Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Fidel-F2 - 19 Października 2007, 17:34
Witchma, pełna zgoda
Hubert - 19 Października 2007, 18:49
Kruk Siwy napisał/a | Popróbuj w oryginale. Mniam! |
A żebyś wiedział, spróbuję!... Muszę się tylko najpierw podszkolić w rosyjskim
mBiko - 19 Października 2007, 18:51
Sosnechristo napisał/a |
A żebyś wiedział, spróbuję!... Muszę się tylko najpierw podszkolić w rosyjskim |
Podszkolisz się w trakcie czytania .
Hubert - 19 Października 2007, 19:02
Na razie to ja muszę załapać podstawy, bo jestem na etapie rozróżniania zawodów, przedstawiania się i takich tam popierdółek.
Gwynhwar - 21 Października 2007, 11:42
Polecam, zakochałam się! To pierwsza książka Carrolla jaką przeczytałam i chyba sięgnę po kolejne
Kochana okładka o.o
Hubert - 21 Października 2007, 11:52
A ja we wtorek idę z klasą na spotkanie z nim. Kłopot w tym, że nic jego nie czytałem Trzeba będzie jakichś opowiadań poszukać.
Gwynhwar - 21 Października 2007, 11:53
Zazdroszczę... A gdzie on zawita?
Ziemniak - 21 Października 2007, 11:58
Sosnechristo, przeczytaj sobie 'krainę chichów' a z opowiadań mogę polecić 'upiorną dłoń'
Hubert - 21 Października 2007, 12:00
Na pewno do Białegostoku i Warszawy... A gdzie jeszcze, to nie wiem.
Gwynhwar - 21 Października 2007, 12:06
Ale w Empikach, czy jak? o.o
Hubert - 21 Października 2007, 17:29
Nie wiem, jak gdzie indziej, ale w Białym nie w Empiku tylko WSAPie
Witchma - 21 Października 2007, 19:05
w ramach podróży sentymentalnej przeczytałam "Wyspę złoczyńców" Nienackiego jakież to naiwne, a i tak ciekawe dziś już takich książek to nie ma...
Agi - 21 Października 2007, 23:35
I jak przygotowana od strony faktograficznej. Za to m. in. lubiłam Nienackiego, że oprócz wątku przygodowo - sensacyjnego dawał w swoich książkach sporą porcję wiedzy.
Kruk Siwy - 22 Października 2007, 08:27
Łza się kręci. Wyspa i inne Samochodziki stoją na półce (nie mówię o nędznych podróbach) może sięgnę, ot tak - do wanny. Pamiętacie Zaliczkę?
Agi - 22 Października 2007, 08:32
Jasne pani mgr antropolog chuda, jak patyk
Kruk Siwy - 22 Października 2007, 08:37
Zaliczka na kobietę...
Dobrze że ludzie to jeszcze czytają.
Witchma - 22 Października 2007, 08:45
Cytat | Dobrze że ludzie to jeszcze czytają. |
ale chyba tylko ci starsiejsi a te wykłady z antropologii... albo fragment o bursztynowej komnacie, ja po przeczytaniu tych książek chciałam się dowiedzieć wszystkiego na świecie...
Agi - 22 Października 2007, 08:56
Witchma, dokładnie to miałam na myśli pisząc o przygotowaniu faktograficznym.
Z takim samym zainteresowaniem wchłaniałam "Tomki" Szklarskiego i podróżowałam palcem po altlasie. Stąd moja miłość do map i geografii jako takiej powstała.
Witchma - 22 Października 2007, 08:59
Agi55 napisał/a | Z takim samym zainteresowaniem wchłaniałam Tomki Szklarskiego i podróżowałam palcem po altlasie. Stąd moja miłość do map i geografii jako takiej powstała. |
to zamierzam czytać zaraz po Samochodzikach Tomki pochłaniałam, a nie czytałam i bardzo mi dziwnie z tym, że obecne dzieciaki nawet nie słyszały o tych książkach
mBiko - 22 Października 2007, 13:14
Ech, przestańcie, bo ja naprawdę nie mam czasu na czytanie, a kusicie strasznie. Samochodziki i Tomki ciągle się kurzą gdzieś na półkach.
