Ludzie z tamtej strony świata - Terry Pratchett - humorysta i filozof
Adon - 10 Grudnia 2009, 12:37
Uff, to wszystko jasne. ^^ Przyznam, że ta wypowiedź mnie zmyliła:
Cytat | czytałem Dobry Omen, nie mając pojęcia o filmach |
bo i jak o tych filmach pojęcia można nie mieć?
Ja się już zastanawiałem, czy jakieś inne pratchettowe filmy nie powstały?
Martva - 10 Grudnia 2009, 12:45
Z pratchettowych filmów kojarzę Kolor magii, Wiedźmikołaja i kilka kreskówek (Trzy wiedźmy, Muzyka duszy i chyba jeszcze coś).
Matrim - 10 Grudnia 2009, 12:58
Adon, już mądrzejsi ode mnie ci wszystko wyjaśnili o filmach inspirujących Gaimana i Pratchetta mówiłem właśnie.
Martva, z kreskówek jeszcze ponoć Nomy, ale tego nie widziałem. A ostatnio mi się o uszy obiło, że Sam Raimi ma kręcić Wolnych Ciutludzi Może być ciekawie...
ilcattivo13 - 11 Grudnia 2009, 20:13
Nomy jak najbardziej, animacja w wersji "misiouszatkowatej". Niestety, zrobiono tylko "Truckers" - choć odbiór społeczny był raczej bardzo pozytywny...
Do tego dochodzą dwie fabularne części Johnny'ego - Bomba i Zmarli (ostatnio gdzieś czytałem, że "Tylko Ty możesz uratować..." też ma niedługo być nakręcony). Choć zrobione są jak typowe produkcje dla dzieci w wieku 11-13 lat (coś jak nasz "Wow").
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:14
Przeczytałem Kolor magii, czytam Blask fantastyczny Terrego Pratchett'a.
Mam bardzo mieszane uczucia: w jednej chwili nie mogę odciągnąć się od czytania, kiedy indziej zastanawiam się jak to może być tak nudne itd...
Naprawdę nie wiem jak wszyscy mogą się zachwycać tymi książkami
Wiem że te dwie pozycje (jak również przeczytany prze zemnie Świat Finansjery) nie są najlepszymi pozycjami tego autora, więc się nie poddaję
Chcę przeczytać coś lepszego, myślałem nad Zimistrz(em), a może ktoś ma inną propozycję ?
PS. A czy według was popadanie dalej w cykl o Rincwindzie jest dobrym rozwiązaniem ? (Trafię w końcu na coś fajnego, prawdziwie fajnego)
Chal-Chenet - 28 Grudnia 2009, 21:23
Pierwszego tomu ze Świata Dysku do końca nie doczytałem. Ale później wpadła mi w ręce powieść ze środka, o straży. I to już był miód. Pratchett chyba wyrobił się z czasem.
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:25
Chal-Chenet napisał/a | [...]powieść [...] o straży. I to już był miód. [...] |
Można wiedzieć jaki to tytuł tej powieści ?
Khorne_S - 28 Grudnia 2009, 21:29
Pewno Straż Straż
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:32
Khorne_S, pan Chal-Chenet, pisze, że była to powieść że środka zaś Straż jest pierwsza
Cytat |
Cykl o Straży Miejskiej
* Straż! Straż!
* Zbrojni
* Na glinianych nogach
* Bogowie, honor, Ankh-Morpork
* Piąty elefant
* Prawda
* Straż nocna
* Potworny regiment
* Łups!
żródło: wiki |
Khorne_S - 28 Grudnia 2009, 21:33
Powiedział że środka o Straży....nie powiedział ze środka cyklu o Straży
Ale poszczekamy zobaczymy
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:35
A tą Straż! można czytać bez znajomości poprzednich tomów ŚD ?
Chal-Chenet - 28 Grudnia 2009, 21:39
Bogowie, Honor, Ankh-Morpork.
