Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne
Haletha - 29 Kwietnia 2007, 14:02
Zgodnie z postulatami z quizu edukacyjnego pozwoliłam sobie zmodyfikować nieco nazwę tematu. Oczywiście nowy user i tak połapie się po zajrzeniu tutaj, ale zawsze może wcześniej narobić bałaganu w tamtej zagadkowni i w ogóle lepiej nie komplikować;)
Na próby ruszenia zagadki się nie piszę. Nie mam dziś nerwów.
hijo - 30 Kwietnia 2007, 12:31
najgrubszy przeistoczył się w najwyższego,
najchudszy zmienił się w najniższego,
ten o średniej tuszy był po przemianie średniego wzrostu.
Agi - 24 Maj 2007, 15:32
count, za chwilę miesiąc minie, jak hijo odpowiedział na Twoją zagadkę. Co Ty na to?
agnieszka_ask - 24 Maj 2007, 21:40
objętość ciała pozostaje taka sama, zmienia się tylko forma, tj. z tuszy na wzrost.
teraz powinnam zgadnąć: a) jaka jest tego przyczyna, czy b) kto lub co ma takie właściwości? pytam, bo z zagadki nie wynika kontekst odpowiedzi i myślałam, że może po miesięcznym zastoju autor podpowie, w którym kierunku szukać
hrabek - 25 Maj 2007, 08:28
To czemu nic wczesniej nie mowiliscie? Lo jezu, ja zapomnialem calkowicie o tym temacie.
Poprawna odpowiedz to:
najgrubszy nie wyrósł za bardzo, najchudszy poszedł trochę lepiej, a jak bamus ruszył selenak o średniej tuszy.
Czyli hijo nie trafil.
Jak ktos ma cos do zadania, to niech daje.
agnieszka_ask - 25 Maj 2007, 08:39
ach, to była jeszcze wcześniejsza zagadka??, ale ze mnie głuptas , tak to jest jak sie nie czyta wcześniejszych postów
Azirafal - 25 Maj 2007, 08:58
Zadawajcie zagadki! ja też sobie właśnie dzisiaj jadąć do pracy zorientowałem, że mi czegoś na forum brakuje!
hrabek - 25 Maj 2007, 09:04
No to zagadka: gdzie Azi zrobil blad w swojej wypowiedzi sprzed chwili?
Rafał - 25 Maj 2007, 09:05
O tam - tam zrobił, widzisz?
gorbash - 25 Maj 2007, 09:05
Rafał, tak! Zadajesz!
hrabek - 25 Maj 2007, 09:06
Brawo, Rafal! Zadajesz!
Rafał - 25 Maj 2007, 09:08
Dziękuję, dziękuję dajcie 15 minut, ok?
Agi - 25 Maj 2007, 09:36
Azirafal napisał/a | Zadawajcie zagadki! ja też sobie właśnie dzisiaj jadąć do pracy zorientowałem, że mi czegoś na forum brakuje! |
Tu zrobił i jeszcze literówka, ale to nie podpada pod zagadki logiczne
Może jeszcze być taka wersja: Zadawajcie zagadki! ja też sobie właśnie dzisiaj jadąc do pracy uświadomiłem, że mi czegoś na forum brakuje!
Azirafal - 25 Maj 2007, 09:51
Jezu, nie moja wypowiedź ma stanowić zagadkę, tylko kto inny ma ją zadać. Odczepcie się od moich błędów .
Miało być "sobie [...] przypomniałem", ale w trakcie pisania mi sie pomysł zmienił
Rafał - 25 Maj 2007, 09:54
Jedziesz samotnie samochodem nocą w burzy. Mijasz przystanek autobusowy i widzisz troje ludzi oczekujących na autobus:
1. Staruszke, która wygląda, jakby właśnie umierała,
2. Twojego dobrego przyjaciela, który kiedyś uratował Ci życie,
3. Cudowną kobiete (lub faceta), dokładnie taką o jakiej zawsze marzyłeś.
Komu z nich zaproponowałbyś podwiezienie, zakładając, że masz tylko jedno wolne miejsce w samochodzie (powiedzmy, że jedziesz małym kabrioletem)?