Tomcich - 22 Października 2007, 22:18
Tomki i Samochodziki też posiadam i się zaczytywałem. Ostatnio udało mi się skończyć kompletowanie cyklu książek Wiesława Wernica. Kiedy tylko znajdę czas na przeczytanie?
savikol - 24 Października 2007, 06:51
Przyszłość czasoprzestrzeni – zbiór esejów napisanych przez pięciu fizyków. Bardzo dobre. Ku memu rozczarowaniu Hawking w swoim artykule udowadnia, że podróże w czasie (nazywane fachowo zamkniętymi krzywymi czasopodobnymi) są niemożliwe. Jednak w finale pisze, że założyłby się o to z kolegami-fizykami, ale nie z nieznajomym. Mogłoby się bowiem okazać, że nieznajomy przybywa z przyszłości i wie, że takie podróże są jednak możliwe Tymi słowy wielki naukowiec pokazuje nie tylko poczucie humoru, ale też jak zachować dystans wobec własnej mądrości i wiedzy. Mój szacuneczek.
Jest też esej niejakiego Lightmana, który prócz tego, że jest profesorem na MIT, pisuje powieści beletrystyczne. Wielce, dla mnie, inspirujące.
Ogólnie, jak na literaturę popularno naukową, zbiór jest świetny. Napisany przystępnym, jasnym językiem. Adam Cebula mógłby się wiele nauczyć jak pisać po ludzku o nauce.
Chal-Chenet - 24 Października 2007, 07:54
ostatnio wróciłem do serii "Nekroskop", a konkretnie do tomów 7 i 8 (obecnie kończę ten drugi). generalnie wrażenia całkiem pozytywne, mimo, iż akcja dzieje się w znacznej mierze w świecie wampirów, za którym podczas czytania oryginalnego pięcioksięgu nie przepadałem. części 7 i 8 są odpowiednio drugą i trzecią częścią trylogii "Vampire World", akcja dzieje się ok.16 lat po wydarzeniach opisanych w "Roznosicielu". na scenie pojawiają się dwaj synowie Harry'ego i nowe wampiry. brzmi to naciąganie, ale autor dosyć sprawnie sobie z całą akcją poradził. najlepsze momenty zdarzają się w tomie 7, tam akcja na dłużej gości w naszym świecie i od razu robi się ciekawie.
jeśli komuś podobały się tomy 1-5 to myślę, że będzie w miarę zadowolony z tej trylogii.
Witchma - 24 Października 2007, 07:58
Chal-Chenet napisał/a | jeśli komuś podobały się tomy 1-5 to myślę, że będzie w miarę zadowolony z tej trylogii. |
jakoś nie mogę przebrnąć... pierwszy tom był drogą przez mękę i dałam sobie spokój, ale może powinnam zrobić drugie podejście
Chal-Chenet - 24 Października 2007, 09:14
Witchma napisał/a | jakoś nie mogę przebrnąć... pierwszy tom był drogą przez mękę i dałam sobie spokój, ale może powinnam zrobić drugie podejście |
pierwszy tom w ogóle, jak mniemam? jeśli tak to warto spróbować przedrzeć się jeszcze raz. powinno wciągnąć a jak nie, to trudno,nie każdemu podoba się to samo.
Kruk Siwy - 24 Października 2007, 10:24
No dokonczyłem AD XIII. I potwierdzam zdanie nureczki - to jest dobra antologia. Przynajmniej obecnie dostępny pierwszy tom. Nie ma ani jednego opowiadania które nazwałbym kichą, choć nie wszystkie przypadły mi do gustu. Bardzo wyrównana stawka, może nawet trochę zbyt wyrównana.
Zobaczymy jaki będzie tom drugi.
Witchma - 24 Października 2007, 11:31
Cytat | Zobaczymy jaki będzie tom drugi. |
to ja poczekam na drugi, może w komplecie będzie taniej
dalambert - 24 Października 2007, 11:40
Witchma napisał/a | to ja poczekam na drugi, może w komplecie będzie taniej |
W komplecie to będzie dwa razy tyle , rozdziel to na dwa kawałki,,tak jest praktyczniej, a i dawka nie skomasowana ulatwia przyswajanie..
Tequilla - 27 Października 2007, 08:11
Gwynhwar napisał/a |
Polecam, zakochałam się! To pierwsza książka Carrolla jaką przeczytałam i chyba sięgnę po kolejne
Kochana okładka o.o |
"Kości Księżyca", "Czarny koktajl", "Muzeum psów", w zasadzie wszystko... Uwielbiam faceta, prawie wszystkie jego knigi przeczytałem, a gdy zdarzyło mi się mieszkać jakiś czas w Poznaniu było akurat spotkanie autorskie. Byłem, nawet kilka pytań zadałem no i mam plakat z autografem.
Nie znam jego najnowszych dwóch książek, bo po "Drewnianym morzu" zauważyłem jednak, że pewne schematy się u niego powtarzają. Ale ogólnie też baardzo polecam!
Witchma - 27 Października 2007, 09:06
dalambert napisał/a | W komplecie to będzie dwa razy tyle |
no właśnie cały czas mam nadzieję, że trochę mniej
|
|
|