To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Ziuta - 30 Sierpnia 2012, 14:59

Adon napisał/a
Nie zrozumcie mnie źle, nie twierdzę, że książka jest tragiczna, tylko mnie się średnio podobała. Nie mogłem pozbyć się uczucia, że czytam zapis sesji RPG.
Autora nie skreślam, spróbuję jeszcze na pewno następny tom, albo pierwszy tom drugiej jego serii.

Ja chyba rozumiem dobrze :) Po prostu recenzje w sieci były aż nazbyt pozytywne. A że może być całkiem niezłą lekturą mimo wad – czemu nie, może przeczytam, jak znajdę czas.

Adon - 30 Sierpnia 2012, 14:59

dzejes, zgodzę się, ale jeśli ihan podoba się James, który też się zestarzał, Blackwood, zakładam, też się spodoba. Cała ta seria Biblioteki Grozy to taka podstarzała klasyka, albo się ją lubi, albo ziewa. :wink:
Magnis - 30 Sierpnia 2012, 15:36

ihan napisał/a
Dzięki.
Z serii C&T Nokturny czytałam (średnie), ale Październikowa kraina Bradbury'ego jest rewelacyjna.

Z takiej starszej grozy to nieraz tylko można znaleźć na allegro lub upolować w taniej książce. Znam takie antologie jak Bramy piekieł, Świat mroku, Opowieści o duchach, Czarny pająk (antologia opowiadań niemieckich - groza), Opowieści niesamowite z prozy rosyjskiej, Czas i śmierć (opowieści grozy z prozy czeskiej), wydania zeszytowe Iskier : Opowieści z dreszczykiem (3 zeszyty), Opowieści niesamowite (3 zeszyty), Nie czytać o zmierzchu (3 zeszyty). Ze znanych autorów to jest M.R. James - Opowieści o duchach, Opowieści starego antykwariusza, Sheridan Le Fanu - Carmilla, Dom przy cmentarzu, Nathaniel Hawthorne - Marmurowy faun, Alfred Kubin - Po tamtej stronie, Iris Murdoch - Dzwony, Jednorożec, Henry James - W kleszczach lęku. Jeszcze by można wymieniać dużo takich autorów ze starszej grozy :) .

mBiko - 30 Sierpnia 2012, 20:25

Fidel-F2 napisał/a
wykorzystanie militarne smoków jest tak fatalnie pomyślane, że trudno wyobrazić sobie gorsze koncepta w tej materii.

Dokładnie, ale dzięki temu sam zacząłem rozpracowywać temat w ramach ćwiczeń.

Fidel-F2 napisał/a
dobre na plażę lub na dłuższą podróż lokomotywą

Tu też muszę się zgodzić.

Fidel-F2 - 30 Sierpnia 2012, 20:44

rozumiem, nie załapałem początkowo
dzejes - 30 Sierpnia 2012, 22:01

Adon napisał/a
Cała ta seria Biblioteki Grozy to taka podstarzała klasyka, albo się ją lubi, albo ziewa. :wink:

Przyznam, że innych nie czytałem. Raczej nie miałem ochoty sięgać, a teraz to sama nie wiem.

ihan - 30 Sierpnia 2012, 22:36

Lovecraft zdecydowanie do mnie nie przemawia. Wspomnianą wcześniej przez Magnisa Carmillę uwielbiam. Opowieści z dreszczykiem jako dziecko czytałam pasjami, potem nie miałam okazji, a ze starszymi książkami mam ten problem, że nie lubię zapachu kwaśnego, zakurzonego papieru. No nie lubię i już.
Magnis - 30 Sierpnia 2012, 22:56

ihan niektóre z wymienionych przeze mnie książek były kilka razy wznawiane, więc na allegro można dostać i nie będzie tak pachnieć. Może oprócz zbiorów opowiadań i zeszytowych wydań bo one dawno były wydane i też jak gdzieś znajdziesz to również polecam ;) .
Anix - 31 Sierpnia 2012, 04:50

Tilli Schulze Marionetka historii - naprawdę dobra książka historyczna.

"Wspomnienia Tilli Schulze z czasów II Wojny Światowej. Dziewczynka w momencie wybuchu wojny ma zaledwie pięć lat. Całe jej życie ulega rozbiciu. Ona, jej starsza siostra, Paula oraz bracia: Heinz i Helmut muszą bardzo szybko wydorośleć. Oprócz obowiązków związanych ze szkołą Tilli musi nauczyć się ciężko pracować w gospodarstwie, aby jej rodzina miała co jeść. Uczy się żyć w państwie, gdzie ludzie są zastraszani i zabijani.

Kiedy kończy się wojna życie dziewczynki i jej rodziny wcale nie ulega poprawie. Do Niemiec wkracza Armia Czerwona, która okazuje się jeszcze większym złem. Rosjanie niszczą wszystko, co wpadnie im w ręce, okradają rodziny i gwałcą kobiety. Tilli w wieku jedenastu lat także zostaje napadnięta i zgwałcona. Wtedy podejmuje ostateczną decyzję o wyemigrowaniu do Stanów Zjednoczonych. Jednak to nie będzie takie proste."

