To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Andrzej Sapkowski

mesiash - 17 Stycznia 2013, 17:10

LadyBlack napisał/a
ale potem przeczytałam Pieść Lodu i Ognia

jak to? już?

trochę nie rozumiem tego - skoro każdy wie że A.S. zachowuje się w stosunku do czytelników tak jak to robi, to po kiego wuja się denerwować, że znowu to robi...

LadyBlack - 17 Stycznia 2013, 17:18

mesiash napisał/a
LadyBlack napisał/a
ale potem przeczytałam Pieść Lodu i Ognia

jak to? już?

Tak.
Albowiem:
1. więcej tomów czytać nie zamierzam,
2. nie mam pewności czy dożyję wydania kolejnej części.

A kto się denerwuje? Rozmowa toczy się na luzie, w tonie miłej pogawędki o kwiatkach :mrgreen:
mesiash, spokojnie. Jutro będzie lepszy dzień :wink:

Adon - 17 Stycznia 2013, 17:31

krisu napisał/a
Adon napisał/a
Mój bohater zginie w łazni po poslizgu na mydle.
Było już ;P:

God damn it, musze wymyslic cos glupszego. :evil: Gdzie to bylo? Pozwe autora za kradziez pomyslu. ;P:

Anonymous - 17 Stycznia 2013, 17:36

LadyBlack napisał/a
2. nie mam pewności czy dożyję wydania kolejnej części.

Ja to widzę inaczej: nie wiem czy dożyję końca serii...

AS swego czasu był fenomenem na polskim rynku fantastyki. Znam wiele osób, które w życiu nie miały w ręce książki fantastycznej, ale trylogię husycką i wiedźmina czytali. Wszyscy mu mówili jakim jest dobrym autorem i jaki jest super, więc wziął się i nadął jak balon. To oczywiście moja opinia. Zepsuł się nam i już. Będąc na Polconie siedziałem z działaczami z fandomu i piłem piwko. Rozmawialiśmy. Wystarczyła z mojej strony jedna wzmianka o ASie, żeby zaczęli traktować mnie jak trędowatego. Ciekaw jestem, jakiego mechanizmu obronnego to dowodzi. Już wiem!! Użyj nazwiska Sapkowski a staniesz się niewidzialny dla niektórych? :twisted: :twisted:

Anonymous - 17 Stycznia 2013, 17:38

Adon napisał/a
Gdzie to bylo?
W co drugiej telenoweli. A potem ofiara miesiącami leży w śpiączce... :mrgreen: :mrgreen:
ilcattivo13 - 17 Stycznia 2013, 22:22

Adon - zawsze możesz napisać, że bohater potknął się o basen i wyrżnął głowa w kant mydła. Taki, na ten przykład, Biały Jeleń, to nie dość, że kanty jak brzytwa ostre, to jeszcze jest twardy jak normalny zdrowy beton :mrgreen:

A z tymi samobójami, to zgadłeś. statystyki, do których miałem dostęp pracując w Policji mówiły, że 3/4 samostrzałowgłowebójców tak kończy. Może to zbyt silnie rozwinięty instynkt przetrwania? :wink:

krisu napisał/a
W co drugiej telenoweli. A potem ofiara miesiącami leży w śpiączce... :mrgreen: :mrgreen:
nie zapominajmy, że ktoś może udawać śpiączkę tylko po to, żeby go hojnie obdarzona latynoska laska ze dwa razy dziennie umyła ;P:
ihan - 17 Stycznia 2013, 22:35

I proszę, internetowej, zaocznej diagnozy psychiatrycznej autor może się doczekać, jeśli tylko się nie udziela. Bo jak się udziela, to niezaoczna będzie. Ja w każdym razie służę chętnie.

