To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

jewgienij - 9 Sierpnia 2008, 22:19

Oglądam relacje na ruskiej telewizji. Spodziewałem się jakiejś propagandy, a tam wszyscy wkurzeni i zniesmaczeni, że do tej wojenki w ogóle doszło.
Ale ja całym sercem za Gruzją jestem, a pohukiwanie Rosji -przy okazji - na Ukraińców - bez komentarza. Zresztą ruskie chyba zapomnieli, że najwięcej chłopaków na Afganistan w latach dziewięćdziesiątych poszło właśnie z Ukrainy i południowych republik.

ihan - 10 Sierpnia 2008, 12:17

http://wiadomosci.onet.pl/1804392,11,item.html

To chyba niestety smutna prawda, że w obecnych czasach tak naprawdę niewiele osób wie o co chodzi, i niewielu to tak naprawdę interesuje.

Easy - 10 Sierpnia 2008, 12:25

ihan napisał/a
http://wiadomosci.onet.pl/1804392,11,item.html

To chyba niestety smutna prawda, że w obecnych czasach tak naprawdę niewiele osób wie o co chodzi, i niewielu to tak naprawdę interesuje.

Racja, nie wie taki o co idzie gra, a jeszcze jajkiem rzuca.

Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2008, 12:29

Easy, w Kurskiego można rzucac jajkiem co dnia bez zawracania sobie głowy co on akurat ma na myśli
Adanedhel - 10 Sierpnia 2008, 12:54

Dodałbym jeszcze pomidory.

Dla prezydenta i Sikorskiego brawa. Jako chyba jedyni powiedzieli, co naprawdę myślą.
Ale z drugiej strony czekam teraz, aż nasza armia ruszy odbić Królewiec.

NURS - 10 Sierpnia 2008, 13:32

Kolejna wojna o ropę, a wy się podniecacie. ruscy i amerykanie dzielą tort.
Easy - 10 Sierpnia 2008, 13:32

Fidel-F2 napisał/a
Easy, w Kurskiego można rzucac jajkiem co dnia bez zawracania sobie głowy co on akurat ma na myśli

Nawet jeśli, o zgrozo, ma racje?

NURS - 10 Sierpnia 2008, 13:34

Easy napisał/a
Fidel-F2 napisał/a

Jak z dziadkiem Tuska, bilboardami? Jakoś bardziej uwierze, w to, ze facet znający tamten region ma większe pojęcie, niz krzykacz polityczny zdolny wypowiedzieć każde kłamstwo z usmiechem.

Adanedhel - 10 Sierpnia 2008, 13:38

NURS napisał/a
Kolejna wojna o ropę, a wy się podniecacie. ruscy i amerykanie dzielą tort.

Bardziej chyba o porty czarnomorskie. Ukraińcy wywalają Ruskich z Krymu, muszą sobie nowe miejsce znaleźć.

NURS - 10 Sierpnia 2008, 13:40

Nie, Rosja walczy o zmonopolizowanie kanałów przerzutu na Europę, aby wzmocnić swoją pozycję w regionie. Ukrainie wystarczy przykręcić gaz i zaraz porty się otworza. Zreszta spojrz na mape, to tereny Janukowycza, nie Juszczenki. Idę o zakład, ze takie zagrywki moga się skończyć dla Ukrainy groźba rozpadu.

Nie pomijałbym takze amerykańskiej obecności militarnej w Gruzji, pomyśl, jakby to było, gdyby Ruskie wróciły na Kubę. A to mniej więcej podobny układ.

Easy - 10 Sierpnia 2008, 13:43

NURS napisał/a
Jakoś bardziej uwierze, w to, ze facet znający tamten region ma większe pojęcie, niz krzykacz polityczny zdolny wypowiedzieć każde kłamstwo z usmiechem

Czyli się zna i wie, że:

NURS napisał/a
Rosja walczy o zmonopolizowanie kanałów przerzutu na Europę, aby wzmocnić swoją pozycję w regionie

Faktycznie, szczytny to cel Rosji, Kurski zasługuje na nagane!

