To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas cieszy

Kai - 24 Czerwca 2010, 09:04

Ziemniak, nie o te sprawy chodzi :D te mnie z nóg raczej nigdy nie zwalają.
Ozzborn - 24 Czerwca 2010, 18:03

Koncertowe zakończenie sesji: Islam zdany na 5! (celujący) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Sam nie wiem jak to zrobiłem ;P:

W związku z tym wakacje czas zacząć... kampanii wrześniowej nie stwierdzono :D

Ellaine - 24 Czerwca 2010, 18:05

Gratuluję, Ozzborn :)
rybieudka - 24 Czerwca 2010, 18:06

Brawo Ozzborn :bravo A swoją drogą byłem ostatnio na konferencji na której było pełno orientalistów/arabistów. Jesteście przerażający :wink: Jako socjolog zajmujący się islamem w Europie czułem sie jakbym trafił do innego świata
Witchma - 24 Czerwca 2010, 18:06

Ozzborn, :bravo :D
Godzilla - 24 Czerwca 2010, 18:20

Ozzborn, gratulacje! Ja mało co z tego pamiętam, oprócz tego że pięć filarów islam posiada, i cztery wielkie szkoły prawa, do których saudyjscy wahabici się nie zaliczają :mrgreen: A może już coś mi się pozajączkowało w tych sprawach? :mrgreen:
Chal-Chenet - 24 Czerwca 2010, 18:21

Ozz, gratzz.
Godzilla - 24 Czerwca 2010, 18:26

rybieudka napisał/a
A swoją drogą byłem ostatnio na konferencji na której było pełno orientalistów/arabistów. Jesteście przerażający :wink: Jako socjolog zajmujący się islamem w Europie czułem sie jakbym trafił do innego świata

rybieudka, ja kiedyś jechałam na wycieczkę w towarzystwie żeglarzy i na inną w towarzystwie medyków. Wierz mi, wrażenia były też mocne. Żeglarzom akurat zebrało się na opowieści, kto komu i kiedy puścił pawia na plecy :lol:

ketyow - 24 Czerwca 2010, 18:27

Ozzborn, wiedziałem, że jesteś tym samym typem człowieka co ja pod tym względem - narzeka, wyklina, rozpacza (ok, akurat tu pewnie mocno Cię przewyższam, przynajmniej na forum), chodzi i mówi że nic nie umie, a potem kończy z najlepszą oceną ;P: Nikt już nie wierzy w moje słowa jak mówię, że się nie uczyłem i nic nie umiem. Choć kiedy tak mówię, to jest to prawdą. Po prostu moja niewiedza jest jednak często lepiej poinformowana niż wykute łby kolegów - i zawsze jestem pozytywnie zaskoczony swoim zaliczeniem ("ale fart, przecież się nie uczyłem w ogóle, a inni po 2 tygodnie kuli i mają poprawkę..."). Ja nie uczyłem się do niczego więcej niż dwa dni i poprawki nie miałem nigdy - nic tak nie demotywuje ludzi przed egzaminem jak to, kiedy wpadam, pytam się z czego egzamin, a potem wychodzę z piątką :mrgreen: W systemie SPECIAL pod literką L miałbym 9 :wink:
rybieudka - 24 Czerwca 2010, 18:29

Godzilla Nie no, jasne. Tylko jak trafiasz na konf, na której niby wszyscy siedzą w podobnej problematyce spodziewasz się, że będzie jakaś płaszczyzna do porozumienia. A tu po prostu przepaść. niby zainteresowania podobne, a tak naprawdę przepaść momentami nie do przeskoczenia.
Kai - 24 Czerwca 2010, 18:33

Ozzborn, totalne gratulacje! :bravo :bravo :bravo :bravo
Godzilla - 24 Czerwca 2010, 19:00

Z moich znajomych to bodajże Agata Skowron-Nalborczyk pisała kiedyś pracę o muzułmanach w Austrii. Albo o Arabach w Austrii, co jest pewną różnicą. Nie pamiętam już.
Kai - 24 Czerwca 2010, 19:04

Zazdroszczę Wam. kiedyś umiałam napisać niezbyt skomplikowany list po arabsku, ewentualnie powiedzieć stęsknionej kobiecie, że osobnik, o którego pyta, jest na zajęciach. Uwierzycie, że można wszystko totalnie zapomnieć?
rybieudka - 24 Czerwca 2010, 19:05

Godzilla napisał/a
Agata Skowron-Nalborczyk

Ta Pani to całkiem sporo napisała:) I szczerze mówiąc w swojej pracy często-gęsto z jej tekstów korzystać. Pozazadrościć znajomości:)

PS. Się offtop chyba robi...

Ed. Ja od razu zanzaczam, ze arabskiego nie znam (niestety). Tylko sie zajmuję mniejszosciami muzułmańskimi, ale z perspektywy socjologicznej, a nie arabistycznej/kulturowej/religioznawczej (choć wiele z tych dziedzin tez trzeba "liznąć", fakt)

Ozzborn - 24 Czerwca 2010, 19:06

Podziękował :mrgreen:
ketyow, nie do końca się zgodzę, ale coś w tym jest ;P: (to też zależy od kierunku chyba, bo na biotechu i żywności to jak mówiłem, ze nie umiem to uwalałem sromotnie jak się należy ;P: chyba magia egz. ustnych)
Godzilla, zgadza się właśnie ze szkół prawa odpowiadałem (nawet nie wiedziałem, że znam też szyickie dopóki prof. Danecki mi tego nie udowodnił ;P: ) to samo było z niektórymi nazwami arabskimi... odpowiadałem też, ze szkół teologicznych.
Co do wahabizmu to nie jest on główny, ale opiera się na szkole hanbalickiej (najbardziej radykalna i fundamentalna z 4).

