To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Sondaż Wyborczy

Vened - 5 Października 2006, 20:54

Cytat
Coraz cięższe czasy dla myślących na własny rachunek

Jak myslisz na wlasny rachunek to po co ten cudzyslow? :twisted:

merula - 5 Października 2006, 22:46

chiba jako wyróżnik frazy

fakt, że lepsza byłaby chyba kursywa :evil:

a może po prostu licentia poetica :?: :?: :wink:

Piech - 5 Października 2006, 23:27

Coraz lepsze czasy dla myślących na własny rachunek, bo coraz bardziej wyróżniają się na tle półinteligencji. Kiedyś półinteligencja miała "GW" i tam wszystko było napisane, a ostatnio pojawiły się jakieś inne gazety, jak "Der Dziennik", głoszące inne poglądy, i ludzie nie myślący na własny rachunek zaczynają się gubić.
Vened - 6 Października 2006, 07:37

Moze wyjdzie, ze nie myślę na własny rachunek, ale w pełni zgadzam się z Piechem :mrgreen:
NURS - 6 Października 2006, 07:46

IMO ludzie myślący na własny rachunek potrafią odsiać plewy od ziarna. Zawsze, i to czyni z nich ludzi myślących a nie pesudointeligencję, która w kółko powtarza "prosze panią" do kamery. :-)
To ciemniactwo gania teraz z wywieszonym ozorem od jednej opcji do drugiej.

Dabliu - 16 Października 2006, 21:06

Liga Patologicznych Rodzin
Ziemniak - 16 Października 2006, 21:26

:bravo :bravo Dabliu

Właśnie przed chwilą widziałem ten kawałek u Majewskiego :mrgreen:

NURS - 16 Października 2006, 22:33

Ma ktos linka do tej reklamówki a la Bank ślaski z Begier i Lipińskim?
A powie pani, że stołki dajecmy?
A dajecie?
Dajemy
Dają :-)

Gustaw G.Garuga - 17 Października 2006, 09:55

Problem!

Na kogo zagłosuję? A cholera jeszcze wie. Najbliżej mi ogólnie do liberalnej centrolewicy z akcentem na centro, ale ciężko coś takiego w naszym wyniszczonym środowisku znaleźć. Trza będzie studiować życiorysy i głosować mniej na listy, a bardziej na ludzi. Jesli na liście tzw. "zjednoczonej lewicy" znajdzie się ktoś sensowny, zagłosuję, jeśli nie, druga w kolejności będzie PO, i to tylko w ramach mniejszego zła, bo tylko oni są w stanie przeciwstawić się PiSowi. Jeśli i tam będą wyłącznie ludzie znikąd i donikąd, to pasuję - będzie pusty głos...

Rafał - 17 Października 2006, 10:09

Kali nie rozumieć co to jest lewica i prawica w samorządzie. O centrolewicy i odcieniach pafbowańców nie wiedzieć też. Kali być za jednomandatowymi okręgami wyborczymi w samorządzie też. Burmistrza wybiera się nie z lewicy czy prawicy ale z jajami lub bez. I robi się to w "okręgu jednomandatowym". Źle?
Gustaw G.Garuga - 17 Października 2006, 10:17

Fakt, że pakowanie ogólnopolskich podziałów politycznych do wyborów samorządowch to błąd, głupota, draństwo, itp. Ja jednak wypowiadałem się w kontekście wyborów parlamentarnych, których dotyczy ankieta.
Rafał - 17 Października 2006, 12:19

:oops: Źle skojarzyłem będąc na fali przedwyborczej gorączki samorządowej.

Dwie myśli.

Rafał Dutkiewicz (obecny prezydent Wrocławia i kandydat na to stanowisko) jak słyszałem ma 75 % poparcie w sondażach i popiera go PO-PiS!!!

W Iranie dwa lata temu rządziła (może dalej rządzi) partia, która zdobyła coś około 75 % głosów w sytuacji kiedy sondaże dawały jej 2 % poparcia. Coś mogłem pomieszać, ale raczej niewiele.

GAndrel - 17 Października 2006, 12:26

Na stronie PKW można już przeglądać listy wyborcze. U mnie mały wybór. Ale się dowiedziałem, że na radnego startuje znajomy z siłowni...
NURS - 17 Października 2006, 14:58

O, a widziałeś Warchoła? :-) Z samoobrony?
Vened - 17 Października 2006, 19:49

Rafał napisał/a
W Iranie dwa lata temu rządziła (może dalej rządzi) partia, która zdobyła coś około 75 % głosów w sytuacji kiedy sondaże dawały jej 2 % poparcia. Coś mogłem pomieszać, ale raczej niewiele.

W Iranie nie ma partii w naszym znaczeniu tego słowa. W zależności od pogladów deputowanych klasyfikuje się jako konserwatystów lub reformistów, i to miedzy nimi trwa rywalizacja polityczna. Ostatnie wybory w 2004 roku wygrali konserwatysci, podobnie jak wszytskie poprzednie. Malo prawdopodobne wydaje mi się, aby w przedwyborczych sondażach otrzymali oni tylko 2 procent poparcia :twisted:
Ponadto należy pamiętać, że Iran to kraj bardzo specyficzny i raczej nie jest dobrym przykładem :D

Wrocław, swoją droga, też nie jest dobrym przykładem. PiS i PO popierają Dudkiewicza bo ma nie ma sesnu z nim rywalizować. jest tak silny, że wystwił w wyborach do Rady Miasta własne listy kandydatów.

