To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)

Ziuta - 23 Kwietnia 2014, 11:34

Akurat Duńczycy obecnie specjalizują się w kryminałach. I robią superprodukcję (podobnież najdroższą w Europie) o wojnie z Prusakami w 1864. W ogóle ze Skandynawii robi się trzecia serialowa potęga światowa (po USA i Wielkiej Brytanii).
figurant - 23 Kwietnia 2014, 12:45

dalambert napisał/a
Glina, pierwsza Ekstradycja, Fala zbrodni. trochę tego było ostatnio choćby Czas honoru

Co do Ekstradycji to się jeszcze mogę zgodzić. Ale czy, na prawdę, pokazałbyś Falę zbrodni w zagranicznej telewizji? To może jeszcze Komisarza Rexa czy jak on się tam zwie.

Ziuta - 23 Kwietnia 2014, 13:26

Ale właściwie dlaczego nie?

[wiem, że offtop straszliwy, ale jestem ciekaw]

figurant - 23 Kwietnia 2014, 13:59

Ziuta, trochę się zagalopowałem. W skrócie chodziło mi o to, że to kicha straszna a nie trzymająca poziom produkcja, którą można się chwalić przed całym światem.
dalambert - 23 Kwietnia 2014, 14:01

figurant, ale PIES niewątpliwie lepszy :D
Ziuta - 23 Kwietnia 2014, 14:07

figurant, nie pamiętam Fali zbrodni, może rzeczywiście była słaba. W zamian można dać PitBulla albo nie do końca udany, ale aktorsko i realizacyjnie znakomity Paradoks.
Kruk Siwy - 23 Kwietnia 2014, 14:11

No i Glinę.
Ziuta - 23 Kwietnia 2014, 14:18

Glina już był wymieniany.
BTW, w zeszłym tygodniu czytałem, że trwają prace nad realizacją Komisarza Maciejewskiego na podstawie kryminałów Wrońskiego. Producenci ciągle negocjują z TVP, ale trzymam za nich kciuki, bo rzecz zapowiada się rewelacyjnie: Fronczewski, Gajos, Więckiewicz, Jakubik i Chabior, międzywojenny Lublin, całkiem spory budżet i nasz człowiek odpowiedzialny zarówno za scenariusz jak i stojącą za nim historię.

Kruk Siwy - 23 Kwietnia 2014, 14:36

Też mam nadzieję, że Marcinowi to wyjdzie. Gajos i Fronczewski to dla mnie najlepsi z żyjących polskich aktorów.
Jako anegdotkę dodam, że i nasze tj. nureczkowe i moje dzieło wzbudziło zainteresowanie u producentów.

Ziuta - 23 Kwietnia 2014, 14:49

Zatem za Was też trzymam kciuki.

Nie mamy pieniędzy HBO. Nikt nie ma. Za to możemy spokojnie iść swoją drogą, inspirując się Skandynawami i Brytyjczykami. Tematy są, aktorzy również. Niektórzy nawet mogliby na nowo zabłysnąć, bo podejrzewam, że wieloletnie chałturzenie w byle czym wyjaławia i ogłupia. Problem jest ze scenariuszami, bo rządy Carycy zniszczyły ten fach. Ale może literaci pomogą, w Polsce zawsze najlepsze scenariusze pisali pisarze. Straszliwy ze mnie optymista, może to wiosna.

figurant - 23 Kwietnia 2014, 15:09

Serial albo film odniesie spektakularny sukces. Producent i wydawca będą naciskać na pisanie tylko na temat, który okazał się żyłą złota. Wpadniecie w pułapkę własnego sukcesu ale będziecie chociaż obrzydliwie bogaci. Trzymam kciuki.
Ziuta - 23 Kwietnia 2014, 15:16

Czyli co? Jednak siadamy i nic nie robimy, tylko uśmiechamy się złośliwie? "A macie, Duńczycy, cieszycie się teraz, że cały świat ogląda Most nad Sundem, a tu zbliża się nieubłagana pułapka własnego sukcesu. I wy, Brytole z BBC, nie chichrajcie się z sukcesu Doctora i Luthera. Zmierzacie ku nieuchronnej sprzeczności".

