Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Godzilla - 1 Stycznia 2013, 13:47
Witchma, współczuję. A co do sensu, trudno przebić pewne orzeczenie sądowe, po polsku, a jakże! - które pokazywał mi kiedyś szef. Była tego cała stroniczka maszynopisu. "Na posiedzeniu w dniu____ sąd w składzie P_____, ______, _____ w sprawie pomiędzy ______ ______ postanowił jak następuje:
Na mocy ustawy z dnia ..... akapit.... paragraf...... biorąc pod uwagę orzeczenie Naczelnęgo Sądu Administracyjnego nr .... z dnia ..... jednocześnie zważywszy, że ..... i biorąc pod uwagę iż..... zgodnie z paragrafem ..... umowy z dnia ..... w świetle postanowienia Sądu Najwyższego z dnia .... numer....." KONIEC I KROPKA.
corpse bride - 1 Stycznia 2013, 14:53
O tak, dostałam kiedyś pismo ze starostwa powiatowego składające się chyba z jednego zdania w tym stylu. Dekonstruowałam go wycinając nazwy i numery paragrafów i próbując znaleźć podmiot i orzeczenie, żeby zrozumieć KTO robi CO i po tej rozbiórce wyszło, że zdanie nie miało sensu.
Fidel-F2 - 1 Stycznia 2013, 15:45
Ziuta napisał/a | Raczej jednak nie posądziłbym cię o jakąkolwiek zbieżność z Twardochem. | no pewnie, że nie; zatrzymał się gdzieś na liczeniu diabłów na główce od szpilki (przynajmniej w Epifanii) nureczka napisał/a | Gorzej z resztą świata, dla której hinduski angielski to prawdziwie wyzwanie. | Pracowałem w Irlandii niedaleko Dublina. W tym samym miejscu pracowała ekipa z Irlandii Północnej, żebym ich zrozumiał musieli mi powtarzać po kilka razy. Idę do szefa i mówię 'Szefie, what a shit, nie mogę się z nimi dogadać'. A szef na to (mając na myśli szefa problematycznej ekipy) 'Don't worry, on u mnie pracuje trzy lata, a ja ciągle nie wiem co do mnie mówi'. Co ciekawe, mój kuzyn pracuje u nich już siedem lat, po angielsku nie potrafi prawie nic, ale jakoś się z nimi dogaduje.
mBiko - 2 Stycznia 2013, 20:29
W okresie świąteczno-noworocznym skończyłem "Atlas chmur" Mitchella i drugi tom "Czasu silnych istot" Przybyłka.
Zgaga - 3 Stycznia 2013, 07:29
Czarna śmierć W. Naphy, A. Spicer .
Muszę powiedzieć, że zadziwił mnie mój ojciec. Nie należy do osób, które cokolwiek czytają, a tutaj... Jak dorwał jednego dnia w święta tę książkę, siedział przy stole, póki nie skończył. Inna sprawa, że chociaż w książce sporo dat i liczb, to ładnie napisana.
corpse bride - 3 Stycznia 2013, 13:47
To już oficjalne: skończyłam czytać Wojnę i pokój!!! Wprawdzie z wyjątkiem paru ostatnich stron przeczytałem tę książkę (wszystkie tomy) w 2012, ale z drugiej strony też fajnie wygląda jako pierwsza pozycja w książkach ukończonych w tym roku
gorbash - 3 Stycznia 2013, 13:53
corpse bride, ja mam zasadę, że książkę zaliczam do roku w którym ją skończyłem czytać.
corpse bride - 3 Stycznia 2013, 13:57
No bo to słuszna zasada - mam mnóstwo rozpoczętych książek, czasem lata temu.
Agi - 3 Stycznia 2013, 22:36
Sawyer - Wzrok. Historia niewidomej od urodzenia nastolatki odzyskującej wzrok dzięki specjalnemu implantowi. Dodatkowym lecz nie mniej ważnym efektem wszczepienia implantu było... (przeczytajcie sami, bo naprawdę warto). Dawno już żadna książka sf tak mnie nie wciągnęła. Duża w tym zasługa tłumaczki. Gratuluję Witchmo.
Witchma - 3 Stycznia 2013, 22:38
Agi, dziękuję Cieszę się, że Ci się podobało, mam nadzieję, że drugi tom Cię nie zawiedzie, a zakończenie historii będzie można poznać już w marcu lub kwietniu (właśnie zaczęłam tłumaczyć rozdział 31 ).
Agi - 3 Stycznia 2013, 22:43
Witchma, właśnie zaczynam lekturę Wiedzy, sądząc po opinii mBiko nie będę zawiedziona.
Witchma - 3 Stycznia 2013, 22:49
Mnie się "Wiedza" bardziej podobała od "Wzroku", a najbardziej chyba "Wolność" (co nietypowe, zazwyczaj z każdym tomem jest coraz gorzej, tymczasem Sawyer jest bardzo zdyscyplinowanym pisarzem - wszystko ma poukładane z chorobliwą wręcz drobiazgowością od samego początku do końca, a strzelba wisząca na ścianie w pierwszym rozdziale, w ostatnim zawsze wypala ).
