Ludzie z tamtej strony świata - Maciej Musialik
Stormbringer - 22 Października 2010, 11:48
Grazie.
A przy okazji: zrobiłem mały facelifting bloga. Zapraszam.
xan4 - 22 Października 2010, 13:27
15 stron, no, no, toś się rozpisał Ile to znaków wyszło? Najdłuższe opowiadanie numeru
No i wreszcie mogę poznać jak wygląda tajemniczy Stormbringer
Stormbringer - 23 Października 2010, 17:01
No tak, wypadało wyjść wreszcie z ukrycia.
Natomiast tekst ma jakieś 75-80k znaków.
Stormbringer - 15 Listopada 2010, 10:41
Na stronie Radwana można już nabyć zapowiedzianą antologię Horyzonty Wyobraźni.
Alfabetyczny rozkład jazdy wygląda następująco:
Fantasta.pl napisał/a | Do ostatniego słowa - Szymon Maksymow
Dotknij mnie!!! - Tomasz Orlicz
Eksperyment XXI - Jacek Skowroński
Jeden - Zuzanna Lenska
Jedwab - Anna Poręba
Kołysanki dla umarłych - Marcin Rusnak
Książka w pustym mieszkaniu - Maciej Musialik
Łucznik - Krzysztof Bugajski
Ostatni telefon - Stefan Darda
Sprzedawca marzeń - Maciej Musialik
Wyrok - Michał Stanowski
Zbudować świat - Kornel Mikołajczyk
|
Matrim - 15 Listopada 2010, 10:45
Stormbringer się rozszalałeś
Stormbringer - 15 Listopada 2010, 10:58
Mam nadzieję, że ilość nie nadwyrężyła jakości.
Witchma - 15 Listopada 2010, 11:02
Stormbringer,
xan4 - 15 Listopada 2010, 11:05
Właściwie tylko z powodu Twoich opowiadań nabyłem już na Falconie. Dam znać jak przeczytam.
Nie będę się wypowiadał źle o książce, ale jeżeli laureaci konkursu to chyba mniej niż połowa książki, a reszta to krewni i znajomi królika, z naczelnym Qfanta włącznie, to coś brzydko mi tu pachnie.
Stormbringer - 15 Listopada 2010, 11:13
Oby zatem okoliczności polityczno-okołowydawnicze pozostały bez wpływu na przyjemność z lektury.
Matrim - 15 Listopada 2010, 11:20
xan4, więc wypada życzyć Stormbringerowi, by w recenzjach pojawiała się formuła "na tle przeciętności wyróżnia się..."
xan4 - 15 Listopada 2010, 11:20
A oczywiście, że pozostaną bez wpływu, nie mają ze sobą nic wspólnego, tylko wyraziłem swoje zdanie, tak na świeżo po Falconie i świeżo po zajrzeniu do książki.
Jeżeli miałem średnie zdanie na temat Qfanta i wydawnictwa Radwan, to po konwencie mam tylko gorsze. Tyle, ale to nie wątek o tym przecież
Gratuluję debiutu książkowego, teraz czekam na książkę tylko z Twoimi opowiadaniami, lub powieścią
edit: Matrim, tak jest
Stormbringer - 15 Listopada 2010, 11:39
xan4 napisał/a | A oczywiście, że pozostaną bez wpływu, nie mają ze sobą nic wspólnego, tylko wyraziłem swoje zdanie, tak na świeżo po Falconie i świeżo po zajrzeniu do książki.
Jeżeli miałem średnie zdanie na temat Qfanta i wydawnictwa Radwan, to po konwencie mam tylko gorsze. Tyle, ale to nie wątek o tym przecież |
Każda uwaga daje autorowi do myślenia - także taka dotycząca wydawcy. Zawsze dobrze wiedzieć, jak postrzegany jest przez czytelnika ten, któremu powierza się swoją pisaninę. Na ten wybór wpływu akurat nie miałem, ale zawsze można wyciągnąć wnioski na przyszłość.
xan4 napisał/a | Gratuluję debiutu książkowego, teraz czekam na książkę tylko z Twoimi opowiadaniami, lub powieścią |
Dzięki, ja też.
xan4 - 18 Listopada 2010, 21:10
No i trochę Ci posłodzę , a co mi tam, jak się należy to czemu nie
Z części pierwszej, tej konkursowej, wyróżniam trzy opowiadania, dwa Twoje i te z pierwszego miejsca Kołysanki dla Umarłych Marcina Rusnaka.
Książka w pustym mieszkaniu, to fajny zakręcony kawałek, w stylu który lubię, oczywiście pomysł już był, ale tutaj, w Twoim wykonaniu to nie boli.
