To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Dawid Juraszek

xan4 - 2 Wrzeœśnia 2009, 21:42

Gustaw G.Garuga napisał/a
A w ogóle to może uda się zorganizować jeszcze jedno spotkanko autorskie przed wyjazdem?...

to może teraz skusisz się na Katowice?

Gustaw G.Garuga - 2 Wrzeœśnia 2009, 21:49

Chciałbym, kurczę pieczone, bo jeśli potem istotnie wyjadę, to z kim ja o książce oko w oko pogadam? ;) Z czasem krucho, ale zobaczę, co się da zrobić. Na pewno w grę wchodzi tylko przyszły tydzień.
Sandman - 2 Wrzeœśnia 2009, 22:28

Jestem za!!
Agi - 3 Wrzeœśnia 2009, 13:39

Dostałam dziś maila z empiku, że nie mają na składzie "Białego tygrysa" i na razie nie wiedzą kiedy będą mieli. :cry:
hrabek - 3 Wrzeœśnia 2009, 13:43

Wstrzymali sprzedaż. Wszak autor napisał, że dwójka wyjdzie szybciej od jedynki. No to czekają na dwójkę :mrgreen:
Gustaw G.Garuga - 3 Wrzeœśnia 2009, 16:00

Paskudna sprawa z dystrybucją, próbuję to wyjaśnić, na razie bez skutku. Swego czasu Fabryka przesyłała autorom teksty z prasy branżowej na temat pułapek, jakie na wydawców i autorów zastawia Ępik. Wygląda na to, że padłem ich ofiarą :( Na razie mogę tylko polecić inne księgarnie, np. Matrasa.

Co do spotkania, to wstępnie proponuję przyszłą sobotę.

EDIT: właśnie dostałem e-mail od Fabryki. Wpływu nijakiego na empictwo nie mają. Książka jest w magazynie firmy Olesiejuk i tam najpewniej można ją zamówić. Szlag.

EDIT2: druga recenzja: http://www.fantasybook.id...wcontent&id=203

nirel - 3 Wrzeœśnia 2009, 16:30

Białego Tygrysa widziałem w Empiku na Skargi w Katowicach. Na półce stało 5 egzemplarzy. To było jakiś tydzień temu, dzisiaj zerknę i zobaczę czy jeszcze są.
Gustaw G.Garuga - 3 Wrzeœśnia 2009, 16:36

Serdeczne dzięki za info:) Może i do innych sklepów w końcu rzucą. Żeby czytelnik musiał się za książką uganiać - i jak tu się autor ma nie nerwować?
Agi - 3 Wrzeœśnia 2009, 16:40

nirel, zapraszam do wątku powitalnego
Sandman - 3 Wrzeœśnia 2009, 20:11

Zakupiłem dziś Tygrysa w Świecie książki w Sosnowcu.
Homer - 3 Wrzeœśnia 2009, 20:32

To Tygrys już za granicą jest sprzedawany? Pogratulować!
Gustaw G.Garuga - 3 Wrzeœśnia 2009, 21:59

Kurica nie ptica, Sosnowiec nie zagranica :mrgreen:

Sandman, solidnej lektury życzę :)

xan4 - 7 Wrzeœśnia 2009, 08:28

Gustaw, w ępiku w Silesii nie ma Twojej książki, szukałem wczoraj, w końcu zamówiłem wraz z zestawem innych książek w księgarniawarszawa.pl :D
Witchma - 7 Wrzeœśnia 2009, 08:43

xan4 napisał/a
zamówiłem wraz z zestawem innych książek w księgarniawarszawa.pl :D

Great minds think alike :D Jak tylko dotrę do domu, też składam tam zamówienie i też dołączę książkę GGG :)

Gustaw G.Garuga - 7 Wrzeœśnia 2009, 10:32

Ępik jest do bani, ale na czytelników zawsze można liczyć :D
Agi - 7 Wrzeœśnia 2009, 20:27

Dostałam dziś maila, że wysyłają mi Białego Tygrysa, czyli coś jednak w ępiku drgnęło. :D
Gustaw G.Garuga - 7 Wrzeœśnia 2009, 20:35

I to jest dobra wieść! Miejmy nadzieję, że od tego drgnięcia zacznie się lawina :)
aniol - 7 Wrzeœśnia 2009, 21:38

Biały tygrys oswojony, znaczy przeczytany
w sumie nie znam chinskich wzorcow literackich, wiec nie wiem czy taka konstrukcja powiesci jest charakterystyczna dla tamtejszej literatury ( osobiscie bardziej mi sie z klimatami arabskimi kojarzylo - ale jak zanzacyzlem nie znam chinskich wzorcow)
rzecz bardzo smaczna :D
jedyne co mnie zaintrygowalo to co i rusz pojawiajace sie peczki albo poletka papryki
kurde! w Panstwie Srodka? to kedy mniej wiecej sie toczy akcja ksiazki?