NURS - 10 Sierpnia 2008, 13:55

Ja nie twierdzę, ze cel jest szczytny, tylko, że Kurski dla klaki jest w stanie wypowiedzieć każde kłamstwo, na czym jest ustawicznie przyłapywany. :-)

A co powiedzial rzutnik jajeczny? :
Ci ludzie nie mają zielonego pojęcia, w jakiej sprawie demonstrują. Nie mają żadnej wiedzy o Rosji, Gruzji i Abchazji. Raptem jest jeden wróg - Rosja. Dlaczego ci ludzie nie krzyczą wolny Irak, dlaczego przyzwalamy na mordy w Afganistanie. Ja byłem w tamtych stronach wiele razy i gdyby nie Rosja, ludzie by się tam wzajemnie zarżnęli.

I ma święta rację, u nas drze się na ruskich za wszystko, bo to wróg. My mamy prawo prostować turbaniarzy, oni nie mają prawa prostowac tych, którzy im fikają. Prawda oczywista :-)
Jesli każdy ma prawo do wolności, to dlaczego nie dajemy jej Baskom, Katalończykom a nawet Ślązakom. Odpowiem ci, bo to nie w naszym interesie, tak samo, jak nie w interesie parchów z Moskwy, jest przejmowanie przez USA kontroli nad byłymi republikami.
Pieprzenie o wolności przez Kurskich, jest jak pianie amerykanów o prawach człowieka w chinach, tylko jakims cudem owoce pracy małych rączek z obozów zalewają tamten rynek, nie wylączając Disnylandu. Tybet nagle stał się modny, bo jest olimpiada. Po olimpiadzie wszyscy będą mieli ten problem nada w *beep*.

Gustaw G.Garuga - 10 Sierpnia 2008, 14:11

NURSie, ale cóż to jest za argument? Za Irak Ameryka obrywa regularnie, nie udawajmy, że tę wojnę powszechnie się chwali, sam wyśmiewałeś Ziemkiewicza, więc czemu nagle katastrofalna interwencja amerykańska w Iraku ma służyć jako usprawiedliwienie inwazji Rosji na Gruzję? Bo Rosja prowadzi już działania zbrojne poza Osetią Południową. Saakaszwili zrobił błąd, wybierając wojsko jako narzędzie do odzyskania wpływów w swojej zbuntowanej prowincji, ale Rosja w odwecie przekroczyła jakiekolwiek normy. Jeśli nawet, jak cytujesz za tym podróżnikiem, "gdyby nie Rosja, ludzie by się tam wzajemnie zarżnęli", to rżnąc gruzińskich cywilów na terenie Gruzji Rosja przekreśliła właśnie swoją wcześniejszą pozytywną rolę.
NURS - 10 Sierpnia 2008, 14:17

To nie jest usprawiedliwienie niczego. Masz rację, i ja niczaego nie usprawiedliwoam, zwracam wam tylko uwagę, ze żyjemy w świecie, który rzadzi się takimi a nie innymi zasadami.
Powiedz mi, jakie to normy przekroczyła Rosja? Konkretnie. Media trąbią, ze Gzuzini najpierw rżnęli innych cywili. Chcesz się przerzucaź, kto ładniej rżnął? Albo kto pierwszy?
Saakaszwili wiedział, co ruskie zrobią, a mimo to, wybral sobie propoagandowo idealny moment na przeprowadzenie zbrojnego ataku. Przypomne, zbrojnego ataku. To nie dzieci we mgle, tylko politycy. Nie wiem o co gra idzie w szczególe, ale wiem, ze jak widzę bandę dresiarzy po trzech piwach, to nie pokazuje im faków, tylko omijam drugą stroną uliicy.
Z toku twojego rozumowania wynika, ze USA i kraje koalicji również przekreśliły kilkaset lat tradycji wolnościowych i demokratycznych atakując Irak :-)

Edit, przypomnę ci cywilizowane bombardowania Serbii, gdybyś zapomniał o metodach napominania krajów o przestrzeganiu praw.

Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2008, 14:33

Easy napisał/a
albo się pomylił albo ma w tym interes, interes Gruzinów mając przy tym w *beep*, nawet jakby majatek rozdał ubogim i biedne dzieci karmil swoja krwią to i tak mu nie uwierze bo to gnida pierszej wody
Adanedhel - 10 Sierpnia 2008, 15:36

Nursie, mam wątpliwości. Nie wykluczam, że masz rację i może o ropę dalej chodzić. Ale nadal wydaje mi się, że tutaj flota czarnomorska ma większe znaczenie. Wycofanie się z Krymu jest na chwilę obecną pewne, a poza tym Rosja nie ma żadnych poważnych baz marynarki w tym rejonie. A marynarka wojenna to z kolei wpływy w okolicy. I w tym momencie moglibyśmy dojść do ropy i/lub innych przyczyn działania.
Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2008, 15:37

a nie można dwóch pieczeni na raz?
Adanedhel - 10 Sierpnia 2008, 15:38

W efekcie wyszłyby dwie.
Fidel-F2 - 10 Sierpnia 2008, 15:40

znaczy cymes a krzykacze niech pokrzyczą, zmeczą się i przestaną
Zerowiec - 10 Sierpnia 2008, 16:39

Cytat
Ktoś musi reagować przy tchórzostwie Niemiec, Francji i USA na zapędy Rusków.

To nie tchórzostwo tylko wyrachowanie. USA i Unia Europejska ostrzegała Gruzinów, żeby nie doprowadzali do eskalacji konfliktu z Rosją (przynajmniej bez uprzedniego pozwolenia z ich strony i zapewnienia o wsparciu), konfliktu którego nikt nie chce i który może zburzyć obecny status quo z którego obie strony może nie są całkiem zadowolone, ale obie uznają za znośny i lepszy od otwartego konfliktu.

Decydując się na akcję militarną wbrew wyraźnym zaleceniom z Waszyngtonu i Brukseli Gruzja upokorzyła Zachód prawie w takim samym stopniu jak Rosję i teraz musi ponieść tego konsekwencje.
Cytat
ruscy i amerykanie dzielą tort

Już dawno podzielili i wszyscy byli w miarę zadowoleni z posiadanych stref wpływów, aż Gruzinom odbiło i wymyślili sobie, że opanują prowincję zanim Rosjanie zdążą odpowiedzieć militarnie a następnie postawią społeczność międzynarodową przed faktem dokonanym i wymuszą na zachodzie ochronę przed odwetem ze strony Rosji.

Ale im trochę nie wyszło. Rosjanie byli przygotowani i posiłki dotarły szybciej i zadziałały skuteczniej niż się tego spodziewali, a zachód odwrócił się ostentacyjnie plecami do Gruzji, odcinając się od jej samowolnej akcji.

dalambert - 10 Sierpnia 2008, 17:03

NURS, jakich to norm Nie przekroczyła Rosja i w swoich dziejach i obecnie?
Choćby tam - jak narody kaukazkie zaczęły wyłazić na wolnosć , jak się spierniczyło więzienie postępu to co?
Kto sprowokowal rzeżie Gruzinów w Abchaji i doprowadził do wygnania z tamtąd 3/4 ludności, właśnie gruzińskiej poczym mordercom hurtem nadal ruskie obywatelstwo i zaczął wrzeszczeć o krzywdach ruskich obywateli.
Kto by usadzić, zwycięzką wojenką, Putina na tronie, wysadzał po nocy bloki mieszkalne z WŁASNYMI obywatelami i wzreszczał okropne Czeczeny to czynią, poczym zerwał podpisany przez Jelcyna pokój i zaczął kolejną serię kukaskich rzezi :?:

Kto , np powiedz kto?NURS, co do cholery wie widzisz szczerzącego się ryja imperium :?:

NURS - 10 Sierpnia 2008, 19:28

To ja się dalambert pytam, jakie przekroczyła :-)