Sprzedawca marzeń, dobra post apo z kiniarzem (tutaj wyróżniam bardzo dobry pomysł).
Z drugiej części warte zainteresowania są: Jedwab Porębskiej, Ostatni telefon Stefana Dardy (pomimo wszystko ) i Dotknij mnie!!! Orlicza.
Cóż antologia nie najwyższych lotów, ale też nie beznadziejna.
Matrim napisał/a | na tle przeciętności wyróżnia się... |
miał rację prorok czy co
Magnis - 18 Listopada 2010, 21:16
Bardzo mi się spodobał Twój tekst w magazynie Science Fiction Fantasy Horror Kiedyś w zaminowanym mieście.Możliwe, że trafiłeś to co lubię.Jest dobrze napisany z ciekawym zakończeniem .
Stormbringer
Stormbringer - 19 Listopada 2010, 15:17
Xan, bardzo się cieszę, że się podobało. Fajnie, że w końcu gdzieś te teksty wypłynęły, bo długo czekały na publikację i już było mi ich trochę szkoda. Swego czasu miałem nawet parę pomysłów na kontynuację "Sprzedawcy...", ale na razie zeszły na dalszy plan.
Magnis, dzięki za opinię. Miło trafiać w czyjeś gusta. Parę osób wspominało już o tym zakończeniu i muszę przyznać, że sam jestem z niego całkiem zadowolony.
Magnis - 25 Listopada 2010, 13:52
Stormbringer znowu trafiłeś w moje gusta.W numerze 58 Twój szorcik jest świetny i napisany z humorem.Zakończenie bardzo dobrze Tobie wyszło i było zabawne .
Stormbringer - 25 Listopada 2010, 14:17
A to miło, polecam się na przyszłość.
Stormbringer - 7 Lutego 2011, 14:31
Jeszcze wracając do antologii, ostatnimi czasy pojawiło się kilka jej recenzji. Np. w Dozie oraz w Qfancie.
Jakiś czas temu dotarł do mnie także egzemplarz autorski i muszę przyznać, że to cholernie miłe uczucie trzymać w rękach ksiażkę ze swoim opowiadaniem (a nawet dwoma).
charande - 8 Lutego 2011, 13:09
Stormbringer, mam ten zbiorek z pierwszej edycji HW, nabyłam i podczytuję po kawałku.
Nie jest źle, choć poziom nierówny, a niektóre teksty zupełnie do mnie nie trafiają. Natomiast muszę powiedzieć, że baaardzo podobało mi się Twoje opowiadanie o kiniarzu Świetny pomysł i świetne wykonanie. Jestem zaskoczona, że ten tekst dostał "tylko" wyróżnienie.
Z części zawierającej opowiadania z QFanta na plus wybija się "Jedwab".
Stormbringer - 8 Lutego 2011, 14:36
Dzięki, fajnie, że kiniarz przypadł Ci do gustu. Jak tylko uda mi się rozciągnąć dobę o parę dodatkowych godzin, może wreszcie pomyślę o dalszym ciągu.
Stormbringer - 11 Lutego 2011, 10:49
Jeśli ktoś pamięta jeszcze szorta pt. Gnoriusz dobija targu, być może zainteresuje go fakt, że na Fantastyka.pl właśnie wrzuciłem jego dwie kontynuacje:
Przypadki magicznika Aktusa. Wyrok
oraz
Przypadki magicznika Aktusa. Pościg
Zapraszam do lektury.
charande - 19 Marca 2011, 22:21
W Esensji ukazała się recenzja tomiku z pierwszej edycji HW:
http://www.esensja.pl/ksi...t.html?id=11608
Stormbringer, kolejny recenzent (a właściwie recenzentka) chwali Twoje opowiadania jako wyróżniające się na tle reszty
jewgienij - 20 Marca 2011, 10:55
Bo Storm dobrze pisze.
Odkąd przeczytałem Go w Creatio Fantastica, wiem, że ma wszystko, by namieszać w naszej świetlicy.
Stormbringer - 20 Marca 2011, 21:36
Dzięki, jewgienij. Chętnie namieszam, tylko się wyśpię.
charande, fajnie, że Esensja puściła swoją recenzję (a tym fajniej, że znalazło się w niej parę pokrzepiających słów). Każda wzmianka o antologii jest na wagę złota.
Stormbringer - 20 Kwietnia 2011, 19:05
Wszystkich, którzy są ciekawi, co słychać u Winstona Watsona informuję, że tropiciel powróci w krótkim opowiadaniu w 67. numerze SFFiH.
