To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Blue Adept - 29 Listopada 2012, 09:33

Fantasy hurtem na wagę - raczej nie warto:

1. Jon Sprunk Syn Cienia - tom I Trylogii Cienia.
2. Mark Lawrence Książe Cierni - tom I Trylogii Rozbite Imperium.
3. N.K. Jemisin Sto tysięcy królestw - tom I Trylogii Dziedzictwa.

Generalnie, choć uważam, że nie warto czytać tych pozycji, to są one w miarę porządnie napisane, aczkolwiek moim zdaniem mocno wtórne. Brak też w nich choćby grama dobrego humoru. Czyli w sam raz na dziesiątą godzinę podróży pociągiem... :wink:

Ad. 1. "Syn Cienia" - Zabójca odnajduje zapomniane wartości moralne i odkrywa część mrocznej tajemnicy z dzieciństwa. Sztampowe, ale z wymienionych książek najbardziej dynamiczne i zwięzłe.

Ad.2. "Książe Cierni" - Książęcy nastolatek w sposób nieludzki pali, gwałci i morduje. By zostać królem. No i oczywiście również mroczna tajemnica z przeszłości, a także odzyskanie części ludzkich wartości.

Ad.3. "Sto tysięcy królestw" - W sumie romans ubrany w szatki fantasy, literacko może najlepsze z całej trójki, lecz nieco rozwlekłe. Temat też już ograny. No, ale tak szczerze, to jaki nie jest? :wink:

Pozdrawiam.

Ozzborn - 29 Listopada 2012, 22:56

Anna Brzezińska - Wody głębokie jak niebo
Początkowo trochę chyba nie byłem w nastroju na taki baśniowy folklor, ale już od drugiego opowiadania, które kiedyś już czytałem i pamiętałem, że fajne całkowicie się wtopiłem w klimat rodem z baśni włoskich. Bardzo ładnie zachowana formuła i świetnie oddana specyfika opowieści przekazywanych ustnie. Do tego bardzo fajna kosmologia i magiczność świata. Wszystko razem tworzy świetną całość. Dzięki czemu nawet "włoskość" klimatu i nazw mi nie przeszkadzała (z włoch to ja tylko lubię jedzenie, reszta ble ;) )
Jakieś 9/10

Fidel-F2 - 29 Listopada 2012, 23:10

Matrim - 29 Listopada 2012, 23:28

O, Melua. Ale ona nie jest Włoszka...
Blue Adept - 29 Listopada 2012, 23:50

To chyba senne marzenie Fidela-F2... :twisted:
Fidel-F2 - 29 Listopada 2012, 23:56

Matrim, nie Melua i jednak Włoszka
Matrim - 30 Listopada 2012, 00:32

Fidel-F2, no jak to tak...
Fidel-F2 - 30 Listopada 2012, 07:38

okej, okej złapałeś mnie
Chal-Chenet - 30 Listopada 2012, 10:01

Antologia opowiadań urban fantasy Chodząc Nędznymi Ulicami.
Adon - 30 Listopada 2012, 11:20

Zbiorek "Aparatus" Pilipiuka. Bardzo przyjemnie się czytało, jak zwykle w przypadku andrzejowych opowiadań bezjakubowych. Na tyle, że od razu sięgnąłem po "Szewca..." (psiocząc przy okazji, że nie w twardej oprawie).
Martva - 30 Listopada 2012, 11:26

Ozzborn napisał/a
Anna Brzezińska - Wody głębokie jak niebo

Jedna z lepszych rzeczy jakie czytałam i strasznie bym chciała jeszcze coś takiego, a nie jakieś wojny światowe i inne żarptaki ;)

Skończyłam w nocy Dallas '63.

dziko - 30 Listopada 2012, 22:45

Eugeniusz Dębski - Furtka do ogrodu wspomnień

Uczucia mam mieszane. Język fajny, autor potrafi budować złożone zdania - plus. Fragmentarycznie błyskotliwa zabawa na poziomie meta (bohater zagina oponentów "książkowymi" kwestiami) - też plus. Intryga taka sobie - wiem, że to ma być a la Chandler w stylu, więc nie wymagam dedukcji a la Holmes, ale jednak... Trochę za duża rzeczy "z kapelusza", no ale może to wynika z tego, że wcześniejszych powieści z cyklu nie czytałem. Niemniej, summa summarum, poczytać można.

EDIT: zapomniałem dodać jeszcze, że książka ma absolutnie koszmarną okładkę. Na miejscu Autora bym chyba pozwał Fabrykę Słów :wink:

Ziuta - 30 Listopada 2012, 23:20

Morfina za mną. Dobra książka, chociaż zakończenie trochę mnie zadziwiło i jeszcze muszę je przemyśleć w kontekście całości.
illianna - 1 Grudnia 2012, 10:00

Ziuta, a ja właśnie zamówiłam i teraz muszę odebrać. :)
Ziuta - 3 Grudnia 2012, 21:54

Conan i pradawni bogowie - a myślałem, że jestem zbyt zblazowany na taką lekturę. Tymczasem czytało się bardzo miło, Howard, choć był samoukiem, pisał na akord i popełniał autoplagiat za autoplagiatem, zasługuje na miana mistrza i prekursora. Żal bierze człowieka na myśl, że zginął przedwcześnie.
Fidel-F2 - 4 Grudnia 2012, 19:42

Kilka słów na temat Opowieści praskich.

http://www.szortal.com/node/2222

ketyow - 4 Grudnia 2012, 19:53

Cytat
Literówki, błędy składni, rozjechany spis treści – rzeczy może nie pierwszej potrzeby, ale jednak czasem irytują. Nic nie wybija tak jak konieczność jednego zdania przeczytania wielokrotnegow celu odkrycia o co kaman w nim chodzi zrytmu czytelniczego i przemyślenia dla zorzumienia zamysłu autora.

