Powrót z gwiazd - Jak stworzyć klimat? 

baranek - 30 Listopada 2010, 16:43
  terebka, ale Bonnie Tyler to jest przebrany Rod Stewart. w latach osiemdziesiątych sporo się o tym mówiło.
												 terebka - 30 Listopada 2010, 17:21
  E, tam, baranek. Podue oszczerstwa    
												 baranek - 30 Listopada 2010, 17:24
  terebka, ale pod adresem jego czy jej podłe?
												 terebka - 30 Listopada 2010, 17:30
  Ha! Czyli jednak sam w to nie wierzysz, skoro pytasz o każde z osobna.
												 ketyow - 1 Grudnia 2010, 12:32
  Komentarze przy tej dwójce jak zwykle wymiotły   
												 hrabek - 1 Grudnia 2010, 13:51
  No dobra, ale może wróćmy do tematu. Chociaż nie bardzo wiem, czy jest o czym rozmawiać.
												 jewgienij - 1 Grudnia 2010, 14:07
  O klimacie    

To nie tylko język, ale rytm opowieści, zawieszenia głosu, umiejętność zarządzania literackim czasem, doborem szczegółów, melodią frazy. Grzędowicz jest dobrym przykładem. King potrafi na pewno, szczególnie w pierwszych książkach. Z naszego podwórka Andrzej Miszczak pierwszy do głowy przychodzi.
												 hrabek - 1 Grudnia 2010, 14:18
  Ja wiem, że klimat utworu to wdzięczny temat, ale jeśli założyciel tego wątku liczy na przepis w punktach, to srogo się przeliczy. I w tym sensie cały wątek jest do zamknięcia.

Na razie zostawię, może zacznie się tu dziać coś sensownego. A może umrze śmiercią naturalną, jak wiele przed nim. Ale jeśli dalej mam czytać jakieś głupoty, to naprawdę nie mam na to siły.
												 Marcin Robert - 1 Grudnia 2010, 16:00
  Najłatwiej stworzyć klimat intelektualny. Wystarczy tylko:

1. Nie stawiać spacji przed znakami przestankowymi.

2. Sprawdzać znaczenie każdego wyrazu - którego chce się użyć w tekście - w słowniku lub encyklopedii.

3. Najlepiej niczego nie pisać.
												 hrabek - 1 Grudnia 2010, 16:02
  2a. Co trzecie zdanie dorzucać ciekawie wyglądający wyraz co najmniej czterosylabowy, którego znaczenia wcześniej nie znaliśmy, a rzucił nam się w oczy podczas sprawdzania w encyklopedii znaczenia pozostałych.
												 baranek - 1 Grudnia 2010, 16:10
  Marcin Robert, punkt drugi dotyczy, jak rozumiem, piszących teksty, słowniki lub encyklopedie?   
												 jewgienij - 1 Grudnia 2010, 16:18

| hrabek napisał/a |  | Ja wiem, że klimat utworu to wdzięczny temat, ale jeśli założyciel tego wątku liczy na przepis w punktach, to srogo się przeliczy. I w tym sensie cały wątek jest do zamknięcia. |   

A niby z jakiej racji?
												 Marcin Robert - 1 Grudnia 2010, 16:19

| baranek napisał/a |  Marcin Robert, punkt drugi dotyczy, jak rozumiem, piszących teksty, słowniki lub encyklopedie?     |   

No tak, poprawione.   
												 Fidel-F2 - 1 Grudnia 2010, 21:34
  nie ma tak durnego tematu którego nie rozwinelibysmy na co najmniej kilka stron
												 Agi - 1 Grudnia 2010, 21:52
  Kreatywni jesteśmy
												 shenra - 1 Grudnia 2010, 21:55
  To się powinno chwalić. Mamy po prostu fantastyczne pomysły.  
												 merula - 1 Grudnia 2010, 22:00
  i bardzo klimatyczne   
												 Jedenastka - 1 Grudnia 2010, 22:14

| Fidel-F2 napisał/a |  | nie ma tak durnego tematu którego nie rozwinelibysmy na co najmniej kilka stron |   

Pod subtelnym przywództwem sterującego masami Fidela-F2.
												 Fidel-F2 - 1 Grudnia 2010, 22:20
  z tą subtelnością to bym nie przesadzał
												 Kasiek - 1 Grudnia 2010, 22:50

| Fidel-F2 napisał/a |  | nie ma tak durnego tematu którego nie rozwinelibysmy na co najmniej kilka stron |   

Fidel-F2 rozwaliłeś mnie tym    Boskie  
												 joe_cool - 2 Grudnia 2010, 00:04
  Ech, a pamiętacie jeszcze te klimatyczne ankiety sprzed paru miesięcy, które rozwijaliśmy na kilka, a nawet kilkanaście stron?    Zis łoz bjutiful!
												 Jedenastka - 2 Grudnia 2010, 08:17

| joe_cool napisał/a |  Ech, a pamiętacie jeszcze te klimatyczne ankiety sprzed paru miesięcy, które rozwijaliśmy na kilka, a nawet kilkanaście stron?     |   

Jasne. Wtedy Fidel dowodził bez subtelności.
												 Fidel-F2 - 2 Grudnia 2010, 08:52
  Jedenastka, to było subtelne
												 hrabek - 2 Grudnia 2010, 12:05
  No dobra, zamykam. Idźcie się wyszaleć po innych wątkach.

| 

|  

|