Ludzie z tamtej strony świata - Magda Kozak
Dabliu - 2 Maj 2010, 21:56
http://www.sfora.pl/Z-jak...l-rekord-a19752
Rafał - 3 Maj 2010, 01:10
Arbas napisał/a | Tak więc, o ile rozumiem (choć zupełnie się z nimi nie zgadzam) dylematy, czy nasze wojsko powinno uczestniczyć w misji | Jeżeli możesz, napisz. Kilka razy się zastanawiałem czy powinniśmy nosa wystawiać poza Polskę i zęby szczerzyć i mi wyszło że i tak i nie. A jeżeli już to po kiego grzyba w Afganistanie? Irak rozumiem, kumpel był, nasłuchać się nasłuchałem, zdjęcia widziałem (brr, m.in. jak wygląda człowiek po strzale z kałacha w łeb ) ale Afganistanu nie rozumiem.
Arbas - 3 Maj 2010, 19:06
Napiszę jak wrócę, taki mały przesąd...
Godzilla - 3 Maj 2010, 20:31
W sumie nie wiadomo o co pytać, bo jak nie przesąd to tajemnica wojskowa. Trochę jesteśmy ciekawi tego Afganistanu, ale grzecznie kładziemy uszy po sobie. Poczekamy.
Arbas - 8 Maj 2010, 10:57
Napiszę jednak kilka słów. Pojawiły się tu zarzuty o traktowaniu misji jako "poligonu". Można to nazywać jak się chce. Ale niezaprzeczalnym faktem jest, że armia, która nie walczy, a jedynie szkoli się "na sucho", powoli traci swoją zdolność bojową.
Tak było także z WP. Na przykładzie tych kilku lat od kiedy jestesmy w Iraku a potem w Afganie widze jak wiele zmieniło sie w Armii na lepsze. Pod wzgledem sprzętu, procedur, doświadczenia dowódców.
Najlepsze armie na świecie to te, które cały czas walczą realnie, a nie tylko podczas symulacji i gier wojennych. A dzieki Bogu możemy to doświadczenie zdobywać z dala od naszych granic i domów. Dzięki temu, gdy nie daj Boże, zajdzie konieczność walki na własnym gruncie, będziemy dużo lepiej przygotowani.
mBiko - 8 Maj 2010, 11:20
A czy to nie jest trochę tak, że sprzęt i procedury i tak musiałyby ulec zmianie ze względu na dostosowanie do standardów NATO?
Kwestia doświadczenia pozostaje oczywiście bezdyskusyjna, na jednej prawdziwej akcji nabywa się go więcej niż na wielu godzinach szkolenia.
Godzilla - 8 Maj 2010, 13:16
Madzik napisał/a | Kwiecień 2010.
Już mnie wtedy nie będzie w kraju, bo wyjeżdżam na dłużej. Się nie nacieszę książką na półkach księgarń, a to taki cudny widok... |
Dobra dobra, nie wiem na ile wyjechałaś, ale książka chyba w tych księgarniach jeszcze pobędzie. Choć już nakład zdążyliśmy nadszarpnąć. Mój kawałek wyszarpnięty wędruje między kuchennym stołem, miejscem bibliotecznym na pralce w "czytelni" oraz podłogą pod łóżkiem i jakoś nie chce grzecznie ustawić się na półce z książkami. Fajne było i jeszcze sobie niektóre kawałki doczytuję.
wihajsterka - 18 Maj 2010, 11:58
Dziękuję autorom za ich utwory, które przeczytałam, zanim rozłączyłam się z fantastyką od ubiegłorocznego września do maja 2010:
Cytat | Magda Kozak Zakładnicy
Marta Kisiel Przeżycie Stanisława Kozika
Rafał Dębski Wilcze prawo
Filip Haka Bond w spódnicy |
Pomogliście mi tymi tekstami. Gorąco dziękuję Wam, za Waszą pracę. Sens dotarł do mnie, potrzebowałam czasu na oswojenie się z treścią. Ściskam Was serdecznie, dzięki!
