Spodenki - Szorty
konopia - 19 Września 2013, 11:28
nie dam rady,
może jeszcze kilka dni ?
Starscreem - 19 Września 2013, 11:59
konopia, na razie organizator serii nam zaginął w akcji. Pewnie ugrzązł biedak gdzieś pomiędzy jedną stroną zwierciadła a drugą... Póki się nie pojawi, to chyba masz czas
baranek - 19 Września 2013, 12:06
Proponuję ustalić termin na niedzielę, 22 września, na godzinę dwudziestą. Organizator się do tego czasu może pojawi i przyklepie. Kto już wysłał, jest spokojny, kto ma rozgrzebany tekst - spokojnie dokończy. I wrócimy sobie do naszej małej stabilizacji.
konopia - 19 Września 2013, 14:46
baranek, polać mu! bo dobrze prawi!
Borsuk - 19 Września 2013, 16:26
Przyklepuję 22 września. Każdy szorciak na wagę złota, bo na chwilę obecną musiałbym założyć ankietę z jedną opcją
e.
Pierwsze szorty już są
Kto da więcej?
LadyBlack - 22 Września 2013, 13:51
Napisałam. Jeszcze za chwilę mu się przyjrzę i wysyłam.
Wyszło co innego niż planowałam
Ale ta emota trzęsie
Starscreem - 22 Września 2013, 14:09
Zmieściłam się w limicie znaków
//Coś to nowe forum ucina części słów...
Starscreem - 22 Września 2013, 21:55
A organizator przepadł
Halo, halo! Czekamy niecierpliwie na ekspozycję
Borsuk - 22 Września 2013, 22:11
Robi się
LadyBlack - 8 Października 2013, 00:25
Nowy temat.
Temat: Łowcy głów na tropie
Objętość: 3500 znaków
Termin: 20. 10. 2013 do 22.00
Czy przedłużyć termin? Myślę, że wystarczy czasu, ale jakby co, to dajcie sygnał Zawsze można poprawić.
Temat można traktować dowolnie - coś a'la Riddick, coś a'la western, coś a'la współcześni korporacyjni headhunterzy, coś a'la Renegat lub nie wiem co jeszcze. Co tam komu się umyśli.
No to na dobry początek trzęsonka
Agi - 8 Października 2013, 07:11
LadyBlack, wpisz "ku pamięci" do Tematów edycji, odblokowałam.
LadyBlack - 8 Października 2013, 10:21
Agi, zrobione
W kwestiach formalnych: przedłużyć czas nadsyłania szortów? Mamy mały poślizg i jakby był potrzebny dłuższy termin, to da się zrobić.
Limit znaków to 3500 ze spacjami, ale jeśli ktoś się nie zmieści, to nie będę ścigać za kilka znaków, tylko bez przesady proszę
Owocnego wymyślania i pisania
Czekam na szorty.
Matrim - 8 Października 2013, 10:28
LadyBlack napisał/a | Limit znaków to 3500 ze spacjami |
I chałwa Ci za to!
Jak już ktoś koniecznie będzie chciał w przyszłości zwiększać limit, to zamiast mieszać "ze spacjami lub bez", niech po prostu da swój limit na cztery tysiące i po ptokach. Bo kombinowanie, że spacja to nie znak, jest mocno naciągane...
Borsuk - 8 Października 2013, 12:13
Matrim, a gdybyś pisał odręcznie to liczył byś odstępy i wcięcia jako znaki?
Matrim - 8 Października 2013, 12:55
Borsuk, a wysyłasz rękopisy na konkurs? No zmiłuj się. Wcześniej czy później musisz przepisać tekst do edytora, który Ci znaki zlicza.
No chyba, że każdą poprawkę nanosisz ręcznie i po każdej poprawce od nowa zliczasz sobie znaki
Starscreem - 8 Października 2013, 13:20
Borsuk, Matrim, ciekawe punkty widzenia Ale to chyba dyskusja o wyższości nutelli nad masłem orzechowym
Może w takim razie zrezygnować ze zliczania znaków i zastosować limit słów. Każdy z was byłby ukontentowany (bo spacje jednocześnie by się liczyły i nie liczyły, a liczba znaków pewnie utrzymała by się w ryzach w miarę).
Za to mogłoby to zaowocować nowymi, ciekawymi formami - np. spodenkami bezspójnikowym
konopia - 8 Października 2013, 15:47
Darmowy pakiet biurowy - Libre Office, ma edytor tekstów a ten zlicza: znaki ze spacjami, znaki bez spacji, wyrazy, wiersze, akapity, strony... i jeszcze błędy podkreśli na czerwono a wspominam o tym dlatego, bo nie chce mi się wierzyć, że ktoś pisze ręcznie.
