To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - BattleStar Galactica

agrafek - 25 Kwietnia 2006, 13:12

Już nie wiem kto napisał o niejakiej Starbuck (ech ta poprawność polityczna przerabiająca faceta na coś w rodzaju kobiety, dobrze, że chociaż murzynem nie została... czy ja powiedziałem: "murzynem"? uups), że jest ...eee... atrakcyjna, piękna?
W którym miejscu na gromy Zeusa? Ta murowana kandydatka do roli brzydszej siostry Godzilli???
O serialu się nie wypowiem, bo byście mnie zlinczowali. Obejrzałem piloty na TVP i stwierdziłem, że to nie moja bajka. Było co nieco interesujących pomysłów, ale raczej mi nie podeszło. Taki gust.
Ale ten postrach na paszczaki o charakterze czołgu i poczuciu humoru kaszalota?????
Znienawidziłem babotrona od pierwszego obejrzenia.

Diefenbaker - 25 Kwietnia 2006, 13:21

[quote="Czarny"]Nie oglądałem serialu, a jedynie pilot, ale w nim było chyba, że Ziemia jest ichnią nieznaną kolonią a nie na odwrót. Czy ja coś pokręciłem czy tak było?[/quote]

Ziemia to mityczna 13ta kolonia Kobolu - macierzystego świata ludzi.

Galactica to obraz lotniskowca Robercie :-)
Jakie super bronie? karabiny, pistolety, działka, rakiety? Tego samego mniej więcej używa się tu i teraz :-)
Cycloni? Ci, których stworzyli ludzie nie byli dużo lepsi od wspólczesnych robotów (vide oryginalna BsG) - potem ewoluowali sami, zresztą idąc w kiedunki biotechnologii. Ajk tu i teraz - jeśłi chodzi o kierunek.
Komputery? Pewnie lepsze. Są różnice w rozwoju, w końcu to odmienne światy. Ale ogólnie technika w świecie BsG nie odbiega rażąco od naszej. Oprócz lekko mocniej rozwiniętej iż nasza informatyki (SI) i Skoku Szybszego od Światła (jaka fajna, bezprestensjonalna nazwa :-) nie wyprzedzają nas więcej niż o 20 lat :-)

Czyli, Robercie, mogę się nie bać o całość futra? ;-)

NURS - 25 Kwietnia 2006, 13:34

Oj, i tu cie mam. nie opowiadaj o starej serii, bo to nie ma nic wspólnego z tym filmem, oprócz ogólnego zarysu serii. tu i teraz są istotami, które się zbuntowały. Centurioni, o ile pamiętam nie róznia się od tego, co ludzie zrobili. AI, motoryka, to nie Asimo.
lotniskowiec, pancernik, whatever, okręt wojenny. Wszystko jest wzorowane na procedurach floty. Obejrzyj sobie jakis film wojenny, albo dokument o wielkich okretach. Zero róznic.
Jakie super bronie, chocby całe uzbrojenie zewnetrzne Galactiki. To uzywane w bitwach, turbolasery rodem z GW :-) Pancerze zdolne przetrwac bezpośrednie trafienie atomowkami. Mysliwce wielokrotnego uzytku, robione z odpadków, statki zdolne ladowac na powierzchniach planet i z nich startowac. 200 lat może, na pewno nie 20.
A po ile to futro?

Diefenbaker - 25 Kwietnia 2006, 13:56

[quote="NURS"]Oj, i tu cie mam. nie opowiadaj o starej serii, bo to nie ma nic wspólnego z tym filmem, oprócz ogólnego zarysu serii. tu i teraz są istotami, które się zbuntowały. Centurioni, o ile pamiętam nie róznia się od tego, co ludzie zrobili. AI, motoryka, to nie Asimo.[/quote]

No jak, przecież te stare Centuriony stworzone przez ludzi (?) były naprawdę jak tostery, lekko głupawe :-) potem wyewoluowały. Nie wiem tylko jak :-)

[quote="NURS"]lotniskowiec, pancernik, whatever, okręt wojenny. Wszystko jest wzorowane na procedurach floty. Obejrzyj sobie jakis film wojenny, albo dokument o lwielkich okretach. Zero róznic.[/quote]

no wiem, nie kwestionuję :-) wiem doskonale. Napisałem że lotniskowiec, bo na pancernikach jest inaczej - nie ma flight decków :-) i tyle. Nie ma problema.

