To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Ziuta - 1 Lipca 2012, 21:29

S.T. Joshi, Lovecraft: biografia - kapitalna książka, którą trudno skomentować jednym, albo nawet dwoma zdaniami. Dlatego pisze się większa recka. Na bloga. Jutro powinna być, więc podlinkuję.
Jotha - 2 Lipca 2012, 14:56

Resnick - Starship - Bunt

I przypuszczam, że na tym zakończę moją znajomość z tą serią, bo mocno, hmm, naciągana... w porównaniu z tym Honorcia Webera jest szczytem realizmu.
Dziwne, bo Santiago mi się podobało.

mBiko - 2 Lipca 2012, 21:59

Williams - Marchia cienia.

Odświeżony po kilku latach pierwszy tom cyklu. Miałem zamiar doczytać resztę, ale teraz wcale nie jestem tego pewien. Niby przyzwoity poziom, ale *beep* nie urywa, po ostatnich lekturach wymagam jednak nieco więcej od dobrej fantasy.

merula - 2 Lipca 2012, 22:56

rozbestwiłeś się. ;P:
Adon - 2 Lipca 2012, 23:53

No. I to bardzo. Przeczytaj teraz "Śmierć magów z Yara" Eugeniusza Dębskiego i wszystko wróci do normalności. :twisted: ;P:
mBiko - 3 Lipca 2012, 00:18

Kajam się i idę czytać "Marsjanie są wśród nas".
fealoce - 3 Lipca 2012, 21:30

"Cylinder van Troffa" - świetne!
qbard - 4 Lipca 2012, 13:51

Federico Andahazi Siostry. Jest to trzecia powieść tego autora którą miałem przyjemność przeczytać. Akcja osadzona w XVIII w. Mroczna i tajemnicza historia w której występują m. in. pisarze - Byron, Mary Shelley a główną postacią jest doktor Polidori. Jest jeszcze tajemnicze monstrum, które jest katalizatorem całej akcji. Rewelacja jak wszystkie książki tego autora.
rybieudka - 5 Lipca 2012, 12:32

Wczoraj skończyłem lekturę drugiego numeru magazynu Coś na progu - jest całkiem nieźle, szczególnie w części publicystycznej poświęconej kryminałowi.

Teraz w ramach odmóżdżania się i nadrabiania zaległości (Adon - pamiętam co obiecałem - pracuję nad tym;) zacząłem czytać zbiorcze wydanie Ogni niebios Roberta Jordana - szału nie ma ale i jakoś specjalnie nie boli.

Aha! I jeszcze przesłuchałem* kolejnego War(Audio)Booka, a mianowicie Kaukaskie epicentrum Marcina Gawędy - niby fajna, alternatywna wersja konfliktu rosyjsko-gruzińskiego z Polakami i Amerykanami w roli głównej, jednak jakoś brakowało mi spójnej fabuły i znajomości kaukaskich realiów. Niby sceny batalistyczne całkiem niezłe i trzymające w napięciu, ale całość mnie nie porwała tak jak np. książki Wolffa. Sporo obiecuję sobie za to po drugiej powieści Gawędy, czyli Rebelii, która też już czeka na półce.

---
*z wyjątkiem kilku rozdziałów czytanych klasycznie (swoją drogą słuchanie książki, którą ma się na półce zalatuje mi lekką perwersją)

Zgaga - 5 Lipca 2012, 14:02

Modyfikowany węgiel Morgana
Noo... Biorąc od uwagę temperaturę i to, że ostatnio trudno przyjmuję słowo pisane. Noo...

Freja - 5 Lipca 2012, 20:22

Mario Vargas Llosa Historia Alejandra Mayty - ciężka to była przeprawa... książka mnie nie wciągnęła. Dodatkowo czytanie utrudniało mi nieustanne i nagłe przeplatanie się czasów - w jednej chwili znajdujemy się w teraźniejszości, a za moment okazuje się, że to jednak wcale nie czas bieżący, bo teraz to już jesteśmy w przeszłości. Może spodoba się osobom, które interesują się tematami politycznymi, ponieważ dużo w niej mowy o polityce, rewolucji, komunistach. Zdecydowanie nie moje klimaty.
Magnis - 6 Lipca 2012, 16:11

Mieszko Zagańczyk Czarna ikona
Książka dzieje się w czasach Bizancjum gdzie możemy również spotkać magię poznajemy głównego bohatera, który wplątany zostanie w duży spisek. Autor fajnie napisał książkę przez co pochłania się ją nader szybko i przyjemnie się czyta . Ocena 8/10.

Matrim - 7 Lipca 2012, 14:12

Captain Blood Sabatiniego. Dobra książka, wszystko na swoim miejscu, napisane z lekkością i niesamowicie wciągające. Oczywiście jeśli ktoś lubi sobie czasem zakrzyknąć "Jo ho ho i butelka rumu!", radość będzie miał podwójną.

Chyba pora przypomnieć sobie Jana Kunę.