No to ja idę pić! Bawcie się dobrze. :mrgreen:

Godzilla - 24 Czerwca 2010, 19:26

Kai, uwierzysz że mieliśmy zajęcia prowadzone na tyle niepraktycznie, że napisanie normalnego listu ździebko mnie przerastało? Musiałabym najpierw zobaczyć kilka normalnych listów, żeby na tej podstawie wyprodukować jakiś własny. Pewnie podpierając się często-gęsto słownikiem coś tam bym jeszcze dała radę napisać. Tutaj akurat mam zaskakująco wolne tempo zapominania. Po 17 latach od dyplomu powinnam już też niczego nie pamiętać.

Na dodatek wałkowaliśmy "lugha fusha" i cały czas miałam wrażenie że cokolwiek napiszę zabrzmi jak z elementarza, a oni i mówią i piszą zupełnie inaczej.

Agi - 24 Czerwca 2010, 19:31

Ozzborn, gratuluję!
Kai - 24 Czerwca 2010, 19:32

Godzilla, to nie tak, mnie uczył mój prof od francuskiego, a żę moja mama była z Belgii, więc uznał, że mnie więcej nie nauczy i zaczęliśmy jakiś kurs, taki przyspieszony. Szybko się uczyło. No, ale bez praktyki.... sama wiesz. Już i francuski trochę posiałam, i rosyjski, jestem dobra tylko z energetyki. Pogadać, nie pogadam.
merula - 24 Czerwca 2010, 20:35

Ozzborn, brawo.

a mnie spotkała dziś miła niespodzianka. starszy miał zakończenie roku szkolnego dzisiaj już (wszystkie trzecie klasy tylko) i jednym z punktów programu było wręczanie dyplomów uznania rodzicom bardzo dobrych uczniów, takich z osiągnięciami, dumy szkoły. i ku swemu zdziwieniu zostaliśmy z Andrzejem zaproszeni do odebrania dyplomu.

a nasze rodzicielskie przedstawienie zrobiło furorę :mrgreen:

ketyow - 24 Czerwca 2010, 20:42

Wyłączyłem plik stronicowania. Wydaje się, że komputer dostał niezłego kopa, zobaczymy za parę godzin.
Godzilla - 24 Czerwca 2010, 20:45

merula, świetnie! :D

Ja to się będę cieszyć jak dokończę i ładnie zapakuję prezencik na jutro dla wychowawczyni synka. Jeszcze trochę pracy przede mną. Ale jeżeli wszystko dobrze pójdzie, to może być z tego radość.

mBiko - 24 Czerwca 2010, 21:59

Jeszcze tylko osiem roboczogodzin i mam urlop.
Adon - 24 Czerwca 2010, 22:20

Zazdroszczę, ostatni urlop miałem 4 lata temu.
Godzilla - 24 Czerwca 2010, 22:39

Skończyłam! Biżu prezentowe skończyłam! Już zapakowane i owinięte wstążeczką. Tylko nie sfotografowałam. Kiedyś zrobię takie samo dla siebie, wtedy będę robić zdjęcia.
Chal-Chenet - 24 Czerwca 2010, 23:17

Nie rzuciłem do końca, ale póki co, cieszy mnie, że palę o wiele mniej. :)
ketyow - 24 Czerwca 2010, 23:52

Za parę minut obejrzę pierwszy odcinek szóstego sezonu Futuramy :mrgreen: Jutro muszę wstać po 6, ale nie przeżyję jak nie objerzę.
ketyow - 25 Czerwca 2010, 00:47

No i komputer śmiga aż miło bez pliku stronicowania. Mam zawsze pootwierane w przeglądarce 20-30 zakładek, po obejrzeniu filmu i długim czasie bez używania przeglądarki, mądry komputer mając do dyspozycji 3GB wolnej pamięci RAM i tak zrzucał wszystko do pliku wymiany. Potem każda zakładka ładuje się niemiłosiernie długo, szybciej już wyłączyć przeglądarkę i pozwolić by od nowa się załadowało wszystko. Teraz problemu nie ma.

Że też wcześniej na to nie wpadłem :roll:

Adon - 25 Czerwca 2010, 01:36

Heh, od dawna już wyłączam plik stronicowania. Polecam jednak jakiś maleńki ustawić, niektóre aplikacje są napisane w głupi sposób i, gdy pliku wymiany nie ma w ogóle, nie chcą wystartować.
Ontopicznie - cieszy mnie, że to już piątek.

Ellaine - 25 Czerwca 2010, 07:20

Cieszy mnie, że mimo wszystko mam dobry humor :D (a może to tylko radość idącego na ścięcie ;) )
Kai - 25 Czerwca 2010, 08:07

Cieszę się wolnością, świeżym powietrzem (póki nie zrobią klimy) i jedną dziurką na pasku dalej :)

Partner forum