I ilcattivo, kompletnie pomieszałeś, na wszystkich forach wiedźmińskich podstawowe pytanie brzmi: dlaczego zabiłeś Regisa?!

ilcattivo13 - 17 Stycznia 2013, 22:51

ihan - nie mówimy to o wszystkich forach wiedźmińskich, tylko o spotkaniach ASa oko w oko z nakręconymi obecnością Mistrza małolatami ;P: A poza tym, to był tylko przykład, o! :wink:
Homer - 18 Stycznia 2013, 00:17

No co Wy... teraz się pyta czemu? I dlaczego akurat na sepsę!?

Naprawdę spoilery ordynarde. Ale sam AS chamsko zaspoilerował koniec GRRMa ostatniego i to jeszcze przed polskim wydaniem ;) .

Fidel-F2 - 24 Października 2013, 12:59

Nowość w zapowiedziach

http://www.kawerna.pl/akt...sezon-burz.html

Romek P. - 24 Października 2013, 13:02

Dla mnie najciekawszą kwestią jest, kto jest spiritus movens tej powieści: wydawca papieru, wydawca gry czy sam autor?
Rafał - 24 Października 2013, 13:03

Cytat
Oto nowy Sapkowski i nowy wiedźmin. Mistrz polskiej fantastyki znowu zaskakuje. „Sezon burz” nie opowiada bowiem o młodzieńczych latach białowłosego zabójcy potworów ani o jego losach po śmierci/nieśmierci kończącej ostatni tom sagi.

„Nigdy nie mów nigdy!” W powieści pojawiają się osoby doskonale czytelnikom znane, jak wierny druh Geralta – bard i poeta Jaskier – oraz jego ukochana, zwodnicza czarodziejka Yennefer, ale na scenę wkraczają też dosłownie i w przenośni postaci z zupełnie innych bajek. Ludzie, nieludzie i magiczną sztuką wyhodowane bestie. Opowieść zaczyna się wedle reguł gatunku: od trzęsienia ziemi, a potem napięcie rośnie. Wiedźmin stacza morderczą walkę z drapieżnikiem, który żyje tylko po to, żeby zabijać, wdaje się w bójkę z rosłymi, niezbyt sympatycznymi strażniczkami miejskimi, staje przed sądem, traci swe słynne miecze i przeżywa burzliwy romans z rudowłosą pięknością, zwaną Koral. A w tle toczą się królewskie i czarodziejskie intrygi. Pobrzmiewają pioruny i szaleją burze. I tak przez 404 strony porywającej lektury.

WIEDŹMIN. SEZON BURZ to w wiedźmińskiej historii rzecz osobna, nie prapoczątek i nie kontynuacja. Jak pisze Autor: Opowieść trwa. Historia nie kończy się nigdy…
Ciekawe, ale NMSP:
404 jest pewnie nieprzypadkowe :roll:

Witchma - 24 Października 2013, 13:26

Hmm... ciekawe :roll:
Ziuta - 24 Października 2013, 13:30

Romek P. napisał/a
Dla mnie najciekawszą kwestią jest, kto jest spiritus movens tej powieści: wydawca papieru, wydawca gry czy sam autor?

Nie wiem nic o finansach AS-a, ale polskie wydania cały czas się sprzedają, do tego dochodzą rosyjskie, ukraińskie, niemieckie, francuskie, hiszpańskie, mimo problemów z jakością tłumaczenia wchodzi też powoli na rynek Anglojęzyczny. Z gry też pewnie coś ma - chociaż nie wiem ile to może być, przecież kiedy CDPR kupował prawa, nikt chyba nie myślał, że to będzie aż taki hit. Może kwestia ambicji? Pokazać, że to ja odpowiadam za sukces wiedźmina.

Romek P. - 24 Października 2013, 13:31

Nie, to pasuje, tyle tekstu, reszta, do pełnej składki, na reklamę. To nie cyberpunk, żeby ta liczba miała sens :)
Romek P. - 24 Października 2013, 13:33

Ziuta napisał/a
Romek P. napisał/a

Nie wiem nic o finansach AS-a, ale polskie wydania cały czas się sprzedają, do tego dochodzą rosyjskie, ukraińskie, niemieckie, francuskie, hiszpańskie, mimo problemów z jakością tłumaczenia wchodzi też powoli na rynek Anglojęzyczny. Z gry też pewnie coś ma - chociaż nie wiem ile to może być, przecież kiedy CDPR kupował prawa, nikt chyba nie myślał, że to będzie aż taki hit. Może kwestia ambicji? Pokazać, że to ja odpowiadam za sukces wiedźmina.

