To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

fealoce - 17 Maj 2012, 12:09

feralny por. napisał/a
Nadszedł ten dzień, w którym przeczytałem pierwszą w życiu książkę Pratchetta - Ciekawe czasy konkretnie. Muszę przyznać, że podobało mi się i pewnie jeszcze powtórzę to doświadczenie. Szczególnie przypadła mi do gustu atmosfera szczególnego rodzaju absurdu - niby to się kupy nie trzyma, ale w szczegółach wszystko gra i nie ma się jak czepić :mrgreen:

Wiedziałam, że Ci się spodoba :mrgreen:

Stormbringer - 17 Maj 2012, 14:57

Metro 2034, Glukchovsky - z początku odnosiłem wrażenie, że powszechne narzekanie na tę książkę jest przesadzone, bo wcale nie była dużo gorsza od poprzedniczki. Niestety za połową wkrada się do niej nuda (ileż można miotać się pomiędzy stacjami?). Sytuację ratuje nieco zakończenie, ale i tak pozostaje niedosyt.

W bagnie, Indridason - bardzo przywoity, islandzki kryminał. Fabuła nie jest przesadnie zaskakująca, ale wciąga i, co chyba najbardziej zostaje w głowie po lekturze, epatuje charakterystycznym, ponurym klimatem.

ilcattivo13 - 17 Maj 2012, 17:18

Moja pełna spoilerów i błędów (soooo-riiiiii :oops: ) recka Okaleczonego Boga. Kolanse Eriksona.
czterdziescidwa - 18 Maj 2012, 23:39

Nation Pratchetta. Nigdy bym nie zgadł, że autor Świata Dysku napisze coś takiego. Polecam, świetna książka. I wcale nie smutna.
mBiko - 19 Maj 2012, 00:31

Głowacki - Alkaloid
Zgaga - 19 Maj 2012, 10:07

Coś mi jednak ten "Niuch" nie idzie. Chyba zestaw humorów Pratchetta się dla mnie wyczerpał.
Agi - 19 Maj 2012, 10:21

Zgaga, "Niuch" w mojej ocenie wcale nie jest zabawną książką. Porusza bardzo trudne zagadnienia i warto ją przeczytać, ale raczej nie oczekiwać humoru.
Witchma - 19 Maj 2012, 10:56

Nie przeczytałam jeszcze wszystkich książek cyklu (oszczędzam!), ale zabawne książki skończyły się chyba w okolicach "Złodzieja czasu".
Stormbringer - 23 Maj 2012, 11:36

Więzień nieba, Zafón - teoretycznie wszystko gra: jest klimat, styl, ciekawi bohaterowie i wciągająca (przynajmniej do pewnego momentu) fabuła. Niestety książka ma zasadniczą wadę pod postacią niesatysfakcjonującego zakończenia. Przez brak wyrazistego finału fabuła sprawia wrażenie urwanej. Zakładam, że ucięte wątki zostaną podjęte w kontynuacji, ale w porównaniu z "Cieniem wiatru", czy "Grą anioła", które świetnie broniły się jako samodzielne tytuły, najnowsza książka Zafóna pozostawia niedosyt. Nie wiem, jakich rozmiarów będzie ciąg dalszy, ale na dobrą sprawę ten tom powinien zostać sklejony z kolejnym, lub przynajmniej nosić tytuł "Więzień nieba. Część 1". ;)
hrabek - 23 Maj 2012, 12:05

O kurczę, jak powiem żonie, to się zapłacze. Bo fabuła ją wciągnęła, a jak się okaże, że zakończenia brak, to będzie lipa. A to rzeczywiście pierwsza część i kontynuacja się pisze? Czy może zakończenie trzeba po prostu rozpatrywać na innym poziomie percepcji?
Stormbringer - 23 Maj 2012, 12:18

Tzn. jakieś zakończenie jest i nie wszystko pozostaje w nim nierowiązane, ale w gruncie rzeczy jest ono dość wyciszone i próżno dopatrywać się w nim kulminacji z prawdziwego zdarzenia. Epilog mówi zresztą wprost, że pod pewnymi względami historia dopiero się zaczęła. Nie jest to więc może klasyczne "ciąg dalszy nastąpi", ale jeśli Zafón nie podejmie tych wątków w przyszłości, będę bardzo zdziwiony. :) Swoją drogą, autor zaplanował czteroczęściowy cykl o Barcelonie, ale tak naprawdę jego pierwszymi odsłonami były "Cień..." i "Gra..." więc teoretycznie pozostaje czekać już tylko na ostatni tom.
xan4 - 23 Maj 2012, 12:29

