Ludzie z tamtej strony świata - Łukasz Orbitowski
Orbitoski - 16 Grudnia 2007, 14:41
Po dłuższej przerwie przypominam o swoich bajkach. sa co tydzień, najpóźniej w poniedziałek rano-nowa. Endżoj.
Selithira - 16 Grudnia 2007, 17:21
Czytam. Zaglądam prawie codziennie. Koty fantastyczne, mądre i kochane, chcę być kotem w następnym wcieleniu
Agi - 16 Grudnia 2007, 18:15
Selithira, Koty mówią to, co Autor chce nam powiedzieć.
Lubię Kocie bajki, są mądre i ciepłe.
Pako - 16 Grudnia 2007, 20:47
Ja sobie ładnie wrzuciłem w RSSa, w program pocztowy i jak tylko jest nowa baja, to dostaję ją na ten program. Cudowne są te wynalazki ^_^
Fidel-F2 - 17 Grudnia 2007, 10:15
sorry za offtop,
Pako, co to, to rss?
Agata - 17 Grudnia 2007, 10:38
<offtop mode on>
Wepchnę się przed Pako:
RSS to takie cudeńko do abonowania newsów z danej strony - pan se to podłączasz i aktualizacja strony trafia do Cię (na maila albo w postaci paska albo jeszcze inaczej - zależy od zainstalowanego czytnika) jako spis treści z linkami do update'ów zaraz po ich publikacji. Słowem: narzędzie dla sklerotyków i tych, co chcą być najbardziej na bieżąco na świecie
<offtop mode off>
Fidel-F2 - 17 Grudnia 2007, 10:39
thx
hrabek - 17 Grudnia 2007, 10:55
w IE7 to jest. Nie wszystko co prawda da sie do RSS wrzucic (strony musza supportowac RSS), ale ja mam wrzucone kilka stron i blogow. Nie musze recznie wchodzic na wszystkie i sprawdzac, czy ktos cos nowego napisal, tylko zawsze widze na liscie, co i ile nowego jest na kazdej ze stron i wchodze tylko tam, gdzie pojawia sie cos czego jeszcze nie przeczytalem.
Homer - 22 Grudnia 2007, 12:28
Walczę z systemem, razem z Enką i Gilem.... Panowie następnym razem więcej akcji, a mniej o d_pie mAry(ma)nie !! Przy trzecim wykładzie miałem dość! Póki co mam mieszane uczucia, ale podzielę się nimi dopiero jak skończę.
Wesołych Świąt !
red91 - 29 Grudnia 2007, 22:02
Przeczytałem "Tracę ciepło". Nie będę owijał w bawełnę- ta książka jest *beep* ( nie ma słowa, które by lepiej odzwierciedliło moje uczucia związane w wyżej wymienioną knigą). Dawno nie czytałem czegoś tak wspaniałego. Ludzie, uwielbiam horrory, ale coś takiego przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Jest to jedyna książka, która zmusiła mnie do przemyślenia swoich lat w szkole podstawowej, oraz gimnazjum. Klimat postkomunistycznego getta odwzorowany tak, jakbyś szanowny Orbicie, w chwili pisania tej książki wrócił się do tych czasów i opisywał wydarzenia, które przeżyłeś na własnej skórze. Przede wszystkim, bardzo zżyłem się z Kubą i Konradem. Jak dla mnie kreacja tych bohaterów perfekt. Jako obecny licealista, doskonale potrafiłem zrozumieć perypetie Kuby i Konrada (w tym miejscu chodzi mi przede wszystkim o pierwszą część książki). Jako mieszkaniec Podgórza, z wielką radością przeżywałem przygody dwójki naszych bohaterów, których akcja w pierwszej części książki dzieje się w tej oto dzielnicy. Super było przeczytać o zdarzeniach, które działy się w miejscach, w których sam często przebywam, z którymi często gęsto kojarzą mi się jakieś akcje z przeszłości. Niewątpliwie przeczytanie "Tracę ciepło" było dla mnie przygodą, której nie zapomnę na długo. Pozostaje mi rozpaczać, że już nigdy nie będzie mi dane na nowo przeczytać o innych losach, oraz przygodach Kuby i Konrada.
Dziękuję za przeżycie wspaniałej przygody i szansy na ponowne "zejście" do lat swojego dzieciństwa. Tak wogóle to szczęśliwego nowego roku.
Dabliu - 29 Grudnia 2007, 22:18
A ja czekam na "Święty Wrocław". Wiadomo już coś? Wydawnictwo, miesiąc wydania (znaczy styczeń czy luty), okładka itp.? Hm? Hm? Hmmm?
Orbitoski - 30 Grudnia 2007, 09:34
Red, dzieki za miłe słowa, zawsze fajnie jest czytać takie opinie.
dabliu: niestety, za wiele to nie wiadomo. Tocze rozmowy z kilkoma wydawnictwami, a do tego specjalnie mi się nie spieszy. Przeciez miesiąc temu ukazała sie powieśc o Ence i Gilu. Prawdopodobnie będe mogł podac pierwsze szczegóły juz w styczniu. NNa razie książeczka leżakuje sobie u mnie na kompie. Jedyne co moge obiecac, że wyjdzie w 2008 roku, prawdopodobnie jakoś na jesień. Wcześniej, z tego co wiem, wyjdą bajki o Prezesie i Kresce. A propos, na blogu jest juz nowa.
