Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Fidel-F2 - 4 Kwietnia 2007, 12:47
Dunadan, przy tym nie ma roboty
kup mrożone krewetki, zalej je wrzątkiem i po kilku chwilach sa gotowe do konsumpcji
Dunadan - 4 Kwietnia 2007, 17:28
Oj tam, ale trzeba kupić te krewetki, trzeba kupić majonez i w ogóle... a pieprz sol i sok z cytryny pod ręką!
Dunadan - 4 Kwietnia 2007, 18:21
Godzilla, wielkie dzięki! przepis wyśmienity! zrobiłem taką swoją wariację i dodałem ciut czosnku, który uwielbiam. Było super.
Fidel-F2, twój przepis zastosuję następnym razem
joe_cool - 4 Kwietnia 2007, 19:05
Dun, możesz też dodać drobno krojone pomidorki koktajlowe (czy tam czereśniowe) i będzie jeszcze lepsze
EDIT: a w ogóle to to się nazywa guacamole (można jeszcze drobno siekaną cebulkę dodać)
Dunadan - 4 Kwietnia 2007, 19:30
łomatko, to już chyba za dużo... choć z drugiej strony...
Martva - 4 Kwietnia 2007, 19:52
Ja mam dziwne wrażenie, że ktoś całkiem niedawno w tym temacie pytał o awokado...
Dunadan - 4 Kwietnia 2007, 22:52
Może, nie wiem, nie sprawdzałem. Temat ma 30 stron...
Godzilla - 5 Kwietnia 2007, 14:55
Dunadan, z czosnkiem nie próbowałam. Może być niezłe.
Fidel-F2 - 5 Kwietnia 2007, 14:57
nic tak nie cieszy jak konstruktywne podejście do kuchni
Dunadan - 5 Kwietnia 2007, 16:18
Godzilla, było, ale pamiętaj żeby nie przesadzić. Awokado ma bardzo słabiutki smak, prawie w ogóle nie ma, łatwo całkowicie zepsuć 'potrawe' - ja dodałem ciut za dużo.
Rafał - 6 Kwietnia 2007, 07:23
Ktoś żarł pastę Wasabi? Tak mi się nawinęła wczoraj pod rękę i omało bym nie kupił. Wyczytałem, że głównym składnikiem jest chrzan - to taka japońska odmiana "ćwikły z chrzanem"?
mawete - 6 Kwietnia 2007, 07:25
Rafał: nie jadłem, ale słyszałem że cholernie ostre to jest - jak bym widział to bym kupił
Rafał - 6 Kwietnia 2007, 07:42
O, to kupię, jak jeszcze trafię do tego głupiego Tesco Wszystko co ostre jest niezłe, btw, poleżakuje sobie jeszcze ze dwa dni Nemiroffa: chili z miodem, stara polska lwowska marka, dobrze się pije, choć niektórych odrzuca
EDIT, przypomniałem sobie, robią w Lublinie jeszcze tą wódkę na żeń-szeniu? Cały wielki korzeń w butelce półlitrowej zalany gorzałą, posmak trochę jakby chrzanu. Kobiety mnie proszą, miałem zapas ale ze dwa lata temu się kończył, podobno wpływa na korzeń
Kruk Siwy - 6 Kwietnia 2007, 08:18
Rafał, żarłem. Chadzam czasem na sushi. Dobre.
Dunadan - 6 Kwietnia 2007, 12:04
OK, z awokado można zrobić sałatakę albo "masło" na kanapki... a co mozna zrobić z pestki z awokado? jest ona wielka i wygląda smacznie, tzn. to co jest w środku
Kruk Siwy - 6 Kwietnia 2007, 12:05
Pocisk do procy. Tajna broń nie wykrywalna przez bramki...
Dunadan - 6 Kwietnia 2007, 12:22
ale ja chcę to zjeść... tylko nie wiem czy nie trujące jest...
Ziemniak - 6 Kwietnia 2007, 12:52
Nie wiem jak z awokado ale np. pestki śliwek zawierają kwas pruski i można się podtruć.
Dunadan - 6 Kwietnia 2007, 13:04
o śliwkach wiem... ale śliwka to coś kompletnie innego niż awokado, choć ten sam typ owocu
corpse bride - 6 Kwietnia 2007, 13:40
ja wasabi używam tylko do sushi (moja ignorancja?), a nie - raz jeszcze zrobiłam sos chrzanowy (wasabiowy znaczy). generalnie smakuje jak chrzan, tylko jest zielone i dużo ostrzejsze. a przynajmniej, powinno być ostrzejsze
ihan - 6 Kwietnia 2007, 18:40
Genialne danie z awokado: łosoś, awokado oczywiście, czarne oliwki, czerwona cebula, sól, pieprz, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny.
Dunadan - 6 Kwietnia 2007, 19:14
Teraz?... :-/ już zjadłem... ale mi się spodobało więc następnym razem będę eksperymentował
elam - 6 Kwietnia 2007, 19:54
a w pestkach brzoskwinii jest cyjanek
Kruk Siwy - 6 Kwietnia 2007, 20:08
A ja tyle pestek brzoskwiniowych wyrzuciłem...
Pako - 6 Kwietnia 2007, 20:09
W pestkach jabłek też... trzeba tego zjeść jakoś pół kilo jeśłi mnie pamięc nie myli, żeby się otruć. Nie jest tak źle
Ziemniak - 6 Kwietnia 2007, 20:12
elam, kwas pruski i cyjanek to to samo
Fidel-F2 - 6 Kwietnia 2007, 21:48
Dunadan, pestka avocado jadalna nie jest ale jak wsadzisz w doniczkę to po kilku tygodniach wyrośnie sympatyczne drzewko. Mam już takich kilka
corpse bride - 6 Kwietnia 2007, 22:05
mi właśnie jedno wykiełkowało
co do trucizn, to 2 gałki muszkatałowe są w stanie zabić człeka.
ihan - jaki łosoś? wędzony na zimno? i sałatkę się robi z tych składników?
Fidel-F2 - 6 Kwietnia 2007, 22:07
podobno zjedzenie 100g soli może zabić człowieka
Haletha - 7 Kwietnia 2007, 09:29
Podobno zjedzenie czegokolwiek w duużych ilościach może zabić człowieka;)
A z pestką awokado dziękuję, choć nie było do mnie. Owoc zje mama (nie lubię), a ja być może wyhoduję jakiegoś potwora:)
|
|
|