IMO ręcznie pisanie jest niewygodne, wolne i kiepskie możliwości edycji ma·
Przyznaję sie, jestem wtórnym analfabetom jak mam coś odręcznie, długopisem nabazgrać to jestem nieszczęśliwy, oduczyłem się tego.
Borsuk - 8 Października 2013, 19:16
Nawet jeśli nikt już nie pisze ręcznie, to nadal uważam, że spacja jest znakiem wyłącznie z maszynowego punktu widzenia. Dlaczego to my mamy się dostosowywać do komputerów, a nie one do nas?
konopia napisał/a | Darmowy pakiet biurowy - Libre Office, ma edytor tekstów a ten zlicza: znaki ze spacjami, znaki bez spacji, wyrazy, wiersze, akapity, strony...
|
Potrafi to też każdy edytor bardziej zaawansowany on Notatnika
@Starscreem - Tylko Nutella
Matrim - 8 Października 2013, 20:11
No to nie zliczajmy również kropek i przecinków - skoro nie potrzebujemy oddzielania słów, to oddzielania zdań nie potrzebujemy tym bardziej. Prawdaż?
Adrianna - 8 Października 2013, 20:29
Ale o co ten spór? Jednemu wygodniej (bardziej intuicyjnie?) liczyć ze spacjami, innemu bez. I wyszło, że raz tak mamy w szortach, a raz tak. Co za różnica, na którą rubryczkę w "Statystyce wyrazów" w Wordzie prowadzący edycję każe spojrzeć?
Sama nawykłam do liczenia znaków ze spacjami - tak mi jakoś wygodniej (pewnie przez różne konkursy itd.) - ale ostatecznie to tylko kwestia umowy, co przyjmujemy za standard.
Borsuk - 8 Października 2013, 22:33
Adrianna, tak, zdajemy sobie sprawę z tego, że nasza dyskusja nie ma wiele sensu
Adrianna - 8 Października 2013, 23:16
A, jak to tak dla sportu, to nie przeszkadzam Po prostu tak się nagle jakby nieprzyjemnie zaczęło robić, to się wtrąciłam
LadyBlack - 10 Października 2013, 15:41
Temat stygnie. Pisać proszę, najlepiej teraz na gorąco, potem się odwlecze
mesiash - 10 Października 2013, 15:48
Bardzo ładny podpis takich nam trzeba!
konopia - 11 Października 2013, 17:36
Podpis super!
Przypomnijcie mi, to Papu Nowa Gwinea była najbardziej słynna z ludożerców preparujących głowy, tak?
LadyBlack - 11 Października 2013, 18:13
Dzięki mesiash, konopia, starałam się
Nie wiem, czy najsławniejsza, ale niewątpliwie sławna ta Papua Nowa Gwinea.
Edycja//
Na Interii, jak na zamówienie wrzucili artykuł o zmniejszaniu główek. Jakby ktoś inspiracji potrzebował http://facet.interia.pl/o...zke,nId,1039900
Matrim - 13 Października 2013, 23:06
Borsuk napisał/a | zdajemy sobie sprawę z tego, że nasza dyskusja nie ma wiele sensu |
A ja tam uważam, że sens był. Nie chodzi o to jak komu wygodniej liczyć znaki, bo i tak sam nie liczy. Ale każde współzawodnictwo i każdy konkurs musi mieć Zasady, takie tam, wicie rozumicie, ustalone (lub wykształcone w czasie) ramy. Jak sięgam pamięcią, tak zawsze szortowe konkursy limit znaków miały ustalony na "3,5k ze spacjami" i git. Jak ktoś napisał na 3,7k, to pytał prowadzącego, czy puści i prowadzący puszczał, bo niby czemu nie (to też była jedna z Zasad...).
Liczenie znaków "bez spacji" mam za sztuczne pompowanie objętości tekstu, żeby jeszcze te dodatkowe pięćset znaków wytargować. I powtórzę: dla mnie to bez sensu. To tak jakby skoczek w dal przeszedł sobie z pomiaru w metrach, na stopy i cieszył się, że skoczył trzydzieści
Jak chce się być lepszym, to trzeba sobie stawiać trudniejsze wyzwania. O!
konopia - 14 Października 2013, 19:14
jest w tej edycji zastrzeżenie, że jeden autor - jeden szort, czy nie?
LadyBlack - 14 Października 2013, 20:49
Nie ma nic o ograniczeniu, bo nie przewidywałam, by komuś się chciało dwa szorty wyrzeźbić
Jeśli kto chętny, nie widzę problemu.
Zapraszam
Anqetrix - 14 Października 2013, 21:58
Z czasem coraz bardziej krucho, chociaż wszystkie wszczepki uruchomione. Psiamać, niedobrze, no.
*Łowcy na tropie, łowcy na tropie... Wymyśl coś, wymyśl...*
|
|
|