Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Stormbringer - 5 Czerwca 2012, 10:52
Na dodatek intryga "Czerwonego gardła" bazuje na zagadce z przeszłosci, więc corpse bride powinna być zadowolona.
illianna - 5 Czerwca 2012, 10:55
Nesbo rządzi, właśnie czekam na premierę następnego!
Ostatnio odkryłam też parę małżeńską piszącą pod pseudonimem Lars Kepler, podobało się mnie i S, a u niego to naprawdę rzadkość.
Stormbringer - 5 Czerwca 2012, 11:11
illianna napisał/a | Nesbo rządzi, właśnie czekam na premierę następnego! |
Ja też! To zdecydowanie mój ulubiony autor, jeśli chodzi o skandynawskie kryminały, i aktualnie jeden z ulubionych w ogóle. Mam nadzieję, że "Upiory" nie zawiodą oczekiwań.
Kai - 5 Czerwca 2012, 11:31
illianna, "Pancerne serce" już czytałaś?
dzejes - 5 Czerwca 2012, 11:34
corpse bride napisał/a | dzejes, ale te powtórzenia są na zdanie lub dwa co jakiś czas - nie przeszkadzało mi to szczególnie. |
To już jest w oku beholdera - mi przeszkadzało bardzo.
Kruk Siwy - 5 Czerwca 2012, 11:34
A propos kryminałów: czy ktoś czytał to:
http://merlin.pl/Carska-r...CFUyIDgodmVhg9A
Byłbym ciekaw opinii.
hrabek - 5 Czerwca 2012, 12:04
gorbash napisał/a | Spróbuj cykl o Harrym Hole'u. |
Ja postanowiłem Nesbo przeczytać "od początku" i zacząłem od Człowieka Nietoperza. W sumie zawiodłem się. Rwany strasznie styl, w którym łopatologiczne tłumaczenia przeplatane są nagłymi zrywami, które stają się logiczne dopiero po jakimś czasie, średnio ciekawa intryga. Może następne części będą lepsze, ale póki co zachwycony nie jestem.
A przed polecanym Czerwonym gardłem jeszcze Karaluchy.
Stormbringer - 5 Czerwca 2012, 12:17
Dwóch pierwszych części niestety jeszcze nie czytałem, ale dość powszechna jest opinia, że cykl zalicza skok jakościowy dopiero wraz z "Czerwonym gardłem". Do wcześniejszych tomów się nie odniosę, ale w kwestii samej jakości kolejne sa naprawdę dobre.
illianna - 5 Czerwca 2012, 18:33
Kai, czytałam wszystko co wyszło tego autora! znaczy dla tych większych czytelników.
Przed Czerwonym gardłem są jeszcze dwie; Człowiek nietoperz i Karaluchy. Pierwsza czuć, ze to debiut, druga już lepiej, ale faktycznie dopiero trzecia wymiata.
Kai - 5 Czerwca 2012, 21:26
illianna, też się ślinię na kolejne. A czytałaś jego twórczość dla dzieci?
Brnę przez "Kaznodzieję" Akcja niezła, szkoda, że porozpychana trochę. Ale bawię się dobrze.
illianna - 5 Czerwca 2012, 21:27
Cytat |
illianna, też się ślinię na kolejne. A czytałaś jego twórczość dla dzieci? | nie, ale widziałam, że takowa jest.
mBiko - 5 Czerwca 2012, 22:23
Foryś - Za garść czerwońców.
Widzę pewne podobieństwo do cyklu Piekary, chociaż chyba więcej tu sensacji niż u Mordimera. Wchodzi szybko, ale ogólnie bez fajerwerków.
Stormbringer - 5 Czerwca 2012, 23:02
illianna napisał/a | Cytat |
illianna, też się ślinię na kolejne. A czytałaś jego twórczość dla dzieci? | nie, ale widziałam, że takowa jest. |
I na dodatek ma tytuł, o który wstyd zapytać w księgarni.
Ziuta - 5 Czerwca 2012, 23:12
illianna, młodzieżowego Nesbo oglądaliśmy z agrafkiem podczas empikowego spotkania z Rafałem Kosikiem. Ty byłaś zajęta ustawianiem krzesełek
Kilkadziesiąt stron wcześniej porównywałem Nesbo do Mackiewicza. Trochę na wyrost, się wie, ale im dłużej o tym myślę, tym mam coraz lepsze zdanie o Czerwonym gardle. To nie tylko kryminał o zabójcy, ale świetna powieść o uwikłaniu w historię. Bardzo w duchu środkowoeuropejska. Jakoś zawsze trwałem w przekonaniu, że na Zachodzie wszystko było proste i łatwe, a tu proszę - Nesbo pokazuje, że jednak nie.
dalambert - 6 Czerwca 2012, 08:26
Kruk Siwy napisał/a | Byłbym ciekaw opinii. |
Zacząłem walczyć z tą "Carską roszadą" - czytliwe, ale tak sobie.
Natomiast na początek takie dwa kfiatószki
1/ Jeno trzy zdjęcia starej Warszawy ilustrują opowieść / rzecz dzieje się około 1890-1900,
a/ widoczek pl. Zamkowego podpisany "Krakowskie przedmieśćie'
b/ widoczek kościoła św. Anny - na Krakowskim Przedmieściu - podpisany Plac Teatralny.