Powiem szczerze, że wchłonęłam jednym tchem. To obrazy II Wojny Światowej z perspektywy wiejskiej Niemki, dziewczynki, której rodzina nie popiera Hitlera i w pewnym sensie stają się ofiarami tej wojny na równi z Polakami i Żydami. Co prawda narracja chwilami jest denerwująca (nie lubię czasu teraźniejszego w narracji), ale w pewnym momencie tok wydarzeń tak silnie wsysa w akcję, że przestaje się to zauważać.

Iscariote - 31 Sierpnia 2012, 16:50

Pani Dobrego Znaku - Feliks W. Kres
W końcu postanowiłem nadrobić zaległości co do Kresa. Znajomy miał jednak tylko Panią Dobrego Znaku, zachęcał bardzo i mówił, że to osobna historia, więc na próbę wziąłem.
I jak dla mnie 10/10. :shock: Nie ma co się podniecać Martinem i Pieśnią Lodu i Ognia za morzem, jak ma się Szerń we własnym ogródku. Księga Całości automatycznie staje się priorytetem do nadrobienia.

Adon - 31 Sierpnia 2012, 17:39

Przeczytałeś IMO najlepszą książkę w cyklu, ale cała reszta nie zostaje w tyle. Warto!
Iscariote - 31 Sierpnia 2012, 17:56

Boli mnie tylko jedna rzecz, że nowe wydanie średnio mi się podoba, a starego na allegro nie ma.
Witchma - 31 Sierpnia 2012, 20:35

Iscariote, moja ulubiona część na równi z "Panią..." to "Grombelardzka legenda" :D Ale czytaj wszystko od początku, aż chyba sobie sama to przypomnę, bo warto, warto, warto.
Memento - 31 Sierpnia 2012, 21:04

Przeczytane - Ciemne Lustra Janusza Cyrana. Pierwsza połowa tekstów mocno nierówna, ale ogólnie jestem kontent. Najbardziej przypadł mi do gustu Żabi Król. Swoją drogą, czemu ten autor nie ma na forum swojego topicu? Czy to ja źle szukam? :P
Czytane - Dziecko Rosemary Iry Levina (tak to się odmienia?). Jestem w połowie i to jest warsztatowo i fabularnie świetna książka, żałuję i trochę się nawet wstydzę, że dopiero się zań zabrałem.

ihan - 31 Sierpnia 2012, 22:23

Memento, ale film Polańskiego i tak lepszy, będąc wyjątkiem od reguły dotyczącej ekranizacji książek.
Gustaw G.Garuga - 1 Wrzeœśnia 2012, 17:05

Zapomniana rewolucja Lucio Russo. W głowie mi się jeszcze kręci. Dotąd miałem pozbierane tu i tam fragmentaryczne informacje o zaawansowaniu nauki w epoce hellenistycznej i o tym, jak w renesansie i okolicach stopniowo ta zapomniana wiedza była odzyskiwana... Ale Russo daje tyle przykładów, i tak przekonująco wywiedzionych, na temat zakresu tamtej nauki i jej wagi dla renesansu i epok późniejszych, że trudno po lekturze tak samo spojrzeć na naszą - wielkie słowo - cywilizację. Ciekawe, jak długo jeszcze te idee będą wdzierały się w mainstream - i kiedy Da Vinci straci miano "genialnego wynalazcy wyprzedzającego swój czas".
ilcattivo13 - 3 Wrzeœśnia 2012, 13:12

Reamde Neala Stephensona. Recka w wersji "short" ;P: Tym, którym się nie chce czytać - dałem powieści 8/10
Iscariote - 3 Wrzeœśnia 2012, 13:22

Szatan - Guy N. Smith wpadło mi w ręce i starałem się przetrawić ale ciężko było. Political-fiction horror dziejący się na Kremlu po upadku rządów Gorbaczowa. Grupa trzymająca władzę postanawia wskrzesić swojego przywódcę, ale nie wszystko idzie po ich myśli. Nie moje klimaty niestety.
Chal-Chenet - 3 Wrzeœśnia 2012, 21:27

Marek Krajewski - Koniec Świata w Breslau
Dobre, po dwóch tomach mogę powiedzieć, że prędzej czy później, będę czytał dalej.

Philip K. Dick - Słoneczna Loteria
Brak takiego stopnia zakręcenia jak w późniejszych powieściach, ale jak na debiut bardzo solidnie.

Frank Herbert - Dzieci Diuny
Kontynuuję ponowne czytanie serii. Chcę jeszcze raz przeczytać oryginalny sześcioksiąg (jestem w połowie) plus dopiski duetu.
A co do książki - jak zawsze klasa.

Fidel-F2 - 4 Wrzeœśnia 2012, 16:39

Żmija - Andrzej Sapkowski Szału nie robi ale czyta się. Szast prast i po wszystkim. Na chybcika napisane. Nie żeby wstyd ale żaden powód do chwały.

