Mechaniczna pomarańcza [film] - Stargate SG-1 i SGA
Kruk Siwy - 16 Listopada 2007, 11:39
Chompa, nikt nie atakuje damy Angelus, jeno bronimy języka polskiego. Na co ludzie na obczyźnie winni być wyczuleni...
Tyle o tym.
Chompa - 16 Listopada 2007, 12:21
Kruk Siwy napisał/a | Chompa, nikt nie atakuje damy Angelus, jeno bronimy języka polskiego. Na co ludzie na obczyźnie winni być wyczuleni...
Tyle o tym. |
Czyli jednak umieszczone w moim poscie emotki ( ) nie dzialaja. Ergo: Jak ktos jest na "krucjacie jezykowej czystosci", to nie zna humoru Tyle o tym.
P.S.: Sorry za offtop.
gorat - 16 Listopada 2007, 21:35
Chompa napisał/a | Jednakowoz istnieja pewne okolicznosci lagodzace w wypadku Angelusa: Bedac w stalym kontakcie z nie-Polakami nie jest to takie proste zawsze i wszedzie poslugiwac sie poprawna polszczyzna. OK, to tyle w obronie mojej pani | Tym bardziej powinno się tego pilnować...
Angelus - 19 Listopada 2007, 16:02
Dobrze panowie, ze macie tylko takie problemy.
Będę w takim razie używać polskiego słowa "sezon", choć nijak mi nie pasuje semantycznie do określenia rocznego cyklu odcinków danej serii filmowej.Sezon to dla mnie pora roku, bardziej kojarzy sie z np sezonem letnim, sezonem narciarskim, sezonem ogórkowym a nie z sezonem serialowym ale skoro takie Wasze życzenie, to proszę bardzo. Tyle w tym temacie.
hrabek - 19 Listopada 2007, 16:08
Uzywaj slowa "seria" w sensie: pierwsza seria odcinkow. To brzmi bardziej po polsku. Larum podniesione na dzwiek slowa season przypomina mi niesmiertelny zart z "żydelcem".
Angelus - 20 Listopada 2007, 15:32
Co zrobić skoro wyraz "seria" w moim odczuciu odnosi sie do serialu jako całości czyli wszystkich sezonów razem wziętych?
hrabek - 20 Listopada 2007, 15:37
Dlatego w odniesieniu do wszystkich odcinkow nalezy uzywac slowa... "serial"
Wtedy seria bedzie mogla byc uzyta w sensie "seasonu".
Ixolite - 20 Listopada 2007, 15:52
Ja już od dawna operuje pojęciem sezonu dla określenia hmm... sezonu
Sezon to nie tylko określenie serii odcinków ale i osadzenie ich w kalendarzu emisji. Stąd pojawiają się określenia takie jak mini-sezon dla takich serii jak Lostowe przejściówki.
elam - 20 Listopada 2007, 18:04
Angelus ma racje
serial = seria, np STDS9 / STNG
a sezon, to sezon, czyli okreslony "komplet" odcinkow na dany rok / sezon
Angelus - 12 Grudnia 2007, 10:35
Wracając do tematu aktualnie kończę oglądać sezon 9 i niestety jestem rozczarowana słabym poziomem, mało interesująca tematyka odcinków, powtarzaniem starych trików.Odczuwa sie zdecydowane zmęczenie materiału niestety.Az nie mam ochoty oglądać sezonu 10. Po świetnym początku(niewątpliwa zasługa Claudii Black) dostaliśmy mierny środek.Dopiero ostatnie 3 odcinki znów trzymają poziom(wróciła Claudia ).Nawet pojawianie sie od czasu do czasu Baala nie pomogło. Jestem bardzo rozczarowana.
elam - 12 Grudnia 2007, 19:34
9 ty sezon jest najgorszy ze wszystkich, moim zdaniem. za to 10ty calkiem dobry, i tylko szkoda, ze to juz koniec...
i Ba'ala jest duuzo
Angelus - 12 Grudnia 2007, 21:33
Tak właśnie czułam, ze na Ciebie elam zawsze można liczyć w tym temacie.
