To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Dawid Juraszek

Gustaw G.Garuga - 10 Sierpnia 2009, 20:00

Sporo, sporo - prawie dziesięć kilo!

Spotkanie autorskie - niestety, na razie nie mam w planach...

NB, w innym wątku była mowa o ewentualnej okładce z Xiao do październikowego SFFiH. Insajderskiej wiedzy żadnej nie mam, ale (więc?) pospekulować mogę! Otóż okładki z Dabliu i savikola były ewidentnie fantastyczne, zaś rycerz Last Vikinga dawał się przełożyć na paraśredniowieczne fantasy, ale z Xiao sprawa wygląda trochę inaczej - fantastyki graficznie tu niewiele, a fantasy paraorientalna chyba nie dość mocno się jeszcze ukonstytuowała, żeby Chińczyk z kosturem i tygrysem na okładce od razu wywoływał odpowiednie skojarzenia. Z drugiej strony moim zamiarem jest właśnie mocno osadzić orientalizm w polskiej fantastyce, czemu oprócz Xiao służyć ma także Cairen, o którym to bohaterze grubym tomiszczem zainteresowanie wyraziła już Fabryka :) Krótko mówiąc - que sera, sera, jak mawiał Konfucjusz.

Witchma - 10 Sierpnia 2009, 22:26

Akurat według mnie taki gigrysek to byłaby cud okładka, ale pewnie niestety nie przejdzie :(
Gustaw G.Garuga - 10 Sierpnia 2009, 22:31

Nic nie jest pewne na tym świecie, poza tym, że jakaś okładka będzie, i to fabryczna :)

Spotkanie autorskie JEDNAK JEST W PLANACH.
Wstępny termin - najbliższa sobota.
Miejsce - Stary Rynek w Bielsku-Białej (konkretny lokal zależny od warunków atmosferycznych).
Atrakcje - limitowana edycja "Białego Tygrysa" z autografem, sposobność ugaszenia pragnienia w pięknych okolicznościach pohabsburskiej i poniemieckiej architektury.

Szczegóły wkrótce :D

xan4 - 10 Sierpnia 2009, 23:22

A ja w dalszym ciągu obstawiam, że w październiku będzie Biały Tygrys na okładce, tak mi to jakoś pasuje :D
Gustaw G.Garuga - 11 Sierpnia 2009, 11:32

Nie byłbym i ja od tego :)

Najświeższe wieści w kwestii atrakcji na sobotnim spotkaniu autorskim - być może zaszczyci nas swoją obecnością sama Ela Graf, świeżo po wojażach paryskich :D

xan4 - 11 Sierpnia 2009, 11:49

A nie przeniósłbyś spotkania do Katowic?? Pewno więcej osób zebrałoby się, może u Klossa??
Gustaw G.Garuga - 11 Sierpnia 2009, 19:07

Oj, wyjazd do Katowic odpada niestety. Była nawet taka piosenka: Nie przenoście nam spotkania autorskiego do Katowic... (w dalszej części refrenu ten tekst nie jest już tak adekwatny :wink: )
Sandman - 11 Sierpnia 2009, 20:24

Kurcze na urlopie jestem i nie dam rady dojechać, snif, snif, buuu.
Gustaw G.Garuga - 12 Sierpnia 2009, 09:20

Szkoda:( Jeśli ktoś nie miał okazji poznać Sandmana osobiście informuję, że to pierwszoklaśny partner do rozmowy. Może innym razem?...
Sandman - 12 Sierpnia 2009, 11:46

Jak wrócę dam znać i chętnie się spotkam jak tylko będziesz miał czas. Kurcze dlaczego do 21 jeszcze tak dużo czasu, a ja już nie mam co czytać na urlopie :(
Gustaw G.Garuga - 12 Sierpnia 2009, 21:47

Byłoby świetnie, choć jak teraz patrzę w kalendarz, to w sierpniu z czasem krucho, a we wrześniu prawdopodobnie wyjeżdżam na dłużej. No zobaczymy.

Dalsze szczegóły w sprawie sobotniego spotkania podam w czwartek wieczorem, kiedy to elam da znać, czy puszczą ją z Paryżewa do Bielitz :P

Sandman - 13 Sierpnia 2009, 09:27

Damy rade, do Bielska nie jest daleko, mobilny jestem, więc jak tylko znajdziesz trochę czasu to ja się dostosuje :)
Gustaw G.Garuga - 13 Sierpnia 2009, 19:27

Miejmy nadzieję, że uda się zorganizować takie spotkanko popremierowe :D

A na razie mamy spotkanko przedpremierowe - w najbliższą sobotę na Starym Rynku w Bielsku-Białej o szesnastej. Ela Graf obiecała się pojawić :)

Jutro nie ma mnie od świtu do zmierzchu, więc wszelkie skargi i wnioski proszę kierować do mnie do godzin wieczornych dnia dzisiejszego, a po tym terminie odpowiedzi spodziewać się dopiero jutro po zachodzie słońca.

Homer - 17 Sierpnia 2009, 10:50

Ha! Muszę się pochwalić, że jestem w połowie oswajania Białego Tygrysa ;) (ukłon w stronę autora). Póki co mogę napisać, że książka wyróżnia się na pewno stylem (bagatela 50 rozdziałów)...
xan4 - 17 Sierpnia 2009, 11:00

Może jakieś szczegóły spotkania przedpremierowego, na które nie udało mi się dojechać??
Homer - 17 Sierpnia 2009, 12:56

Szczegóły... No jeśli o mnie chodzi to nie mogę narzekać.