Ależ, drogi Ziuto, ja nie piszę o pieniądzach, nie łącz mnie z tymi, którym się wydaje, że miliony (w dolarach), to dla AS-a za mało :) Ja wiedzę zgrubną o zarobkach AS-a posiadam, i wiem, że zarobił na trzy pokolenia, i mu nie zazdroszczę, jak hejterzy :)
Mnie interesuje raczej aspekt pociągnięcia targetu growego. Pieniądze co najwyżej w tle.
I ciekawi mnie, czy to autor wyszedł z inicjatywa, chociaż się zarzekał, czy któryś z wydawców - to miałem na myśli, precyzując.

Fidel-F2 - 24 Października 2013, 13:53

pierwszy rozdział

http://ebooki.allegro.pl/...ski,b27002.html

thinspoon - 24 Października 2013, 13:54

Tu już można kupić

I odbiorę sobie w urodziny :mrgreen:

Witchma - 24 Października 2013, 13:56

Ha! Czyżby szykował się tez ebook?
hrabek - 24 Października 2013, 14:51

Fidel-F2 napisał/a
pierwszy rozdział

Rozdziałem to nazwać to dość duży eufemizm. Sceny dwie raptem, może z początku, może ze środka rozdziału. Ale smaka robią.

merula - 24 Października 2013, 15:02

myślę, że to część gierczana za to odpowiada. skoro w stanach ma być nowy komiks, to pewnie i u nas pocisnęli nieco autora kolejne opowieści.
Adon - 24 Października 2013, 15:27

I ja sie ciesze. NAwet jak nie bedzie dobra fabularnie, to bedzie rewelacyjnie napisana. ;)
Rafał - 24 Października 2013, 17:23

Ciekawe kogo na koniec ukatrupi? :roll:
Jezebel - 24 Października 2013, 17:44

merula napisał/a
myślę, że to część gierczana za to odpowiada.

Czy ja wiem...? Sapkowski zwykł się prawie pienić, gdy tylko słyszy o grze :D Chyba, że zmotywowało go to na zasadzie "ja wam zaraz pokażę, co jest kanoniczne, a co nie" :D

m_m - 24 Października 2013, 18:03

A moze po prostu chciał coś jeszcze napisać? Tak po prostu, bez wyrachowania, dla przyjemności swojej i naszej. Oczywiście zarobi na tym, co w tym zlego?
Jezebel - 24 Października 2013, 18:17

m_m przyszedł i pozabierał zabawki :(
konopia - 24 Października 2013, 18:55

Ja też się cieszę, i nie ważne kto zginie na końcu, mogą zginąć wszyscy np. w wybuchu supernowej, fajne by było zakończenie takie! A tak w ogóle to ja jestem inny - mnie bardziej podobają się opowiadani niż saga.
Fidel-F2 - 24 Października 2013, 18:55

A może poszli do lasu...?
Fidel-F2 - 24 Października 2013, 18:58

konopia, a nie jesteś czasem inny bo robisz zakupy w Tesco? Zresztą, nieważne.
konopia - 24 Października 2013, 19:24

Tesco? hm, coś w tym jest.
Jak sobie spaceruje pomiędzy tymi wszystkimi półkami w tesco, pełnymi ładnych kolorowych rzeczy, to faktycznie czuję się inny, taki lepszy :omg:
:wink:

m_m napisał/a
Oczywiście zarobi na tym, co w tym zlego?

Nic. Dobrze pisze, ludzie to kupują, chcą czytać, należy mu się.

Partner forum