[quote="NURS"]Jakie super bronie, chocby całe uzbrojenie zewnetrzne Galactiki. To uzywane w bitwach, turbolasery rodem z GW :-) Pancerze zdolne przetrwac bezpośrednie trafienie atomowkami.200 lat może, na pewno nie 20.[/quote]

No tu jestem skłonny się zgodzić :-)

[quote="NURS"]Mysliwce wielokrotnego uzytku, robione z odpadków, statki zdolne ladowac na powierzchniach planet i z nich startowac.[/quote]

Ooo, myśliwce :-)) hala remontowa, wrzask narzędzi pneumatycznych, blask spawarek, rozpierdziel itd :-) jak w domu. Jak kiedyś będziesz w okolicy, chętnie oprowadzę :-)

Statki - na razie masz rację. Myślę że niedługo :-)

[quote="NURS"]A po ile to futro?[/quote]

bezcenne :-)

NURS - 25 Kwietnia 2006, 14:15

He, he, na pancernikach tez były samoloty, ale fakt, nie tyle :-)
A co do Centurionów, nie porownuj tosterów, z tymi, ktore są w tej serii. to dosyć złudne porownanie.
a co do futra, mnie interesuja tylko rzeczy wartościowe :-)

Diefenbaker - 26 Kwietnia 2006, 10:36

[quote="NURS"]a co do futra, mnie interesuja tylko rzeczy wartościowe :-)[/quote]

no właśnie, na moją Cię nie stać ;-P

NURS - 26 Kwietnia 2006, 11:04

Offtopujemy... :-)
Diefenbaker - 26 Kwietnia 2006, 11:51

nihil novi ;-)

tymczasem, czekamy na premierę serii 3 BsG

http://www.sajfaj.net/galactica.php ponoć w październiku

Przy okazji, z tamtej strony:
[i]Galactic’a należała do jednym z 12 oryginalnych battlestarów, każdy reprezentujący jedną z Kolonii. Została zaprojektowana i zbudowana w oparciu o założenie walki z wrogiem mogącym infiltrować i zakłócać nawet podstawowe systemy komputerowe. W związku z tym została wyposażona w takie antyczne urządzenia jak telefony na kabel, ręczne włazy i prymitywne komputery, co jak się okazało umożliwiło im uniknąć niedawnego pogromu.[/i]

Murmus - 10 Maj 2006, 22:29

Dotychczas oglądałem jedynie trzygodzinnego pilota BSG. Interesujący film, będę musiał przyjrzeć mu się bliżej:)
Gacek - 17 Maj 2006, 20:07

Niee no to zbrodnia kazać czekac na trzeci sezon aż do października!!! Zakończenie drugiego sezonu po prostu wywaliło mnie w kosmos, zmiażdżyło, aż po drodze kapcie pogubiłem. Ale jednak swoją drogą ciekaw jestem co teraz autorzy wymyślą. Przecież los ludzi na Nowej Caprice wyddaje się przesądzony. Co autorzy mogą w tej sytuacji wymyślić? Flota jest bardzo uszczuplona i ciężko będzie jej chyba ratować swoich ludzi z Nowej Caprici. Obawiam się że trzeci sezon będzie już tylko przeciąganiem na siłe dobrego pomysłu i grubo się nim rozczarujemy :? .
elam - 20 Maj 2006, 01:54

dwie informacje dla wielbicieli BSG:

Stacja SCI FI Channel ogłosiła, że uniwersum BSG otrzyma drugi serial o tytule "Caprica"!
Akcja będzie umiejscowiona 50 lat przed wydarzeniami z BSG i opowiadać będzie o historii dwóch rodzin Adamów i Graystonów.

