To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.

Anko - 8 Lutego 2006, 15:59

Romek P. napisał/a
Zmieniasz kontekst mojej odmowy, że przypomnę.
A to przepraszam. :oops:
Chodziło mi o to, że zacząłeś się tłumaczyć, a dlaczego tak... :roll: i z tego cała dyskusja. Pewnie mogła by być przeprowadzona na privie, ale jakoś tam się nie przenieśliśmy. :oops: Ale dobra, gaduła ze mnie, wiem. :cry: To już milczę jak grób. :| (Do następnego powrotu zombich, oczywiście. :mrgreen: )

mawete - 8 Lutego 2006, 19:12

Nareszcie....
Dracena - 8 Lutego 2006, 23:17

Cytat
mawete podsunął mi pewien pomysł. Rzeczywiście moja dyskusja z Tobą tutaj zaczyna być mocno hermetyczna i niezrozumiała dla innych, może więc warto wygospodarować jakiś inny wątek, w którym byłoby miejsce na dyskusje warsztatowe i okoliczne? :P

Romku bardzo dobry pomysł :D . Problem chyba jednak nie jest w tym, że Wasza rozmowa jest hermetyczna i niezrozumiała, bo zrozumiała jest jak najbardziej. Bardziej chodzi o to, że jest nużąca, bo za dużo w niej prywatnych narzekań i złośliwości ze strony Anko. :(

Pako - 9 Lutego 2006, 09:13

Uf... aleście pojechali... oboje :) Hermetyczna? Nie.. większość zrozumiałem :) Ale dłuuuga i nuuudna ta rozmowa była jak najbardziej :) Fe... oby nigdy więcej w tym wątku :) Tu ma być smoczo i jakoś tak a nie plaplanie o nuuuuudach... ;)

Dobra, bez obrazy, tak se pożartwałem ;) ale nudno to było :)

Romek P. - 9 Lutego 2006, 10:09

Pako napisał/a
Uf... aleście pojechali... oboje :) Hermetyczna? Nie.. większość zrozumiałem :) Ale dłuuuga i nuuudna ta rozmowa była jak najbardziej :) Fe... oby nigdy więcej w tym wątku :) Tu ma być smoczo i jakoś tak a nie plaplanie o nuuuuudach... ;)

Dobra, bez obrazy, tak se pożartwałem ;) ale nudno to było :)

Dobra, skierujmy rozmowę na inne tory. Właśnie zionę ogniem z wściekłości. Wykupili mi "Imię róży"!!!!!!! Nie, żeby film był tak dobry jak książka, ale mimo to fajny...

Pako - 9 Lutego 2006, 10:12

:lol:
A mi matka kupiła właśnie dziś w kiosku :) chcesz, mogę ci kupić i podesłać, jeśli jeszcze u mnie w sklepie będą. Chcesz?

Romek P. - 9 Lutego 2006, 10:25

Pako napisał/a
:lol:
A mi matka kupiła właśnie dziś w kiosku :) chcesz, mogę ci kupić i podesłać, jeśli jeszcze u mnie w sklepie będą. Chcesz?

No co za pytanie? To biegnij... chociaż pewno już nie będzie :(

Pako - 9 Lutego 2006, 10:27

E tam, nie wiesz - moja wioska - mała wioska :) Może będzie, może nie :)
Zaraz zobaczę :)

mawete - 9 Lutego 2006, 11:08

A co? miało być dzisiaj w jakiejś gazecie? nie w temacie jestem...
Pako - 9 Lutego 2006, 11:09

Romek - faktycznie nie było, a oba kioski obskoczyłem :( Przykro mi, że nie mogę pomóc.
Kto by pomyślał, że taka wioska, dwa kioski z gazetami, a to wykupili akurat :? Mogę jeszcze służyć nagrywarką kumpla, skoro juz nigdzie nie da się tego dostać, ale to raczej nie o to ci chodziło.

Romek P. - 9 Lutego 2006, 11:13

Pako napisał/a
Romek - faktycznie nie było, a oba kioski obskoczyłem :( Przykro mi, że nie mogę pomóc.
Kto by pomyślał, że taka wioska, dwa kioski z gazetami, a to wykupili akurat :? Mogę jeszcze służyć nagrywarką kumpla, skoro juz nigdzie nie da się tego dostać, ale to raczej nie o to ci chodziło.

