To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Dawid Juraszek

Navajero - 9 Lutego 2009, 20:05

:bravo Ale chcę widzieć tygrysa na okładce. Białego :mrgreen:
Witchma - 9 Lutego 2009, 20:46

Gustaw G.Garuga, gratulacje :) Dobry tygrys nie jest zły :D
Hubert - 9 Lutego 2009, 20:55

Mrau :D Albo lepiej - Wrrrrr :twisted: Będzie lepiej pasować.
Adon - 9 Lutego 2009, 20:58

Gratsy, przyznam, że spodziewałem się tego i książki oczekuję.
Hubert - 9 Lutego 2009, 21:04

Tak BTW - jaką mniej więcej Tygrysek będzie miał objętość?
xan4 - 9 Lutego 2009, 21:05

Gustaw G.Garuga, no i ładnie, bardzo się cieszę,
gratulacje :bravo

Agi - 9 Lutego 2009, 21:48

Gustaw G.Garuga, gratuluję. Bardzo lubię Xiao i chętnie znowu o nim poczytam.
Gustaw G.Garuga - 9 Lutego 2009, 21:56

Dziękuję Wam serdecznie! Powieść ukaże się jakieś dwa lata po ostatnim opowiadaniu w prasie, ale widać, że pamięć o Xiao nie zaginęła :)

Bestia będzie dość muskularna - pi razy drzwi 450-500 stron, ponad 50 rozdziałów, ok. 3/5 nowego tekstu (materiał już znany poddany został dogłębnemu tuningowi), tradycyjna chińska forma, nowe lokacje (pardon, pejzaże), jeszcze soczystsze realia, i tak dalej - długo by wymieniać :D

No i w miarę swoich możliwości postaram się wywalczyć na okładce tygrysa w śnieżnej bieli :mrgreen:

Homer - 9 Lutego 2009, 22:03

Super, też czekam i nabędę egzemplarz osobisty.
A pi razy drzwi kiedy? Lato, jesień, zima?

edit: Znowu ktoś musiał wyszperać info bo pochwalić się i poinformować nie łaska!

Adashi - 9 Lutego 2009, 22:11

Moje gratulacje, Gustawie :bravo
Gustaw G.Garuga - 9 Lutego 2009, 22:17

Dzięki i cieszę się :D

A nie tyle nie łaska, co nie wypada ;) Serio, to informację, kiedy książka może wyjść dostałem dopiero parę dni temu. Powinna być latem, ale to - cytuję - termin wstępny i może ulec zmianie.

Pochwalę się i poinformuję za to, że gotowe już są dwa nowe i długaśne opowiadania o Cairenie - Cesarskie cięcie i Mroczna bezdeń. Teraz biorę się za Kres i krach, na który daję sobie max. 2 tygodnie. Potem jeszcze tylko Krwawe srebro oraz Na ostrzu miecza i kolejny muskularny tom gotowy :mrgreen: (prologiczna Stara gwardia będzie chyba najkrótszym z tekstów - Cairen ma tendencję do przerastania ;) )

Edit: aktualizacja

Kruk Siwy - 10 Lutego 2009, 10:15

Walcz jak Conan... i oby niewolnice, wino i wygrane w totolotka były Twoje.
Niestety sympatii czytelników Crom nie zapewnia. Tu już sam walczysz...
No ciekaw jestem. I kto ilustruje?

Tequilla - 10 Lutego 2009, 10:49

Hej Super! :bravo Musze dopisać do listy zakupów:) - dobrze, że nie wydajecie wszyscy w tym samym czasie, bo by mi budżet pękł!:)

Szybko pisz następną! :)

gorat - 10 Lutego 2009, 19:04

Latem którego roku? ;)

...nic mi się na półce nie mieści, nie mieści...

Trzeba nowe mieszkanie sprawić!
:shock: :? Za co niby :oops:

Ziemniak - 10 Lutego 2009, 19:49

gorat, piwnicy nie masz?
Virgo C. - 10 Lutego 2009, 20:05

Książki w piwnicy trzymać ? Brr :?

Gratuluje Gustawie, książka na pewno znajdzie się na mojej półce. A i opowiadaniami o Cairenie nie pogardze :D

Gustaw G.Garuga - 10 Lutego 2009, 20:23

Dzięki wszystkim :D

Crom "w chwili narodzin tchnie w duszę człeka siłę do walki i ubijania. Czegóż więcej od bogów można żądać?" Powinno pomóc ;) Na razie wiem tyle, że za stronę graficzną odpowiada Paweł Zaręba. Correspondence has been initiated :)

Chcę w tym roku napisać jak najwięcej, bo mam czas, a w przyszłym może być bardzo różnie. Poza Cairenem w planach na 2009 zbiór opowiadań esefowych ("Obywatelstwo w standardzie" itd.) oraz zbiór nowelek zupełnie niefantastycznych w duecie z pewnym znajomym poetą (nie mam zielonego pojęcia, jak taka współpraca wyjdzie w praniu :roll: ), a poza tym parę opowiadań do czasopism. Zobaczymy jakie poprawki wniesie do tych planów życie.

