To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Albion - 8 Lipca 2006, 14:36

Wiem, że znajduje się tam rzadką odmianę opali ognistych, dwukolorowych, żólto-czerwonych.
Znaleziono też maskę wykonaną z opalu :wink:
Ale to chyba nie o to chodzi. :?

Emilia - 9 Lipca 2006, 11:01

Albion, :bravo chodziło właśnie o opale ogniste.
Albion - 12 Lipca 2006, 12:07

Przepraszam za zwłokę, kilka dni mnie nie było :wink:
Pytanko:
Na czym polega metoda "dziwerowania", kto ją stosował i w jakim celu ?

Albion - 12 Lipca 2006, 19:24

Widzę, że chętnych niet :wink:

W takim razie podpowiedź - pytanie dotyczy broni.

Sandman - 12 Lipca 2006, 19:56

Chodzi o jakąś metodę zdobienia broni?
Albion - 13 Lipca 2006, 06:23

Blisko - z tym, że interesuje mnie jeszcze efekt i twórca/użytkownik tak wykonanej broni :wink:
Pako - 13 Lipca 2006, 09:30

efekt... nie wiem, czemu, ale chodzi mi po głowie taka stal, damasceńska bodajże.... miała ona bardzo ciekawe wzory i wyróżniała się chyba wytrzymałością albo giętkością, nie pamiętam już, dawno temu o tym czytałem. ALe i tak chyba kulą w płot strzał ;)
Chociaż nazwę dziwerowania znam, to nie potrafię jej dokładniej do niczego przypisać.

Sandman - 13 Lipca 2006, 09:46

Czy chodzio o skuwanie stali o różnej miękkości? Twórca to chyba kowal, bo to się chyba w paleniskach, czy piecach kowalskich robiło.
Vykosh - 13 Lipca 2006, 11:05

Stal damascenska miala w srodku elastyczna stal a na brzegach twardsza :) Ale czy to jest dziwerowanie? :)
Raczej kojarzylo by mi sie z robieniem rowkow odpowiedniego ksztaltu aby elastycznosc metalu byla lepsza w pewnych kierunkach, ewentualnie zeby bron bylatroszke lzejsza.

Duke - 13 Lipca 2006, 14:33

Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to proces polegał na skuwaniu nawęglonych kawałków stali ze soba na zwykłym stalowym pręcie. Otrzymywano w ten sposób lekkie i sprężyste ostrze. Tą metodą wykonywano miecze obusieczne.
Albion - 14 Lipca 2006, 07:03

:bravo :bravo :bravo Wszyscy blisko - towarzysz Vykosh najbliżej. Co za tym idzie, ma pierwszeństwo przy następnym pytaniu - zadawaj waść! :mrgreen:

Dla uściślenia - dziwerowanie polega właśnie na skuwaniu warstw miękkiego żelaza i okuciu ostrza twardą stalą, po czym ryto rowek. Dzięki temu tak otrzymany oręż był wytrzymały i elastyczny. :wink:

Fidel-F2 - 14 Lipca 2006, 08:27

Z tego co znalazłem w sieci dziwerowanie to zdobienie broni białej za pomocą opisanych wyżej technik. I to jest jego celem nie zaś uzyskanie szczególnych własności broni.
Albion - 14 Lipca 2006, 09:45

Fidel-F2 to jest fragment artykułu - jednego z kilku jakie znalazłem w sieci o wikingach - stąd też pytanie:

"Klingi, które wyrabiano w Skandynawii wykonywano metodą zwaną dziwerowaniem. Polegała ona na splataniu ze sobą długich pasków żelaza o nieco odmiennym składzie w jeden rdzeń, następnie do obu jego stron zgrzewano twardsze i ostrzejsze stalowe krawędzie tnące. Po tym wszystkim ostrze było polerowane i specjalnym młotkiem na całej długości wybijano w nim rowek. Dzięki tej metodzie ostrza stawały się lżejsze i bardziej giętkie, nie tracąc przy tym wytrzymałości"

O tej technice słyszałem też wcześniej, tylko nie wiedziałem jak dokładnie wygląda obróbka broni :wink:

Sandman - 14 Lipca 2006, 10:09

Znalazłem coś takiego:

"Dziwerowanie - proces polegający na wykonywaniu wyrobów metalowych o różnej zawartości węgla i fosforu w efekcie odpowiedniego łączenia ich za pomocą zgrzewania oraz skuwania w ognisku kowalskim. Popularnie dziwerowanie oznacza wytwarzanie wzoru (dziweru) na powierzchni wyrobów metalowych, wtym broni białej, palnej i uzbrojenia ochronnego."

