Mistrzowie i Małgorzaty - Dawid Juraszek
Gustaw G.Garuga - 10 Sierpnia 2009, 20:00
Sporo, sporo - prawie dziesięć kilo!
Spotkanie autorskie - niestety, na razie nie mam w planach...
NB, w innym wątku była mowa o ewentualnej okładce z Xiao do październikowego SFFiH. Insajderskiej wiedzy żadnej nie mam, ale (więc?) pospekulować mogę! Otóż okładki z Dabliu i savikola były ewidentnie fantastyczne, zaś rycerz Last Vikinga dawał się przełożyć na paraśredniowieczne fantasy, ale z Xiao sprawa wygląda trochę inaczej - fantastyki graficznie tu niewiele, a fantasy paraorientalna chyba nie dość mocno się jeszcze ukonstytuowała, żeby Chińczyk z kosturem i tygrysem na okładce od razu wywoływał odpowiednie skojarzenia. Z drugiej strony moim zamiarem jest właśnie mocno osadzić orientalizm w polskiej fantastyce, czemu oprócz Xiao służyć ma także Cairen, o którym to bohaterze grubym tomiszczem zainteresowanie wyraziła już Fabryka Krótko mówiąc - que sera, sera, jak mawiał Konfucjusz.
Witchma - 10 Sierpnia 2009, 22:26
Akurat według mnie taki gigrysek to byłaby cud okładka, ale pewnie niestety nie przejdzie
Gustaw G.Garuga - 10 Sierpnia 2009, 22:31
Nic nie jest pewne na tym świecie, poza tym, że jakaś okładka będzie, i to fabryczna
Atrakcje - limitowana edycja "Białego Tygrysa" z autografem, sposobność ugaszenia pragnienia w pięknych okolicznościach pohabsburskiej i poniemieckiej architektury.
Szczegóły wkrótce
xan4 - 10 Sierpnia 2009, 23:22
A ja w dalszym ciągu obstawiam, że w październiku będzie Biały Tygrys na okładce, tak mi to jakoś pasuje
Gustaw G.Garuga - 11 Sierpnia 2009, 11:32
Nie byłbym i ja od tego
Najświeższe wieści w kwestii atrakcji na sobotnim spotkaniu autorskim - być może zaszczyci nas swoją obecnością sama Ela Graf, świeżo po wojażach paryskich
xan4 - 11 Sierpnia 2009, 11:49
A nie przeniósłbyś spotkania do Katowic?? Pewno więcej osób zebrałoby się, może u Klossa??
Gustaw G.Garuga - 11 Sierpnia 2009, 19:07
Oj, wyjazd do Katowic odpada niestety. Była nawet taka piosenka: Nie przenoście nam spotkania autorskiego do Katowic... (w dalszej części refrenu ten tekst nie jest już tak adekwatny )
Sandman - 11 Sierpnia 2009, 20:24
Kurcze na urlopie jestem i nie dam rady dojechać, snif, snif, buuu.
Gustaw G.Garuga - 12 Sierpnia 2009, 09:20
Szkoda:( Jeśli ktoś nie miał okazji poznać Sandmana osobiście informuję, że to pierwszoklaśny partner do rozmowy. Może innym razem?...
Sandman - 12 Sierpnia 2009, 11:46
Jak wrócę dam znać i chętnie się spotkam jak tylko będziesz miał czas. Kurcze dlaczego do 21 jeszcze tak dużo czasu, a ja już nie mam co czytać na urlopie
Gustaw G.Garuga - 12 Sierpnia 2009, 21:47
Byłoby świetnie, choć jak teraz patrzę w kalendarz, to w sierpniu z czasem krucho, a we wrześniu prawdopodobnie wyjeżdżam na dłużej. No zobaczymy.
Dalsze szczegóły w sprawie sobotniego spotkania podam w czwartek wieczorem, kiedy to elam da znać, czy puszczą ją z Paryżewa do Bielitz
Sandman - 13 Sierpnia 2009, 09:27
Damy rade, do Bielska nie jest daleko, mobilny jestem, więc jak tylko znajdziesz trochę czasu to ja się dostosuje
Gustaw G.Garuga - 13 Sierpnia 2009, 19:27
Miejmy nadzieję, że uda się zorganizować takie spotkanko popremierowe
A na razie mamy spotkanko przedpremierowe - w najbliższą sobotę na Starym Rynku w Bielsku-Białej o szesnastej. Ela Graf obiecała się pojawić
Jutro nie ma mnie od świtu do zmierzchu, więc wszelkie skargi i wnioski proszę kierować do mnie do godzin wieczornych dnia dzisiejszego, a po tym terminie odpowiedzi spodziewać się dopiero jutro po zachodzie słońca.
Homer - 17 Sierpnia 2009, 10:50
Ha! Muszę się pochwalić, że jestem w połowie oswajania Białego Tygrysa (ukłon w stronę autora). Póki co mogę napisać, że książka wyróżnia się na pewno stylem (bagatela 50 rozdziałów)...
xan4 - 17 Sierpnia 2009, 11:00
Może jakieś szczegóły spotkania przedpremierowego, na które nie udało mi się dojechać??
Homer - 17 Sierpnia 2009, 12:56
Szczegóły... No jeśli o mnie chodzi to nie mogę narzekać.
Stary Rynek w BB (bardzo przyjemne miejsce), napitki, ładna pogoda, książka i dodatkowo autor na wyłączność przez kilka godzin. Moja ciekawość została na jakiś czas zaspokojona. Do tego koniec spotkania jakoś się dziwnie przewlekał, dopiero za trzecim razem się udało pożegnać.
Dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, nie tylko tyczących powieści. Na przykład, iż Xiao Long się wymawia `Śiao lonnn`, a Cairen `Cairen`.
Rafał - 17 Sierpnia 2009, 14:09
Homer napisał/a | Na przykład, iż Xiao Long się wymawia `Śiao lonnn` | A ja myślałem, że "Kao". To chyba zgubny wpływ telenowel
Gustaw G.Garuga - 18 Sierpnia 2009, 19:36
Potwierdzam wersję wydarzeń przedstawioną przez Homera
"Biały Tygrys" już w piątek, a prawdopodobnie nieco wcześniej na Fabrycznym kanale na YouTube pojawi się krótki filmik, w którym próbuję zachęcić rzesze czytelników do zapoznania się z Xiao.
Navajero - 18 Sierpnia 2009, 21:38
W roli tygrysa GGG...
Homer - 18 Sierpnia 2009, 21:47
A ja już przeczytałem i się wkrótce podzielę wrażeniami
Gustaw G.Garuga - 20 Sierpnia 2009, 22:57
Plaga awarii! Najpierw nagrywarka, potem pendrive, wreszcie komputer Na szczęście wszystkie pliki udało się odzyskać :emotka wzdychająca z niewypowiedzianą ulgą:
Jak widać na załączonym filmiku, w roli tygrysa nie wystąpiłem, zresztą takowy w inkryminowanej powieści praktycznie się nie pojawia (skąd zatem tytuł - to wyjdzie dopiero w czytaniu ) Niecierpliwie czekam na pierwsze opinie!
Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2009, 06:22
obejrzałem
myślałem, że jesteś grubszy
Virgo C. - 21 Sierpnia 2009, 11:26
A czemu nie w tej chińskiej koszuli ? Bardziej by chyba pasowało
Gustaw G.Garuga - 21 Sierpnia 2009, 15:44
Za to piszę grube książki
Koszula ze smokami była brana pod uwagę, ale zwyciężył obraz.
NB, tak sobie myślę, jaką by tu gł... tfu, przepraszam, dyskusjogenną tezę wygłosić, żeby mieć tyle wejść, co w wątku Andrzeja Pilipiuka. Any ideas?
savikol - 21 Sierpnia 2009, 18:40
Obejrzałem twój filmik i muszę przyznać, że potrafisz opowiadać nie tylko na papierze. Widać, że jesteś/byłeś nauczycielem i posiadasz najważniejszą umiejętność dla tej profesji. U takiego gościa to aż by się chciało uczyć angielskiego. Ewentualnie słuchać jego opowieści dla samego słuchania.
Gratuluję książki w księgarniach i chciałbym przypomnieć, że masz wielu fanów pamiętających „Obywatelstwo w standardzie” i czekających na fantastykę tego typu w twoim wykonaniu. Sociological i political fiction – tego jest bardzo mało, a ty akurat masz do tego talent.
Gustaw G.Garuga - 21 Sierpnia 2009, 20:48
No proszę... A do końca biłem się z myślami, czy i jak ten filmik nakręcić. Było z nim sporo kłopotu, miał być plener, lecz w pięknych okolicznościach przyrody siadły mi baterie, czas mnie gonił, szczęściem przynajmniej komputer zaszwankował dopiero nazajutrz po wysłaniu Teraz widzę, że na YouTube podchodzi już pod 300 wejść, więc chyba było warto A nauczycielem jestem nadal, choć różnie z tym bywa...
Po wrześniu zamiaruję trochę odsapnąć od Orientu. Aktualny plan przewiduje ukończenie opowiadań do zbiorku pt. "Obywatelstwo w standardzie" w pierwszej połowie przyszłego roku. Wcześniej miało być wcześniej, ale pojawiły się inne projekta. Nic się jednak nie straci NB, na jakiś czas musiałem się przesiąść na stary komputer, który drzemał sobie od wieków w najciemniejszym kącie, i dzięki temu znalazłem plik z konspektem tekstu, który jak myślałem dawno przepadł gdzieś na amen; przynajmniej jakaś korzyść z awarii, która prawie przyprawiła mnie o apopleksję
Homer - 21 Sierpnia 2009, 21:05
Ja Ci dam odetchnąć od Orientu...
Obiecałem recenzje i recenzja będzie, ale wczoraj bawiłem na weselu tak że nie mam jeszcze głowy do pisania o wrażeniach . choć książkę skończyłem trochę temu...
To kto nabył w dzień premiery? Przyznać się!
Gustaw G.Garuga - 22 Sierpnia 2009, 15:51
Tylko na chwilę, żeby złapać oddech i móc zrobić potem do Orientu wejście smoka
Laur pierwszego recenzenta poszedł już tutaj: http://maeg.zaginiona-biblioteka.pl/?p=564
WhiteMagic - 22 Sierpnia 2009, 16:13
Bardzo miły filmik. Podzielam zdanie savikola; aż chciało się słuchać dłużej, a tu już niestety koniec
Nie powiem, żebyś mnie od razu przekonał do książki, ale w empiku na pewno poświęcę jej kilka chwil i zadecyduję, czy kupić.
Gustaw G.Garuga - 22 Sierpnia 2009, 20:24
A ja się czuję przekonany do kręcenia kolejnych filmików Miłego przeglądania w Empiku.
|
|
|