No wiec skończyliśmy sezon 9 i oczywiście finał był dość ekscytujący.Teraz trzeba zakupić sezon 10. Mam nadzieje, ze będzie tez więcej Claudii Black.
elam - 12 Grudnia 2007, 21:38
oj, tak. i Vaala, i Ba'al, i Adria.... i nie bede Ci spojlerowac ale np odcinek 10ty jest.... mmmmiodzio
Ixolite - 12 Grudnia 2007, 22:24
Tia
Jedyne co mi się w 10tym sezonie nie podoba to zakończenie.
Alatar - 16 Grudnia 2007, 10:33
Ku wielkiej mojej szczęśliwości odkryłem niespodziewanie, że AXN SCI-FI emituje Stargate SG-1 od samiuśkiego począteczku. Jest to dla mnie szczególnie ucieszne, ponieważ Gwiezdne Wrota miałem okazję oglądać dopiero od 7-ej bądź 8-ej serii. O 0:00 leciał pierwszy odcinek, dziś/jutro też o 0:00, drugi odcinek, trzeci już w poniedziałek o 22:00 i we wtorek o 16:00.
Po pierwszym odcinku zastanowiło mnie to, że obcy (goault?) w tych swoich zbrojach nie ginęli od pocisków z broni palnej, lub też to, że symbionty przemieszkiwały w brzuszku.
elam - 16 Grudnia 2007, 12:28
Alatar, w brzuszku sa spiace larwy, a ich nosiciele to jaffa - sludzy goauldow dorosly goauld przyczepia sie do systemu nerwowego i kontroluje nosiciela.
Alatar - 16 Grudnia 2007, 13:43
No właśnie wiedziałem, że się dorosły symbiont przyczepia do układu nerwowego (okolice szyi?) i nie pasowało mi to do pierwszego odcinka. Zatem dzięki za wyjaśnienia. Tylko skąd się biorą larwy? Z jajeczek składanych przez dorosłe osobniki?
elam - 16 Grudnia 2007, 14:10
jakos tak. istnieja goauldy - samice, krolowe (bardzo malo), ktore moga te larwy rodzic.
sobie obejrzysz, to sie dowiesz
Alatar - 16 Grudnia 2007, 15:03
Oczywiście, dzięki.
elam - 27 Kwietnia 2008, 15:47
http://www.gateworld.net/...208754002.shtml
- i o to chodzilo....
Ixolite - 27 Kwietnia 2008, 18:26
zaraz zacznę piszczeć jak mała dziewczynka!
Tomcich - 2 Maj 2008, 11:00
Na AXN w soboty i niedziele z rana puszczają po 2 odcinki pierwszego sezonu Stargate.
Alatar - 2 Maj 2008, 20:13
Tomcich, pisałem o tym już ...
Tomcich - 2 Maj 2008, 20:35
Alatar - pisałeś o AXN-SCI-FI, a teraz leci to na "zwykłym" AXN od początku. Tego Sci-fi nie posiadam, a zwykły to i owszem.
Alatar - 3 Maj 2008, 16:12
Aha, zatem zwracam honor ... Tak na marginesie, zdenerwowali mnie wielce. Zawsze oglądam powtórki Stargate w soboty o 10-tej, a tu dzisiaj nie ma, po prostu StarTREK kilkanaście godzin. Jestem zmuszony obejrzeć Gwiezdne Wrota dopiero o 1:00 w nocy.
Alatar - 31 Października 2008, 15:53
7-go listopada na AXN Sci-Fi wraz z rozpoczęciem 8-go sezonu Gwiezdnych Wrót pojawi się pierwszy odcinek Gwiezdnych Wrót Atlantydy. Kolejno 21:25 i 22:20.
gorat - 28 Maj 2012, 20:58
Już rok od anulowania SGU mija... rozejrzałem się pobieżnie, czy coś nowego widać:
http://www.gateworld.net/...targate-novels/
Mam nadzieję, że piszą jak w SW przynajmniej - rozszerzając uniwersum, a nie ograniczając się do książkowych odpowiedników zapychaczy (fabułka bez konsekwencji dla bohaterów czy szerszego tła).
|
|
|