Park marzeń [gry] - Nadchodzą... czyli na co czekamy?
Homer - 25 Lipca 2012, 15:01
ilcattivo13 napisał/a | Homer - a I w moim przypadku to chyba właśnie jest głównie wina świata i mechaniki gry (18+, pfff) nie wystarczyło? |
Pierwszy post to był ten:
ilcattivo13 napisał/a | Ilt, no nie mów, że Ci się jedynka i dwójka NWN podobały Według mnie nie mają już czego bardziej spieprzyć. |
Przytoczony to chyba piąty z kolei...
ilcattivo13 - 25 Lipca 2012, 15:49
według mnie się znakomicie uzupełniają, a co?
ilcattivo13 - 30 Lipca 2012, 21:58
nowy art z Wasteland 2
ilcattivo13 - 13 Sierpnia 2012, 22:45
Info sprzed paru dni, ale jeśli ktoś jeszcze nie wie, to jeden z writerów Fallouta 2 i Planescape'a: T., czyli Colin McComb, dołączył do ekipy robiącej Wasteland 2. Tuż przed nim dołączył niejaki Patrick E. McLean, który ponoć jest pisarzem, ale chyba nic jeszcze u nas nie wydał.
Oj, podnoszą chłopcy poprzeczkę, podnoszą. Bubka już nie doskoczy, ale jeśli oni będą skakać zespołowo...
Edit: i jeszcze Brian Fargo powiedział, że fabuła gry to 900 stron tekstu. Oj, nawet zespołowo mogą potrzebować katapulty, żeby przelecieć nad poprzeczką...
ilcattivo13 - 16 Sierpnia 2012, 12:44
pojawił się zwiastun muzyki z "Wasteland 2" - po mojemu jest równie dobra, co w Falloutach 1/2.
Oprócz tego na RPGCodex jest zalinkowany ciekawy wywiad z Mitsodą i zapowiedź studia Coreplay, tego od JA:BiA, że w 2013 pojawi się ich powrót do klasycznego turowego cRPG w klimatach fantasy
Matrim - 16 Sierpnia 2012, 20:02
ilcattivo13, nie pisz posta pod postem pod postem pod postem
A gdzie link do tego zwiastuna?
ilcattivo13 - 16 Sierpnia 2012, 23:10
Nie moja wina, że tylko ja się tu udzielam, a Wy tylko czekacie i sępicie informacje
Link jest na RPGCodex chociażby. RPGCodex.net, znaczy się
ilcattivo13 - 20 Sierpnia 2012, 00:24
Pojawił się concept art tego, jak będzie wyglądał Shadowrun Returns. Otoczenie ma być w 2D, postacie w 3D. Dla mnie bomba
Ice - 21 Sierpnia 2012, 12:59
Baldur`s Gate Enhanced niby my wyjść już 18 września.
ilcattivo13 - 21 Sierpnia 2012, 21:46
Kolejny art do Wasteland 2 - pesio
Edit: w sumie, to jeszcze nie nadchodzi, ale na RPGCodex zalinkowali rozmowę z Chrisem Avellone, który opowiada, jak wg. niego będzie wyglądał następca Planescape'a Tormenta
dzejes - 22 Sierpnia 2012, 19:34
W Planescape: Torment było dużo Planescape, że tak powiem mało odkrywczo. Wymyślanie wszystkiego od zera (bo przecież nie mogą wziąć zastrzeżonego świata, zmieniając jedynie nazwę) może znacząco obniżyć walory samej gry. A w tym wywiadzie niebezpiecznie mało było o tym aspekcie.
ilcattivo13 - 22 Sierpnia 2012, 19:38
Na przykładzie FO:NV Obsidian pokazał, że świat, to za mało, żeby cRPG był bardzo dobry (Sądząc po Skajrimie, Bethesda się tego do dziś dnia nie nauczyła). Trzeba jeszcze świetnej fabuły i nienużącej mechaniki gry.
dzejes - 22 Sierpnia 2012, 19:44
Hmm... Teraz, gdy się zastanawiam nad Tormentem, to dochodzę do wniosku, że w zasadzie wszystko mi się w tej grze podobało. I gdy czytałem podlinkowaną przez ciebie wypowiedź, to pomyślałem, że JEŚLI będzie rzeczywiście jakiś "duchowy" Torment II (bo oczywiście zwykły sequel jest absolutnie niedopuszczalny), to ten facet zadba o fabułę, zadba o bohaterów i o mechanikę. Tylko właśnie mam może mylne wrażenie, że nie docenia świata.
ilcattivo13 - 22 Sierpnia 2012, 20:50
Jak to wspomniałem w sąsiednim wątku - mechaniki D&D nie trawię, więc nie będzie mi przeszkadzało, jak zrobią inną
Z tym niedocenianiem, to chyba niekoniecznie tak do końca. Głównym powodem umieszczenia Planescape'a 2 w świecie autorskim Avellona/Obsidianu, są paskarskie koszty licencji, jakie narzuca Wizards of the Coast. A gra ma być, podobnie jak Wasteland 2, produkcją niskobudżetową.