2/ W pierwszym zdaniu książki autor informuje na , że pociąg z Patersburga/ którym przybywa do Warszawy bohater opowieści/ wtacza się na DWORZEC WILEŃSKI
Kochny Atrurku Szrejterze wziąłeś kasę za "redakcje ksiązki" to ja się pytam za co
Rozumiem, że Warszawa to nie wikinów bogi , ale .....
illianna - 6 Czerwca 2012, 08:32
Ziuta napisał/a | Jakoś zawsze trwałem w przekonaniu, że na Zachodzie wszystko było proste i łatwe, a tu proszę - Nesbo pokazuje, że jednak nie. | oj Ziuta, przecież Ci mówiłam, że te Skandynawy to wcale nie takie kryształowe
dzejes - 6 Czerwca 2012, 09:33
Ziuta napisał/a | Jakoś zawsze trwałem w przekonaniu, że na Zachodzie wszystko było proste i łatwe. |
Kolejna ofiara polskiego systemu edukacji. Złóżmy kwiaty u jej stóp
illianna - 6 Czerwca 2012, 12:53
dzejes napisał/a | Kolejna ofiara polskiego systemu edukacji. | dokładnie, jakoś po 89 zapomniano odbrązowić zachód, skupiono się na wschodzie, zachód pozostał synonimem dobra, porządku, bogactwa, a to guzik prawda, wszędzie jest różnie, to znaczy są obszary biedy i bogactwa, porządności i łamania prawa, nie pokrywa się to z Polską, ale nigdzie nie jest idealnie, ja po każdym dłuższym wyjeździe wakacyjnym wracając do Krakowa stwierdzam, że w sumie to całkiem europejskie miasto i fajnie ze tu mieszkam.
dzejes - 6 Czerwca 2012, 21:49
Ileż zaskoczeń przeżyłem, gdy sam zacząłem czytać. Historia w wersji szkolnej to ciąg kompletnie niezwiązanych ze sobą wydarzeń - tak przynajmniej zapamiętałem ze swoich czasów.
To, o czym mówisz - zgadzam się, choć ja bym nawet pociągnął głębiej, po prostu w ogóle nie traktuje się poważnie historii krajów ościennych, oprócz oczywiście wojen. To chyba nie jest problem polski, tylko ogólnoświatowy. Podręcznik historii na poziomie europejskim to byłoby coś fajnego.
ketyow - 6 Czerwca 2012, 23:29
Brain Aldiss - Non Stop. Chyba już wiem co zainspirowało Otcetena. I tej książki bohaterów można spotkać w przechowalni. Motyw generation ship coraz bardziej zaczyna mi się podobać. Ludzkość zamknięta w latającej trumnie... Bardzo dobra lekturka. 5,5/6
ilcattivo13 - 7 Czerwca 2012, 00:48
"Aparatus" A. Pilipiuka. 7,5/10. Więcej na Szortalu, a link jest w wątku Autora.
illianna - 7 Czerwca 2012, 08:00
dzejes napisał/a | Ileż zaskoczeń przeżyłem, gdy sam zacząłem czytać. Historia w wersji szkolnej to ciąg kompletnie niezwiązanych ze sobą wydarzeń - tak przynajmniej zapamiętałem ze swoich czasów.
To, o czym mówisz - zgadzam się, choć ja bym nawet pociągnął głębiej, po prostu w ogóle nie traktuje się poważnie historii krajów ościennych, oprócz oczywiście wojen. To chyba nie jest problem polski, tylko ogólnoświatowy. Podręcznik historii na poziomie europejskim to byłoby coś fajnego. | zgadzam się w stu procentach, mnie wiele rzeczy zaskoczyło jak S czytał historię II wojny do książki i mi pewne smaczki opowiadał, sama dużo czytam, więc trafiam na różne rzeczy całkiem niezgodne z programem szkolnym. Zresztą tak jest nie tylko z historią, ale z większością szkolnej wiedzy, na przykład fizyką, biologią, świetnie pisze o tym Feynman w swojej biograficznej książce, problem jak widać nie dotyczy tylko Polski.
Kai - 7 Czerwca 2012, 09:33
Czytam Kamieniarza. Do licha, kobitka ma nos do intrygi, gdyby nie te perypetie domowe...
corpse bride - 7 Czerwca 2012, 09:35
Ale chyba na tym polega ten szwedzki urok - że tam zawsze są jakieś perypetie domowe i kwestie społeczne.
Kai - 7 Czerwca 2012, 12:14
Dlatego nie rzucam, tylko czytam
Agi - 7 Czerwca 2012, 13:26
Dwie karty - Agnieszka Hałas. Przyjemna lektura.
dziko - 7 Czerwca 2012, 17:28
Papierowy człowiek - Dashiell Hammett
Szary kryminał (coś między czarnym a klasycznym) z niezłą obyczajówką i nietypowym detektywem. Generalnie, mimo wszystko bardziej podoba mi się styl Chandlera, niemniej, całkiem niezłe.
mBiko - 7 Czerwca 2012, 22:24
Piątek - Ukochani poddani Cesarza.
Trzy króciutkie tomiki pozostawiły mnie w sporej konfuzji. Z jednej strony całkiem ciekawie ukazany kraj tak opresyjny, że nawet samobójstwo jest poważnym wykroczeniem, z drugiej autor skupia się, nie potrzebnie moim zdaniem, na opisach tortur, okrucieństw i innych okropności. Niestety nie zmierza to do jakiegoś ciekawego zakończenia, więc w ogólnym rachunku zostałem rozczarowany i zniesmaczony.
Chal-Chenet - 7 Czerwca 2012, 23:50
Piąty tom wydawanej obecnie kolekcji książek Star Wars, czyli powieść Michaela Reavesa Darth Maul: Łowca z Mroku
Kai - 9 Czerwca 2012, 21:17
Camilla z każdym tomem coraz lepsza.
|
|
|