To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

NURS - 19 Marca 2009, 10:58

Widzisz, jak uciekasz od rzeczywistości :-)
doktor to nie święty, ale nikogo nie zabił, a materiałem tak pięknie manipulowano, wywalając sceny nie pasujące do wizerunku potwora... BTW poczytaj o procesie. Znęcanie się nad pracownikami polegało m. in. na zmuszaniu ich do pracy w godzinach dyżuru. Jeden to się nawet nerwicy nabawił, jak doktor G, wpadał w nocy, zeby sprawdzić, czy pracuje, bo go ze snu wyrywał tymi najściami.

co do obligacji, i owszem, ale to jest już mus, bez którego państwo poszłoby w plajty - tylko zauważ, że PiS postuluje dodanie do tego wielu miliardów, a z czego to bedziemy spłacali, skoro już zaczynamy dyszeć od odsetek?

dalambert - 19 Marca 2009, 11:05

dalambert napisał/a
koalicje HAŃBY to teraz mamy jak sie Świętoszkowate etyki muszą wyłgiwać z łajdactw pazerniaka i co chwila włsnych miśków trzepać po łapach
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Po każde g... przełknie byle sie u koryta utrzymać :evil:
A nieltórzy to kazdą piarowską zgrywkę z przed paru lat / tak to już lat pare/ wyciągną byle Dziejsze draństwo usprawiedliwić i przykryć starym wrzaskiem.

NURS - 19 Marca 2009, 11:15

Może odnieś się do tematu, bo na razie premiera w swoim oku nie dostrzegasz :-)

BTW, podjąłem decyzję o kandydowaniu na prezydenta!
Trzeba powyrywac chwasty!
http://wiadomosci.gazeta....i_o_1_km_h.html

dalambert - 19 Marca 2009, 11:18

NURS, ja tam Tuska w jego szlachetnej walce o bezpieczenstwo na drogach nawet rozumiem, a niewątpliwie popierają GO wszyscy piesi i furmani :mrgreen:
NURS - 19 Marca 2009, 11:21

a na pewno debile.
Potrafisz jechać samochodem utrzymując prędkość co do kilometra? :-) cały czas, przez kilka godzin? Większośc pojazdów podaje wyniki zbliżone w znacznie mniejszej tolerancji, niż 1 kmh. Nawet w stanach te 10 to wartość graniczna, za którą nikt ci kary nie wlepi. Inawet informują o tym, jak bierzesz samochód.

hrabek - 19 Marca 2009, 11:29

No chyba, ze masz tempomat :D
dzejes - 19 Marca 2009, 11:33

Rafał napisał/a

Ech, dzejes,ie ale trudno mi się z tobą rozmawia, dobrze wiem, że:
ad1. rozumiesz co to znaczy IMO

Nie, nie rozumiem. Takie argumenty to zachowaj do dyskusji u cioci na imieninach, gdzie się zejdzie kilku "samców alfa", popiją i żalą się, że fotoradary ;P: Występuje wówczas paląca potrzeba racjonalizacji pierwotnych popędów i padają takie właśnie argumenty. Soraski, nie jestem ani pijany, ani nie poczuwam się do samcowania alfa w Twoim stadzie.
Przyznaj przed samym sobą - masz ochotę pocisnąć, jesteś świetnym kierowcą i kurna, kto ci tu chce przeszkadzać ten frajer! Prawda cię wyzwoli ;)

Rafał napisał/a

ad3. to jest argument za przewagą nieuchronności kary nad przyzwyczajaniem kierowców do tego, że kara jest wynikiem przypadku i w 95% się uda

Ale nie wiesz który radar jest nabity. Jak wspominałem - jeździłem trochę tą trasą i widziałem, że ludzie hamują przed skrzynkami. Więc zamierzony skutek jest osiągnięty. Przypadki, żeby ktoś ciął bez zwracania uwagi na radary były jednostkowe.

