Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
jewgienij - 24 Września 2011, 11:03
Ice napisał/a | jewgienij napisał/a |
Pokazali w przyśpieszonym tempie, jak się to rozpada, kiedy zostaje sama partia siłą bezwładu |
No widzisz, a Kościół był, jest i będzie. Może dlatego, że zostało coś więcej niż sama partia? |
No, ma 2 000 lat, to się tak szybko nie zatrzyma. Jeśli na obiekt nie działają siły albo się równoważą, to porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym
Astrologia jest starsza, też nie minęła, ale jest tam, gdzie powinien być Kościół w takim kształcie jak teraz. Na marginesie jako ciekawostka. A duchownym się zdaje, że dalej decydują o wszystkim. Przepowiadacze z gwiazd mają więcej pokory i zdrowego rozsądku.
aniol - 24 Września 2011, 11:03
dalambercie - ale jakas przyczyna jest ze Kosciol traci budynki - nie uwazasz ze sie to wiaze ze strata wiernych?
dalambert - 24 Września 2011, 11:31
aniol, jak w 1977 robiliśmy kronikę Polską Grzegorza Królikiewicz/ tak w/g Galla - niezłe zreszta/ to w Chęcinach mieliśmy baze w ówczesnym PTTKu. Mieścił sie w byłym klasztorze, wspaniałym obiekcie- ogromy kościół , klasztor,wielki dziedziniec otoczony pustelniami/ w nich pokoje gościnne, w kościele knajpa, w prezbiterium ber/ Nie to jeszcze pozostałość z czasów gdy car batiuszka, jako i wy, z wrednymi katolami i ich Kościołem wojował - obiekt został przerobiony na więzienie gdzieś około 1830 roku.
I co dziś tam prosperuje z powrotem klasztor i tyż "świadczy usługi dla ludności", zresztą doskonale.
A Wy tu pysiaczki tropiące gotowe jesteście po całym świecie i intyrnycie byle tylko wyszperać jakąś ciekawostkę co Wam pod ukochane tezunie pasuje.
Szkoda czasu na takie zabawy - Tak za chwile wyskoczą dwa dyżurne cepy forumowe i zaczną walić
Bawcie sie dobrze z realem to wiel wspólnego, ale jak tam se chceta to róbta
jewgienij - 24 Września 2011, 11:36
A kiedy ostatni raz byłeś za granicą, skoro tak w realu żyjesz, w odróżnieniu od nas sieciowych dzieciaków?
Kostucha Drang - 24 Września 2011, 11:47
Pewnie jeszcze za komuny
jewgienij - 24 Września 2011, 11:51
W NRD
dalambert - 24 Września 2011, 12:29
Naprawde nie macie nic leszego do roboty niz siedzieć pod kruchta i proboszczom w garnki i do kibelka zaglądać p- Artysty wy Wolnomyślne
Hubert - 24 Września 2011, 12:32
dalambert, to poprzednie było ładne.
Coraz mniej przyjemnie jest mi czytać ten wątek.
W zasadzie chciałem coś napisać z punktu widzenia chrześcijanina/upadłego katolika (jakkolwiek to brzmi), który jednak dostrzega przydatność Kościoła i to, że sporo księży to rozsądni ludzie, ale średnio mi się uśmiecha obrywanie cepami i hasłami o popieraniu pedo-bearów w sutannie. Bawcie się dalej, niechaj Wam to na zdrowie idzie.
Zastanawiam się tylko, dlaczego przez ponad trzysta stron nawijacie jaki to Kościół jest be i jeszcze się to Wam nie znudziło.
Martva - 24 Września 2011, 12:35
Wcześniej przez 2561 stron mówiliśmy sobie 'dzień dobry' i kontynuujemy na siedemdziesięciu paru
Hubert - 24 Września 2011, 12:45
Grzeczności grzecznościami, a dyskusja dyskusją.
W każdym razie, ja tyle chciałem, podzielić się wątpliwością, wracam do zajęć.
Martva - 24 Września 2011, 12:49
No ale cały czas wychodzą nowe fakty, Kościół się podkłada, trudno czasem nie skomentować. Równie dobrze byś mógł zapytać dlaczego ciągle są dyskusje o polityce, gdzie jedni nawijają jakie PO jest złe, inni jaki PiS jest straszny i nikomu się jeszcze nie znudziło, tylko dalambert czasem trzaska drzwiami, ale wraca
dalambert - 24 Września 2011, 13:00
Martva napisał/a | tylko dalambert czasem trzaska drzwiami, ale wrac |
Kochanie, jakie trzaska drzwiami, Tyś chyba jeszcze porządnego trzaśnięcia nie widziała, ja tylko czasem uchylam drzwiczki do tego kibelka, rzucam drobny komentarz i idę gdzie ciekawiej i mądrzej, a cepy cepią dalej i z lubością- cóż jak lubią
jewgienij - 24 Września 2011, 13:47
dalambert napisał/a |
ja tylko czasem uchylam drzwiczki do tego kibelka, rzucam drobny komentarz:twisted: |
Sam bym Cię lepiej nie scharakteryzował .