NBC zapowiedziało emisję 10 odcinkowego serialu Battlestar Galactica: The Resistance - ma być dostępny tylko w Internecie w SCI FI Pulse. Akcja serialu ma się toczyć pomiędzy sezonem 2 a 3 przedstawiając ruch oporu na New Caprica.
Pierwszy odcinek Crossroads

(newsy z forum Orion Tokra )

Sasori - 20 Maj 2006, 15:52

Gacek napisał/a
Niee no to zbrodnia kazać czekac na trzeci sezon aż do października!!! Zakończenie drugiego sezonu po prostu wywaliło mnie w kosmos, zmiażdżyło, aż po drodze kapcie pogubiłem. Ale jednak swoją drogą ciekaw jestem co teraz autorzy wymyślą. Przecież los ludzi na Nowej Caprice wyddaje się przesądzony. Co autorzy mogą w tej sytuacji wymyślić? Flota jest bardzo uszczuplona i ciężko będzie jej chyba ratować swoich ludzi z Nowej Caprici. Obawiam się że trzeci sezon będzie już tylko przeciąganiem na siłe dobrego pomysłu i grubo się nim rozczarujemy :? .

Podzielam twoje obawy. Nie podzielam natomiast twych pochwał na temat ostatniego odcinka drugiego sezonu - rozczarowałem się srodze, bo historia się w nim rozlazła i pomieszała, a cała fabuła poszła w fatalnym kierunku. Największe atuty BSG poszły się kochać - koniec z emocjonującą, desperacką ucieczką ludzkości. Już sam fakt pojawienia się ruchu oporu na "starej" Caprice sygnalizował rozpadnięcie się pierwotnego konceptu serialu, teraz to już kaplica generalna.

No, ale dalej trzymam kciuki za BSG, może jednak mile mnie zaskoczą.

Co do nowych seriali w uniwersum BSG - pomysł ruchu oporu (i w ogóle ludzi, którzy przetrwali najazd tosterów) bardzo mi się nie podoba, a historia rodu Adamów i postania Cylonów zapowiada się na kolejny, sztampowy serial SF. Nie potrafię sobie wyobrazić, co takiego nowe seriale mogłyby zaoferować, by choć dorównać klimatem do pierwszych dwóch sezonów...

Grahf - 28 Maj 2006, 12:43

Przymierzam się do zobaczenia starej jak i nowej Battlestar Galactica po tym jak widziałem pochlebną recenzję w CzF :bravo .
reginald - 28 Maj 2006, 13:14

AXN puściło swego czasu prolog BG i po tym cisza. Męczą teraz III serię St:Enterprise, który niedawno skończył być produkowany z przyczyn niskiej ogladalności, czyli ze względu na ogólna nijakość. Przeglądałem plany na parę miesięcy naprzód, ale w kwestii kontynuacji I serii BG na AXN nie ma ani słowa.
Grahf - 28 Maj 2006, 13:18

Jeśli chodzi o mnie to nie cierpie oglądać seriali w TV. Wolę sam decydować o czasie "emisji" i ilości epków dziennie 8) .
lavojtek - 6 Czerwca 2006, 15:21

Wlasnie skonczylem pierwsza serie BSG. Dobry serial, nie ma co. Ladnie zrobiony, sporo sie dzieje, aktorstwo bez szalenstwa ale na wysokim poziomie. Nie brak oczywiscie "kiksow", wpadek itp. ale nie kazdy serial musi stac na poziomie "Lost" szczegolnie ze ten ostatni podniosl "serialowa poprzeczke" chyba troszke zbyt wysoko. Czasami warto popatrzec na cos czysto rozrywkowego a pod tym wzgledem BSG sprawdza sie w 100%. Moim ulubiencem jest dr Baltar :bravo Swietna postac i bardzo dobrze zagrana. A Numer 6? No coz, nalezy miec tylko nadzieje ze dozyjemy czasow kiedy i nasze "tostery" beda wygladaly rownie seksownie :bravo :mrgreen:
reginald - 6 Czerwca 2006, 18:13

Czy naprawdę BSG jest tylko "serialem czysto rozrywkowym" ?? Przecież gro scen i dialogów to rozważania na temat Boga, wojny, strachu, podłości, zawiści, miłości ?? Ja mam poczucie, szczególnie pamiętając starą serię, że ten serial osiagnął wyższy poziom niż tylko rozrywka. Trudno było oczekiwac czegoś więcej, po takim pierwowzorze, a mimo to uzyskano o wiele lepszy efekt niż sztampowy serial fantastyczny. Moim zdaniem ma on momentami o wiele więce do zaoferowania niż LOST, a przynajmniej też stawia trudne pytania i daje przewrotne odpowiedzi. Pod tym względem bije na głowę np. ST:Enterprise, czy Andromedę.