I później jeszcze jedna, gdy straż była w jakiejś delegacji ( ), był jakiś bal, czy cuś... Treść uleciała, ale pamiętam, że bawiłem się świetnie.
Edit. Ja je czytałem bez znajomości innych i szło rewelacyjnie.
Witchma - 28 Grudnia 2009, 21:39
NasirWizz, można, ale fajniej po kolei
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:42
Dla mnie najgorsza jest cena tych książek ~30 zł / szt
Witchma - 28 Grudnia 2009, 21:44
NasirWizz, a na Allegro szukałeś?
Chal-Chenet - 28 Grudnia 2009, 21:45
Nie jest źle. Fabryka już zaczęła nagminnie rzucać cenę około 34 zeta...
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:46
Witchma, używane oczywiście są tańsze, chodzi mi o nowe (najtaniej po 25 zł)
Ile tomów ŚD przeczytałaś?
Khorne_S - 28 Grudnia 2009, 21:48
Plus dla tych do Świat Dysku kupowali jak tylko wychodził....bo może i drogo za książkę było ale lepiej 30 zł na 2 mies niż nagle 3000 za cykl
I to nie z glowy cena...niech ktos zobaczy ile cały cykl SW kosztuje
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:49
Co to za cykl SW ?
a przepraszam STAR WARS
(proszę usunąć posta)
Witchma - 28 Grudnia 2009, 21:49
NasirWizz, nie wiem... ponad 20 to na pewno Reszta (za wyjątkiem najnowszego) czeka grzecznie na półeczce na swoją kolej
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:50
Witchma, i jakie najlepsze pozycje zaobserwowałaś ?
Witchma - 28 Grudnia 2009, 21:53
Zakładam, że nadal pytasz o Pratchetta
"Złodziej czasu", "Straż nocna" to z tych nowszych moje ulubione. Lubię też wszystkie ze Śmiercią w roli głównej (np. "Wiedźmikołaj") i te ze strażą. Z wczesnych chyba najbardziej podobały mi się "Piramidy".
Martva - 28 Grudnia 2009, 21:53
Ja najbardziej lubię o wiedźmach i straży, te z magami mnie denerwują.
ED. Wiedźmikołaj był super, ale ze względu na Susan. Susan rządzi.
Witchma - 28 Grudnia 2009, 21:54
Martva, Rincewind jest rozbrajający. "Ciekawe czasy" z nim podobały mi się najbardziej
NasirWizz - 28 Grudnia 2009, 21:54
A co myślisz jeżeli czytałaś o pozycji "Czarodzicielstwo"?
Witchma - 28 Grudnia 2009, 22:02
Jeżeli dobrze pamiętam, to wczesny Pratchett, który był raczej smutny niż zabawny (a zazwyczaj od Pratchetta wszyscy oczekują tego drugiego). "Czarodzicielstwo" blednie po poznaniu późniejszych książek z cyklu, ale na pewno jest lepsze od "Blasku fantastycznego" czy "Koloru Magii".
Kruk Siwy - 28 Grudnia 2009, 22:03
Które mi się podobały najbardziej...
Taselchof - 28 Grudnia 2009, 22:04
Ciekawe czasy Wyprawa czarownic piramidy pomniejsze bóstwa i cykl o straży reszta jest średnia początkowe tomy były dość słabe jak dla mnie mistrz nie miał do końca koncepcji na cykl Polecam również Morta (nie dawno obejrzałem film Kolor Magii i przy świętnym Wiedźmikołaju jak dla mnie klapa )
Witchma - 28 Grudnia 2009, 22:04
Kruku, a jak daleko zaszłeś, że się tak spytam...?
Kruk Siwy - 28 Grudnia 2009, 22:09
Jednym "cugiem" dojechałem do "Czarodzicielstwa". A potem wymiękłem. Czytałem też kilka książek o Straży dało radę ale nie zachęciło mnie do czytania reszty. Nie moje klimaty.
|
|
|