Poza tym Jarek Urbaniuk siedzi w materiałach do nowej powieści o Psie i Klesze, a ja powoli zabieram się za nowa książkę. Będzie to cykl opowiadań, "horrorów historycznych" spiętych roboczym tytułem "Widma". Pytania o Orzeszkową niewskazane.
Agi - 30 Grudnia 2007, 09:51
Zajrzałam do Kotów, wzruszają mnie te opowieści
Orbitoski - 30 Grudnia 2007, 10:15
Dziękuję
Gwynhwar - 30 Grudnia 2007, 10:17
Tak bym chciała mieć je już na półce
Orbitoski - 30 Grudnia 2007, 12:21
Niedługo może zapofdam jakimś kocim konkretem w interesie rzeczonej półki, Gwyn
Gwynhwar - 30 Grudnia 2007, 12:28
Czekam z niecierpliwością
Fidel-F2 - 30 Grudnia 2007, 12:31
a jak będą wydane?
Orbitoski - 30 Grudnia 2007, 13:53
za wcześnie aby o tym mówic. ale chciałem żeby było blisko, przyjacielsko, serdecznie
Dabliu - 30 Grudnia 2007, 15:07
Prezesa i Kreskę na pewno kupię. Zwłaszcza moja małżonka jest rozkochana w tych kocich bajkach
Szara opończa - 30 Grudnia 2007, 15:34
pozwol sobie zadac pytanie chyba juz dla mnie zwyczajowe.. czy powiesc o Ence to opowiadania z SFFIH w jednym tomie czy tez co innnego? wiecie, rozumiecie.. kasa:)
NURS - 30 Grudnia 2007, 15:36
co innego, rozwinięcie tematu z żertwy. Bierz w ciemno.
Szara opończa - 30 Grudnia 2007, 15:45
o dzieki.. a Waszej Wielebnosci dzielo na polce w kolejce czeka:)
corpse bride - 14 Stycznia 2008, 17:45
nadrobiłam zaległości w kotach. słiit
Chal-Chenet - 14 Stycznia 2008, 19:00
Dzięki za "Tracę ciepło". Dawno żadnej książki nie czytało mi się tak dobrze i z taką przyjemnością. Wszystkie części bardzo się od siebie różniły, ale wszystkie były "szybkoczytelne". A zwłaszcza pierwsza. Lubię czytać o dzieciństwie, a tutaj było opisane doprawdy znakomicie. No i te duchy. Momentami szły ciary. Świetne były też jeziora: majestatyczne, tajemnicze. Bardzo ciekawa koncepcja. W ogóle cała galeria znakomitych bohaterów, zwłaszcza intrygujący Neojakub i jego anioł.
Jak dla mnie póki co najlepsza książka zeszłego roku.
Dabliu - 18 Stycznia 2008, 00:54
Przyjdzie taki, co nie wie i zrobi
Adaam - 24 Stycznia 2008, 18:06
Masz może zamiar byc na Paradoxaliach warszawskich w Paradox Cafe, które odbędą się w ten weekend? Miło byłoby napi się piwka w Twoim towarzystwie...
Homer - 24 Stycznia 2008, 19:55
Chyba są na Paryżaliach.... (patrz urbi&Orbi)
hrabek - 31 Stycznia 2008, 12:10
Zaczalem czytac kupione jakies pol roku temu Trace Cieplo. Przeczytalem na razie pierwsza czesc i jestem zachwycony. Historia jest opowiedziana w taki sposob, ze az chce sie czytac. Jezyk powiesci jest znakomity, nie widzialem jeszcze czegos takiego. Nie jest poetycki, nie powala elokwencja, jak u Sapkowskiego, jest za to przyziemny, zwyczajny, ale jednoczesnie skomplikowany. Perfekcyjnie oddaje narracje nastolatka. Cos pieknego.
A jeszcze te smaczki, jak np. rozsypujace sie Miasteczko Salem. Tez mialem ta ksiazke i tez pierwsze co zrobila, to sie rozsypala. A w tamtych czasach to musialo byc to samo wydanie.
Zobaczymy, co bedzie dalej, ale na razie jest doskonale.
Tequilla - 31 Stycznia 2008, 12:30
Się zgadza. "Tracę ciepło" przeczytałem jakieś dwa miesiące temu i naprawdę byłem pod wrażeniem. Świetny język, świetna historia, takie niewymuszone bajanie, jak lubię. Ciekaw jestem tylko, czy od początku pisałeś podług konspektu, czy w trakcie było trochę spontonu?
No i chyba Gulak zmienił pod koniec książki nazwisko ( gdy powraca we wspomnieniach Kuby). Ale to błahostka.
|
|
|