Baltar rzeczywiście jest jedną z ciekawszych postaci ......... zaraz po Starbuck!!! :wink:

Sasori - 6 Czerwca 2006, 18:16

Cytat
Baltar rzeczywiście jest jedną z ciekawszych postaci ......... zaraz po Starbuck!!! :wink:

Dobrze gada! Starbuck! Starbuck! Starbuck!

Niesamowite jest to, co w ostatnich odcinkach zrobiono z Baltarem i Szóstką. Zbrodnią byłoby spojlerować, ale nastawta się na trzęsienie ziemi.

lavojtek - 6 Czerwca 2006, 21:01

Cytat
Przecież gro scen i dialogów to rozważania na temat Boga, wojny, strachu, podłości, zawiści, miłości ??

Mamy tego na peczki w innych serialach. Nie starajmy sie na sile dorabiac do BSG jakiejs ideologii.
Cytat
ten serial osiagnął wyższy poziom niż tylko rozrywka. Trudno było oczekiwac czegoś więcej, po takim pierwowzorze, a mimo to uzyskano o wiele lepszy efekt niż sztampowy serial fantastyczny.

BSG to jednak nadal tylko bardzo dobry serial SF (IMO najlepszy od zakonczenia Babylon 5 i Farscape) ze sprawnie wplecionymi elementami mitologii, religii, psychologii, socjologii itp., itd. Czyli wszystkiego co urozmaica fabule i powoduje ze film staje sie ciekawszy i ma spora publike a co za tym idzie reklama w trakcie emisji kosztuje wiecej. To wszystko! Czysta rozrywka. Nawet "Lost" jest rozrywkowe, tylko ze trzeba go uwazniej ogladac.
A to ze jest lepszy od ST czy Andromedy to zadna nowosc. Wszystko jest od nich lepsze :)

reginald - 7 Czerwca 2006, 06:28

Cytat
Mamy tego na peczki w innych serialach. Nie starajmy sie na sile dorabiac do BSG jakiejs ideologii.

Cytat
BSG to jednak nadal tylko bardzo dobry serial SF (IMO najlepszy od zakonczenia Babylon 5 i Farscape) ze sprawnie wplecionymi elementami mitologii, religii, psychologii, socjologii itp., itd. Czyli wszystkiego co urozmaica fabule i powoduje ze film staje sie ciekawszy i ma spora publike a co za tym idzie reklama w trakcie emisji kosztuje wiecej. To wszystko! Czysta rozrywka. Nawet Lost jest rozrywkowe, tylko ze trzeba go uważniej oglądac.

Nie mówię, że jestem natchniony tym serialem, ale że na szczeście daleko mu do "czystej rozrywki" - typu np. "Xena", czy "Herkules", czy też siódma woda po kisielu czyli "Andormeda". Poza tym niektóre odcinki mają tak przegadane partie, że nie wiem czym tu się "rozerwać". W zasadzie ogląda się tylko ze względu na klimat i poszczególne postacie. Nie chodzi mi także o to, dlaczego BG i LOST są lepsze od np. ST czy reszty tgeo co leci w AXN, bo po prostu są. Ale właśnie tę sieczkę traktuję jako czystą rozrywkę, a przy BG albo LOST zdarza mi się pomyśleć, przy czym nie musze być wcale maniakiem obydwu. I to jest właśnie ten element, który wyróżnia BG. Nazwij to rozbudowanymi elementami psychologii, bądx socjologi, ale ja się na to łapię i trudno :D

lavojtek - 10 Czerwca 2006, 13:03

No i skonczylem ogladac BSG i musze z przykroscia stwierdzic ze poziom drugiej serii spadal wraz z kazdym odcinkiem. Moze nie osiagnal przyslowiowego dna alb IMO spadl calkiem nisko. Coraz wiecej "dziur" fabularnych i chodzenia na skroty a juz kompletnie nie rozumiem ciagniecia tego w 3 sezon. Nastepna serie bede ogladal tylko z chorobliwej ciekawosci. Szkoda bo miniseria i 1 sezon sa bardzo dobre ale widocznie zadanie przeroslo tworcow. :cry:
Gacek - 3 Lipca 2006, 17:26