NURS - 19 Marca 2009, 11:35

w ruchu miejskim nie da sie jeździć na tempomacie, próbowałem :-) .
dalambert - 19 Marca 2009, 11:37

NURS, a nie przyszło Ci do głowy, ze informacja o mandacie za przekroczenie o 1 km. jest zwyczajnym dziennikarskim picem po to by OŚMIESZYĆ zaostrzenie kar za wariacką jazdę ;P:
hrabek - 19 Marca 2009, 11:44

Nursie, ale nie o tym pisales. Pisales o wielogodzinnej jezdzie utrzymujac predkosc co do kilometra. Z tego wynika, ze chodzi o stala predkosc. A te mozesz utrzymac tempomatem. W miescie tempomat oczywiscie sie nie sprawdzi. Wrecz moze byc niebezpieczny.
NURS - 19 Marca 2009, 11:54

Własnie spróbowałem. Tempomat utrzymuje prędkość na równym terenie z dużą dokładnością, przy pofałdowanym wahania dochodzą do 1-2 km. komputer musi zareagować.

Ale zmieniłem, zdanie, popieram, popeiram, niech jutro to wprowadzą!

Za trzy miesiące, jak każdy dostanie po kilka setem w mandatach do płacenia sejm i senat spłoną, a drzwi beda z pewnością zadrutowane od zewnątrz i zaczniemy żyć w normalnym kraju.

dalambert, myślisz, ze to pic? od wczoraj o tym trąbią i jakoś nikt nie prostuje.

dalambert - 19 Marca 2009, 12:11

NURS napisał/a
myślisz, ze to pic? od wczoraj o tym trąbią i jakoś nikt nie prostuje.

no włąśnie bzdura taka, że nie ma co prostować, a mendziarze ryczą bo z ryku żyją :wink:

GAndrel - 19 Marca 2009, 12:57

Łatwo sprawdzić.

http://www.senat.gov.pl/k7/pos/029/029porz.htm - Plan 29. posiedzenia Senatu
Rzeczypospolitej Polskiej VII kadencji.

1. Stanowisko Senatu w sprawie ustawy o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz o zmianie niektórych ustaw.

I teraz porównujemy. Druk senacki nr 474 zawierający projekt Sejmowy. I tu mamy.

Cytat

Oddział 3
Kary pieniężne za naruszenie niektórych przepisów ruchu drogowego
Art. 140al. 1. Kierujący pojazdem naruszający przepisy ruchu drogowego w za-
kresie dopuszczalnej prędkości podlega karze pieniężnej.
2. Wysokość kary pieniężnej wynosi, z zastrzeżeniem ust. 5 i 6 oraz art.
140ao ust. 2:
1) za przekroczenie w obszarze zabudowanym dopuszczalnej pręd-
kości określonej przepisami ustawy lub za pomocą znaków dro-
gowych, z zastrzeżeniem pkt 3:
a) o 10 km/h do 20 km/h włącznie – 200 zł,
b) o więcej niż 20 km/h do 30 km/h włącznie – 300 zł,
c) o więcej niż 30 km/h do 40 km/h włącznie – 500 zł,
d) o więcej niż 40 km/h do 50 km/h włącznie – 600 zł,
e) o więcej niż 50 km/h – 700 zł;
2) za przekroczenie poza obszarem zabudowanym dopuszczalnej
prędkości określonej przepisami ustawy lub za pomocą znaków
drogowych, z zastrzeżeniem pkt 3:
a) o 10 km/h do 20 km/h włącznie – 150 zł,
b) o więcej niż 20 km/h do 30 km/h włącznie – 250 zł,
c) o więcej niż 30 km/h do 40 km/h włącznie – 400 zł,
d) o więcej niż 40 km/h do 50 km/h włącznie – 500 zł,
e) o więcej niż 50 km/h – 600 zł;
3) za przekroczenie na autostradzie bądź drodze ekspresowej dwu-
jezdniowej dopuszczalnej prędkości określonej przepisami u-
stawy lub za pomocą znaków drogowych:
a) o 10 km/h do 20 km/h włącznie – 100 zł,
b) o więcej niż 20 km/h do 30 km/h włącznie – 200 zł,
c) o więcej niż 30 km/h do 40 km/h włącznie – 300 zł,
d) o więcej niż 40 km/h do 50 km/h włącznie – 400 zł,
e) o więcej niż 50 km/h – 500 zł.

