To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Słońce i stokrotka - zagadki logiczne

Haletha - 29 Kwietnia 2007, 14:02

Zgodnie z postulatami z quizu edukacyjnego pozwoliłam sobie zmodyfikować nieco nazwę tematu. Oczywiście nowy user i tak połapie się po zajrzeniu tutaj, ale zawsze może wcześniej narobić bałaganu w tamtej zagadkowni i w ogóle lepiej nie komplikować;)

Na próby ruszenia zagadki się nie piszę. Nie mam dziś nerwów.

hijo - 30 Kwietnia 2007, 12:31

najgrubszy przeistoczył się w najwyższego,
najchudszy zmienił się w najniższego,
ten o średniej tuszy był po przemianie średniego wzrostu.

Agi - 24 Maj 2007, 15:32

count, za chwilę miesiąc minie, jak hijo odpowiedział na Twoją zagadkę. Co Ty na to?
agnieszka_ask - 24 Maj 2007, 21:40

objętość ciała pozostaje taka sama, zmienia się tylko forma, tj. z tuszy na wzrost.
teraz powinnam zgadnąć: a) jaka jest tego przyczyna, czy b) kto lub co ma takie właściwości? pytam, bo z zagadki nie wynika kontekst odpowiedzi i myślałam, że może po miesięcznym zastoju autor podpowie, w którym kierunku szukać :)

hrabek - 25 Maj 2007, 08:28

To czemu nic wczesniej nie mowiliscie? Lo jezu, ja zapomnialem calkowicie o tym temacie.

Poprawna odpowiedz to:
najgrubszy nie wyrósł za bardzo, najchudszy poszedł trochę lepiej, a jak bamus ruszył selenak o średniej tuszy.

Czyli hijo nie trafil.
Jak ktos ma cos do zadania, to niech daje.

agnieszka_ask - 25 Maj 2007, 08:39

ach, to była jeszcze wcześniejsza zagadka??, ale ze mnie głuptas :D , tak to jest jak sie nie czyta wcześniejszych postów :oops:
Azirafal - 25 Maj 2007, 08:58

Zadawajcie zagadki! ja też sobie właśnie dzisiaj jadąć do pracy zorientowałem, że mi czegoś na forum brakuje! :D
hrabek - 25 Maj 2007, 09:04

No to zagadka: gdzie Azi zrobil blad w swojej wypowiedzi sprzed chwili? :mrgreen: ;P:
Rafał - 25 Maj 2007, 09:05

O tam - tam zrobił, widzisz? ;P:
gorbash - 25 Maj 2007, 09:05

Rafał, tak! Zadajesz! :mrgreen:
hrabek - 25 Maj 2007, 09:06

Brawo, Rafal! Zadajesz! :bravo :mrgreen:
Rafał - 25 Maj 2007, 09:08

Dziękuję, dziękuję dajcie 15 minut, ok?
Agi - 25 Maj 2007, 09:36

Azirafal napisał/a
Zadawajcie zagadki! ja też sobie właśnie dzisiaj jadąć do pracy zorientowałem, że mi czegoś na forum brakuje! :D

Tu zrobił ;P: i jeszcze literówka, ale to nie podpada pod zagadki logiczne

Może jeszcze być taka wersja: Zadawajcie zagadki! ja też sobie właśnie dzisiaj jadąc do pracy uświadomiłem, że mi czegoś na forum brakuje!

Azirafal - 25 Maj 2007, 09:51

Jezu, nie moja wypowiedź ma stanowić zagadkę, tylko kto inny ma ją zadać. Odczepcie się od moich błędów .

Miało być "sobie [...] przypomniałem", ale w trakcie pisania mi sie pomysł zmienił :P

Rafał - 25 Maj 2007, 09:54

Jedziesz samotnie samochodem nocą w burzy. Mijasz przystanek autobusowy i widzisz troje ludzi oczekujących na autobus:

1. Staruszke, która wygląda, jakby właśnie umierała,

2. Twojego dobrego przyjaciela, który kiedyś uratował Ci życie,

3. Cudowną kobiete (lub faceta), dokładnie taką o jakiej zawsze marzyłeś.

Komu z nich zaproponowałbyś podwiezienie, zakładając, że masz tylko jedno wolne miejsce w samochodzie (powiedzmy, że jedziesz małym kabrioletem)?