No trudno, ale i tak dzięki za poświęcony czas :)

Pako - 9 Lutego 2006, 11:18

Nie ma za co - spacerek przyjemny byl :)

Postaram się jeszcze coś pokombinować, może się uda... ale wątpię :?
Za późno wstałeś ;)

Romek P. - 9 Lutego 2006, 11:30

Pako napisał/a
Nie ma za co - spacerek przyjemny byl :)

Postaram się jeszcze coś pokombinować, może się uda... ale wątpię :?
Za późno wstałeś ;)

Składam samokrytykę :) niemniej, ja mam gazetę odkładana, tylko że pan kioskarz uznał, iż to nie jest dodatek, tylko osobne arcydzieło... szkoda gadać...

A nawiasem mówiąc, książka jest fajna. Choć nie jest najłatwiejsza w czytaniu, jednak dała mi dużo przyjemnosci.

A może spróbujesz Zofię Kossak? O ile pamieam, wspominałeś coś o bractwie rycerskim? Więc może "Krzyżowcy"?

W ogóle spróbuj jakąs powieść historyczną :) nie zaszkodzi porównanie :)

Pako - 9 Lutego 2006, 11:40

No, już mi dziś jedna osoba panią Kossak polecała :) Ano w bractwie jestem, tylko, że nie ten okres akurat :) Albo mniej więcej nie ten okres. Poszukiwałbym czegoś z wikingów,a zwłaszcza waregów. Ma ktoś cynk na takie cos?
Romek P. - 9 Lutego 2006, 12:06

Pako napisał/a
No, już mi dziś jedna osoba panią Kossak polecała :)

No to sam widzisz :)

Pako napisał/a
Ano w bractwie jestem, tylko, że nie ten okres akurat :) Albo mniej więcej nie ten okres. Poszukiwałbym czegoś z wikingów,a zwłaszcza waregów. Ma ktoś cynk na takie cos?

Z waregami to trudno będzie, mnie się bardziej kojarzą z gwardia wareską w Bizancjum :) a nie znam dobrej beletrystyki na ten temat.

Natomiast wikingowie... to i owszem. Wyszło niedawno wznowienie GENIALNEJ książki Władysława Grabskiego "Saga o jarlu Broniszu". Wikingowie na ziemiach polskich, ale nie tylko - Rugia, Szewcja, a bohaterowie docieraja także do Anglii oraz Norwegii. Sigryda, te sprawy... :) Jeśli nie znasz, koniecznie poszukaj, chocby w bibliotece.

Pako - 9 Lutego 2006, 12:11

Hmm.. o waregów to za gwardię wareską byłbym najbardziej wdzięczny - toż do tejże gwardi należę :)

Mówisz Grabski? Poszukam, zobaczę, co będzie w bibliotece, a może kupię, skoro ją określasz mianem Genialnej :)

Aha - poruszylem niebo i ziemię, wszystkich kumpli - moze uda mi się dla ciebie zdobyć ten egzemplarz filmu :)

Last Viking - 9 Lutego 2006, 12:17

Co do Bract wikingów:
Jomsborgczycy

Co do książek, to moim ostatnim nabytkiem jest:
Ilustrowany leksykon mitologii wikingów
Andrzej M. Kempiński

Świetna sprawa. Opisane są mity, bogowie, życie codzienne, sagi i najwieksze bitwy :)

A ja filmik dostałem :mrgreen:
Chociaż książka aż tak mi nie podeszła.

Umberto Eco to ja najbardziej "Wahadło Foucaulta" lubię :P

Pako - 9 Lutego 2006, 12:21

mawete, "Imię róży" film miał być :) przedtem posta nie zauważyłem - przepraszam :)

Last Viking, a ty w jakimś bractwie jesteś?

"Wahadło" też chcę przeczytać, tylko muszę skądś zdobyć :)

Romek P. - 9 Lutego 2006, 12:22

Pako napisał/a
Hmm.. o waregów to za gwardię wareską byłbym najbardziej wdzięczny - toż do tejże gwardi należę :)

Parę fajnych książek o Bizancjum moge Ci podać, ale to same non-fiction.