I druk senacki nr 474A zawierający poprawki senatu:

Cytat

6) w art. 1 w pkt 10, w art. 140al w ust. 2:
a) w pkt 1:
- lit. a - e otrzymują brzmienie:
a) do 10 km/h włącznie – 50 zł,
b) o więcej niż 10 km/h do 20 km/h włącznie – 150 zł,
c) o więcej niż 20 km/h do 30 km/h włącznie – 300 zł,
d) o więcej niż 30 km/h do 40 km/h włącznie – 400 zł,
e) o więcej niż 40 km/h do 50 km/h włącznie – 600 zł,,
- dodaje się lit. f w brzmieniu:
f) o więcej niż 50 km/h – 700 zł;,
b) w pkt 2:
b) o więcej niż 10 km/h do 20 km/h włącznie – 100 zł,
c) o więcej niż 20 km/h do 30 km/h włącznie – 250 zł,
d) o więcej niż 30 km/h do 40 km/h włącznie – 350 zł,
e) o więcej niż 40 km/h do 50 km/h włącznie – 500 zł,,
f) o więcej niż 50 km/h – 600 zł;,
c) w pkt 3:
b) o więcej niż 10 km/h do 20 km/h włącznie – 100 zł,
c) o więcej niż 20 km/h do 30 km/h włącznie – 200 zł,
d) o więcej niż 30 km/h do 40 km/h włącznie – 300 zł,
e) o więcej niż 40 km/h do 50 km/h włącznie – 400 zł,,
f) o więcej niż 50 km/h – 500 zł.;

Czyli nie prostują bo Senat chce karać za przekroczenia do 10km/h. Fakt, Sejm tę poprawkę może odrzucić.

NURS - 19 Marca 2009, 13:52

i co monsieur dalambert? Kto tu toczy pianę?
mad - 19 Marca 2009, 15:26

50 zł to żadna kara, błahostka tylko. Nie ma się czym przejmować :mrgreen:
NURS - 19 Marca 2009, 16:04

Za każde przekroczenie, nie wiem czy doczytałeś tę wiadomość, mad. Jak cię 10 razy przychwycą, to masz 500 z głowy. to ma byc zautomatyzowany system, zdjęcie, mandat w stu procentach :-)
Piech - 19 Marca 2009, 17:41

W Niemczech płaciłem mandaty za przekroczenie ograniczenia o mniej niż 10km/h, ale nie 1km/h. Uwzględniają margines błędu. Kilka kilometrów było za darmo, a karę liczyli od tego, co powyżej.
W przypadku poprawki senatu obawiam się, że było jak zwykle. Jakiś poseł/senator coś tam sobie pomyśli, tak z czapy zaproponuje i jest szansa, że sejm/senat to przyklepie.

NURS - 19 Marca 2009, 18:05

W zabudowanym, zwłaszcza tam, gdzie są znaki uwaga dzieci i ograniczenia do 30 walą jak w bęben, ale... ale, to 30 jest np. od 7 do 18tej, a nie całą dobę, jak u nas. I o to własnie chodzi, zeby znaki miały sens a nie były wygodnym usprawiedliwieniem do nie robienia dobrych dróg.
ihan - 19 Marca 2009, 22:40

NURS napisał/a

Za trzy miesiące, jak każdy dostanie po kilka setem w mandatach do płacenia sejm i senat spłoną, a drzwi beda z pewnością zadrutowane od zewnątrz i zaczniemy żyć w normalnym kraju.