Tygrys zaryczy latem tego roku - akurat jest czas wygospodarować te 35 milimetrów półki. + kolejne 35 (40?) mm na Cairena, + ... ;)

gorat - 10 Lutego 2009, 21:12

Gustaw & Ziemniak: ja obecnie ustawiam przed półką.
Gustaw G.Garuga - 8 Marca 2009, 01:22

Voila! Grubaśne tomiszcze o Cairenie gotowe :D W dziewięciu opowiadaniach blond-barbarzyńca przemierza egzotyczne ziemie i rozhukane morza, spotyka dziwaczne cywilizacje i wyjątkowe kobiety, mierzy się ze straszliwymi potworami i przedwieczną magią, jest świadkiem upadku imperiów i kosztuje lokalnych trunków, oddaje się szałowi bitewnemu i miłosnemu, używa muskułów i mózgownicy... Skala jego dokonań i peregrynacji znalazła odbicie w formie: prologowa Stara gwardia z SFFiH z listopada 2007 jest najkrótszym tekstem w zbiorze.

Spis treści:

Stara gwardia
Cesarskie cięcie
Kres i krach
Mroczna bezdeń
Wyspa strachów
Drapieżca
Krwawe srebro
Na ostrzu miecza
Trupi jad

Całość jeszcze dziś (tj. w niedzielę) ślę odpowiednim czynnikom w celu podjęcia równie odpowiedniej decyzji, a sam z poczuciem dobrze wykonanego zadania wybywam na dwa tygodnie.

Witchma - 8 Marca 2009, 10:13

Gustaw G.Garuga, gratulacje :)
Godzilla - 8 Marca 2009, 11:00

Gratulacje. Ale gotowe dopiero w wersji komputerowej, do egzemplarzy z drukarni droga jeszcze daleka?

Czekamy na lato!

Gustaw G.Garuga - 8 Marca 2009, 12:55

Teraz książka musi "jeszcze tylko" zostać przeczytana, zaakceptowana, zredagowana, złożona i wydrukowana - lepiej nie wstrzymywać oddechu w oczekiwaniu na premierę ;) Ale grunt, że mogę już myśleć o kolejnej.
Godzilla - 8 Marca 2009, 13:09

A myśl, myśl!
jewgienij - 8 Marca 2009, 19:59

A czemu bez Kła z antologii?
Gustaw G.Garuga - 8 Marca 2009, 20:37

Bo bym już chyba przekroczył jakiekolwiek rozsądne reguły objętościowe ;) Drugi powód - wcale nie mniej poważny - to ten, że Trupi jad ładnie zamyka pewien rozdział przygód Cairena, gdy Żółty kieł równie ładnie otwiera nowy. Trzeci - pogorszyłaby się proporcja nowych tekstów do starych. No i muszę mieć dobry rozpoznawalny tytuł na drugi tom :wink:
Hubert - 8 Marca 2009, 20:41

Biały tygrys czy Żółty Kieł... zamiast Czarny pies czy biały kot? :wink:
Gustaw G.Garuga - 26 Marca 2009, 19:22

W kwietniowym SFFiH "2647: Odyseja sarmacka", a w majowej NF "Krew i kość" - oba teksty z sobą korespondują, poruszają bliskie tematy, a nawet wykorzystują podobne techniki, ale jeden jest z przymrużeniem oka, a drugi ze zmarszczoną brwią. Który jest który - to będzie wiadomo już niebawem:)
hrabek - 30 Marca 2009, 09:14

Wlasnie skonczylem Zolty Kiel - poki co najlepsze opowiadanie w zbiorze Kanon Barbarzyncow. W ogole Cairen wyrosl dla mnie na najlepszego bohatera fantasy w tej chwili. I tak jak nie podobal mi sie pierwszy tekst o nim, tak teraz to rewelacyjnie napisane opowiadania z mnostwem slownego humoru i swietnymi pomyslami. Juz sie nie moge doczekac kolejnych tekstow.
Gustaw G.Garuga - 30 Marca 2009, 11:06

Toś mnie hrabku uradował :D Mam nadzieję, że wydawnicze czynniki decyzyjne czytają ten wątek, bo sam się nie mogę doczekać!
hrabek - 30 Marca 2009, 12:07

A tak jeszcze gwoli doprecyzowania, te dwa teksty, które zaanonsowałeś, to opowiadania o Cairenie?

Partner forum