Widze, ze masz dalambert lepsze rozeznanie w tym wysadzaniu domów. IMO nikt nikomu niczego w tej materii jeszcze nie udowodnił. a udawanie, ze czeczeni nigdy nikogo nawet muchy, jest też mocno błędne. BTW jak się mówi, ze amerykanie zrobili sobie 9/11 to teoria spiskowa, przecież oni nigdy by nie okłamali ludzi, prawda?

widzę ten ryj, tylko w odróznieniu od ciebie, mój drogi, nie dorabiam do tego ideologii bogonarodowojakiejś. Zawsze tak było, że imperia rządziły i zawsze tak będzie.
Piszczeliśmy z zachwytu, jak slziśmy bić irakijczyków za popieranie terraryzmu i bron rasowej ogłady :-) Bo na to w końcu wyszło, a nie widzisz tego ryja odradzającego się imperium w Iraku? Ten sam ryj masz w Gruzji, która połechtana wsparciem amerykanów fikała Rosji.

dalambert - 10 Sierpnia 2008, 22:09

NURS napisał/a
Widze, ze masz dalambert lepsze rozeznanie w tym wysadzaniu domów
rozeznanie to miał niejaki Litwinienko / ale już nie ma/ ale zdaje się,że cos opublikowal na ten temat ,więc sobie poczytaj, a nie ekscytuj się w kólko jakie to okropne i wredne sa te hamerykany. Bo to jak im szpile wsadzasz ,nawet przy okazji opowiesci o maryni...., staje się poprostu monotonne. ;P:
NURS napisał/a
nie dorabiam do tego ideologii bogonarodowojakiejś

a gdzie w pamiętaniu o ruskich mordach, lajdactwach i przeniewierstwie, że o monstrualnych łgarstwach rosyjskiej propagandy /komisja Budrenki/ je kryjącej, masz Pan ideologię bogonarodowojakąś :?:

Rafał - 11 Sierpnia 2008, 10:18

Russia Today na Hotbird daje wyrafinowany pokaz propagandy, niech wszystkie spece od PR klękają i uczą się jak robić z białego czarne i odwracać kota ogonem. Włos się jeży, oglądam od kilku dni, przekaz idzie kształtowany zgodnie z wszystkimi regułami wpływu społecznego, pomału zaczynam nienawidzić Gruzinów ... :wink: :twisted: wyłączam i podziwiam mimowolnie sugestywność przekazu.
ihan - 11 Sierpnia 2008, 10:20

Rafał, nasi PR-owcy poszli dalej. Wmawiają, że białe jest białe.
Gustaw G.Garuga - 11 Sierpnia 2008, 11:37

NURSie, chodzi mi o mentalność ludzi rzucających bezmyślnie argumentem 'Czemu ludzie nie protestują jak się zabija Irakijczyków?', bo protestują, i to na całym świecie. Co zrobiła Rosja? W odpowiedzi na błąd/głupotę/przekombinowanie/itd. Saakaszwilego zaczęła atakować cele poza terenem Osetii Południowej, która - przypominam - oficjalnie jest częścią Gruzji. Czy to się da pogodzić z tezą tego podróżnika od jajek, że Rosja zapobiega tam rżnięciu się, skoro widzimy, że rżnie sama i to z większym impetem niż Gruzja? Jeśli z mojego toku rozumowania wynika cokolwiek pożytecznego, to właśnie to - jeśli krytykujemy inwazję na Irak, jeśli krytykuje się bombardowania w Serbii - gdzie przypominam ginęli cywile - to jak tu nie krytykować Rosji? I jak zaślepionym trzeba być, żeby tej Rosji, która krytykowała USA za Irak, nagle darować nieproporcjonalną reakcję zbrojną w Gruzji?
Ziuta - 11 Sierpnia 2008, 12:09

Oglądam Westi na RTR PLANETA. Mówią, że Gruzini rozstrzeliwują Osetyńców, do rosyjskich konowojów humanitarnych walą snajperzy, starców i dzieci ewakuuje się na północ, a wszędzie biegają psycholodzy.
Każdy ma taką wojnę, jaką chciał.