Magnis - 7 Lipca 2012, 16:56

Juan Rulfo Pedro Paramo
Dziwna książka. Po trochu znajdziemy w niej realizm magiczny i niesamowitość. Fajnie się czyta. Ocena 7/10.

ilcattivo13 - 7 Lipca 2012, 18:05

Matrim - "zzz" czy "bzz" trzeciego tomu? :wink:
Matrim - 7 Lipca 2012, 19:38

ilcattivo13, no pewnie że "zzz". Saga to saga. Poza tym mam do "Zielonej bramy" sentyment, bo swego czasu baaardzo trudno ją było na Allegro znaleźć, a mnie się udało ;) Tobie się nie podoba?
joe_cool - 7 Lipca 2012, 20:50

Peter Watts Rozgwiazda - zachęcona forumowo po "Ślepowidzeniu" wzięłam się za tę książkę i podobała mi się. Akcja wciągnęła mnie na tyle mocno, że kończyłam książkę w Nidzicy!
Wir - kontynuacja "Rozgwiazdy". Cóż. Powiem tylko, że za każdym razem jak brałam się za czytanie tej książki, to po paru stronach zasypiałam...

qbard - 7 Lipca 2012, 22:54

Ross Raisin Istny raj. Historia wiejskiego gamonia, który nie radzi sobie w życiu, przez co wpada w coraz większe tarapaty. Można się pośmiać, choć opowieść jest tragiczna. Dobra książka.
ilcattivo13 - 8 Lipca 2012, 01:13

Matrim - pierwszy raz zetknąłem się z Kuną za komuny. W trzech bibliotekach, do których miałem wyrobione karty, trzeciego tomu nie mieli. Ale pierwsze dwa przeczytałem wtedy przynajmniej po pięć razy. I jak już pod koniec lat 90-tych udało mi się skompletować całość i przeczytać ten cholerny trzeci tom, to jakby mnie ktoś młotkiem we wrastający paznokieć na dużym palcu walnął. To już nie był ten sam "przygodowo-romantyczno-awanturniczy" Meissner, tylko jakieś żałosne smęcenio-biadolenie i usilne próby zrobienia z Kuny nowego Hioba. Szlag mnie trafił i od tamtej pory trzeci tom omijam z daleka. Poza jedną próbą kilka lat temu, która tylko mnie utwierdziła w moim postanowieniu :roll:
Kai - 8 Lipca 2012, 05:29

Matrim, uwielbiałam tę książkę mając lat naście. Cieszę się, że wraca do łask.

Sabatini napisał parę fajnych rzeczy.

A jak mówisz o Martenie, to rzeczywiście, cza sięgnąć po Meissnera :)
Polecam jeszcze Emilio Salgariego. Coś w stylu Blooda. Szkoda, że mało jest po polsku.

Chal-Chenet - 8 Lipca 2012, 11:20

O Młocie na Czarownice Jacka Piekary.
Matrim - 8 Lipca 2012, 13:04

ilcattivo13 napisał/a
To już nie był ten sam przygodowo-romantyczno-awanturniczy Meissner, tylko jakieś żałosne smęcenio-biadolenie i usilne próby zrobienia z Kuny nowego Hioba.

Z tego co ja pamiętam, to

Spoiler:

Ale w najbliższym czasie może sobie przypomnę, to ocenię na świeżo :)

Kai napisał/a
Polecam jeszcze Emilio Salgariego.

Zapisałem, dzięki, choć szybkie pytanie do Wiki oddaje tylko kilka polskich wydań. Sandokana kojarzyłem tylko z serialu telewizyjnego :)

ilcattivo13 - 8 Lipca 2012, 16:20

Matrim - jak zwał tak zwał. Alenie zmienia to faktu, że trzeci tom pasuje do dwóch poprzednich jak pięść do nosa.

Mówicie o tym Sandokanie, którego ekranizacje straszyły mnie parę lat temu w tv? :wink:

Matrim - 8 Lipca 2012, 22:47

ilcattivo13 napisał/a
Mówicie o tym Sandokanie, którego ekranizacje straszyły mnie parę lat temu w tv? :wink:

Na to wygląda :)

ilcattivo13 - 9 Lipca 2012, 00:21

no to skutecznie zraziłeś mnie do czytania tego cyklu ;P:
rybieudka - 9 Lipca 2012, 10:52

joe_cool napisał/a
Wir - kontynuacja Rozgwiazdy. Cóż. Powiem tylko, że za każdym razem jak brałam się za czytanie tej książki, to po paru stronach zasypiałam...
:shock: Przecież w Wirze akcji jest tyle co w trzech rozgwiazdach. No i jest lepiej napisany.

Ed. usunąłem jedno przesadzone stwierdzenie ;)

joe_cool - 9 Lipca 2012, 11:13

rybieudka, no co zrobię, naprawdę zasypiałam po paru stronach... Może nie byłam w nastroju na tego typu akcję ;)
Matrim - 9 Lipca 2012, 11:43

ilcattivo13 napisał/a
no to skutecznie zraziłeś mnie do czytania tego cyklu ;P:

Historia zna wiele przypadków, gdy ekranizacja mało ma wspólnego z pierwowzorem. A u mnie i tak zawsze książka wygrywa, więc i temu dam szansę :)

feralny por. - 9 Lipca 2012, 11:54

A "Forest Gumpa" czytałeś? ;P:
Matrim - 9 Lipca 2012, 12:26

feralny por., nie, a aż taki zły? :)

Ale w porządku. "U mnie i tak ZWYKLE książka wygrywa" :wink:

Partner forum