Znaczy Kapitan - Karol Olgierd Borhard Kilkadziesiąt opowieści morskich z życia autora i innych ludzi morza. Ciągle gdzieś na pierwszym czy drugim planie przewija się Kapitan Mamert Stankiewicz - "znaczy" Kapitan. Książka absolutnie genialna.

Szpital Przemienienia - Stanisław Lem Książka niefantastyczna, debiut autora. Okupacja niemiecka, szpital psychiatryczny i odwieczne dylematy bez prostych odpowiedzi.

Astronauci - Stanisław Lem Książka wiekowa, znać ciężar czasów w których była pisana ale poza tym, przede wszystkim rzuca się w oczy niesamowita wyobraźnia autora. Czy warto to czytać? Niekoniecznie ale jeśli to krzywdy nie będzie.

Inkwizytor - Rino Cammilleri Trudno rzec,ze książkę przeczytałem. Po pięćdziesięciu stronach miałem dość naiwnej pulpy, kiepsko przetłumaczonej, z dialogami w cudzysłowach (współczuję zachodnim czytelnikom). Ot, wzmiankuję ku przestrodze. Nie czytajcie tego.

Iscariote - 4 Wrzeœśnia 2012, 19:25

Agent JFK 1: Przemytnik - Miroslav Żamboch i ktoś tam jeszcze. Taki rozwodniony Żamboch bez mocnych momentów do poczytania na szybko czekając w kolejce do lekarza, czy w tramwaju.
Witchma - 4 Wrzeœśnia 2012, 21:36

Czarny piątek Alex Kava - chyba najsłabsza powieść z cyklu, ale jakże cudownie nadaje się na plażę :D Cała akcja zamknięta w trzech dniach, czyta się jednym tchem, ale za tydzień już pewnie nie będę o niej pamiętać.
Pawels - 4 Wrzeœśnia 2012, 23:15

1.
Cytat
Żmija - Andrzej Sapkowski Szału nie robi ale czyta się. Szast prast i po wszystkim. Na chybcika napisane. Nie żeby wstyd ale żaden powód do chwały.

Zgadzam się, mogło być lepiej.

2. Piekara "Mój przyjaciel Kaligula" - dla mnie żenada. Opowieści o murzyńskim prąciu zupełnie mnie nie przekonują

3. Hanna Fronczak "Od nowiu do pełni" - dostałem za punkty na jednym z serwisów i powiem szczerze, że całkiem dobrze się czyta. Ciekawe historie zasłyszane przez autorkę w czasie jej życia zamknięte w w dobrej opowieści.

Agi - 5 Wrzeœśnia 2012, 02:44

Pawels napisał/a
3. Hanna Fronczak Od nowiu do pełni - dostałem za punkty na jednym z serwisów i powiem szczerze, że całkiem dobrze się czyta. Ciekawe historie zasłyszane przez autorkę w czasie jej życia zamknięte w w dobrej opowieści.

Ciekawa interpretacja.
Polecam jeszcze "Podróż do tyłu", a Autorkę możesz spotkać na naszym forum.

Fidel-F2 - 5 Wrzeœśnia 2012, 08:33

Pawels napisał/a
Hanna Fronczak Od nowiu do pełni
Zapamiętaj nazwisko, spod pióra tej Pani wychodzą wyłącznie rzeczy dobre i bardzo dobre.
Freja - 5 Wrzeœśnia 2012, 09:07

"Perfekcyjna niedoskonałość" Jacek Dukaj - razem z głównym bohaterem stopniowo poznawałam zasady, którym rządzi się świat XXIX wieku. Może nie wszystko było dla mnie do końca jasne, ale była to ciekawa podróż. Najbardziej zafascynowało mnie zagadnienie dotyczące ewolucji gatunku ludzkiego - nie tylko pod względem biologicznych, ale i światopoglądowym; zmiany stosunku do własnego ciała, postrzegania siebie.
dzejes - 5 Wrzeœśnia 2012, 09:34

A mnie, kurna, najbardziej zafascynowało to, że to jest pierwszy tom cyklu, który to cykl autor porzucił. I za to ma u mnie minusa.
Iscariote - 5 Wrzeœśnia 2012, 09:44

dzejes napisał/a
A mnie, kurna, najbardziej zafascynowało to, że to jest pierwszy tom cyklu, który to cykl autor porzucił. I za to ma u mnie minusa.
Klub ubolewających nad tym faktem zapewne na forum ma sporo członków. :)
Cordeliane - 5 Wrzeœśnia 2012, 10:30

A to jest oficjalna informacja, że porzucił, czy wniosek z obserwacji? :)
Witchma - 5 Wrzeœśnia 2012, 10:38

Zdaje się, że w jakimś wywiadzie tłumaczył, że ciąg dalszy powstanie, kiedy nauka nieco nadgoni i wyjaśnią się pewne kwestie fizyczne, czyli pewnie w okolicach Kalend greckich.

Partner forum