NURS - 11 Sierpnia 2008, 12:10

dalambert napisał/a
NURS napisał/a
Widze, ze masz dalambert lepsze rozeznanie w tym wysadzaniu domów
rozeznanie to miał niejaki Litwinienko / ale już nie ma/ ale zdaje się,że cos opublikowal na ten temat ,więc sobie poczytaj, a nie ekscytuj się w kólko jakie to okropne i wredne sa te hamerykany. Bo to jak im szpile wsadzasz ,nawet przy okazji opowiesci o maryni...., staje się poprostu monotonne. ;P:
NURS napisał/a
nie dorabiam do tego ideologii bogonarodowojakiejś

a gdzie w pamiętaniu o ruskich mordach, lajdactwach i przeniewierstwie, że o monstrualnych łgarstwach rosyjskiej propagandy /komisja Budrenki/ je kryjącej, masz Pan ideologię bogonarodowojakąś :?:

dalambert, ja ci usiłuję pokazac, ze to ty się ekscytujesz jedną stroną. Ty tylko widzisz zuo Rosji, a nie dostrzegasz faktów, że świat tak dzisiaj działa i my razem z nim, idziemy kopać *beep* jakimś fajtfusom w turbanach na końcu świata. to mnie trochę mierzi, że krzyczysz o wolności, jak nielubiani ja depczą.
Ja i jednych i drugich mam tam, gdzie trzeba, ty tylko pasujących ideolo. :-)
I zwróć uwage, kto kolu wsadza tę szpilę przy każdej okazji - jakiś tekst prorosyjski by dalambert? :twisted:
Patrz, niedawno umarł Sołżenicyn, rosyjski nacjonalista, zająknął się który o jego poglądach? Dla was skończył się na Gułagu... Swiat nie jest czarno biały, żli potrafią czasem zrobić coś dobrego, dobrzy spieprzyć na całego. Nie wiem, czy trzymanie na sile w granicach swojego państwa zbuntowanych prowincji jest sensowne, ale podobna sprawa, tajwan-Chiny. co bys krzyczał, gdyby kontynentalni korzystając z olimpiady przyłaczyli zbuntowaną prowincję? :twisted:

jewgienij - 11 Sierpnia 2008, 12:12

A czym my się w ogóle przejmujemy? Gruzją, Tybetem, Chinami? A czemu nie głodem w Afryce? Bez hipokryzji, sprzedalibyśmy ich wszystkich za bezpieczniejsze własne osiedle i wyższą pensję. Tyle emocji o Kaukaz i Himalaje? Niektórzy chcą się dowartościować, jacy to szlachetni, wymachując transparentami, sprzedając gadki-szmatki, rzucając pomidorami i przykuwając się do drzew. Potem na obiad i do komputera, może nowa sprawa wymaga obrony.
A telewizja wrzuca wszystko do swojej maszynki - Sopot, Tybet, Olimpiada, Gruzja - miele na papkę i podaje nam aż do momentu, kiedy nas mdli i cofa. Jak już wyciśnie wszystko z wypadku kolejowego w Czechach, to miele Gruzję. Można dać pasek "pilne" i robić widowisko "z udziałem zaproszonych gości". Oczywiście z zafrasowanymi minami, chociaż, gdyby mogli, to sami by taką wojnę rozpętali, żeby tylko można było posłać korespondentów.

Ziuta - 11 Sierpnia 2008, 12:13

NURSie, że Sołżenicyn był wielkorusem w typie Dostojewskiego, to wie chyba każdy. Że o tym nie mówimy głośno? Jak naszym "autorytetom moralnym" wywleka się brudy przy okazji pogrzebu, to od razu wrzeszczymy o kalaniu pamięci zmarłego. Wot, paradoks.

BTW, w westiach nadają, że premier Putin przekazał 500mln rubli na pierwszą część pomocy humanitarnej dla Osetii.

EDIT: rosyjski statek patrolowy ostrzelał cztery gruzińskie krejsiery rakietowe. Flota Czarnomorska nie może nic więcej, bo Ukraińcy robią wąty.

Partner forum