Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe
Rodion - 19 Maj 2006, 10:42
No to trudno!
" Minęli kilka bezludnych tuneli, zanim wyszli na prostokatny plac. W jednym końcu lezal ogromny, spłaszczony mobil Endogenicznej. Uniesiony wierzch pozwalał długirj rurze, z rozdeciem w polowie i dwiema czarnymi misami po bokach, dokonac pełnego obrotu. Pod srebrnym palankinem przysiadlo tez dwóch gwardzistow. Nogi przewiesili przez burte i nudzili sie.Jeden własnie przypalał papierosa. Drugi spojrzał na nich, potem bystro na boki. Nagle uniósł do góry ręke z dwoma wyprostowanymi i rozłozonymi palcami. Porozumiewawczo mrugnął w kierunku Jonasa. Nastepnie szturchnął łokciem towarzysza, pochylił sie, chuchnął na lustrzaną burtę i cos narysował na zaparowanej powierzchni. Pierwszy przyjrzał sie i roześmiał.
Za mobilem widac byloogromna tarcze w scianie, jeszcze większa, niż śluza prowadząca do lazaretu.
- Tak pilnuja Kliniki? - zapytal Jonas."
Kruk Siwy - 19 Maj 2006, 11:15
Chiba wiem. Ale, że nie mogę zadawać to niech sie inni pomęczą. Tyle powiem, że Polak napisał... Nieprawdaż?
Rodion - 19 Maj 2006, 11:17
Ano!
eta - 22 Maj 2006, 08:54
Tak mi coś stuka
Delirium w Tharsys żwikiewicza?
Kruk Siwy - 23 Maj 2006, 07:37
eta, wg mnie zgadłeś, ale może zadawacz by się wypowiedział?
Rodion - 24 Maj 2006, 11:23
Potwierdzam! Eta zgadłeś, zadajesz.
eta - 24 Maj 2006, 12:02
proszę:
"- Mam nadzieję, że nie będziecie nas osądzali - kontynuował Batyjew. - Nasi towazyzsze wyjęli z waszego statku pewne elementy. Mam nadzieję, że to nie były te koniecznie niezbędne..."
Godzilla - 24 Maj 2006, 12:34
Rety, to któreś z opowiadań o Guslarze. Niestety nie powiem, które i z jakiego tomu. Za dawno czytałam. Oczywiście Bułyczowa.
eta - 24 Maj 2006, 12:53
Zgadza się:
Zagraniczny agent kosmiczny.
prosze zadajesz
Godzilla - 24 Maj 2006, 13:19
Wrzucę coś, jak będę miała dostęp do książek. Czyli najprędzej wieczorem. Jeżeli są chętni do zabawy, może niech kto inny poda jakiś cytat.
Kruk Siwy - 24 Maj 2006, 13:30
OK. Uwaga trudne !
Duchy żywiące się ludzkim mięsem,
duchy o sercach z brązu i kamienia,
duchy żyjące w lecie pod skalnymi ścianami,
duchy w domach z kamiennych głazów...
Nergujguaj przebłagiwał ducha piaskowego smoka!
Rafał - 24 Maj 2006, 13:31
Łapię okazję:
Cytat |
- Asbeel, jedziemy w pułapkę.
- Jesteś pewien? - Kierowca nawet nie drgnął, ale wywołana gorącem i zmęczeniem ospałość opadła zeń jak zsuwający się z ramion płaszcz. W jednej chwili stał się czujnym zwierzęciem, zwierzęciem, w które zmieniły go trening i doświadczenie.
- Jestem pewien. Widzę to wyraźnie. Drżenie szronu na drzewach.
- Ja widzę tylko szron.
- Na ostrych igłach krzewów jest lekka, podwójna dyfrakcja. We wszechświecie tworzy się napięcie.
- Musisz mieć bardziej wrażliwe oczy od moich.