Stary Rynek w BB (bardzo przyjemne miejsce), napitki, ładna pogoda, książka i dodatkowo autor na wyłączność przez kilka godzin. Moja ciekawość została na jakiś czas zaspokojona. Do tego koniec spotkania jakoś się dziwnie przewlekał, dopiero za trzecim razem się udało pożegnać. ;)

Dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, nie tylko tyczących powieści. Na przykład, iż Xiao Long się wymawia `Śiao lonnn`, a Cairen `Cairen`.

Rafał - 17 Sierpnia 2009, 14:09

Homer napisał/a
Na przykład, iż Xiao Long się wymawia `Śiao lonnn`
A ja myślałem, że "Kao". To chyba zgubny wpływ telenowel :wink:
Gustaw G.Garuga - 18 Sierpnia 2009, 19:36

Potwierdzam wersję wydarzeń przedstawioną przez Homera :)

"Biały Tygrys" już w piątek, a prawdopodobnie nieco wcześniej na Fabrycznym kanale na YouTube pojawi się krótki filmik, w którym próbuję zachęcić rzesze czytelników do zapoznania się z Xiao.

Navajero - 18 Sierpnia 2009, 21:38

W roli tygrysa GGG... :)
Homer - 18 Sierpnia 2009, 21:47

A ja już przeczytałem i się wkrótce podzielę wrażeniami ;)
Gustaw G.Garuga - 20 Sierpnia 2009, 22:57

Plaga awarii! Najpierw nagrywarka, potem pendrive, wreszcie komputer :shock: Na szczęście wszystkie pliki udało się odzyskać :emotka wzdychająca z niewypowiedzianą ulgą:

Jak widać na załączonym filmiku, w roli tygrysa nie wystąpiłem, zresztą takowy w inkryminowanej powieści praktycznie się nie pojawia (skąd zatem tytuł - to wyjdzie dopiero w czytaniu :) ) Niecierpliwie czekam na pierwsze opinie!

Fidel-F2 - 21 Sierpnia 2009, 06:22

obejrzałem :mrgreen:

myślałem, że jesteś grubszy

Virgo C. - 21 Sierpnia 2009, 11:26

A czemu nie w tej chińskiej koszuli ? Bardziej by chyba pasowało :)
Gustaw G.Garuga - 21 Sierpnia 2009, 15:44

Za to piszę grube książki :mrgreen:

Koszula ze smokami była brana pod uwagę, ale zwyciężył obraz.

NB, tak sobie myślę, jaką by tu gł... tfu, przepraszam, dyskusjogenną tezę wygłosić, żeby mieć tyle wejść, co w wątku Andrzeja Pilipiuka. Any ideas?

savikol - 21 Sierpnia 2009, 18:40

Obejrzałem twój filmik i muszę przyznać, że potrafisz opowiadać nie tylko na papierze. Widać, że jesteś/byłeś nauczycielem i posiadasz najważniejszą umiejętność dla tej profesji. U takiego gościa to aż by się chciało uczyć angielskiego. Ewentualnie słuchać jego opowieści dla samego słuchania.
Gratuluję książki w księgarniach i chciałbym przypomnieć, że masz wielu fanów pamiętających „Obywatelstwo w standardzie” i czekających na fantastykę tego typu w twoim wykonaniu. Sociological i political fiction – tego jest bardzo mało, a ty akurat masz do tego talent.

Gustaw G.Garuga - 21 Sierpnia 2009, 20:48

No proszę... A do końca biłem się z myślami, czy i jak ten filmik nakręcić. Było z nim sporo kłopotu, miał być plener, lecz w pięknych okolicznościach przyrody siadły mi baterie, czas mnie gonił, szczęściem przynajmniej komputer zaszwankował dopiero nazajutrz po wysłaniu :mrgreen: Teraz widzę, że na YouTube podchodzi już pod 300 wejść, więc chyba było warto :D A nauczycielem jestem nadal, choć różnie z tym bywa...

Po wrześniu zamiaruję trochę odsapnąć od Orientu. Aktualny plan przewiduje ukończenie opowiadań do zbiorku pt. "Obywatelstwo w standardzie" w pierwszej połowie przyszłego roku. Wcześniej miało być wcześniej, ale pojawiły się inne projekta. Nic się jednak nie straci :D NB, na jakiś czas musiałem się przesiąść na stary komputer, który drzemał sobie od wieków w najciemniejszym kącie, i dzięki temu znalazłem plik z konspektem tekstu, który jak myślałem dawno przepadł gdzieś na amen; przynajmniej jakaś korzyść z awarii, która prawie przyprawiła mnie o apopleksję :roll:

Homer - 21 Sierpnia 2009, 21:05

Ja Ci dam odetchnąć od Orientu...

Obiecałem recenzje i recenzja będzie, ale wczoraj bawiłem na weselu tak że nie mam jeszcze głowy do pisania o wrażeniach ;) . choć książkę skończyłem trochę temu...

To kto nabył w dzień premiery? Przyznać się!

Gustaw G.Garuga - 22 Sierpnia 2009, 15:51

Tylko na chwilę, żeby złapać oddech i móc zrobić potem do Orientu wejście smoka :mrgreen:

Laur pierwszego recenzenta poszedł już tutaj: http://maeg.zaginiona-biblioteka.pl/?p=564

WhiteMagic - 22 Sierpnia 2009, 16:13

Bardzo miły filmik. Podzielam zdanie savikola; aż chciało się słuchać dłużej, a tu już niestety koniec :mrgreen:

Nie powiem, żebyś mnie od razu przekonał do książki, ale w empiku na pewno poświęcę jej kilka chwil i zadecyduję, czy kupić.

Gustaw G.Garuga - 22 Sierpnia 2009, 20:24

A ja się czuję przekonany do kręcenia kolejnych filmików :mrgreen: Miłego przeglądania w Empiku.

Partner forum