Arbas - 7 Czerwca 2010, 06:32
http://www.do.wp.mil.pl/a...aktualnosc=1921
To tak w kwestii czy medycyna na misji różni się od tej w kraju.
Dla ścisłości Magda jest własnie jedną z 4 poszkodowanych w tym ataku, na szczęscie lekko.
Agi - 7 Czerwca 2010, 06:35
Arbas, przekaż Madzik pozdrowienia i życzenia powrotu do zdrowia.
Mam nadzieję, że nie weźmie Ci za złe poinformowania nas o tym zdarzeniu:
Cytat | Poszkodowani nie wyrazili zgody na powiadomienie rodzin oraz opinii publicznej. |
dalambert - 7 Czerwca 2010, 07:08
Arbas,
Modlę się za Was Wszystkich i za Nią .
Trzymajcie się.
Arbas - 7 Czerwca 2010, 08:06
Agi napisał/a | Arbas, przekaż Madzik pozdrowienia i życzenia powrotu do zdrowia.
Mam nadzieję, że nie weźmie Ci za złe poinformowania nas o tym zdarzeniu:
Cytat | Poszkodowani nie wyrazili zgody na powiadomienie rodzin oraz opinii publicznej. |
|
Sam także należę do tej czwóki.
Mam nadzieję, że Magda nie bedzie miała mi za złe, że wypowiedziałem się tutaj.
Godzilla - 7 Czerwca 2010, 08:11
No to wszyscy macie tu takich, którzy Wam dobrze życzą i o Was myślą. Wracajcie szybko do zdrowia!
Witchma - 7 Czerwca 2010, 08:15
Arbas, trzymajcie się!
Agi - 7 Czerwca 2010, 09:32
Arbas, zdrowiej szybko!
terebka - 7 Czerwca 2010, 10:39
Rany. Trzymam kciuki. Zdrowiejcie nam.
nimfa bagienna - 7 Czerwca 2010, 11:17
Chyba mi trochę mowę odjęło.
Arbasie i Madziku, trzymam za was kciuki.
Ozzborn - 7 Czerwca 2010, 11:54
Arbas, Madzik trzymajcie się dzielnie!
RD - 7 Czerwca 2010, 14:07
Nie dajcie się!
Dla Magdy duży buziak. W czoło, żeby męża nie drażnić
Navajero - 7 Czerwca 2010, 14:20
Zdrówka!
Anonymous - 7 Czerwca 2010, 15:08
nimfa - nie tylko tobie odjęło...
Trzymaj się, Madzik! Wszyscy się tam trzymajcie! Zdrowo, cało i bezpiecznie wróćcie do kraju.
merula - 7 Czerwca 2010, 15:54
Trzymajcie się cało i wracajcie do zdrowia.
Ode mnie też duży buziak dla Madzika.
Godzilla - 7 Czerwca 2010, 16:09
I na SKOFIE się meldować po powrocie!
Lynx - 7 Czerwca 2010, 16:29
Arbas, zdrówka Przekaż wszystkim życzenia zdrowia i wracajcie cali.
hardgirl123 - 7 Czerwca 2010, 17:54
Arbas, Madzik, trzymajcie się dzielnie. Ściskam Was i całuję.
mBiko - 7 Czerwca 2010, 19:00
Całym sercem jestem z Wami, trzymajcie się i szybko wracajcie do zdrowia.
dalambert - 8 Czerwca 2010, 07:11
Madzik - Fiolet nabyty- jak przeczytam to Ci napyskuję i bedziesz miała dodatkowe zajęcie / odgryzanie się czytelnikowi / Trzymaj się
magda2em - 8 Czerwca 2010, 07:20
A my już Fiolet przeczytaliśmy i jesteśmy pod wrażeniem (w liczbie podwójnej, bo tu Ixi i Pixi). Trzymajcie się tam wszyscy i wracajcie bezpiecznie do nas :*
Godzilla - 8 Czerwca 2010, 07:46
My też. Co do wrażeń, o tych najsilniejszych albo wcale albo na PW.
Kasiek - 11 Czerwca 2010, 08:17
Mam nadzieję, że to pierwsze i ostatnie takie zdarzenie podczas pobytu Magdy...
|
|
|