Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
lavojtek - 19 Października 2006, 20:53
A co ty na to zebysmy zalozyli grupe forumowiczow SF na Last.fm
Grahf - 19 Października 2006, 20:56
Jak chcesz to załóż, chociaż last.fm z tego co widzę nie jest tu specjalnie popularny. Mnie wystarcza jak na razie grupa NF, po co mnożyć byty ponad miarę .
lavojtek - 19 Października 2006, 22:47
Cytat | Jeśli lubicie oryginalny folk to polecam Varttina |
A ktora plytke najbardziej polecasz bo widze ze dyskografie maja bogata!
Fidel-F2 - 20 Października 2006, 12:44
Ja mam i znam tylko dwie płyty Ilmatar i Aitara. Obie są bardzo fajne ale Ilmatar jest genialny. Moja siostra mająca upodobanie w czymś w rodzaju britpoprocku określiła to : śpiew chóru chińskich robotnic przymusowych . Wszystkim zdecydowanie polecam.
lavojtek - 20 Października 2006, 14:00
Ja swego czasu odkrylem szwedzka Hedningarne! Udalo mi sie nawet skompletowac dyskografie. Mocna rzecz jezeli lubisz skandynawski folklor a nie znasz! Jezeli zas mowimy o finskich klimatach to stanowczo polecam Tenhi i Harmaa (Harmaa to sideproject czlonkow Tenhi). Cudowne neo-folkowe granie
savikol - 20 Października 2006, 14:12
A słyszeliście nowy kawałek Kazika pt. „Piąty rozbiór Polski”? To chyba jakiś nowy projekt Staszewskiego, z zespołem o nazwie Bulldog. Tekst nieodparcie kojarzy się ze słynnym opowiadaniem „Noteka” Lewandowskiego. Taka militarno-polityczna fantastyka. Chyba nie będzie straszną zbrodnią jeśli wrzucę tu tekst tej piosenki?
Piąty rozbiór Polski
Cytat | Sytuacja świata mroku w roku 2008
Osiągnęła punkt krytyczny po kryzysie katyńskim
Przy dyskretnej aprobacie komunistów chińskich
Podpisano dokumenty porozumień berlińskich
Efekt rozmów był podpisan sympatycznym tuszem
Polskę dzielą między siebie Putin z Dablju Buszem
Przeczuwając, że zanosi się na 5 Rozbiór Polski
Przebudziły się jej dzieci - lud specjalnej troski
Czy to tak było, czy nie było, czy to tak było ?
Czy to tak było czy nie było, tylko się śniło ?
Czy to tak było czy nie było, jak to się stało ?
Czy to za dużo czy za mało ?
Czując, że gotuje się kolejny rozbiór Polski
Zgromadzili się Polacy - lud specjalnej troski
Bardziej tem, że Francja słowem Jacquesa Chiraca
Zapewniła, że nie będzie ginąć za miasta Kraka
Wobec takiej sytuacji Aleksander Kaczyński
Wyjątkowy stan wprowadził podejmując się misji
Na naradę w Ministerstwie jakim walczyć orężem
Przybył pan prezydent z żoną i pan premier z mężem
Co ciekawe - poparły ich wszystkie siły w kraju
Wobec zagrożenia stanąć umieli nawzajem
Zagrożenie zakończyło wszystkie waśnie, kłótnie, spory
Strach pokazał, że ten kraj nie jest tak bardzo chory
Wobec tego zagrożenia terytorium Polski
Podał rękę bratu prezydenta poseł Niesiołowski
Nad Bałtykiem niczem dawni bojownicy burscy
Pogodzili się ze sobą nawet bracia Kurscy
Oddziały samoobrony morskiej sformowali sprawnie
Nikt na świecie nie wie co mam w sercu na dnie
Bo myśli ten kto myśli, a nie myśli wtedy kto
To jednak to nie było, to nie było nie to
Tak jednak to nie było, co ty mówisz kobieto ?
To jednak tak nie było jak się wszystkim wydawało
Mało za mało, ale jeszcze trochę brakowało
Barykady oczekują na przybycie armii
Połączonych sił rosyjskich i amerykańskich
W ogniu bitwy o Mazowsze w prawosławnej cerkwi
Roman Giertych wziął za żonę wdowę po Kwaśniewskim
Najgroźniejsza sytuacja była sierpnia dnia 8
Gdy 3 armie się spotkały w okolicach Jatnego
Pod dowództwem komendanta Przemysława Gosiewskiego
Powstrzymano atak tam odwodu pancernego
Lecz niekiedy dzieje się też takie coś co boli
Colin Powell wziął ministra Dorna do niewoli
Kryzys został zażegnany przez rotmistrza Ziobro
Kontratakiem San Francisco wziął i Władywostok
Może to nadzieja zwykła była sprawiać cuda ?