Martva - 7 Wrzeœśnia 2009, 21:58

Bratnia duszo! mnie kłują w oczy ziemniaki u Celtów ;) I w Sarancjum.
Ale, że cytatem rzucę
Maeg na blogu napisał/a
Co jednak ważniejsze autor nie próbuje w prosty sposób powiedzieć nam, że fundamentem wykreowanego przez niego świata są właśnie Chiny. Nigdzie w powieści nie pada owe słowo w żadnej odmianie. Realia świata rozpoznajemy dzięki opisom miast, krajobrazu czy postaci.

aniol - 7 Wrzeœśnia 2009, 22:08

zaraz zaraz
w poslowiu autor sam stwierdza ze slowo Chiny wprawdzie sie nie pojawia, ale każden durny sie domyśli (no moze nie doslownie tak to jest ale sens mniej wiecej oddalem), wiec skad do diaska ta papryka?

edytka:
no Martva ta sama uczelnia zobowiazuje

Martva - 7 Wrzeœśnia 2009, 22:13

Może to element fantastyczny? ;) Poza tym autor zna Chiny dzisiejsze, z tego co moja sis mówiła to trudno sobie wyobrazić kuchnię chińską bez ostrych papryczek; podobnie jest w Indiach zresztą, głupie kilkaset lat a draństwo tak wrosło... Można się zasugerować. To jak Polska bez ziemniaka ;) U
Muszę upolować Powab jabłka kiedyś.

Gustaw G.Garuga - 8 Wrzeœśnia 2009, 09:52

Dzięki aniol za opinię :-) Papryka pojawiła się w Chinach jakoś końcem XVII stulecia (może na przełomie XVIII). Powieściowe Cesarstwo Środka łączy realia z całego okresu cesarstwa chińskiego, czyli od III w. p.n.e. do początku XX wieku, więc takich pozornych anachronizmów jest więcej - jeszcze by tego brakowało, żebym krępował sobie ręce jakąś konkretną epoką! ;-)
Gustaw G.Garuga - 11 Wrzeœśnia 2009, 22:01

Jak widać, z sobotniego spotkania nici. Za dużo spraw na głowie :(
xan4 - 11 Wrzeœśnia 2009, 22:11

Tak się właśnie zastanawiałem nad tym, no cóż, może następnym razem :D
Gustaw G.Garuga - 12 Wrzeœśnia 2009, 15:31

Koniecznie. NB, od paru lat sobie obiecuję, że "w przyszłym roku wreszcie zjawię się na jakimś zlocie". I od lat nic z tego nie wychodzi (jeśli nie liczyć zlotu w B-B dwa lata temu, na którym i tak byłem tylko pierwszego dnia).
xan4 - 15 Wrzeœśnia 2009, 18:51

Gustaw, dostałem Białego Tygrysa, no kurcze, nie wiedziałem, że to takie grube jest, aż niepodobne do FS ;P:
z tej racji, że właśnie skończyłem Murakamiego, zabieram się za czytanie :D

Gustaw G.Garuga - 15 Wrzeœśnia 2009, 22:45

Wypasiona bestia :twisted: A Cairen będzie jeszcze tęższy od Xiao (czemu trudno się dziwić ;) ) Koniecznie podziel się wrażeniami po lekturze. To także apel do wszystkich czytelników!

Od jutra znikam z sieci na ok. tydzień. Mam nadzieję, że po powrocie będę miał co czytać :)

Homer - 23 Wrzeœśnia 2009, 18:50

Ja tutaj chciałbym zauważyć, że użytkownik xan4 chwali się jakoby oswoił Tygrysa, ale nie napisał żadnej notki o tejże książce w tymże temacie.

Użytkowniku xan4, co użytkownik?! :roll:

Gustaw G.Garuga - 24 Wrzeœśnia 2009, 08:28

Homer słusznie prawi! xan4, do raportu!
Gustaw G.Garuga - 28 Wrzeœśnia 2009, 03:25

I kolejna recenzja: http://ksiazki.polter.pl/...Juraszek-c20493

NB widzę, że posłowie, które miało co nieco wyklarować, niestety co nieco miesza.

Partner forum