To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?

Łukasz Śmigiel - 4 Listopada 2009, 14:44
Temat postu: Lśnienie
Pismo z numeru na numer będzie bardzo ewoluować. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie to numer drugi będzie miał o 10 stron więcej, a także bardzo wyjątkowy insert, w którego tworzenie zaangażowani są znani polscy twórcy grozy. W 2 będzie także więcej opowiadań i publicystyki dogłębnie badającej omawiane tematy. Planujemy solidny komiks w częściach, pakiet recenzji tematycznie związanych z numerem Świątecznym. Rozbudowany zostaje także dział film, a teksty o grach komputerowych oddają trochę miejsca na rzecz gier - bez prądu. Mam nadzieję, że numer 2 zaspokoi apetyt większości zarówno wyrobionych jak i początkujących fanów kultury grozy.
khamenei - 4 Listopada 2009, 15:07

Łukasz, a tak swoją drogą wiesz może, kiedy pismo trafi do Relayów w Trójmieście? Gdy pytałem w dwóch kioskach powiedzieli mi, że "Lśnienie" miało przyjść we wtorek i nawet miało trafić na promocję (wystawa), ale nie dostali.
Łukasz Śmigiel - 4 Listopada 2009, 15:31

Ustalę co i jak i dam znać, dzięki za info.
Łukasz Śmigiel - 4 Listopada 2009, 20:52

Z Trójmiastem już załatwione - najpóźniej po weekendzie pismo będzie dostępne.
xan4 - 5 Listopada 2009, 11:40

Trzymam za was kciuki, ale czasopismo wygląda, że jest dla wszystkich, a więc ...
Chal-Chenet - 5 Listopada 2009, 11:46

Ktoś już czytał opowiadanie Kuby i podzieli się wrażeniami?
Łukasz Śmigiel - 5 Listopada 2009, 21:02

Heju, na stronie LŚNIENIA w dziale multimedia - pierwsza część wywiadu z Robertem Cichowlasem i z Kazimierzem Kyrczem Jr. Pytania ekipa Lśnienia zadawała obu pisarzom podczas Necro Party 2009. Wkrótce kolejna część wywiadu oraz materiał na temat zombie walk. Zapraszamy do słuchania. http://www.lsnienie.com/
xan4 - 6 Listopada 2009, 10:19

Chal-Chenet, czytałem i no, takie sobie, groteska humorystyczna lub humoreska groteskowa, pomysł dobry i to wszystko co można powiedzieć o tym opowiadaniu.
Virgo C. - 6 Listopada 2009, 11:23

Mi niespecjalnie podpasowało, a ze względu na użytą czcionkę i interlinie to chyba nawet z tego taki bardziej rozbudowany szort jest. Ale licze, że w następnych numerach lepiej będzie :)
Chal-Chenet - 6 Listopada 2009, 12:27

Dzięki.
khamenei - 9 Listopada 2009, 19:00

Łukasz Śmigiel napisał/a
Z Trójmiastem już załatwione - najpóźniej po weekendzie pismo będzie dostępne.

Niestety Relaye cały czas nie mają. Zawitam do Empiku.

Virgo C. - 10 Listopada 2009, 18:50

Nowy NF ostatecznie skończony, gdyby nie Resnick i Kochański to byłoby biednie. Dwa pozostałe opowiadania zagraniczne to jakaś pomyłka. W Huitzilopochtli cieżko się nie domyśleć zakończenia, zaś Nethescurial to mało udana próba stylizacji na modłę Lovecrafta. Tylko że u niego czytało się z bijącym sercem, a tutaj wiało nudą.

Osobną sprawą są teksty wyróżnione w ramach konkursu literackiego - kolejny miesiąc i kolejny tekst który nie zachwyca. Baa, ten połamany styl jaki zastosował Krysiak od pewnego momentu zniechęca do czytania. Ja rozumiem cel tego zabiegu, ale autor chyba się zagalopował.

Łukasz Śmigiel - 12 Listopada 2009, 15:32

Hej

Na kanale youtube Lśnienia jest już dostępna foto relacja oraz wywiad z organizatorem krakowskiego Zombie Walk 2009. Zapraszam do słuchania i oglądania, może odnajdziecie się na zdjęciach...

http://www.youtube.com/us...u/0/59-JlScpw1I

Łukasz Śmigiel - 16 Listopada 2009, 20:37

Spis treści numeru drugiego podamy już za kilka dni. Będzie więcej i filmu i literatury, ale także publicystyki. Tymczasem spieszę donieść, że magazyn ma już potwierdzoną współpracę od drugiego numeru z dwoma znakomitymi rysownikami komiksowymi - Michałem Śledzińskim i Maciejem Prożalskim. Śledziu wykonuje dla Lśnienia komiksowe paski grozy, a od numeru drugiego rusza publikacja komiksu grozy Macieja Empro, znanego m.in. ze współpracy z Nową Fantastyką, czy czasopismem Laif.
Anonymous - 18 Listopada 2009, 21:59