Martva - 24 Września 2011, 13:51
dalambert, ależ skąd, mówisz 'idę, bawcie się dalej beze mnie'
dalambert - 24 Września 2011, 14:47
jewgienij napisał/a | Sam bym Cię lepiej nie scharakteryzował |
Może, ale z pełnym szacunkiem w tym kibelku to Szanowny Artysta Literat za główną klozetbabcię robi, ja nie muszę
jewgienij - 24 Września 2011, 15:14
Jak mi zaczniesz płacić, to pogadamy o klozet-babci
czterdziescidwa - 24 Września 2011, 18:16
dalambert napisał/a | Martva napisał/a | tylko dalambert czasem trzaska drzwiami, ale wrac |
Kochanie, jakie trzaska drzwiami, Tyś chyba jeszcze porządnego trzaśnięcia nie widziała, ja tylko czasem uchylam drzwiczki do tego kibelka, rzucam drobny komentarz i idę gdzie ciekawiej i mądrzej, a cepy cepią dalej i z lubością- cóż jak lubią |
Cholercia, wiedziałem że jakiś kibelek ma właśnie tutaj ujście
jewgienij - 24 Września 2011, 19:18
To jedynie dowodzi, że nazwa rozmowy religijne jest na wyrost. Nie wspominam o dyskusjach o innych wiarach, ale nawet w obrębie wiary chrześcijańskiej nikt nie ma nic do powiedzenia.
Jesteście tacy mądrzy, jeden z drugim, wrzućcie temat godny wątku, a nie biadolcie jak stare baby.
Kai - 24 Września 2011, 20:22
jewgienij napisał/a | Astrologia jest starsza, też nie minęła, ale jest tam, gdzie powinien być Kościół w takim kształcie jak teraz. |
Powiedziałabym raczej, że alchemia
aniol - 24 Września 2011, 20:37
dalambercie - na sile probujesz nie dostrzec sedna sprawy - czyms zupelnie innym bylo systemowe zwalczanie religii i odbieranie kosciolowi budynkow a zupelnie innym tematem jest masowe wystepowanie badz odchodzenie (oficjalne lub nie - to akurat jest malo istotne) wiernych od wspolnoty koscielnej -co w dalszej kolejnosci wiaze sie z problemami finansowymi i wyprzedawaniem majatku koscielnego na przytaczane juz powyzej magazyny, dyskoteki i puby
Fidel-F2 - 24 Września 2011, 21:49
dalambert, tym razem Cie poprę, jestem, za tym by wszystkie kościoły przerobić na użyteczne placówki a Kościół niech sobie radzi... eeee.... gdzie indziej.
dalambert napisał/a | Ty o budynkach, a my o Kosciele | wytłumaczę co nie rozumiesz, w Irlandii przerabiają kościoły bo Kościół nie dostaje od wiernych pieniedzy na ich utrzymanie, ponieważ wierni mają to w d. albo ich nie ma. Załapałeś związek?
dalambert - 24 Września 2011, 22:30
aniol napisał/a | zupelnie innym tematem jest masowe wystepowanie badz odchodzenie (oficjalne lub nie - to akurat jest malo istotne) wiernych od wspolnoty koscielnej |
może tak i bywa , ale uroczy jest w tem rechocik miejscowych "cepów" liczących na to , że i u nas tak będzie- prawdziwi leninowscy agitatorzy i jacy zapamiętali - cudo
Fidel-F2 - 24 Września 2011, 22:38
dalambert napisał/a | ale uroczy jest w tem rechocik miejscowych cepów liczących na to , że i u nas tak będzie | aaa zapomniałem, że Polska Chrystusem Narodów, i Matką Boską Polką i Przedmurzem i częstochowska ochrania, ufa i czuwa, zuch babka. dalambert, tańcuj dalej może deszcz spadnie.
dalambert - 24 Września 2011, 22:46
Fidel-F2, na jak długo proponujesz przerzucać sie tym rechotem - chcesz coś zwojować , udowodnić ,pomaga ci to na chorą śledzionę, czy odprawiasz te gusła bo nic innego nie masz do napisnia, oj jak tu nudno....
no bedzie tej zabawy...
Martva - nie trzasnąłem drzwiami
Fidel-F2 - 24 Września 2011, 22:47
dalambert, póki bredzisz póty wesoło
charande - 24 Września 2011, 22:55
Cytat | W zasadzie chciałem coś napisać z punktu widzenia chrześcijanina/upadłego katolika (jakkolwiek to brzmi), który jednak dostrzega przydatność Kościoła i to, że sporo księży to rozsądni ludzie, ale średnio mi się uśmiecha obrywanie cepami |
Sosnechristo, jeśli jeszcze zaglądasz do tego wątku, to możemy przybić piątkę - zdaje mi się, że mamy podobne poglądy Tylko ten "upadły katolik" kojarzy mi się z dowcipem o niewieście jeżdżącej na bicyklu
dalambert - 24 Września 2011, 23:08
Fidel-F2 napisał/a | póki bredzisz póty wesoło |
i versa vice
bino - 26 Września 2011, 15:55
Post usunięty za naruszenie regulaminu forum. Agi
Matrim - 26 Września 2011, 16:18
bino, pierwszym postem złamałeś przynajmniej trzy zasady obowiązującego tutaj Regulaminu. Przeczytaj go jeszcze raz i zastosuj się do odpowiednich punktów.
Kostucha Drang - 27 Września 2011, 08:19
Dla rozluźnienia atmosfery zabawna relacja z manifestacji p.n. "Polska socjalna a nie klerykalna"
http://www.youtube.com/watch?v=mFcoNK30kEY&NR=1
pozdro
|
|
|