Nikt nie wierzył, że atak na Moskwę może się udać
Ale ochotnicze hufce generała Leppera
Pokonały siły Rosji 4 do 0
Bramki bowiem na wyjeździe liczą się podwójnie
Chwały zatem nikt przy zdrowych zmysłach mu nie ujmie
Cała ta historia niesie morał i to całkiem spory
Świat zobaczył, że ten kraj nie jest tak bardzo chory |
Agi - 20 Października 2006, 14:18
Wrzucanie tekstów Kazika nigdy i nigdzie nie jest zbrodnią.
hijo - 20 Października 2006, 19:55
Kazik chyba lubi fantastykę Mars Atakuje, teraz Piąty Rozbiór Polski, jakby poszukać to by się jeszcze kilka takich teksktów znalazło
A ja teraz wrzucę wszystko to co lubię....
Rozmysłiłem się za dużo by tego było:)
Tylko kilka najważniejszych bardziej żywiołowych:
System Of A down
Haggard
Theatre of Tragedy(Velvet Darknes i Aegis)
Lacuna Coil
Blind Guardian
Godsmack
Drowning Pool (Przy Albumie Sinner świetnie czytało się Wojnę Runów)
Cruachan
Clawfinger
i Kilka spokojniejszych:
Beltaine (ogólnie folk z Zielonej wyspy)
SDM
Katie Melua
Chris Rea
mógłbym jeszcze długo wymieniać
Agi - 21 Października 2006, 03:38
Kazik wystartował z Piątym Rozbiorem Polski w LP Trójki. Na razie w poczekalni na 45 miejscu
Grahf - 21 Października 2006, 10:00
Cytat | Jezeli zas mowimy o finskich klimatach to stanowczo polecam Tenhi i Harmaa (Harmaa to sideproject czlonkow Tenhi). Cudowne neo-folkowe granie |
Święte słowa lavojtku. Osobiście wolę neofolk od folku (neofolk wykorzystuje podobne instrumentatium co folk, jednak muzyka i słowa są oryginalnymi tworami artystów). Niedoścignionym zespołem pozostaje tutaj kultowy brytyjski Current 93 Linka
Lambert - 26 Października 2006, 21:19
Ja przepraszam, że taki lekki skok w bok od głównych dyskusji wykonam, ale jeśli ktoś dysponuje jakimiś materiałami na temat folk/pagan/ethno/tribal/coś-w-tym-stylu metalu i rocka bądź wiedzą, gdzie takowe można znaleźć, będę wdzięczny za PW. Przy czym- nie chodzi mi o recenzje płyt (a w każdym razie w małym stopniu), a raczej o jakieś artykuły czy opracowania na temat takowych nurtów w ogólności.
Grahf - 27 Października 2006, 11:52
Nie ma tego dużo ale zobacz przykładowo tutaj Linka
lavojtek - 27 Października 2006, 13:34
Osobiscie goraco polecam strone http://www.metal-archives.com/
Po wpisaniu w okienko "Music genre" interesujacych cie stylow pokaza sie zespoly z danego gatunku a wraz z nimi recenzje i mnostwo linkow. To chyba najlepsza baza danych o wszelkich odmianach metalu.
Widze Grahf ze probujesz podstepnie sciagnac nastepnego forumowicza na "nasza" strone
Jak wroce z pracy napisze cos o koncercie, na ktorym bylem we wtorek.
Taclem - 27 Października 2006, 13:48
Tyle tylko, że tam jako folk-metal figurują czasem zespoły, których najbardziej folkowym elementem jest używanie klawisza. I to w intro
Do wszelakich, bardzo różnistych odmian folku proponuje linki z www.folkowa.art.pl
Fearfol - 28 Października 2006, 18:15
Czy wogóle słyszeliście o takim zespole jak Rhapsody ?, mam tego dwa albumy i chciałbym więcej jeżeli ktoś zna nazwy albumów oprócz tych "Dawn Of Victory" , "Power Of The Dragonflame" to proszę aby mi napisać.
I czy wie kot kiedy wyjdzie "nieznana część prawdy tom drugi" Limpa ? Może już jest nie wiem bo narazie tam gdzie sprawdzam cisza.
Argael - 28 Października 2006, 18:35
Zespół znam jako tako. Muzycznie nawet mi się podoba, ale całość kładzie mało ciekawy głos wokalisty. Jeśli chcesz nazwy albumów, to zapraszam tutaj.
lavojtek - 28 Października 2006, 18:35
Legendary Tales, Symphony of Enchanted Lands i Symphony of Enchanted Lands II - The Dark Secret. Do tego dochodza epki Rain of a Thousand Flames i The Dark Secret oraz Best of: Tales From The Emerald Sword Saga i wydana w tym roku koncertowka!