- Nie czujesz, jak wzrasta naprężenie? Tu, w tym miejscu, zasada przyczynowości uległa zawieszeniu. Katastrofa, która powinna nastąpić wcześniej, została odłożona na nasz przyjazd. Jeżeli wejdziemy do Edel, pułapka zatrzaśnie się.
|
Ups. Posty moje i Kruka Siwego raczyły się nałożyć. Traktujcie moje jako nadobowiązkowe.
Kruk Siwy - 24 Maj 2006, 13:40
Rafał, Broń Chaosu Colina Kappa.
Rafał - 24 Maj 2006, 13:45
No tak, Siwego Kruka na byle plewy nie weźniesz ...
Oczywiście
Kruk Siwy - 25 Maj 2006, 07:59
Podpowiedź do mojej zagadki, bo trudna jest. Autor tworzyl w demoludach. W Polsce znany z trylogii...
Słowik - 25 Maj 2006, 09:16
Skojarzył mi się z Pierścieniem mroku Pierumowa, ale on chyba trochę za młody jest...?
Kruk Siwy - 25 Maj 2006, 09:26
nightingale, niestety racja. To nie Pierumow. Moja zagadka to staroć. wydana w roku 1967. I jeszcze jedno - to nie jest fragment wspomnianej trylogii. To najmniej "fantastyczna" książka tego autora. W zasadzie ma tylko elementy fantastyki.
Ale fajna jest!
Czarny - 25 Maj 2006, 10:12
Czyżby chodziło o Sniegowa, ale nie mam pojęcia jaki utwór.
Kruk Siwy - 25 Maj 2006, 10:52
Niestety nie. Uwaga! Podpowiedż ostateczna: autor jest (był) Czechem.
gorat - 25 Maj 2006, 11:46
Ten tego... "Słoneczne jezioro" jest z tej trylogii... kurcze, okładki tej trylogii pamiętam, nazwiska nie...
Dobra. Souček. Tej ksiązki nie znam.
Kruk Siwy - 25 Maj 2006, 12:00
Trafiony, zatopiony. Pierwszy tom trylogii to "Tajemnica Ślepych Ptaków" drugi eee....rany! Zapomniałem! No a zagadka to: "Poskromiciele Diabłów" wydane przez Iskry ale poza serią bo to bardziej przygodówka niż fantastyka. Gorat - zadajesz.
gorat - 25 Maj 2006, 12:03
Oj... coś nie mam z czego zadawać Już, już jadę!!! Będzie dzisiaj!
gorat - 25 Maj 2006, 20:25
Przepraszam za opóźnienie
" - Mam wrażenie, że znam to miejsce - rzekł Gaynes - Ten Ośrodek Mieszkalny i ten krajobraz...
Spojrzała mu prosto w oczy.
- Znasz to miejsce - powiedziała żywo tonem wykluczającym wszelką wątpliwość. - Ten Ośrodek Mieszkalny nazywa się Loccos - dorzuciła jednym tchem."
Mam nadzieję, że nie za trudne...
gorat - 26 Maj 2006, 10:54
Francuz.
gorat - 26 Maj 2006, 20:22
?
Tak wielu Francuzów u nas nie było, można postrzelać (jak do kaczek ).
andre - 27 Maj 2006, 07:22
Pierre Pelot-Tranzyt.Czytelnik poczatek lat 80-tych...Am I Right?
gorat - 27 Maj 2006, 16:25
andre - 29 Maj 2006, 07:10
nie mam przy sobie żadnego woluminu na zagadkę.Chętnie ją więc oddam...albo zadam we wtorek rano....
Kwapiszon - 30 Maj 2006, 08:53
Wtorek rano he he ...
andre - 30 Maj 2006, 14:33
sorry bardzo...nie wyrobilem sie.Oto zagadka:
"Był dość wysoki.Znacznie pzrewyższał bezwłosych,brązowoskórych przechodniów drongailskich,ktorzy omijali go z daleka,trochę z pogardą,trochę z nieufnością,z jaką omija się starą ruderę grożącą zawaleniem w kazdej chwili.Był jak wrak".
proszę bardzo...
|
|
|