Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
Ziuta - 6 Stycznia 2010, 15:11
Czytał ktoś Sandora Maraiego? Od czego warto zacząć?
Zgaga - 7 Stycznia 2010, 17:31
Dwa pytania od razu.
Czytając w grudniowym nr SFFiH opowiadanie o karpiu ludojadzie przypomniałam sobie inne: o duchu ryby straszącym w rybnym, ducha uspokojono, gdyż "rybkę" dostał duch niegrzecznego chłopca, chcący posiadać własne zwierzątko.
Moja pamięć jak sito, ale może ktoś inny kojarzy, gdzie to u licha było drukowane, jaki miało tytuł i oczywiści kto jest autorem?
I drugie pytanie:
Może natrafiliście na książki, w których np. omawiano sposoby antykoncepcji naszych dziadków, pradziadków tudzież inne tego typu pomysły historyczne?
Tu poproszę dane bibliograficzne, same rozwiązanie techniczne (może ktoś był na tyle odważny i np. z rodzicami na ten temat rozmawiał) to może na priva lub lepiej na wątek z różową landrynką - może być ciekawie.
Martva - 7 Stycznia 2010, 17:45
Zgaga napisał/a | Moja pamięć jak sito, ale może ktoś inny kojarzy, gdzie to u licha było drukowane, jaki miało tytuł i oczywiści kto jest autorem? |
Albo NF albo jakaś antologia, autorką była kobieta. Jedno i drugie na 99%
Ziuta - 7 Stycznia 2010, 17:51
Na sto procent NF 09/06 "W rybnym straszy"
Agi - 7 Stycznia 2010, 17:56
Zgaga napisał/a | Może natrafiliście na książki, w których np. omawiano sposoby antykoncepcji naszych dziadków, pradziadków tudzież inne tego typu pomysły historyczne? |
W wieku lat dziesięciu dorwałam Mamy książkę "O czym powinna wiedzieć każda młoda kobieta" i przeczytałam z wypiekami na twarzy, najlepszy dowód na to, że do dziś pamiętam tytuł. Szukałam w sieci, niestety Wujek Gógl nie pomógł, a książki nie ma w domu, poszła gdzieś do ludzi.
Sposoby były wymienione i szczegółowo omówione.
Zgaga - 7 Stycznia 2010, 18:04
Ok. To pierwsze wiemy - oj coś nie tak z moją główką.
A drugie pytanko?
Edit: Dzięki Agi. Znalazłam w Narodowej.
Może ktoś jeszcze?
Mateusz - 7 Stycznia 2010, 20:19
Nie wiem czy to dobre miejsce, ale chyba nie jest złe.
Jakiś czas (z miesiąc, dwa) temu mignęła mi przed oczyma strona, która pozwalała na wpisanie tam swoich książek, i dość wygodne ustawianie przeczytana/do przeczytania/pożyczona i tak dalej. Ogólnie internetowy zapis swojej biblioteki z funkcją wygodnego edytowania stanu książki oraz pokazywania innym swych zasobów (m.in. wyszukiwarka po kategorii).
Czy ktoś zna tą stronę/może dać link?
Z góry dziękuję :)
xan4 - 7 Stycznia 2010, 21:18
Mateusz, fantasta.pl ??
Mateusz - 7 Stycznia 2010, 23:13
Zarejestrowałem się, sprawdzam, ale chyba to to. Dzięki wielkie! :)
Easy - 9 Stycznia 2010, 13:43
Za 54 zł mogę nabyć komplet Opowieści z krainy Narnii.
Warto?
Adashi - 9 Stycznia 2010, 13:50
Klasyk, choć raczej dla młodszych czytelników, więc raczej warto.
A chodzi o dwutomowy hardcover czy siedmioczęściowy paperback?
Easy - 9 Stycznia 2010, 14:29
Siedmiotomówka.
Adashi - 9 Stycznia 2010, 14:36
W przypadku hardcovera byłby to rzecz jasna bardziej opłacalny interes (hc w merlinie 93,99), ale i tak masz ok 2 dyszek w kieszeni (pb - 72,99).
