To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Historia - Quo vadis, Ukraino?

mesiash - 4 Marca 2014, 11:45

Gustaw G.Garuga, wolisz określenie "banksterzy"? Od około 300 lat wszystkie wojny finansowane są "na kredyt", a od ~180 pieniądze te w znakomitej większości pochodzą od banków należących do tej grupy etnicznej. Jest to zwyczajne nazywanie rzeczy po imieniu, bez żadnych wytyków, bo historia ich dojścia do takiego stanu jest naprawdę fascynująca.
thomas2411 - 4 Marca 2014, 12:07

Gustaw G.Garuga napisał/a

thomas2411, kasa, kasa, kasa... znam pewnego Amerykanina, który rozmawiając o wyspach Diaoyu / Senkaku, o które toczy się spór między Chinami a Japonią, widzi tam głównie, czy też jedynie właśnie aspekt finansowy, instynktownie ignorując kwestie historycznych zaszłości, nacjonalistycznego ferworu, czy polityki wewnętrznej. Chciałoby się rzec, bardzo to amerykańskie - bo i taka też jest tradycja amerykańskiej myśli w dziedzinie doszukiwania się drugiego dna. Za wszystkim otóż stać muszą wielkie korporacje mające rząd w kieszeni! Tradycja ta za pośrednictwem popkultury przesączyła się w inne kręgi kulturowe, np. nasz, i zaczyna robić za obiegową mądrość, ignorując kwestie, powtórzę, historycznych zaszłości, nacjonalistycznego ferworu, czy polityki wewnętrznej.

To dlaczego teraz nagle się upominają o Krym, a nie rok temu, 2 lata temu, 5 lat temu? Czemu teraz? Zaraz po zakończeniu igrzysk?

Matrim - 4 Marca 2014, 12:40

Putin - czołowy demokrata świata, srebrnousty diabeł :)
Dunadan - 4 Marca 2014, 13:36

Hehe, Raczkowski znów fajnie podsumowuje: http://wyborcza.pl/1,1353...Gazeta_Wyborcza

A wy tak serio myślicie, że chociaż w 1% jesteście w stanie rozkminic o co w tym wszyskim biega?... tego wszystkiego Herbert ze swoimi fintami wewnątrz fint w fincie by nie wymyślił.

Fidel-F2 - 4 Marca 2014, 13:47

Ostre słowa rosyjskiej dziennikarki

[ Komentarz dodany przez: Agi: 4 Marca 2014, 13:52 ]
Fidel-F2 opisuj linki. Edytowałam posta.

Gustaw G.Garuga - 4 Marca 2014, 14:01

mesiash, nie wolę (plus nadal nie wiem, o co Ci szło z tymi "żydami"). thomas2411, "to dlaczego" wedle czego? Myślisz, że teoria kasy na owo "dlaczego" odpowiada wyczerpująco? Powiem tak - ja nie ignoruję roli pieniądza jako jednego z czynników. To Wy dwaj widzicie w pieniądzu czynnik główny, jeśli nie jedyny. To jest nie do obrony.
Ziuta - 4 Marca 2014, 14:18

tvp.info: "Putin to XIX wieczny polityk nie znający współczesnego prawa które szczegółowo opisuje kwestie stosunków międzynarodowych".
nureczka - 4 Marca 2014, 14:20

Ziuta napisał/a
nie znający współczesnego prawa

Akurat nie znający :twisted:

Ziuta - 4 Marca 2014, 14:40

Jeszcze inaczej. Żydowskie dowcipy dobre na wszystko:
Dwóch uczonych w piśmie jechało drogą, a tu nagle w poprzek gościńca leży zwalone drzewo. Mędrcy debatują, co robić, padają sentencje świątobliwych cadyków, cytaty z Talmudu itp. Wtedy nadjeżdża z drugiej strony chłop. Wielki jak byk, złazi z wozu i jedną ręką przerzuca drzewo w pole. Na to uczeni w piśmie:
– Też mi sztuka. Siłą to każdy potrafi!

nureczka - 4 Marca 2014, 14:43

Ziuta, dobre i adekwatne.
mesiash - 4 Marca 2014, 15:23

Gustaw G.Garuga, taka grupa etniczna. Zadaj konkretne pytanie, to dostaniesz konkretniejszą odpowiedź.

To co się dzisiaj dzieje, wygląda na preludium do solidnego kopa. Ale może to tylko moje odczucia.

Ziuta, :D

dalambert - 4 Marca 2014, 16:13

Z niedalekiej przyszłości.
60% ludności poczuło się zagrożone i powołało oddziały samoobrony,które przejęły lokalne struktury administracyjne i zablokowały garnizony wojskowe, Nowo powołana rada zwróciła sie o ochronę do kraju sąsiedniego,
Rzecz miała miejsce w Kraju Przymorskim :twisted:
Pytanie kto wie gdzie jest ten kraj i kto kogo o ochronę poprosi :?:

Fidel-F2 - 5 Marca 2014, 11:17

hehe

http://wiadomosci.wp.pl/k...12504&_ticrsn=3

Witchma - 5 Marca 2014, 11:33

A nie mówiłam? :mrgreen:
nureczka - 5 Marca 2014, 11:41

Mnie się rano aż komputer zawiesił jak ten news chciałam wyświetlić :)
Godzilla - 5 Marca 2014, 11:50

http://www.wprost.pl/ar/4...-Nagrody-Nobla/
Cudo.