reginald napisał/a
Nie mówię, że jestem natchniony tym serialem, ale że na szczeście daleko mu do czystej rozrywki - typu np. Xena, czy Herkules, czy też siódma woda po kisielu czyli Andormeda. Poza tym niektóre odcinki mają tak przegadane partie, że nie wiem czym tu się rozerwać. W zasadzie ogląda się tylko ze względu na klimat i poszczególne postacie. Nie chodzi mi także o to, dlaczego BG i LOST są lepsze od np. ST czy reszty tgeo co leci w AXN, bo po prostu są. Ale właśnie tę sieczkę traktuję jako czystą rozrywkę, a przy BG albo LOST zdarza mi się pomyśleć, przy czym nie musze być wcale maniakiem obydwu. I to jest właśnie ten element, który wyróżnia BG. Nazwij to rozbudowanymi elementami psychologii, bądx socjologi, ale ja się na to łapię i trudno

Dobrze gada wódki mu dać :mrgreen:

Osobiście też cenie BSG głównie ze względu na klimat, pustka kosmosu, osamotnienie itd, itp. Zupełnie toto nie podobne do ST czy Andromedy, chociaż by ze względu na to ,że efekciarstwa tez nie ma tutaj za dużo. BTW to też mi sie w tym serilau podoba :wink: .
Jednak IMO druga seria wcale nie była gorsza od pierwszej (wyjątek: 2x08) zwłaszcza ostatnie odcinki wprost mnie urzekły, co napisalem juz wczesniej. Nie chce mi sie wymieniać dlaczego :mrgreen: . Powiem jedno i powiem to po raz kolejny :KLIMAT :mrgreen:

Skulky - 4 Lipca 2006, 13:49

No ja narazie jezeli chodzi o BSG to jestem początkująca, obejrzałam pilota i 4 odcinki pierwszego sezonu w tym jeden z (sic!) francuskim dubbingiem, ale muszę przyznać że coraz bardziej mnie to wszystko wciąga.
Oczywiscie najciekawszą postacią jak do tej pory jest Baltar, zaraz potem Starbuck i pani Prezydent :roll:

Murmus - 8 Sierpnia 2006, 00:28

Świetny film, czekam z niecierpliwością na kolejny sezon. Mam nadzieję, że filmowi nie zaszkodzi podzielenie akcji na dwa plany: planetę i przestrzeń. I wiem którego ze swoich Cyloni będą próbowali usunąć:D
MLEKO - 25 Sierpnia 2006, 21:03

Taaak serial jest dalej super, choc miałem wrażenie że pare odcinków pomiędzy 2x11 a 2x20 było zwykłą watą na wypełnienie... Mam nadzieję że twórcy unikną schematu innych serii w których tak naprawdę coś działo się tylko pod koniec sezonu i aby do następnego...
Murmus - 25 Sierpnia 2006, 22:10

Szczerze mowiac najslabsze w tym sezonie okazaly sie dla mnie odcinki mniej wiecej 2x15 i dalsze. Scenarzysci konkretnie maca w glowach (mam na mysli watek Baltara i 6). Zobaczymy jak z tego wybrna:)
McQueen - 6 Wrzeœśnia 2006, 17:52

Oj kiedy bedzie trzeci sezon doczekac sie nie moge. Moze ktos juz wie cos konkretnego??
Murmus - 6 Wrzeœśnia 2006, 22:56

Z tego co wiem to pierwszy odcinek nowego sezonu ma byc wyswietlony 6 pazdziernika (lacznie z odcinkiem 2 jesli sie nie myle). Nastepne odcinki chyba co tydzien.
GAndrel - 10 Wrzeœśnia 2006, 19:40

Widzę, że nikt się nie podzielił informacją, że kanał Sci Fi a właściwie strona internetowa kanału Sci Fi czyli www.scifi.com od wtorku 5 września nadaje Battlestar Galactica: The Resistance. Dwa odcinki w tygodniu. Drugi odcinek nadal można obejrzeć. :)
NURS - 10 Wrzeœśnia 2006, 20:00

takie krótkie te webcinki :-)

Partner forum