RaV_Gluchowski - 13 Maj 2011, 10:02
Witam serdecznie !
Czytam SFFiH ruchem konika szachowego, zatem nie zawsze zdążam z opiniami na własciwą dyskusję literacką. Ale mam zasadę, by w wypadkach, w których szczególnie spodobał mi się jakiś tekst, pogratulowac jego Autorowi na wątku "mistrzowskim".
Milczałem przy lekturze ostatniego opowiadania, bo nie do końca mi się spodobało (to, gdzie "powrócił Winston Watson". O ile znający już wcześniejsze przygody tego bohatera się wyraźnie ucieszyli, o tyle mnie, nie znającemu jeszcze tego świata - nie wszystko się spodobało (już na dyskusji literackiej narzekałem, że nawet nie wiedziałem, że W.W. to jedna osoba ). Zatem, mimo szacunku doa dobrego pióra punktu nie przyznałem.
Ale za to "Kiedyś, W Zaminowanym Mieście" !!! O, to jest dopiero opowiadanie ! Świetny klimat, dobry rytm, ciekawa scenografia - bohaterowie jedni z lepszych, jakich spotkałem w opowiadaniach na łamach SFFiH - do tego w końcu ktoś zauważa ewentualne konsekwencje równouprawnienia w wojsku Ręca same składały mi się do oklasków PUNKT byłby pewny - ale i beze mnie opowiadanie zdecydowanie wygrało. No bo zasługuje na to.
Serdecznie gratuluję, trzymam kciuki za więcej, a co do Watsona... przede mną lektura jego wcześniejszych przygód - moze, jak mi się świat poukłada, bardziej polubię.
Jakby co, nie omieszkam dac znać !
pozdrawiam
xan4 - 13 Maj 2011, 10:26
Bo to dobry autor i dobre opowiadanie jest, po prostu
Stormbringer - 13 Maj 2011, 11:08
RaV_Gluchowski, wielkie dzięki za odzew. Nic, że z poślizgiem - grunt, że czytelnik zadowolony.
Co do przygód Watsona, to zdaję sobie sprawę, że osoby nie znające poprzednich części mogą poczuć się nieco zagubione - tym bardziej, że wcześniejsze odsłony były w druku już jakiś czas temu. Ten mankament teoretycznie można ominąć, każdorazowo prezentując świat i realia od nowa, ale w praktyce nie zawsze wychodzi to zgrabnie (szczegółnie przy tekstach tak krótkich jak "Szyfrem do mnie mów"), dlatego dotąd byłem raczej ostrożny wobec stosowania podobnych zabiegów. Mea culpa i mam nadzieję, że po lekturze starszych opowiadań, cykl bardziej przypadnie Ci do gustu.
RaV_Gluchowski - 13 Maj 2011, 11:30
Podzielam ocenę Autora, pióro pewne, historie ciekawe ("szyfr" może za krótki, by skrzydła rozwinąć - ale Miasto to już palce lizać) - z zainteresowaniem będę śledził rozwój !
(nota bene - Finansman też mi zasmakował, nie na tyle, bym zapunktował, ale wystarczająco, by pilnie śledzić kolejne prace Rodaka ze Śląska )
pozdrawiam
cranberry - 13 Maj 2011, 11:32
Stormbringer, ja do "Szyfrem do mnie mów" miałam zastrzeżenia raczej na zasadzie, "że to taka błahostka jest", a nie że nie broni się bez reszty przedstawionego świata. Skoro do tej historii inne elementy świata nie były konieczne - no to nie były konieczne, szkoda tylko, że sama opisana tu historia nie bardzo się w moich oczach obroniła.
Natomiast chyba muszę pożyczyć od kogoś numer z "Zaminowanym miastem", wobec tak powszechnych zachwytów
To jest tekst w tonacji serio czy rozrywkowo-komediowy? A "konsekwencje równouprawnienia w wojsku" są śmiechowe w tonacji czy bardziej serio?
Bo mi szczerze mówiąc przyszły do głowy różne ponure wojenne historie
Mała uwaga techniczna - recenzja tomiku HW w Esensji jest autorstwa Magdy Kubasiewicz, nie charande (Agnieszki Hałas).
Edit: No, ja dla tekstu Stormbringera #67 kupiłam "żeby wreszcie tego Musialika poczytać", stąd pewnie moje rozczarowanie miniaturką
Edit2: Klub czytających inaczej, sorry - z tą recenzją to gospodarz wątku napisał "swoją" (esensyjną), nie "twoją", sorry za zamieszanie.
|
|
|