Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - r+z=ż czyli wątek lingwistyczny
Ice - 15 Grudnia 2013, 17:17
Witchma napisał/a | Ice, ja mówię i piszę postaci. Co to mówi o moim wieku? |
Witchma, niegrzecznie mówić o wieku kobiet, a tym bardziej gdybać.
Śmiem twierdzić, że "postaci" to forma archaiczna i wśród dzisiejszej młodzieży czy generalnie ludzi 30> zdecydowana większość powie "postacie".
Trochę tak jak z pierwszym skojarzeniem ze słowem miednica, dla młodszych to kości, dla starszych miska.
njdd - 15 Grudnia 2013, 19:55
Lubię np. takie coś: Waści i Aśćka (używam wtedy, gdy kogoś nie znam po imieniu). Pomijając reinkarnację, co to świadczy o moim wieku?
Temat: r+z=ż czyli wątek lingwistyczny. To przypomniało mi pewien skecz, zasłyszany bodajże w 60 minut na godzinę, z którego dowiedziałem się, że witamina rz różni się od witaminy ż
Jezebel - 15 Grudnia 2013, 20:28
Ależ mnie ostatnio wkurza pisanie "także" tam, gdzie powinno być "tak że".
Godzilla - 15 Grudnia 2013, 20:43
A mnie wkurza własny wtórny analfabetyzm, bo właśnie "także" i "tak że" ostatnio sprawia mi kłopoty. W klasie maturalnej nie do pomyślenia. Alzheimer?
nureczka - 20 Grudnia 2013, 09:24
Swego czasu mówiłam/pisałam "postacie", ale potem mi się porobiło i przeszłam na "postaci".
Obecnie stosuję losowo.
Zgaga - 9 Kwietnia 2014, 10:34
Hmmm...
W poniedziałek, mówiąc o..., powiedziałam "toczka". Mój rozmówca zrobił wielkie oczy. Czy ktoś pamięta, co to było? I nie mam na myśli kropki.
CzterySilnia - 9 Kwietnia 2014, 10:39
Ice ja z miednicą mam oba skojarzenia
Agi - 9 Kwietnia 2014, 10:41
Zgaga napisał/a | Hmmm...
W poniedziałek, mówiąc o..., powiedziałam toczka. Mój rozmówca zrobił wielkie oczy. Czy ktoś pamięta, co to było? I nie mam na myśli kropki. |
Toczek, to kapelutek fikuśny o kształcie walca, często noszony z woalką.
Zgaga - 9 Kwietnia 2014, 10:42
Nie "toczek" a "toczka"!
Agi - 9 Kwietnia 2014, 10:49
Toczki (oprócz kropki po rosyjsku) nie kojarzę. Wydawało mi się, że użyłaś słowa "toczek" w dopełniaczu, dlatego tak odpowiedziałam.
Zgaga - 9 Kwietnia 2014, 10:54
Inaczej "szczekaczka".
Agi - 9 Kwietnia 2014, 10:56
W tym znaczeniu nigdy się nie spotkałam. Kołchoźnik i szczekaczka, owszem.
nureczka - 9 Kwietnia 2014, 11:10
Agi napisał/a | W tym znaczeniu nigdy się nie spotkałam. Kołchoźnik i szczekaczka, owszem. |
Ciekawe, bo ja też. W sensie "też tak jak Agi".
Zgaga - 9 Kwietnia 2014, 11:34
Może to słowo z tzw. "ściany wschodniej".
Ja jeszcze coś takiego, już nieużywanego, pamiętam z Kica. Zachowały się do lat 90-tych.
Fidel-F2 - 9 Kwietnia 2014, 11:36
u mnie mówi się 'toczka w toczkę' gdy coś jest bardzo, bardzo podobne do czegoś ale to chyba nie od tego, też nie znałem
Zgaga - 9 Kwietnia 2014, 11:37
Nie, "toczka w toczkę" to po prostu "kropka w kropkę".
Rafał - 9 Kwietnia 2014, 11:53
Działające szczekaczki jeszcze w latach 90-tych widziałem po wsiach na Białorusi. Mają wtyczki sieciowe i taką samą instalację, kiedyś chciałem coś tam podłączyć i się dziwię, że prądu nie ma, jak mi pokazali do czego to gniazdko służy, dopiero się zdziwiłem
m_m - 9 Kwietnia 2014, 12:34
Toczka czyli taczka, tez w znaczeniu ,,mały wózek", zetknąłem się kiedyś z takimi określeniami.
Matrim - 9 Kwietnia 2014, 13:35
m_m napisał/a | Toczka czyli taczka, tez w znaczeniu ,,mały wózek |
Tak mi się przypomniało...
Jaka jest różnica między właścicielem Mercedesa a właścicielem Volkswagena*? Ten od Mercedesa wie, że Hektor, to wielki wojownik, bohater Illiady. A ten drugi: że hektor to on ma pola za oknem...
*Można wstawić dowolne, żeby nie było, zależy komu się opowiada.
feralny por. - 9 Kwietnia 2014, 14:37
To mi przypomina wysiłki mojego kolegi, który usiłował wyjaśnić ludziom pochodzącym z innych regionów Polski, że "litra mleka" i "meter kartofli" to są formy poprawne i w sumie jedynie słuszne...
m_m - 9 Kwietnia 2014, 14:38
Matrim dobre
Zgaga - 11 Kwietnia 2014, 12:57
A swoją drogą czy "metr kartofli" jest jakoś szerzej znany jako jednostka masy, czy to znowu mój regionalizm?
Witchma - 11 Kwietnia 2014, 13:00
Zgaga, u nas metr kartofli jak najbardziej występuje.
feralny por. - 11 Kwietnia 2014, 13:07
Jak już coś, to "meter".
Fidel-F2 - 11 Kwietnia 2014, 13:09
U mnie jak najbardziej występuje. U starszych meter u młodszych metr.
Agi - 11 Kwietnia 2014, 13:12
U nas występuje cetnar kartofli, czyli worek 50 kg.
nureczka - 11 Kwietnia 2014, 13:23
Witchma napisał/a | Zgaga, u nas metr kartofli jak najbardziej występuje. |
U nas też.
gorat - 11 Kwietnia 2014, 23:13
...metr? Układ SI odmawia mi przyjęcia takich danych wejściowych, skąd zatem aż tylu świadków użycia słowa w tym kontekście?
nureczka - 12 Kwietnia 2014, 08:40
gorat napisał/a | ...metr? Układ SI odmawia mi przyjęcia takich danych wejściowych, skąd zatem aż tylu świadków użycia słowa w tym kontekście? |
Bo na forum są ludzie starsi niż najstarszy pecet.
Zgaga - 27 Kwietnia 2014, 17:48
bułka wrocławska
bułka paryska
baton (Śląsk)
angielka (Łódź)
Kto da więcej?
|
|
|