Fidel-F2 - 5 Marca 2014, 11:52

było ;P:
Godzilla - 5 Marca 2014, 11:54

Ale tu podali, kto go zgłaszał do Nobla i jak to uzasadniał. Wpadłam w zachwyt.
dalambert - 5 Marca 2014, 12:16

cudo -fakt, a Kraj Przymorski czaka na swoją okzje, ale się ruskie ucieszą ;P:
Rafał - 5 Marca 2014, 12:20

Ciekawy jestem jak tam naprawdę na Ukrainie wygląda poczucie własnej państwowości, czy Ukraińcy w swojej masie są patriotami, czy to raczej całkiem na odwrót. Czy to będzie partner dla nas, dla zachodu czy wieczny kłopot. Czy oni w ogóle wiedzą czego chcą? Bo na razie idą sygnały czego nie chcą. Rządzą się -choć to niewiarygodne - jeszcze gorzej niż my, armii zdolnej do reagowania mieć nie chcieli i nie mają, pozwolili na ogrywanie się oligarchom i mam wrażenie, że taki feudalny ustrój im po prostu pasuje. Z dwóch magnatów już oficjalnie zresztą zrobili książąt donieckich i dniepropietrowskich.
Dzikie Ruskie wykorzystali idealnie moment bezwładu przy zmianie władz i wzięli co chcieli. Jedno co mnie cieszy, to, że po naszej stronie nie było pomysłów typu "a może byśmy sobie wzięli Lwów?". Bo teraz Ukrainę można sobie rozgrabić w miarę bezkarnie, kraj leży i praktycznie żadne pieniądze go nie uratują, do UE w perspektywie nawet 20 lat nie wejdą, do NATO też nie, jest chaos, nie ma armii zdolnej do przeciwstawienia się komukolwiek - tylko brać, przebierać, komu Krym, komu Rzym, to jest Lwów.
To jest wredne, tak rozbujać Ukraińców, a potem ich zostawić, bo nie ma takich pieniędzy, żeby dźwignąć ich gospodarkę. Nie wyobrażam sobie Ukrainy za rok. Kto wie, czy nie najlepsze byłoby dla niej pozbyć się ruskich wraz z terenami, które zajmują i poukładać sobie na nowo państwo w miarę jednolite etnicznie? I zacząć od zera?

Fidel-F2 - 5 Marca 2014, 12:26

Rafał napisał/a
i mam wrażenie, że taki feudalny ustrój im po prostu pasuje.
mamy taki sam
Rafał napisał/a
Dzikie Ruskie wykorzystali idealnie moment bezwładu przy zmianie władz i wzięli co chcieli.
nie wykorzystali a stworzyli
Rafał napisał/a
Jedno co mnie cieszy, to, że po naszej stronie nie było pomysłów typu a może byśmy sobie wzięli Lwów?. Bo teraz Ukrainę można sobie rozgrabić w miarę bezkarnie
i mielibyśmy reaktywację UPA i serię kilkuset zamachów bombowych rocznie
Godzilla - 5 Marca 2014, 12:30

Zostałaby w miarę zwarta, nieduża część, przywykła do dużego państwa, rozumiejąca, że od Rosji nie dostanie ani piędzi ziemi, i coraz łapczywiej patrząca na nasze tereny. A za plecami miałaby sąsiada - mistrza w rozkręcaniu takich nastrojów.
Rafał - 5 Marca 2014, 12:35

Cytat
i mielibyśmy reaktywację UPA i serię kilkuset zamachów bombowych rocznie
Dokładnie, dlatego cieszy mnie, że nawet co większe oszołomy tego nie podnoszą.
Cytat
nie wykorzystali a stworzyli
Iiii, tam, aż tak nie przeceniałbym towarzyszy. :wink:

Edit:

Cytat
Zostałaby w miarę zwarta, nieduża część, przywykła do dużego państwa, rozumiejąca, że od Rosji nie dostanie ani piędzi ziemi, i coraz łapczywiej patrząca na nasze tereny. A za plecami miałaby sąsiada - mistrza w rozkręcaniu takich nastrojów.
A to, to mogłaby już unia łyknąć. I niech se patrzą, na "zmywaku" u nas też ktoś robić musi.
nureczka - 5 Marca 2014, 12:45

dalambert napisał/a
cudo -fakt, a Kraj Przymorski czaka na swoją okzje, ale się ruskie ucieszą ;P:

Po naszemu on się nazywa Nadmorski. Żebyś TY zaśmiecał język polski rusycyzmami :mrgreen:

dalambert - 5 Marca 2014, 13:10

nureczka, Pwiem nawet Primorskij Kraj, a za lat parę Ping-Xin-Pumg , i sprawdzi się porzekadło
"nie rób drugiemu co tobie nie miłe" :mrgreen:

nureczka - 5 Marca 2014, 13:15

dalambert napisał/a
Primorskij Kraj

Primorskij mi, jako obrońcy języka ojczystego, nie przeszkadza. Co prawda brzmi równie naturalnie jak United States w środku polskiego zdania, ale trudno.

dalambert - 5 Marca 2014, 13:18

nureczka, drobiazgi :wink: ważne co tam się za jakieś 10 lat wykręci :!: Krymskie draństwo przy tym to będzie pikuś :wink:

ed.lit.

Luc du Lac - 5 Marca 2014, 13:18

ale się naprodukowaliście w temacie....
Rafał - 5 Marca 2014, 13:21

W końcu science-fiction zobowiązuje :wink: . I w komentarzach światowych i na fotelu p.o. premiera Ukrainy SF ma swoje należne miejsce :)

Edit, a w ogóle powinni zakazać zasiadania w rządzie jeśli się nie jest autorem SF. No, chociaż forumowiczem. Ostatecznie czytelnikiem.

nureczka - 5 Marca 2014, 13:22

Luc du Lac, ja mam niestety idée fixe, czy jak ktoś woli bardziej swojsko - bzika. Nie lubię zaśmiecania polszczyzny. Wszystko jedno, czy to rusycyzmami, czy anglicyzmami. Przypadłość taka. Pewnie da się leczyć.

Partner forum