Zgadzam się ze Stormbringerem, jest klimat, jest akcja, ale to wszystko jakieś słabe, oczywiście w porównaniu z poprzednimi częściami. Zakończenie jest fatalne, tak, jakby z góry przyjął, że książka się sprzeda, obojętnie co zrobi, a zostawiając połowę wątków otwartych jeszcze bardziej zmobilizuje czytelników do kupienia następnych części. Mnie zawiódł i następnych części nie kupię. To wygląda na dojenie, odcinanie kuponów, a tego nie lubię.
Ice - 23 Maj 2012, 12:58

Guy Gavriel Kay - Pieśń dla Arbonne, schemat fabuły ten sam co w innych jego powieściach, niemniej świat dwóch księżyców po raz kolejny zachwyca.
Witchma - 23 Maj 2012, 13:12

Rakietowe szlaki 1 :) Cudowne opowiadania, nawet tym, które nie trafiają w mój degustibus, zmuszona jestem przyznać wysokie noty, bo to są zwyczajnie dobre teksty. Chciałam wymienić te, które najbardziej mi się podobały, ale wyszło mi, że musiałabym wpisać ponad połowę :D Szkoda, że coraz rzadziej zdarzają się takie perełki.
Stormbringer - 23 Maj 2012, 13:48

Ice napisał/a
Guy Gavriel Kay - Pieśń dla Arbonne, schemat fabuły ten sam co w innych jego powieściach, niemniej świat dwóch księżyców po raz kolejny zachwyca.

Muszę to w końcu przeczytać - od trzech lat trzymam na półce i nie mogę się zebrać. :)

shenra - 23 Maj 2012, 21:24

Urbi et Orbi Pies i Klecha
illianna - 23 Maj 2012, 23:49

Pratchett, Piekielny regiment, całkiem nieźle, śmiałam się nawet ;P:
Ice - 24 Maj 2012, 10:44

Potworny regiment :wink:
Chal-Chenet - 24 Maj 2012, 10:54

Recenzja Uczty Dusz Celii Friedman. Zapraszam.
illianna - 24 Maj 2012, 11:13

Ice, ups, faktycznie :oops:
Ziuta - 25 Maj 2012, 10:16

Dorota Masłowska, Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną — dobre, oby więcej takich książek.
Kruk Siwy - 25 Maj 2012, 10:42

Mam nadzieję, że nie.
dalambert - 25 Maj 2012, 10:43

Kruk Siwy,
+ 1

ulvhedin - 25 Maj 2012, 12:07

Marek Huberath Miasta pod skałą - za drugim podejściem udało się skończyć.. książka przeładowana symboliką i metaforami, niestety jako niezbyt znający się na religii i sztuce czytelnik nie rozumiałem zapewne 90% odwołań... sama fabuła nierówna - miejscami wciągająca, ale już zakończenie to praktycznie same filozofie na różne tematy, które mnie wynudziły. Ogólnie książka na pewno nie dla każdego i nie do czytania w autobusie.
Kruk Siwy - 25 Maj 2012, 12:08

Wymiękłem w połowie, skończyłem przez upór i sympatię dla autora.
fealoce - 25 Maj 2012, 12:45

Ja wymiękłam jakoś na początku...
joe_cool - 25 Maj 2012, 18:16

Ślepowidzenie Petera Wattsa - podobało mi się, oby więcej takich książek :)
illianna - 25 Maj 2012, 21:12

joe_cool, a czytałaś już jego cykl zaczynający się od Rozgwiazdy?
joe_cool - 26 Maj 2012, 00:11

illianna, nie, jeszcze nie. Ale zaraz zapiszę do kajecika, że mam zakupić w Nidzicy :D
Witchma - 26 Maj 2012, 08:45

joe_cool, a potem znowu będziesz płakać, że Cię księgarnia wykończyła ;P:

Partner forum