NURS - 17 Października 2006, 22:02

Pan Jan? :-)
Vened - 17 Października 2006, 23:12

Najwyraźniej, zwłaszcza, że większość miasta wygląda od dłuższego czasu jak podczas wojny :D
NURS - 17 Października 2006, 23:27

W katowicach juz kończą, to sie naprawdę opłaca :-)
dzejes - 18 Października 2006, 11:35

<lokalny szowinista>
Tak tak, niewątpliwie się opłaca, za częstochowskie piniendze!
</>

NURS - 18 Października 2006, 23:18

nie wiem za jakie, ale za parę miechów katowice będą przejezdne i to sie liczy, a Veryhide city i tak bedzie stolnica Polski. :-)
Anko - 30 Października 2006, 01:58

dzejes:
Cytat
A ja proponuję taki test
Serdeczne dzięki za link! :bravo Teraz przynajmniej wiem, jak określać swoje poglądy. :)

Nexus:
Cytat
Może nie zrozumiałem pytań ;)
Ja czuję, że angielski znam wystarczająco, jak na ten test - choć pewnie niektórzy to zakwestionują, widząc moje wyniki. :P :twisted:

Voila

Pozdrawiam wszystkich o poglądach w tej samej ćwiartce! :mrgreen:
Czyli m.in.: joe_cool, Mirię, Tomcicha, Nexusa, Fidela-F2.
:wink:

gorim1 - 30 Października 2006, 19:06

cento lewicy u nas nie ma więc tylko lewica zostaje ehhhhhhhhhhhhhhhhh
Dabliu - 30 Października 2006, 21:59

Właściwie, to w kraju mamy głównie lewicę i lewicę skrytą pod płaszczykiem pseudoprawicy :?
mad - 12 Listopada 2006, 00:11

Właściwie, to masz rację. Nielewicowe programy niemodne są, traci się w sondażach natychmiast.
Anko - 12 Listopada 2006, 02:34

Często bywam w mniejszości - no to dzisiaj będę w tej mniejszości, która pójdzie zagłosować. W przeciwieństwie do tej rzeszy tylko się deklarujących. Hie, hie. 8)

A Wy? :wink:

P.S. Nic już więcej nie powiem, bo to by złamanie ciszy wyborczej było. :P Ale denerwują mnie jakieś "bezpartyjne" cudaki, co to się podczepiają pod miłościwie nam panującą partię. Na łatwiznę idą...

NURS - 12 Listopada 2006, 08:13

Nielewicowe programy z natury rzeczy nie moga być popularne. W koncu to lud głosuje, nie hrabiowie tylko, zatem trudno oczekiwać, że lud bedzie głosował za ograniczeniami dla siebie i przywilejami dla smietanki towarzyskiej :-)
Gustaw G.Garuga - 12 Listopada 2006, 08:57

Cisza wyborcza obejmuje jeno agitację, więc śmiało możesz Anko powiedzieć więcej - to się kwalifikuje jako normalna dyskusja między świadomymi obywatelami :)

Ja mam szczęście :D Na drugą kadencję prezydencką kandyduje gość, który rozkręcił w mieście inwestycje, wziął się za załatwianie zastarzałych problemów, a nie ugania się za czarownicami. Bezpartyjny, choć po długich ponoć debatach PO zdecydowała się udzielić mu poparcia. Wprawdzie oponenci gardłują, że inwestycje to efekt dalekowzroczności dawnych włodarzy, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Przewagę nad kolejnym kandydatem w sondażach ma pięcio- czy dziesięciokrotną...

Do rady miasta wybiorę faceta, który od lat zajmuje się ekologią i robi to odpowiedzialnie, tzn. bez ekoterroryzmu. Będzie dobra przeciwwaga dla 'biznesowego' prezydenta :wink: . Poza tym moja jedyna uczyła go angielskiego, podobno świetny człowiek. W ostatnich wyborach startował z listy demokratów, teraz PO.

Do sejmiku pomysłu nie mam, zdecyduję pewnie nad kartką. Nie znam nikogo, oblicza i nazwiska nic mi nie mówią :(

Wkurzyłem się ostatnio widząc plakat na przystanku, bo z listy PO startuje młodzian, którego miałem wątpliwą przyjemność próbować uczyć języka. Nie dość, że to stuprocentowy oportunista i karierowicz (wcześniej był w partii Aldony), to jeszcze antysemita. Nie będę cytował, co powiedział raz nt. Hitlera i Żydów :evil: . Mam wielką nadzieję, że przepadnie w głosowaniu.

Najbardziej śmieszą mnie kandydaci LPR. Z plakatów do elektoratu szczerzą zęby nieopierzeni dwudziestoparolatkowie, podczas gdy elektorat LPR mógłby być ich dziadkami i babciami. Nie wróżę kariery :mrgreen:

mawete - 12 Listopada 2006, 13:37

Głosy oddane :D
dzejes - 12 Listopada 2006, 15:33

W Polsce nie chodzi o lewicę, czy prawicę, a o populizm.
PiS przecieżwygrał na hasłach obniżenia odatków przy jednoczesnym utrzymaniu, czy wręcz zwiększeniu opieki socjalnej.

To nie lewica, to nie prawica, jeno populizm.

Ziuta - 12 Listopada 2006, 16:13

Ja ostatnio dowiedziałem się, że kandydat PO na prezydenta Krakowa naprawdę nazywa się Tom Szmul i jest przedstawicielem małej ilościowo, ale głośnej mniejszości etnicznej. Tak napisano na ulotce. :P

Partner forum