowi ważna częsć naszego PKB) spadek kursu zlotówki to również jest blogosławieństwo.

Argentyna miała teoretycznie silna walute, bo powiązaną z dolarem 1:1 i jak to się dla niej skończyło?

Nie mówię, oczywiscie, że taki był cel, i że to dobrze, iz mamy to całe zamieszanie

NURS - 15 Marca 2006, 15:31

Inwestorzy giełdowi, Vykosh, o nich mowa. Nasza giełda to w sporej części wirtual, jak wszędzie zresztą.
A to euro za 3.64 to szansa na to, ze miliony tu zostające beda mogły taniej kupowac. Każdy kij ma dwa końce. A ten nawet i sto, jak dobrze policzysz :-)

Este - 15 Marca 2006, 16:01

Vykosh napisał/a
Poczytaj o karierze prywatyzacyjnej Kulczyka.
1) Browary Wielkopolski - sprzedane po pół roku za granicę za 16-krotność ceny zakupu od Skarbu Państwa.
2) TP SA - tutaj juz tak różowo nie było, nie znam dokładnych danych ale na pewno dr Johann stratny nie był.

3) Domy Towarowe Centrum - Warszawa
4) Różnorodne przypadki z mieniem wojskowym, najczęściej ziemią.
5) Podobnie z mieniem np. SGGW
6) Kupowanie od gmin ziemi za bezcen - Kulczyk - w centrum Poznania, Pijanowski i spółka pod pola golfowe w Wilanowie - Warszawa.

Tyle mogę z głowy podać - ale wystarczy przyjrzeć się prywatyzacjom i mogę się założyć, że na większości były mniejsze czy większe przekręty.

Ale zdaniem obrońców wszelkiego rodzaju przekrętactwa, istnienie trupa z poderżniętym gardłem nie jest dowodem na popełnienie morderstwa. Bo na nożu nie ma odcisków palców. A w dodatku podejrzani są - oczywiście z własnej nominacji - ludźmi poza wszelkimi podejrzeniami.

NURS - 15 Marca 2006, 16:05

Este, ale tu nie chodzi o to, że nie było przekrętów, tylko o fakt że jedna przekręciarska ekipa, inna przekręciarska ekipe chce rozgonic, a my za to zapłacimy.
Este - 15 Marca 2006, 17:49

NURS napisał/a
Este, ale tu nie chodzi o to, że nie było przekrętów, tylko o fakt że jedna przekręciarska ekipa, inna przekręciarska ekipe chce rozgonic, a my za to zapłacimy.

Ja przeczytałem coś innego.
Problem w tym, że większość przekrętów została przeprowadzona z pełnym zabezpieczeniem prawnym. Niczego się nie da udowodnić, a ci, którzy mogliby dostarczyć dowodów, niczego nie powiedzą, bo łatwo ich uciszyć... Ci, którzy znają fakty, są bezradni - zawsze można ich oskarżyć o zniesławienie, zaszantażować itp.
GAndrel napisał/a
Poza tym odkpowano za bezcen bo tyle były warte.

Tak, teren w centrum kilkusettysięcznego miasta jest oczywiście wart tyle samo, co działka w Koziej Wólce, a fabryka sprzedająca swoje produkty za np. 30 mln rocznie jest warta np.trzy miliony (podobne przypadki były np. w Łodzi).

Partner forum