Katedra na Facebooku i Blipie. Także Nowa Fantastyka wylądowała na Facebooku. Zapraszamy. :) Jeśli macie jakieś uwagi odnośnie działania serwisu, plany na przyszłość, propozycje artykułów - bardzo chętnie wysłuchamy.
NasirWizz - 19 Listopada 2009, 12:47

Kupuję Nową Fantastykę i według mnie z numeru na numer coraz słabiej ;/...
Jest to jedyne pismo które w mojej mieścinie jest w każdym kiosku więc byłem "zmuszony" do kupowania jej. ;)

SFFiH różni się od NF tym, że w SFFiH są teksty znanych autorów, zaś w NF tylko Orbitowski czasem coś skrobnie a tak ;/.
Oczywiście NF może pozostać na takim poziomie, ale musi zredukować cenę o połowę :twisted:

Witchma - 19 Listopada 2009, 13:01

Przeczytałam "Bratnie dusze" z listopadowego numer NF. Zachwyciło mnie to opowiadanie.
mBiko - 19 Listopada 2009, 22:36

NasirWizz, bój się Boga. Resnick, Kochański, Szostak, Parowski, Wolski. Swanwick, Twardoch, Link, Chiang, Morrow to są nieznani autorzy? To tak z pamięci nazwiska z kilku ostatnich miesięcy, pewnie jak się sprawdzi to jeszcze kilka osób się znajdzie.
khamenei - 20 Listopada 2009, 08:33

NasirWizz napisał/a
SFFiH różni się od NF tym, że w SFFiH są teksty znanych autorów, zaś w NF tylko Orbitowski czasem coś skrobnie a tak ;/.

No tak, jest to co najmniej kontrowersyjne stwierdzenie. Najwyraźniej nieznanych Tobie.

Stormbringer - 20 Listopada 2009, 09:22

Może mało znani, bo daleko mieszkają? ;)
Martva - 20 Listopada 2009, 10:15

Napisałabym coś, ale muszę przytrzymać szczękę.

Listopadowe NF nabyłam, stos gazet zaczyna się niebezpiecznie piętrzyć (znaczy trzy juz są ;P: )

mBiko - 20 Listopada 2009, 14:20

Martva, nie rozśmieszaj mnie proszę tym stosem. NF czytam właśnie marcową, z 2008.
NasirWizz - 20 Listopada 2009, 14:53

mBiko, Nie przeczę, ale w jednym numerze jest 1 - 2 znanych i tyle :) .
Ja jednak bardzo lubię debiuty lub teksty niedopracowane, dlatego nadal kupuję NF.

Martva - 20 Listopada 2009, 14:56

mBiko, bo Ty kupujesz książki, a ja je tylko pożyczam i czytam. nie robią mi się duże zaległości dzięki temu ;P:
mBiko - 20 Listopada 2009, 15:15

NasirWizz, mogę spytać od kiedy czytasz fantastykę? Poza tym, weź proszę pod uwagę, że w NF publikowani są czasami autorzy zupełnie nieznani w naszym małym kraiku, a na zachodzie publikujący od lat i to w nakładach, jakie w Polsce nie kwalifikują się nawet jako senne marzenia wydawców i pisarzy.

Martva, niestety z czytaniem tych kupionych też mam kłopot. Sterta rośnie.

Stormbringer - 20 Listopada 2009, 15:18

mBiko napisał/a
NF czytam właśnie marcową, z 2008.

Chiang? :)

mBiko - 20 Listopada 2009, 15:24

Coś Ci upadło Stormbringer?

A na poważnie, tak. A podobało mi sie jeszcze Vademecum Irrealis Borcana. Część numeru jeszcze przede mną.

Łukasz Śmigiel - 23 Listopada 2009, 09:47

Jutro do sieci trafi spis treści numeru 2 LŚNIENIA, a pod koniec tygodnia okładka. Będzie także zapowiedź insertu no i oczywiście kolejne 2 godziny radiowego podcastu. Coraz bliżej Święta... Coraz bliżej Święta...
Godzilla - 23 Listopada 2009, 09:59

Tia, już ja was znam, horrorystów. Święta Świętego Zombiołaja.
NURS - 23 Listopada 2009, 10:01

Oni (horrorytycy) święta mają 1 listopada, godzillo.

Partner forum