Pako napisał/a
Mówisz Grabski? Poszukam, zobaczę, co będzie w bibliotece, a może kupię, skoro ją określasz mianem Genialnej :)

No cóż... ja uważam, że to jedna z najlepszych książek dot. polskiego średniowiecza, jaką czytałem. Bogate tło historyczne, mało przy tym wspominane w książkach, potacie super, a całośc... wiesz, odkładając, miałem wrażenie, że cos dzieki tej książce zyskałem. A to nie zdarza mi się tak często.

Pako napisał/a
Aha - poruszylem niebo i ziemię, wszystkich kumpli - moze uda mi się dla ciebie zdobyć ten egzemplarz filmu :)

Dla siebie już mam, właśnie się dowiedziałem, że moje rozpaczliwe błagania zostały wysłuchane :) ale chętnie w razie czego wezmę, bo bratanicę i brata edukuję, też chcieli... :)

Romek P. - 9 Lutego 2006, 12:24

Last Viking napisał/a
Umberto Eco to ja najbardziej Wahadło Foucaulta lubię :P

A ja nie polubiłem tej ksiązki. Za to "Baudolino" bardzo :)

mawete - 9 Lutego 2006, 12:30

Pako: Viking o ile mi wiadomo chyba nie jest w bractwie... On jest po prostu Vikingiem :D
Ostatnim żywym Vikingiem... Kiedyś starał się być nawet miłym Vikingiem ale na szczęście Mu przeszło... :mrgreen:

Romek P. - 9 Lutego 2006, 13:19

mawete napisał/a
Pako: Viking o ile mi wiadomo chyba nie jest w bractwie... On jest po prostu Vikingiem :D
Ostatnim żywym Vikingiem... Kiedyś starał się być nawet miłym Vikingiem ale na szczęście Mu przeszło... :mrgreen:

mawete, nie chcesz chyba powiedzieć, że przyszedł mnie wyrżnąć z mojego wątku? :P :P :P

Nivak - 9 Lutego 2006, 13:21

Za Vikinga gwarantuję :) Krzywdy aż tak wielkiej nie zrobi ;)
Romek P. - 9 Lutego 2006, 13:31

Nivak napisał/a
Za Vikinga gwarantuję :) Krzywdy aż tak wielkiej nie zrobi ;)

Ufff, to mnie uspokoiłaś tym "aż tak wielkiej" :D :D :D

Pako, a propos wikingów, to nie podam tytułów, ale Mika Waltari jakiś cykl o nich chyba popełnił.

mawete - 9 Lutego 2006, 13:38

Romek: no co Ty: własny sobie założy jak bedzie miał ochotę... :mrgreen:
Romek P. - 9 Lutego 2006, 13:56

mawete napisał/a
Romek: no co Ty: własny sobie założy jak bedzie miał ochotę... :mrgreen:

A to niech sobie na Sycylię płynie, ja tam księstwo normańskie pomogę nawet zakładać :P

mawete - 9 Lutego 2006, 14:05

E tam... ja wolę gdzieś bliżej.... :mrgreen:
Romek P. - 9 Lutego 2006, 14:20

mawete napisał/a
E tam... ja wolę gdzieś bliżej.... :mrgreen:

Ale tam fajne wulkany... i ludzie mili...

Wiedźma - 9 Lutego 2006, 14:28

No co Wy?! Tylko wszyscy nie odpływajcie :) Ktoś ten wątek musi prowadzić :D A jakby co to zabierzcie i mnie ;)
Hm... Romku, czy sugerujesz, że po locie balonem, będa inne środki transportu w Twoich powieściach? :)
No cóż okręty juz były, Bucefał :) , teraz podobno balony :) A dalej... jaką rezerwację mamy przygotować? :)

Last Viking - 9 Lutego 2006, 14:37

Romek P. napisał/a

A to niech sobie na Sycylię płynie, ja tam księstwo normańskie pomogę nawet zakładać :P

Trochę za gorąco dla Wikingów :wink:
Ale na jakąś fajną wyprawę łupieżczą to jak znalazł :D

A może tak wydrzeć siłą jakiś niewielki obszar z terytoriów Zachodniej Europy i ogłosić autonomię :P
Gospodarczo i ekonomicznie już ukształtowane, infrastruktura również - tylko brać :mrgreen:
... ech, ale dziewczyny u nas ładniejsze :?

Partner forum