Właściwie jeśli producenci będą naciskać na tworzenie kryminałów psychologicznych, a stacje przepuszczać miliony na produkcje kostiumowe – to tak, mogę żyć w takim telewizyjnym piekle.

jewgienij - 24 Kwietnia 2014, 17:42

Wyższy budżet u takich HBO i innych potęg to rzecz oczywista, choć jak powtarzam - z nieba im nie spadło. Nie przypadkiem są bogaci.

Gorzej, że nasze seriale w porównaniu z najlepszymi produkcjami światowymi wyglądają blado i zachowawczo już na poziomie konceptu. Tylko to, co sprawdzone - czyli jakiś inspektor kontra mafia, w najlepszym przypadku powiązana z polityką. Nic oryginalnego, fabularnie albo obyczajowo szokującego, żadnych postaci typu dr. House, Walt z Breaking czy pan Underwood. Ruch interesie jest gdzie indziej, najbardziej nasz czeszą po mózgach jednak produkcje anglojęzyczne.
Gdzie jest odwaga i ryzyko, tam najczęściej są sukcesy i pieniądze, a gdzie zachowawczość, tam mała stabilizacja i letni odbiór.
Nie wiem, czy to wina scenarzystów, producentów, telewizji, widzów - nie znam tego świata. Ale nawet bez kosmicznego budżetu można by zrobić coś więcej niż podane przez Was tytuły.

ED. Coś tam słyszałem, że najlepszy z nich dla mnie Glina miał duże problemy z producentami i wstrzymano dalsza produkcję, ale już nie kojarzę czemu.

Ziuta - 24 Kwietnia 2014, 19:13

Glina napotkał dwie góry lodowe. Po pierwsze budżet - Pasikowski kręcił na taśmie, nie na wideo (dziś już są na tyle dobre cyfrówki, by dawały filmową kontrolę nad obrazem - 10 lat temu tego nie było). Po drugie TVP przeniosła emisję z tradycyjnego czwartku po Wiadomościach na jakąś wyjątkowo niesprzyjającą godzinę, chyba po 23. Ale takie rzeczy dzieją się i na zachodzie. BBC, niby profesjonaliści, ale tak umieścili znakomite Ripper Street w ramówce, że oglądalność spadła o połowę. Na szczęście przyszedł Amazon, sypnął kasą, i będzie 3 seria.

Parę lat temu zmusiłem się i obejrzałem program Tomasza Lisa. Było właśnie o serialach. Caryca wprost powiedziała, że ona bardzo lubi produkcje HBO, ale u nas lud jest prosty a niewykształcony, więc trzeba prosto a miło.

jewgienij - 25 Kwietnia 2014, 08:54

Ziuta napisał/a
(...) ale u nas lud jest prosty a niewykształcony, więc trzeba prosto a miło.

A to Ameryki nie odkryła, wszak:

Nasz naród się prostotą, gościnnością chlubi,
Nasz naród scen okropnych, gwałtownych nie lubi;
Śpiewać, na przykład, wiejskich chłopców zalecanki,
Trzody, cienie - Sławianie, my lubim sielanki.

Co do Duńczyków, to przykład Królestwa pokazał, że mimo egzotycznego języka i budżetu z pewnością nie na poziomie HBO można było zrobić coś zarazem oryginalnego i popularnego.
Narzekanie, że bogaci mają pieniądze, nie trafia w sedno problemu. Bogaci mają pieniądze między innymi dlatego, że nie są strachliwi.

dalambert - 25 Kwietnia 2014, 09:46

jewgienij, milutko, że cytujesz Mickiewicza, ale albo nie zrozumiałeś kontekstu, albo świadomie korzystasz przeinaczając intencje autora,
Ta kpina wieszcza z ówczesnego salonu tobie służy do dokopania nam dzisiejszym,
Cóż jak zwykle manipulacja.

jewgienij - 25 Kwietnia 2014, 10:46

A to, że najsłynniejszy dramat o Polakach nazwał obraźliwie : Dziady, to też moja manipulacja? :mrgreen:

Dalambert , załóż jakiś Komitet Obrony Polskich Seriali, albo zgłoś sprawę do prokuratury, a tutaj głowy głupotami nie zawracaj.

dalambert - 25 Kwietnia 2014, 12:31

jewgienij napisał/a
A to, że najsłynniejszy dramat o Polakach nazwał obraźliwie : Dziady, to też moja manipulacja? :mrgreen:

Tak to czysta manipulacja wynikająca z czystej arogancji , bo o brak wiedzy cie nie podejrzewam.
Weź sobie wydooglaj co znaczy tytuł "Dziady" i do czego się odnosi.
Cóż ;
"Nasz naród jest jak lawa,
z wierzchu podła i plugawa
lecz wewnętrznego ognia w sto lat nie wyziębi.
Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi"

jewgienij - 25 Kwietnia 2014, 15:33

dalambert napisał/a
jewgienij napisał/a

Tak to czysta manipulacja wynikająca z czystej arogancji , bo o brak wiedzy cie nie podejrzewam.
Weź sobie wydooglaj co znaczy tytuł Dziady i do czego się odnosi.
Cóż ;
Nasz naród jest jak lawa,
z wierzchu podła i plugawa
lecz wewnętrznego ognia w sto lat nie wyziębi.
Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi

A nie przyszło Ci do głowy, że jesteś po prostu tępy? Zaśmiecasz wątek swoimi pretensjami, bo jakby Cię ironia kopnęła w dupę, to byś pomyślał, że to katar?

Martva - 25 Kwietnia 2014, 15:37

Panowie!
jewgienij - 25 Kwietnia 2014, 15:45

To jest forum, gdzie wytykane są nawet błedy ortograficzne i gramatyczne.

Zaciekła głupota za to ma się dobrze. Ktoś, kto nie rozumie kontekstów i atakuje, powinien być ostrzeżony przez adminów, inaczej jest jak jest.

jewgienij - 25 Kwietnia 2014, 15:50

Nawet cytat z Wieszcza miał korespondować z opinią Carycy z postu Ziuty, nie moją ani Mickiewicza.
Ale jest tu przynajmniej jeden, który nie mając nic merytorycznie do powiedzenia, jednocześnie tłumaczy mi, skąd się wziął tytuł Dziady.

Farin - 26 Kwietnia 2014, 18:05

Tak ku uciesze fanów serialu:
https://www.youtube.com/watch?v=u6KLzjXAV3s
Uwaga spoilery z najnowszego odcinka :P

ps. Jest to przerobiona piosenka z Frozen pod Grę o tron :]

jewgienij - 26 Kwietnia 2014, 18:44

Tej uciechy nie ma, przyszarżowałaś
Homer - 27 Kwietnia 2014, 00:03

Alez jesteście wyposzczeni. Najpierw spoilery, teraz jakieś offtopy... :x
jewgienij - 27 Kwietnia 2014, 13:32

No cóż, jeśli pominąć spoilery czy offtopy, to serial sam w sobie nie daje powodów do dyskusji czy przemyśleń. To bajka dla dorosłych, czyli gorsza niż dla dzieci, miła dla oka, ale intelektualnie pusta jak M jak Miłość. Nie czarujmy się. Jedyne, co pozostaje, to rewelacje dotyczące obsady czy samego Martina :wink:
Martva - 29 Kwietnia 2014, 10:27

Nie jestem pewna czy mi się podoba że w serialu wykładają kawę na ławę, lubiłam te niedopowiedzenia. I lady Olenna ♥
dalambert - 29 Kwietnia 2014, 10:41

Az dziw bierze :!: jewgienij, + 1
Rodion - 29 Kwietnia 2014, 10:49

Mnie rozwaliły ostatnie sceny odcinka. WTF!!! :shock: :roll: :? :evil:
IMO odcinek wyjątkowo słaby mimo, że wiem iż jakiś wstęp do kolejnych epizodów być musi.

mesiash - 29 Kwietnia 2014, 11:59

Na szczęście nie oglądam, ale rozmawiamy o tym w pracy z kolegą, który czytał i ogląda (ku uciesze tych, co jeno oglądają :twisted: ). Ostatni odcinek to musiało być straszne dno.

Partner forum