Agi - 3 Stycznia 2013, 22:54
Witchma, to tłumacz szybko trzeci tom.
Witchma - 3 Stycznia 2013, 22:55
No już szybciej nie mogę
Fidel-F2 - 6 Stycznia 2013, 12:59
Jeśli kto ciekaw mojego zdania - Zdumiewająca sprawa Nakręcanego Człowieka - Mark Hodder
http://szortal.com/node/2344
illianna - 6 Stycznia 2013, 21:14
Fidel-F2, o super, że ktoś to czytał, bo to taka kusząca wizualnie książka, mimo że bardziej pewnie kusząca dla dwunastolatków, ale i ja prawie dałam się oczarować okładce, a nie wiedziałam czy warta czytania, teraz przeczytam Twoją reckę i coś już będę wiedzieć.
mBiko - 6 Stycznia 2013, 23:20
Agi, Witchma, po lekturze "Futurospekcji" i trylogii neandertalskiej zacząłem uważać Sawyera za najlepszego autora sensacyjnego wśród fantastów.
Fidel-F2 - 6 Stycznia 2013, 23:22
illianna, mam nadzieję że pomogę.
mBiko napisał/a | po lekturze Futurospekcji i trylogii neandertalskiej zacząłem uważać Sawyera za najlepszego autora sensacyjnego wśród fantastów. | Ta Futurospekcja bardzo mnie kusi. Rozumiem, że warto.
Iselor - 6 Stycznia 2013, 23:28
Czytam sobie Etnologię religii Szyjewskiego. Religioznawstwo to taka moja pasja obok gier, fantastyki i polityki:) Całkiem fajnie się czyta jak na ksiażke naukową.
mBiko - 6 Stycznia 2013, 23:34
Fidel, dawno nie czytałem tak sensacyjnie napisanej s-f. Polecam.
Witchma - 7 Stycznia 2013, 07:14
mBiko napisał/a | zacząłem uważać Sawyera za najlepszego autora sensacyjnego wśród fantastów. |
Też go o to podejrzewam
Rafał - 7 Stycznia 2013, 08:02
Mam jego dwie skrajne rzeczy: Eksperyment terminalny - całkiem, całkiem i Starplex wprost diametralnie przeciwnie. Po tym Starplexie postawiłem kreskę na Saywerze, mówicie, dać mu szansę?
Witchma - 7 Stycznia 2013, 08:37
Rafał, zaryzykuj "Futurospekcję", jak Ci podejdzie, możesz się brać za trylogie
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2013, 08:40
Rafał napisał/a | Eksperyment terminalny - całkiem, całkiem i Starplex wprost diametralnie przeciwnie | Eksperyment mi się podobał, a Starplex stoi na półce i czeka. Możesz coś więcej powiedzieć o obiekcjach wobec niego?
Agi - 7 Stycznia 2013, 08:42
Rafał napisał/a | Po tym Starplexie postawiłem kreskę na Saywerze, mówicie, dać mu szansę? |
Nie wiem jak jest z Saywerem, ale Sawyerowi warto dać szansę. Czytam teraz "Wiedzę", uważam, że to dobra książka.
Witchma - 7 Stycznia 2013, 08:59
A mnie jeszcze 40 stron "Wolności" zostało
Rafał - 7 Stycznia 2013, 09:13
Starplex to taki Startrek pisany po prochach z Doorsami w tle. Stateczek badawczy z 3 rasami na pokłądzie bujający się tam i nazad po kosmosie z przygodami w tle. A to zaprzyjaźniamy się z rasą inteligentnych planet ratując ich małe, a to spotykamy siebie starszego o miliony lat, a to znów odkrywamy wartość miłości i przyjaźni, wszyscy są happy, a śmierć nas nie rozłączy itd, itp.
Chal-Chenet - 7 Stycznia 2013, 11:29
Parę słów o Gnieździe Światów Marka Huberatha, gdyby ktoś miał ochotę.
Magnis - 7 Stycznia 2013, 14:41
Maxime Chattam Upiorny zegar
Kolejna książka tego autora za mną. Podobała mi się trylogia o inspektorze Brolinie oraz Drapieżcy. Tutaj mamy do czynienia również z mroczną historią opowiadającą o autorze, który stracił wenę twórczą. Po przeprowadzce ma możliwość się wykazać i postanawia wraz z dwójką znajomych rozwiązać tajemniczą oraz makabryczną zbrodnie. Książkę czyta się od początku aż do końca bardzo dobrze. Fajnie autor pokazał Paryż z roku 1900 gdzie osadził miejsce akcji jak gdyby tam był (opisy domów oraz uliczek znakomite). Stworzył oprócz tego ciekawe postacie oraz nie zabrakło również makabry. Ocena 8/10.
aniol - 7 Stycznia 2013, 14:41
Wielka ksiega nalewek - J.Rogala
INSPIRUJACE!
|
|
|