To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Kanon Barbarzyńca i do tego światowiec

Adashi - 21 Listopada 2006, 15:52

OK Kruku
Jak klasyka to klasyka.
Z poletka pre-fantasy można (warto) zapoznać się z nast. pozycjami:
Władysław Jan Grabski - Saga o Jarlu Broniszu
Józef Ignacy Kraszewski - Stara Baśń
Henryk Sienkiewicz - Trylogia

Kruk Siwy - 21 Listopada 2006, 16:01

Ale, żeś zadał! W zasadzie słusznie, ale musimy się ograniczać. Bo jak zaproponujemy zbyt szerokie marginesy to ludzie w tym utoną. I cały pomysł na nic.

Numero duo to wg mnie klasyk horroru - Grabiński a zwłaszcza jego opowidania kolejowe gralnie żeby mieć pojęcie wystarczy przeczytać zbior opowiadań wydanych prze Wydawnictwo Literackie w serii Stanisław Lem poleca.

Adashi - 21 Listopada 2006, 16:05

Ups Kruku
Grabski a nie Grabiński. Grabiński to od "Demona ruchu". A Saga jest o wikingach i słowianach.

EDIT: Chyba że wyliczasz za mawete. Wtedy oddaje honor.

Kruk Siwy - 21 Listopada 2006, 16:05

mawete, polecimy Dużymi Nazwiskami chronologicznie. Narazie jesteśmy w międzywojniu.
Masz jakieś porpozycje oprócz Żuławskiego i Grabińskiego?

Kruk Siwy - 21 Listopada 2006, 16:09

Adashi, toż mówię o horrorze nespa. Sagę o Jarlu czytałem, świetna. Ale w imę przejrzystości przewodnika po tym co nieżle jest znać musimy ją pominąć. Czyli Stefan Grabiński z jego opwieściami grozy.
Fidel-F2 - 21 Listopada 2006, 18:41

na szybko to wiele sobie nie przypomnę
Drzewiński - Zabawa w strzelanego była kiedyś dla mnie objawieniem, z Ziemiańskim napisał też Nostalgie za Sluag Side, też m i sie podobało
Marek Baraniecki - Głowa Kasandry - rewelacja
Tadeusz Markowski - dwa tomy o mutantach - byłem zachwycony
Parowski - Twarzą ku ziemi
Oramus - Dzień drogi do meorii -

na razie tyle

dzejes - 21 Listopada 2006, 19:15

Miał być kanon, robiąsię wspominki kombatantów :P
Fidel-F2 - 21 Listopada 2006, 19:19

dzejes dla mnie to kanon, przeczytałem jeszcze trochę polskiej sf z dawnych lat, której do kanonu nie włożę
dzejes - 21 Listopada 2006, 19:25

Ale kanon to chyba nie powinien być po prostu spis dobrych, czy też nawet wybitnych pozycji.
Kanon to książki, które są albo prekursorami jakiegoś nurtu, albo jego najwybitniejsazymi przedstawicielami.

Fidel-F2 - 21 Listopada 2006, 19:29

IMHO kanon to rzeczy bardzo dobre i wybitne, czasem posiadające dodatkowe cechy. :wink:
NURS - 21 Listopada 2006, 19:59

sprobuje tutaj wkleic taka setke albo i wiecej musowych pozycji obowiazkowych.
Anonymous - 22 Listopada 2006, 00:17

Fidel-F2, zgadzam się z tymi pozycjami, poza dwoma:
Cytat
Tadeusz Markowski - dwa tomy o mutantach - byłem zachwycony
Parowski - Twarzą ku ziemi

Obie kiepściutkie pozycje.
A dla wytrwałych poszukiwaczy kanonu polskiej sf i f polecam książkę:Antoni Smuszkiewicz.Andrzej Niewiadowski. Leksykon polskiej literatury fantastycznonaukowej. Wydawnictwo Poznańskie. Poznań 1990. To tak żeby usystematyzować poszukiwania i odświeżyć pamięć.
Czy chodzi tylko o książki, czy zbiory opowiadań, albo opowiadania też bierzecie pod uwagę?

Fidel-F2 - 22 Listopada 2006, 10:45

krisu czytałem to bez mała 20 lat temu i tak zapamiętałem, być może dziś spojrzałbym inaczej
Kruk Siwy - 22 Listopada 2006, 10:52

Mutanci mi sie nie odłożyli, choć czytalem. A Parowiskiego czytać bez uwzględnienia kontekstu czasów w jakich było pisane... nie uchodzi. Czytałem kilka razy. Może do kanonu bym nie zaliczył ale do drugiej ligi jak najbardziej.

Czekam Na Kanon Nursa!!!

Fidel-F2 - 22 Listopada 2006, 10:55

Mutanci to była jedna z pierwszych przeczytanych przeze mnie książek sf, może to na karb niewyrobienia literackiego można złożyć
hrabek - 22 Listopada 2006, 10:57

Kruk Siwy
Cytat
Czekam Na Kanon Nursa!!!

A na pelne wyniki Nautilusa to juz nie? :D

Kruk Siwy - 22 Listopada 2006, 11:43

A jedno drugiemu przeszkadza? Obie rzeczy NURS OBIECAŁ!! Co prawda obiecał także być na Falkonie...
Anonymous - 22 Listopada 2006, 12:01

Cytat
A Parowiskiego czytać bez uwzględnienia kontekstu czasów w jakich było pisane... nie uchodzi.

Ja zawsze powtarzam, że jestem jedną nogą, a raczej byłem, w tamtych czasach, co nieco pamiętam. Parowskiego czytałem i niestety uważam tą książkę za czytadło. Zresztą sam MP mówi o niej jako o niezbyt udanej. Nie zostawiła u mnie żadnego osadu na mózgu, jak zawsze powtarzam.
Cytat
Co prawda obiecał także być na Falkonie...

To fakt :evil:

Kwapiszon - 22 Listopada 2006, 15:23

Autorzy do II WS może
Władysław Umiński
Antoni Słonimski
a co wyboru kwestai dogadania?

Partner forum