:mrgreen: :bravo

mesiash - 5 Grudnia 2012, 13:57

Wład Drakula - bez spojlerów się nie obejdzie :)
Spoiler:

illianna - 5 Grudnia 2012, 16:36

Bochiński, Opowieści praskie, recka u autora, jak tylko ją napiszę ;P:
rybieudka - 5 Grudnia 2012, 19:27

U mnie ostatnio jakoś nie było czasu na forumowanie i chwalenie się aktualnymi lekturami, wiec takie podsumowanie hurtem.

-Piotr Langenfeld Elsenborn - zupełnie niefantastyczny WarBook o ciężkiej doli wojujących w Ardenach. Byłoby może i niezłe, ale fatalny poziom edytorski zabijał momentami przyjemność lektury. Więcej w recenzji
-Lucius Sheprad Krokodylowa skała - wobec zbioru najlepszych opowiadań tego autora miałem spore oczekiwania i się nie zawiodłem. Klasa i obowiązkowa pozycja dla fanów mało oczywistej fantastyki, trochę z pogranicza. Recenzja
-Michael Swanwick Córka żelaznego smoka. Smoki Babel - Swanwick mnie rozbroił, szczeóplnie, ze Córki... wcześniej nie znałem. Fantasy absolutnie nieortodoksyjne, mroczne i wciągające. Powieści niby bardzo różne, ale ze wszech miar godne UW. Także i tu - recenzja

A w chwili obecnej zabrałem się za Skoki Donaldsona i specyficzny styl autora, jak na razie bardzo mi się... czytelniczo mam zatem naprawdę fajny okres, szkoda tylko, że czasu na lekturę niewiele.

Ziuta - 5 Grudnia 2012, 19:46

Moja recenzja Morfiny.
cranberry - 6 Grudnia 2012, 09:33

Ziuta, bardzo ciekawe, choć po takiej recenzji trochę boję sie czytać książkę ;)
Znam tylko tytułowe opowiadanie z Tak jest dobrze (z NF) i Epifanię wikarego Trzaski - oboma byłam zachwycona.

Fidel, no, coraz bardziej przekonuję się, że muszę kiedyś Opowieści praskie przeczytać - choć już naprawdę nie wiem kiedy. Ileż człowiek by przeczytał, jakby nie musiał pracować :D

dzejes - 6 Grudnia 2012, 09:49

Ziuta jestem pod wrażeniem. Przeczytałeś, wiedziałeś, co chcesz napisać o książce i to zrobiłeś. Przystępnie, a jednocześnie elokwentnie. Do tego nie jadąc po wyrobionych już koleinach. 10/10
mBiko - 6 Grudnia 2012, 23:16

Sawyer - Wiedza.

Drugi tom cyklu i robi się jeszcze ciekawiej. Jedna z bardziej interesujących rzeczy w kategorii s-f jakie czytałem w ostatnich latach. Nawet kiczowata okładka specjalnie nie przeszkadza.

Uznanie dla Witchmy za tłumaczenie, szczególny plus za piosenkę żaby.

Witchma - 7 Grudnia 2012, 09:00

mBiko napisał/a
szczególny plus za piosenkę żaby.

Tylko że ona akurat nie moja, tylko z kreskówki :oops:

Chal-Chenet - 7 Grudnia 2012, 18:01

Celia S. Friedman - Skrzydła Gniewu
shenra - 7 Grudnia 2012, 19:50

Chal-Chenet, super, bo właśnie mam na to chrapkę :D
Chal-Chenet - 8 Grudnia 2012, 02:02

Się, myślę, nie zawiedziesz. :)
ihan - 8 Grudnia 2012, 20:10

Atlas chmur. Nie wiem czy bym akurat uznała za książkę dekady, ale nie żałuję czasu poświęconego na przeczytanie. Nie nudziłam się ani przez pół strony, a pierwsza część historii wydawcy ubawiła mnie mocno. I ogromne gratulacje dla tłumacza. Na pewno warto, teraz czas pójść na film.
Witchma - 8 Grudnia 2012, 20:17

A właśnie, Atlas chmur. Przeczytałam... nie, ja się wytarzałam w tej książce mentalnie i chwilami miałam wrażenie, że mogłabym ją czytać bez końca (bądź co bądź, to z pięć książek w jednej, więc trudno się było znudzić). Czytałam w oryginale i momentami stanowiła dla mnie prawdziwe wyzwanie, ale to, czego się nauczyłam, to moje (dzięki ci, cudowny słowniczku z kindla ;) ). Zdecydowanie życzyłabym sobie więcej takich książek.

ihan napisał/a
ogromne gratulacje dla tłumacza

Czytałam fragmenty polskiej wersji z ciekawości, faktycznie czapki z głów.

Partner forum