Ten problem moralno-etyczny został kiedyś wykorzystany w pewnej firmie, testach dotyczących podjęcia pracy.

Możesz zabrać umierającą staruszke i uratować jej życie.

Możesz zabrać przyjaciela i zrewanżować mu się za uratowanie Ci życia.

Jednak wówczas może się okazać, że już nigdy nie spotkasz swojej wymarzonej miłości...

Kandydat, którego przyjęto do pracy (jedyny z ponad 200 zgłaszających się) nie miał wątpliwości, gdy udzielał odpowiedzi: ... no właśnie jakiej?

gorbash - 25 Maj 2007, 09:56

Dajesz samochod przyjacielowi zeby zabral babcie do szpitala, a Ty zostajesz z wymarzona kobieta.
Słowik - 25 Maj 2007, 09:59

A potem kumpel odstawia kabriolet pod twój dom. Po drodze zatrzymuje się jeszcze w myjni. Bułka z masłem :mrgreen:
Rafał - 25 Maj 2007, 10:00

:bravo Szybki jesteś gościu :lol: , za karę musisz zadać swoją zagadkę.
Agi - 25 Maj 2007, 10:00

Rafał, czyli mamy zgadnąć co odpowiedział kandydat przyjęty do pracy?

No to zgaduję: zabrał piękną kobietę, a firma nagrodziła bezwzględność w osiąganiu celu.

Rafał - 25 Maj 2007, 10:02

Agi, Gorbash zacytował prawidłową odpowiedź, dokładnie dałbym kluczyki swojemu przyjacielowi z prośbą, by zabrał staruszkę jak najszybciej do szpitala. Sam zaś zostałbym na przystanku i wspólnie z kobietą z mych marzeń zaczekałbym na autobus...
gorbash - 25 Maj 2007, 10:03

No to cos prostego. Studenci w czasie projektu odkryli ze istnieje silna, pozytywna korelacja miedzy rozmiarem stopy czlowieka a jego znajomoscia ortografii.
Im wieksza stopa tym mniej bledow badany popelnial.
Jak to mozliwe?

Agi - 25 Maj 2007, 10:05

Rafał, pisząc swoją odpowiedź, nie czytałam jeszcze odpowiedzi Gorbasha.

Gorbash, jest to możliwe, jeśli wielkość stopy wynikała z wieku badanych. Ci z większą stopą byli starsi i zdążyli nauczyć się ortografi.

Azirafal - 25 Maj 2007, 10:06

Miał ściągę zapisaną na stopie? Im większa stopa, tym więcej słówek/reguł mógł na niej zmieścić? :mrgreen:
Lump Kałmuk - 25 Maj 2007, 10:09

badani byli w wieku, powiedzmy, 7-16 lat. Im starsi, tym lepiej wykształceni.
Słowik - 25 Maj 2007, 10:10

Rafał, jakie Ty musisz mieć malutkie stópki :mrgreen:
gorbash - 25 Maj 2007, 10:10

Lump zaszczytne drugie miejsce, natomiast Agi jest przedostatnia takze zadaje ;-)
Rafał - 25 Maj 2007, 10:11

Agi, to się postami rozmineliśmy :D
Przy okazji, znałaś to: http://www.maxmix.pl/zagadki/liczeniewpamieci.html ?
Kiedyś bardzo mnie to zaskoczyło :mrgreen:

MUSISZ JEDNAK DOKŁADNIE WYKONYWAĆ POLECENIA INACZEJ NICI Z ZASKOCZENIA

Rafał - 25 Maj 2007, 10:12

Słowiku: ;P: :mrgreen:
Agi - 25 Maj 2007, 10:14

gorbash, przy dwóch poprawnych odpowiedziach pierwszy musi być przedostatnim :wink:
Rafał, nie widziałam wcześniej tej strony, dzięki :D
Za chwilkę coś wrzucę

gorbash - 25 Maj 2007, 10:16

Agi55, doookladnie:D

Partner forum