brak Sejmu, brak Senatu, brak władzy, brak Państwa. I będzie normalność. Coś mi to przypomina :)

NURS - 20 Marca 2009, 00:44

Ambioryks na prezydenta!
mawete - 20 Marca 2009, 09:39

Chyba muszę komuś podpieprzyć tablice rejestracyjne i takie kręcone sobie zrobić... trochę farby na naklejkę i przed fotaradarem obracam na lewą... nie ch mnie komp szuka :D co do pomysłu, że płaci mandat właściciel samochodu to jestem właścicielem w 50%, a żona ma drugie 50, wystarczy zrobić tak żeby twarz była nieczytelna (da się) i obydwoje przyznajemy się do winy :mrgreen: sąd o ile pamiętam musi wskazać sprawcę :D
Piech - 20 Marca 2009, 10:04

mawete, piszesz jak prawnik.
dzejes - 20 Marca 2009, 10:29

Wypraszam sobie.
Piech - 20 Marca 2009, 11:40

No rzeczywiście pojechałem, nie biorąc pod uwagę, że są tu inni prawnicy. Powinienem był postawić na końcu znak zapytania albo co.
mawete - 20 Marca 2009, 11:57

Piech: ja tylko potrafię luki znaleźć w przepisach i trochę je nagiąć :D i proszę do prawników mnie nie porównywać :mrgreen:
Rafał - 23 Marca 2009, 09:14

dzejes napisał/a
Takie argumenty to zachowaj do dyskusji u cioci na imieninach, gdzie się zejdzie kilku samców alfa, popiją i żalą się, że fotoradary ;P: Występuje wówczas paląca potrzeba racjonalizacji pierwotnych popędów i padają takie właśnie argumenty. Soraski, nie jestem ani pijany, ani nie poczuwam się do samcowania alfa w Twoim stadzie.
Widzę, że kultura dyskusji staniała. Widać też, że posiadanie odmiennego zdania wywołuje odruch bucowania dyskutanta, sorki, w tej konwencji ani nie chce mi się gadać, ani doświadczenia nie posiadam.

W piątek zrobiłem 800 km ósemką, fotoradar (sztuk jedna) był nabity jedynie za Sokolnikami, ale i tak jeździło się zrywami od słupka do słupka. W okolicach Kępna dwa auta na poboczu - jedno kołami do góry, drugie przytulone do niego na boczku. Na przejściu dla pieszych we Wrocławiu w okolicach "Grunwaldu" ruch wahadłowy: kałuża krwi na asfalcie wielkości dużej pizzy i bodajże fabia bez szyby - mam nadzieję, że pieszy przeżył, bo karetki za chwile ruszyły na sygnale. Jak na przeciętny kurs ósemką było zatem spokojnie.

dzejes - 23 Marca 2009, 09:40

Rafał napisał/a
Widzę, że kultura dyskusji staniała. Widać też, że posiadanie odmiennego zdania wywołuje odruch bucowania dyskutanta, sorki, w tej konwencji ani nie chce mi się gadać, ani doświadczenia nie posiadam.

Za to posiadasz ogromne doświadczenie w argumentach wprost z ciocinych imienin? Wporzo.

NURS - 23 Marca 2009, 10:20

Rozumiem, dzejes, że jesteś za rządami nierobów, którzy zamiast wysilić się i zrobić porządek z drogami, poutawiają wszedzie ograniczenia albo zakazy ruchu. A jeśli bedziesz chciał wyśmiać tę tezę, to powiem ci tylko, że to nie mój wymysł ale pana z komendy policji.
dzejes - 23 Marca 2009, 11:20

NURS napisał/a
Rozumiem, dzejes, że jesteś za rządami nierobów, którzy zamiast wysilić się i zrobić porządek z drogami, poutawiają wszedzie ograniczenia albo zakazy ruchu.

Rozumiem nursie, że jesteś za rządami hitlerowców[*], za gazowaniem nieprawomyślnych, zamiast za demokracją przedstawicielską?