Pako - 28 Października 2006, 19:42
Co do LB, to na razie chyba tego nie planują. A jak wypuszczą, to pewnie z nagła. Ostatnio puścili Greatest Hitz - osobiście nawet się za tym nie rozglądam, nie trawię składanek komercyjnych, a pewnie coś takiego dostajemy.
Ale na Niezaprzeczalną prawdę - część druga (chyba właściwsze tłumaczenie) czekam. Porządny metal, chociaż żal, że odchodzą jakby powoli od granicznego nu metalu. Granicznego, bo czasem cżłowiek nie wie, czy to hh czy nu metal
Dunadan - 28 Października 2006, 20:24
Rhapsody eeehhh... kiedyś się tego słuchało, Ale później zaczęło się robić coraz gorzej... kiczyk panie, kiczyk mały. Ale początki mieli naprawde niezłe.
A kojarzycie zespół DragonForce? to jest dopiero jazda - nie widziałęm nigdy w życiu człowieka który grałby szybciej na gitarze niż gostek z tego zespołu... to jest wprost niebywałe!!!!
Dunadan - 28 Października 2006, 22:10
Włąśnie słucham sobie zespołu 'Miecz Wikinga' ktoś zna? Kurde, to naprawdę świetny Polski zespół, znam jednak tylko 5 utworów i wszystko mi się podobają... chłopaki grają taki ostry rock-metal. Śpiewają na szczęście po polsku... mają niesdamowity klimat, dawno słyszałęm tak klimatycznego polskiego zespołu...
Ich muzyka jest dość surowa i w sumie... prosta. Ale ich muzyka powoduje że odfruwam, tak po prostu. Mają jednak dośc dziwną tematykę utworów... np. mój ulubiony kawałęk 'Husaria lepszego stworzenia' opowiada o... polskiej husarii absoltuny czad! Polecam też 'Jesteś krainą sposobności' - po prostu piękny, liryczny utwór, jesten z ładniejszych jakie słyszałem!!! ten kawałek powoduje że zaczynam patrzeć na wszystko dookoła w inny sposób...
Co wiecie na temat tego zespołu, wudaje nowe płyty? istnieje jeszcze?
Wiem ze można pare kawałków tej kapeli ściągnąć legalnie za darmo z netu, nie pamietam jednak gdzie... POLECAM!!!
Iscariote - 29 Października 2006, 10:59
Ooo DragonForce. Jedyna płyta jaką mam to Sonic Firestorm i świetna jest. Speed metal jak sie patrzy, a i wokalista całkiem nieźle ciągnie ^^
Fearfol - 29 Października 2006, 12:20
A ma ktoś podkład muzyczny do "sing for the moment" - eminema, albo "take a look around" - limp bizkit, jeżeli nie gdzie coś takiego można dostać najlepiej za darmo ? Proszę o odpowiedź.
Pako - 29 Października 2006, 16:12
Za darmo najpewniej nigdzie. Lajf is brutal.
Płatnie - każdy sklep muzyczny
Fearfol - 1 Listopada 2006, 19:59
A znacie takie programy które będą oddzielić tekst od podkładu - (czy tylko Bóg to potrafi) albo sami posiadacie gotowe podkłady ? szukam takowych do piosenek Limp Bizkit lub Eminema
Dunadan - 1 Listopada 2006, 20:15
Ale... kurcze, przecież DragonForce to straszny kicz... disco-polo normalnie... co innego że gitarzysta bije rekordy w szybkości gry na gitarze. Ale całą reszta tam nie trzyma się kupy...
Taclem - 2 Listopada 2006, 08:45
Miecz Wikinga bardzo fajny, w sumie jeden z ciekawszych obecnie zespołów heavy w Polsce.
lavojtek - 2 Listopada 2006, 13:49
Cytat | A znacie takie programy które będą oddzielić tekst od podkładu |
Narzedzia z serii Sonic Foundry (teraz to juz Sony) a w szczegolnosci Sound Forge. Jest jeszcze ProTools ale jest dosyc skomplikowany w obsludze!
Dunadan - 2 Listopada 2006, 13:59
Taclem, zgadzam się normalnie choć na metalu to ja sie nie znam. Ale oni mi strasznie podeszli, niestety powinni nieco poprawić warsztat ( w Husarii jest straaasznie długi początek no i tak troszkę ZA surowo grają, miejscami nawet fałszują i wokalista ciut nie wyrabia - ale to bardzo niewielkie wady - cała muzyka jest boska... ). Wiesz coś więcej na temat tego zespołu?
Taclem - 2 Listopada 2006, 14:22
Wiem tyle ile przeczytałem na ich Oficjalnej stronie. Utworki można sciągnąć z ich strony na WP
lavojtek - 2 Listopada 2006, 20:01
Setnie sie ubawilem sluchajac zespolu Miecz Wikinga. Bylo disco-polo, punko-polo, czyzby nadszedl czas na metalo-polo?
|
|
|