Oraz coś takiego

Fidel-F2 - 14 Lipca 2006, 10:27

m. in. te strony oglądałem

a dziwer to ów wzór

Albion - 14 Lipca 2006, 12:15

Dobra panowie zwróćcie tylko uwagę na:
Sandman napisał/a
Popularnie dziwerowanie oznacza wytwarzanie wzoru (dziweru) na powierzchni wyrobów metalowych, wtym broni białej, palnej i uzbrojenia ochronnego.

Poza tym reszta tekstu który wziąłeś pod uwagę brzmi: "Technologia ta znana jest już od średniowiecza i stosowana była głównie przy produkcji broni siecznej i zbroi".

Być może znalazłem nieco dokładniejsze informacje, bądź nieco pełniejszą definicję :mrgreen:
Nieważne - zadawać, jak nie Vykosh, to Sandman :wink:

Vykosh - 14 Lipca 2006, 13:51

Moge zadawac ja, moze Sandman - mi to wsio ryba.
Jak cos wymysle a do tego czasu Sandman nic nie zapoda to napisze :P

Przyszlo mi do glowy pytanie :)
Kto to jest i czym sie zajmuje Dr Avalanche? :wink:

Albion - 14 Lipca 2006, 14:29

Jest sadystycznym chirurgiem, ze skłonnościami w kierunku musu jabłkowego, mordującym przy co drugiej pełni księżyca i tylko wtedy gdy wypada w środę? :wink:
Sandman - 14 Lipca 2006, 14:40

Bardziej to na ksywkę muzyka techno, czy rapu wygląda, chyba, że to jakaś książkowa postać.
Vykosh - 14 Lipca 2006, 17:27

Sandman blizej, ale nie do konca blisko :) Nie jest to bohater ksiazkowy, ani filmowy, ani etc.
W sumie myslalem ze to bedzie proste :twisted:

Sandman - 14 Lipca 2006, 19:36

Zastosowałem starą metodę - serią po polach, albo w coś trafię albo nie, ewentualnie mogę być blisko :wink:

Poważniej mówiąc nie mam pojęcia, z niczym mi się to nie kojarzy.

dareko - 14 Lipca 2006, 19:44

Vykosh, to nie mogło byc proste :) Mundry jestem bo sobie pogooglalem :) Stawiam, że nikt nie zganie :twisted:
Sandman - 14 Lipca 2006, 22:25

Też googlnołem, bo mnie zaciekawiłeś, trudne, nie wpadł bym na to, ale mała uwaga, wydaje mi się, że początek pytania jest zły... :wink:
Fidel-F2 - 15 Lipca 2006, 04:37

Cholera powinienem wiedzieć...
dareko - 15 Lipca 2006, 05:39

Fidel, ja też się zdziwiłem, że nie wiedziałem.
Pako - 15 Lipca 2006, 07:55

A ja kojarzę Dr. Avalanche, ale nie wiem, z czym kojarzę. Znaczy się tylko to nazwisko (?) znam... Ale gdzie go przylepić? bladego pojęcia...
Fidel-F2 - 15 Lipca 2006, 08:26

Myślę Pako, że nie kojarzysz. :D Ale kto wie.
Pako - 15 Lipca 2006, 08:44

Na pewno znam nazwisko. Na początku kojarzyło mi się z bohaterem jakiegoś serialu, ale potem już z niczym konkretnym. Ale na pewno już kiedyś je słyszałem :)

Edit:
Aż se sprawdziłem na necie. Nie odgadłbym, ale miałem rację, już parę razy to słyszałem, moze ze trzy lata temu bym skojarzył :)

elam - 15 Lipca 2006, 13:00

to nie jest ten hologram ze star treka?
Vykosh - 15 Lipca 2006, 16:00

No dobra - celowo dalem taki poczatek pytania zeby bylo smieszniej :)
Podpowiedz, jesli jeszcze ktos chce zgadywac :)
Jest to czlonek pewnego zespolu, ktory:
a) nie jest czlowiekiem, ale gra w nim od poczatku :)
b) zespol od okolo 15 lat nie wydal plyty, ale regularcie gra koncerty

Wystarczy podac nazwe zespolu. Jesli nikt nie wymysli do wieczora dzis, to podaje, a pytanie niech zadaje Sandman, bo tez byl blisko ze stala :p

Partner forum