Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Freja - 30 Września 2012, 12:14
Rafał Tomański "Tatami kontra krzesła. O Japończykach i Japonii" - książka traktuje o współczesnej Japonii. Nie ma tutaj jakiegoś naukowego podejścia tylko raczej chęć prostego przedstawienia (niekoniecznie bardzo szczegółowego) różnych elementów tej kultury za pomocą anegdot, faktów, a także własnych przemyśleń japonisty. Można odnieść wrażenie, jakby autor chciał przybrać rolę takiego gawędziarza, który lekko i z humorem opowiada jakąś ciekawą historię. Raz mu się to udaje lepiej, raz gorzej, w każdym bądź razie książkę czyta się bardzo dobrze, szybko i na pewno jest to interesująca lektura. Tomańskiemu najbardziej chyba zależało na wzbudzeniu zainteresowania kulturą japońską i ukazaniu mentalności Japończyków - pokazaniu jakie ma podłoże, stąd jego nawiązywanie do historii, zjawisk gospodarczych, ekonomicznych. Jak dla mnie było trochę za dużo statystyki i odwołań do filmu "Między słowami" Coppoli (zwłaszcza, że filmu nie widziałam), ale ogólnie była to ciekawa lektura.
mBiko - 1 Października 2012, 22:14
Pratchett - Dywan.
Raczej nie najwybitniejsze dzieło autora, ale czyta się bardzo przyjemnie.
ilcattivo13 - 2 Października 2012, 00:01
Najwybitniejsze nie, ale jest szaman z pigułkami
mBiko - 2 Października 2012, 20:15
Żamboch - Czas żyć, czas zabijać. Normalnie wojna, rzeź i rąbanka, tylko nudne jak cholera. Główny bohater pokonałby pewnie nawet nasuwający się ze Skandynawii lodowiec. Chyba nie prędko sięgnę po kolejną książkę tego autora.
feralny por. - 2 Października 2012, 22:28
R. M. Wegner - Niebo ze stali - bardzo przyjemna lektura, dostałem dokładnie to na co liczyłem. Wartka i trzymająca w napięciu akcja od pierwszej do ostatniej strony. Długo czekałem na kontynuację przygód Wozaków, Górskiej Straży i zagończyków Laskolnyka i się nie zawiodłem. Jedyne co mi zgrzytało to rwana narracja w przedostatnim rozdziale. Rozumiem o co autorowi chodziło, ale jakoś mi nie leży.
Freja - 3 Października 2012, 06:52
Orhan Pamuk "Inne kolory" - zbiór esejów, opowiadań, notatek, przemyśleń, refleksji na tematy społeczne, polityczne; pisze o książkach swoich i innych autorów, o Stambule, o kontaktach z najbliższymi, a przede wszystkim o samym pisaniu - tym procesie twórczym, który przynosi mu prawdziwe szczęście. Grubaśna pozycja (dla mnie trochę za gruba, bo wiele zagadnień, myśli się powtarzało), momentami nużąca, ale na pewno bardzo osobista, szczera i napisana bardzo ładnym językiem. Nie wiem, może ta książka wywołałaby we mnie większy entuzjazm, gdybym wcześniej przeczytała jakąkolwiek powieść Pamuka.
ketyow - 3 Października 2012, 07:33
Solaris zacząłem czytać. Wstrzymywałem się, bo wielokrotnie słyszałem, że trudna, ciężka lektura, bardzo wymagająca (nie mam nic przeciwko, ale sądziłem że tak naprawdę, to po prostu nie jest jakaś strasznie wciągająca). No i były to albo opinie grubo przesadzone, albo kogoś, kto nie czyta SF (tylko co to za recenzent?), tak czy owak czyta się świetnie, ciężko się oderwać, a książkę się po prostu połyka.
mesiash - 3 Października 2012, 10:47
Przeczytałem dwie książki z trylogii Wskrzeszenie Magii, na trzecią trzeba poczekać bo "się pisze" a autorka na bieżąco na FB informuje o postępach. Nie jest to wybitne dzieło, ale to co na początku przeszkadza - rozdziały po 3-5 stron, okazuje się idealne na krótkie podróże tramwajem/autobusem/metrem. A treść? No, taka trochę dziewczęca fantastyka. Szczegółowych opisów fizycznego cierpienia raczej nie ma, bardziej troski i rozterki bohaterów, ale ogólnie poziom dobry, i z przyjemnością sięgnę po ostatnią część.
mBiko - 3 Października 2012, 20:28
Pratchett - Ciemna strona słońca.
Może to chwilowy przesyt autorem (kilka książek w niewielkim odstępie),ale nie zrobiła na mnie zbyt dużego wrażenia. Żeby nie było nieporozumienia, nie jest to zła książka, a tylko nie bardzo do mnie trafiła.
ilcattivo13 - 3 Października 2012, 20:38
mBiko - mało do kogo trafiła
illianna - 4 Października 2012, 13:09
Rzeka bogów, McDonald, mam bardzo mieszane uczucia, długa gra wstępna, a potem... no właśnie, zostało mi jeszcze 120 stron, ale jakoś się meczę coraz bardziej czytając, a początek był taki dobry, piękny język, bogaty świat, cóż szkoda.
ilcattivo13 - 4 Października 2012, 16:12
Kruka Siwego Opowieści praskie
mBiko - 4 Października 2012, 21:34
Ćwiek - Kłamca.