Mateusz - 9 Stycznia 2010, 20:21
xan4 napisał/a | Mateusz, fantasta.pl ?? |
Przy okazji znalazłem na BookHunters informację o nowym tego typu projekcie: http://lubimyczytac.pl/ ładniej, lepiej, wygodniej, tylko mało pozycji. No ale 2 miesiące na rynku dopiero. I dotyczy wszystkich książek, nie tylko fantastyki :)
Iwan - 9 Stycznia 2010, 21:42
o to trzeba przejrzeć a pozycje uzupełnić
Bushido - 19 Stycznia 2010, 18:08 Temat postu: Wilkołak Nie widze stosownego działu więc tu piszę
Potrzebuję znaleźć książkę w której występują wilkołaki homo
niby w gildii magów miał być, ale jak narazie lipa....
czy ktoś może mi pomóc?
Agi - 19 Stycznia 2010, 18:18
Proszę nie mnożyć bytów bez potrzeby i sensu.
Stosownym wątkiem jest Samopomoc czytelnicza
lucek - 19 Stycznia 2010, 18:20
Nancy A. Collins Zew Krwi, Zysk i S-ka, 2004.
Oprócz homo, znajdziesz tam zoo i kazirodztwo. Groteskowa lektura
Gwynhwar - 19 Stycznia 2010, 18:21
Ależ fail!
Przeczytałeś chociaż opis tego forum?
Cytat | Mistrzowie i Małgorzaty
To tutaj Mistrzowie publikujący w SFFH spotykają swoje Małgorzaty i pozostałych fanów. I Vice Versa. |
edyta: lucek, ty go nie prowokuj, bo się pogniewamy!
Bushido napisał/a | Skąd: nie wiem |
Celne...
lucek - 19 Stycznia 2010, 19:13
Gwynhwar, chcecie się gniewać, to gniewajcie się. Ze mną, jak z dzieckiem, za rączkę i do baru.
Gwynhwar napisał/a | Ależ fail!
Przeczytałeś chociaż opis tego forum?
Cytat | Mistrzowie i Małgorzaty
To tutaj Mistrzowie publikujący w SFFH spotykają swoje Małgorzaty i pozostałych fanów. I Vice Versa. |
|
Gejowskie Wikołaki Bułhakowa?
Gwynhwar - 19 Stycznia 2010, 19:44
lucek, już nic Ci powiedziec nie można, bo wszystko na serio bierzesz o.o'
lucek - 19 Stycznia 2010, 20:39
Gwynhwar, najzabawniejszym w udawaniu niezrozumienia ironii jest moment, w którym wszyscy dookoła próbują tę ironię tłumaczyć, a udający idzie w zaparte i z oczyskami jak pięciozłotówki nadal nje rozumnje
Gwynhwar - 19 Stycznia 2010, 20:41
I jeszcze się ze mnie śmiejesz...
lucek - 19 Stycznia 2010, 21:42
Gwynhwar, nigdy w życiu, gdzieżbym śmiał? *mryg*
Jedyne co, to do Ciebie się śmieję
Gwynhwar - 21 Stycznia 2010, 17:10
Czy ktoś potrafi powiedziec coś pozytywnego/negatywnego na temat tej książki?
To mój pierwszy raz z Oldim
nureczka - 21 Stycznia 2010, 17:14
Gwynhwar, mnie się podobała, chociaż nie jestem fanem Oldich.
Uwaga: książka miała dwóch tłumaczy, Tom pierwszy robił Andrzej Sawicki i zrobił bardzo dobrze, tom drugi robił ktoś inny i spuśćmy na to tłumaczenie zasłonę miłosierdzia. Błędy na poziomie pierwszego roku nauki języka.
Gwynhwar - 21 Stycznia 2010, 17:18
Zastanawiam się nad prenumeratą SF. I nie wiem czy pakować się w tych herosów, czy czekać do 15 lutego na Psa i klechę...
Rogosza mówi czekać, ale to jest psychofan Orbita...
edyta:I po co Kruk wywalił posta?
Kruk Siwy - 21 Stycznia 2010, 17:28
Bo już niczemu nie służył. Oldich weź.
Zgaga - 7 Lutego 2010, 08:09
Będę się powtarzać, ale zależy mi na odpowiedzi:
Podobno w którymś Czasie Fantastyki ktoś się pokusił o analizę rynku wydawniczego w dziedzinie fantastyki/fantasy/horroru w Polsce: kto wydaje? ile? co? ile tłumaczeń? itd.
Kojarzycie taką analizę?
I drugie pytanie, nowe:
Ktoś czytał Pentagram Roberta Lipskiego? Co sądzicie?
mBiko - 7 Lutego 2010, 11:24
Zgaga, jak znajdę chwilę to przejrzę CzFy, nie orientujesz się w przybliżeniu chociaż kiedy to mogło być?
|
|
|