Co to w ogóle za teza? Przeciwstawienie remontów i budowy nowych dróg vs. fotoradary? Drogi mamy takie, a nie inne jeszcze długo ten stan rzeczy się nie zmieni, nie dlatego, że rządzący są leniwi, że Kulczyk ukradł, tylko dlatego, że niestety tyle to trwa - projektowanie, przygotowanie, budowa. I póki co by ograniczyć liczbę zgonów na drogach można robić coś, albo nic.

A tak w ogóle to czeka nas co najmniej dwuletnie załamanie w oddawaniu nowych dróg - z winy PiSu. Cykl "produkcyjny" autostrady trwa ok 3 lata, a za czasów najlepszego rządu IV RP nie tylko nie rozpoczęto żadnej budowy, to wręcz wycofano się z umowy na A2.

NURS napisał/a

A jeśli bedziesz chciał wyśmiać tę tezę, to powiem ci tylko, że to nie mój wymysł ale pana z komendy policji.

To wyśmieję tezę pana z komendy.

[*]A jak ktoś mi Godwinem wyjedzie, to za****wię z laczka!

EDIT: Poza tym czuję się kompetentny, w weekend dostałem pierwszy mandat nie za przekroczenie prędkości, o!

NURS - 23 Marca 2009, 15:24

dzejes napisał/a
NURS napisał/a
Rozumiem, dzejes, że jesteś za rządami nierobów, którzy zamiast wysilić się i zrobić porządek z drogami, poutawiają wszedzie ograniczenia albo zakazy ruchu.

Rozumiem nursie, że jesteś za rządami hitlerowców[*], za gazowaniem nieprawomyślnych, zamiast za demokracją przedstawicielską?

ty chyba nic nie rozumiesz :-)

Cytat
Co to w ogóle za teza? Przeciwstawienie remontów i budowy nowych dróg vs. fotoradary? Drogi mamy takie, a nie inne jeszcze długo ten stan rzeczy się nie zmieni, nie dlatego, że rządzący są leniwi, że Kulczyk ukradł, tylko dlatego, że niestety tyle to trwa - projektowanie, przygotowanie, budowa. I póki co by ograniczyć liczbę zgonów na drogach można robić coś, albo nic.

No i zobacz w statystyki, czy to coś ograniczyło. Nie, to jest bardzo wygodne tłumaczenie dla rządzących, przecież coś robią, żeby poprawić stan bezpieczeństwa na drogach. I nie pitol mi tu o trwaniu, jakbyś jeździł do Niemiec cześciej to byś zobaczył na własne oczy, ze oni w czasie gdy u nas pieprzyli, ze trzeba coś zrobić, z 5000 km przerobili z hitlerówek na trzypasmowe betonowe pasy startowe dla samolotów.

Cytat
A tak w ogóle to czeka nas co najmniej dwuletnie załamanie w oddawaniu nowych dróg - z winy PiSu. Cykl produkcyjny autostrady trwa ok 3 lata, a za czasów najlepszego rządu IV RP nie tylko nie rozpoczęto żadnej budowy, to wręcz wycofano się z umowy na A2.

I zamiast tego funduje się coraz bardziej rygorystyczne przepisy :-) Właśnie o tym mówię.

Cytat
NURS napisał/a

A jeśli bedziesz chciał wyśmiać tę tezę, to powiem ci tylko, że to nie mój wymysł ale pana z komendy policji.

To wyśmieję tezę pana z komendy.

[*]A jak ktoś mi Godwinem wyjedzie, to za****wię z laczka!

Jasne robienie ograniczeń do 50ciu na przelotówkach służy poprawieniu bezpieczeństwa na drogach :-)

Cytat
EDIT: Poza tym czuję się kompetentny, w weekend dostałem pierwszy mandat nie za przekroczenie prędkości, o!

A ja już od dawna nie dostałem mandata za nic. I to jest kompetencja!

Partner forum