Kilka scen z życia Lokiego i innych nadprzyrodzonych. Sympatycznie, chociaż kapcie mi nie spadły. Jak będę miał ochotę na coś lekkiego to sięgnę po kontynuację.
cranberry - 5 Października 2012, 10:26
Rozgwiazda Wattsa - super!
ilcattivo13 - 5 Października 2012, 16:19
Tomasz Duszyński Tam i z powrotem. Tom 1. Podróż
ketyow - 6 Października 2012, 08:28
Solaris za mną, bardzo dobra pozycja naturalnie, daje do myślenia, choć opisy przyprawiały mnie o wstręt - większość z nich to dla mnie niepotrzebny bełkot. 5,5/6
Teraz czytam Pompę nr 6 i mam za sobą 5 czy 6 opowiadań - jak na razie wszystkie były słabe (tzn. służą przedstawieniu całkiem ciekawych światów - ale fabuły są raczej nędzne, czasami nie ma zakończeń, bo nie ma nawet wątku który by skończyć można). A tak wysoko oceniany tom - chyba przez świeżych czytelników, którzy nie czytali Dicka czy Clarke'a i nie mają odniesienia. Oby z powieścią było lepiej.
Freja - 7 Października 2012, 16:43
Jacek Piekara "Miecz Aniołów" - świetnie się czytało; bardzo fajna rozrywka.
feralny por. - 8 Października 2012, 22:19
Zabawy z bronią - zbiór felietonów i artykułów Szczepana Twardocha, które przez kilka lat ukazywały się na łanach Broni i amunicji. Felietony podzielono na trzy grupy - broń kulturalnie, politycznie i praktycznie. Najciekawsze są pierwsze dwie rzucające ciekawe światło na przedmiot nieznany (w Polsce) i tajemniczy, magiczny bez mała jakim jest broń palna. Lektura obowiązkowa dla osób o wyrobionym (w polskiej rzeczywistości) zdaniu na temat broni.
ilcattivo13 - 8 Października 2012, 22:39
Ha! To coś dla mnie Dzięki, feralny
U mnie koniec sagi Ciszewskiego, znaczy tej pierwszej, o przenoszeniu się w czasie. Znaczy, wreszcie przeczytałem "ru2012.pl".
Mam wrażenie, że żeby wybrnąć z zagmatwania fabuły Ciszewski musiał (jeszcze bardziej niż w poprzednich tomach) pójść na łatwiznę i ździebko uprościł akcję. Przez to, książka to zdecydowanie najsłabsza część czteroksięgu. Poza tym niektóre rzeczy raziły głupotą nawet mnie. Ale na szczęście wszystko się dobrze kończy, więc te 6/10 dam
Nitj'sefni - 9 Października 2012, 14:44
Pozaświatowcy. Świat bez bohaterów - Brandon Mull
mBiko - 9 Października 2012, 21:34
Ziemiański - Pomnik Cesarzowej Achai.
Łatwo wchodzi, dosyć dobra rozrywka, ale chwilami nadto krwista i brutalna (jak często u tego autora). Mnie osobiście dodatkowo drażniły powtarzające się frazy, które sprawiały wrażenie, ze nieopatrznie wróciłem kilka stron i czytam ponownie ten sam fragment. E-booka kupiłem w ramach promocji na Nexto.pl, na cenę nominalną raczej bym się nie zdecydował.
wanda99 - 10 Października 2012, 09:56
ja aktualnie czytam niezlomnego ... baaardzo fajna opowiesć. Kupiłam na jesienne wieczory, ale obawiam się, że ją wkrótce skończe i będę musiała szukać cos nowego
joe_cool - 10 Października 2012, 10:56
Niezłomny faktycznie ciekawy jest i bardzo szybko się czyta.
Chal-Chenet - 12 Października 2012, 12:37
"Drood" Dana Simmonsa. Bardzo dobra powieść. A jak ktoś ma ochotę na szerszy komentarz, to zapraszam tutaj.
Magnis - 12 Października 2012, 21:49
Dean R. Koontz Recenzja
Historia pewnego pisarza, który naraża się krytykowi co prowadzi do niebezpiecznej gry. Nie jest to odkrywcza i dobra książka, ponieważ nie znajdziemy w niej tego co można polubić czyli mroczny thriller z wieloma zwrotami akcji. Niestety powieść tylko momentami jest ciekawa i muszę zaznaczyć, że takich momentów jest mało. Postacie są średnie, a niektóre takie sobie co sprawia, że nawet bohaterowie wypadają trochę słabo niż powinni. Nie ma co porównywać do najlepszych książek bo akurat ta jest słabym średniakiem do przeczytania i ze względu na autora nieraz pomęczyłem się z przeczytaniem. Jest trochę dziwna i nie odkrywcza. Jest to średniak, którego jednak za bardzo nie polecam bo autor ma wiele ciekawych książek, ale ta do nich nie należy. Ocena 5/10.
dziko - 12 Października 2012, 22:30
A u mnie też Koontz - Twarz.
Kupione przypadkiem na pchlim targu, wcześniej nic Koontza nie czytałem i chciałem przetestować. Generalnie, gatunkowo to nie jest moja ulubiona rzecz, ale podobało mi się, ciekawe połączenie thrillera z metafizyką. Na pewno podejście Koontza (przynajmniej w tej jednej książce) bardziej mi odpowiada niż Kinga, no ale to już klasyczny degustibus.
edit: literówka
ihan - 12 Października 2012, 23:13
Co do Pompy kompletnie się z ketyowem nie zgadzam. Kompletnie.
Fidel-F2 - 13 Października 2012, 07:58
Co wy macie z tym Koontzem? Przecież on marniutki jest.
Ziemniak - 13 Października 2012, 12:43
Bujasz Fidel
Fidel-F2 - 13 Października 2012, 13:09
e tam, za młodu przeczytałem ze dwie rzeczy i już wtedy uznałem, że to płastuga i dałem spokój
|
|
|