Ten problem moralno-etyczny został kiedyś wykorzystany w pewnej firmie, testach dotyczących podjęcia pracy.
Możesz zabrać umierającą staruszke i uratować jej życie.
Możesz zabrać przyjaciela i zrewanżować mu się za uratowanie Ci życia.
Jednak wówczas może się okazać, że już nigdy nie spotkasz swojej wymarzonej miłości...
Kandydat, którego przyjęto do pracy (jedyny z ponad 200 zgłaszających się) nie miał wątpliwości, gdy udzielał odpowiedzi: ... no właśnie jakiej?
gorbash - 25 Maj 2007, 09:56
Dajesz samochod przyjacielowi zeby zabral babcie do szpitala, a Ty zostajesz z wymarzona kobieta.
Słowik - 25 Maj 2007, 09:59
A potem kumpel odstawia kabriolet pod twój dom. Po drodze zatrzymuje się jeszcze w myjni. Bułka z masłem
Rafał - 25 Maj 2007, 10:00
Szybki jesteś gościu , za karę musisz zadać swoją zagadkę.
Agi - 25 Maj 2007, 10:00
Rafał, czyli mamy zgadnąć co odpowiedział kandydat przyjęty do pracy?
No to zgaduję: zabrał piękną kobietę, a firma nagrodziła bezwzględność w osiąganiu celu.
Rafał - 25 Maj 2007, 10:02
Agi, Gorbash zacytował prawidłową odpowiedź, dokładnie dałbym kluczyki swojemu przyjacielowi z prośbą, by zabrał staruszkę jak najszybciej do szpitala. Sam zaś zostałbym na przystanku i wspólnie z kobietą z mych marzeń zaczekałbym na autobus...
gorbash - 25 Maj 2007, 10:03
No to cos prostego. Studenci w czasie projektu odkryli ze istnieje silna, pozytywna korelacja miedzy rozmiarem stopy czlowieka a jego znajomoscia ortografii.
Im wieksza stopa tym mniej bledow badany popelnial.
Jak to mozliwe?
Agi - 25 Maj 2007, 10:05
Rafał, pisząc swoją odpowiedź, nie czytałam jeszcze odpowiedzi Gorbasha.
Gorbash, jest to możliwe, jeśli wielkość stopy wynikała z wieku badanych. Ci z większą stopą byli starsi i zdążyli nauczyć się ortografi.
Azirafal - 25 Maj 2007, 10:06
Miał ściągę zapisaną na stopie? Im większa stopa, tym więcej słówek/reguł mógł na niej zmieścić?
Lump Kałmuk - 25 Maj 2007, 10:09
badani byli w wieku, powiedzmy, 7-16 lat. Im starsi, tym lepiej wykształceni.
Słowik - 25 Maj 2007, 10:10
Rafał, jakie Ty musisz mieć malutkie stópki
gorbash - 25 Maj 2007, 10:10
Lump zaszczytne drugie miejsce, natomiast Agi jest przedostatnia takze zadaje
Rafał - 25 Maj 2007, 10:11
Agi, to się postami rozmineliśmy
Przy okazji, znałaś to: http://www.maxmix.pl/zagadki/liczeniewpamieci.html ?
Kiedyś bardzo mnie to zaskoczyło
MUSISZ JEDNAK DOKŁADNIE WYKONYWAĆ POLECENIA INACZEJ NICI Z ZASKOCZENIA
Rafał - 25 Maj 2007, 10:12
Słowiku:
Agi - 25 Maj 2007, 10:14
gorbash, przy dwóch poprawnych odpowiedziach pierwszy musi być przedostatnim
Rafał, nie widziałam wcześniej tej strony, dzięki
Za chwilkę coś wrzucę
gorbash - 25 Maj 2007, 10:16
Agi55, doookladnie:D
|
|