Myślę, że jeśli za Planescape'a 2 zabierze się Obsidian, to dadzą sobie radę wyśmienicie. Tyle, że ktoś musi stać nad nimi z bejsbolem i pilnować ich, żeby nie przekraczali terminów i założeń wstępnych (bo wyjdzie jak z FO2, że dodawali rzeczy, dodawali, aż w końcu nie dali rady wykończyć gry na tip-top). Przy FO:NV robiła to Bethesda, a przy Wastelandzie 2 stoi nad nimi Brian Fargo.
dzejes - 22 Sierpnia 2012, 21:16
Wiem, że chodzi o koszty licencji (skandal), ale co poradzę, że Sigil mi się podobało. Koncepcja Miasta Bram, gdzie demony walczą w odwiecznej wojnie, a zagubiony automat czeka od tysiącleci na kogoś, kto nada mu cel? Jak fajne to jest?
No nic, mam nadzieję, że będzie w ogóle na co narzekać w przyszłości, że jest NIE TAK DOBRE, JAKBYM CHCIAŁ!!11
ilcattivo13 - 23 Sierpnia 2012, 00:35
Nie ma bata, żeby było
Matrim - 24 Sierpnia 2012, 20:48
Broken Sword V. Jupi
ilcattivo13 - 24 Sierpnia 2012, 23:27
Refleksista - już trzy dni zbierają A nie chciałem wrzucać, bo a nuż się by Virgo ujawnił
Witchma - 25 Sierpnia 2012, 07:44
O, to ja chyba czwórkę przegapiłam
ilcattivo13 - 25 Sierpnia 2012, 11:29
może wyparłaś
Magnis - 25 Sierpnia 2012, 12:47
Ja akurat czekam na następną cześć King's Bounty, w której tym razem pokierujemy Olafem.
Okładka :
i trailer :
King?s Bounty: Warriors of the North
Zapowiada się znowu niesamowita przygoda .
ilcattivo13 - 25 Sierpnia 2012, 14:58
Garść newsów z RPGCodex:
1. Pojawiło się alphademo gry Underrail - turowe indie cRPG w klimatach post-apo. Jak się skończy ściągać, to dam znać, czy warto czekać
2. Zorganizowana na indiegogo zbiórka kasy na nowego starego ADOMa (i jednocześnie nowego nowego ADOMa II) jeszcze się nie zakończyła, a już odniosła sukces Nazbierali prawie 55tys. usdów z 45 tysięcy założonych
3. Pod tym linkiem jest podcast z Chrisem Avellonem i kilkoma innymi znanymi osobami ze światka nt. Planescape'a Tormenta. Nie chcę spoilerować, ale mnie tam poruszane kwestie napawają nadzieją na przyszłość
4. Nieco smutniejsza wiadomość jest taka, że Expedition: Conquistador na dwa tygodnie przed końcem zbiórki kasy na Kickstarterze ściągnął tylko pół zamierzonej kwoty :/ Ale może jeszcze im się uda - w końcu nie ma ostatnimi czasy na rynku zbyt dużo turowych tacticali.
Matrim - 25 Sierpnia 2012, 19:18
ilcattivo13 napisał/a | Refleksista - już trzy dni zbierają |
... i wbrew pozorom nie jestem dobrym szachistą
Witchma napisał/a | O, to ja chyba czwórkę przegapiłam |
Tak sobie zerknąłem na fragmenty rozgrywki i też sobie jej przypomnieć nie mogę... Ale hej! Ileż to nowej radości z ponownego przeżycia przygody
ilcattivo13 napisał/a | Jak się skończy ściągać, to dam znać, czy warto czekać |
Warto?
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 00:01
Matrim napisał/a | Tak sobie zerknąłem na fragmenty rozgrywki i też sobie jej przypomnieć nie mogę... Ale hej! Ileż to nowej radości z ponownego przeżycia przygody | przejdziesz 3/4 gry i sobie przypomnisz zakończenie, ze szczegółami
Odnośnie dema Underrail - gra może nie jest jakimś super hiper mega cRPGiem, ale grało mi się całkiem fajnie. Klimat tak trochę podpada pod "Metro 2033", ale tylko trochę. Natomiast sama gra, to taki Fallout 2 skrzyżowany z tacticalem - duży nacisk położono na walkę, a questy pozostały mniej więcej na poziomie FO1 (znaczy, ciut poniżej FO2). Z tym, że demo Underrail ogranicza się w sumie do jednej bazy i kilku okolicznych mapek, na których możemy wykonać 15 questów, przy czym niektóre questy są zbudowane podobnie jak questy w FO:NV - tzn. składają się wielu drobnych i nieopisanych nigdzie subqueścików.
Poza tym, postacie mogą używać psioniki i bawić się w crafting, ale tak bardziej jak w Arcanum, niż jak w Skajrimie Do tego dochodzi zróżnicowanie komponentów do budowy, dzięki czemu mając jeden schemat, możemy budować różne wersje przedmiotu (np. zwykła kusza, kusza z celownikiem optycznym, itd.). Dla mnie bomba
Troszeczkę też twórcy domieszali mechaniki "Deus Exa". Tzn. mamy możliwość hakowania elektroniki, zabaw wytrychami, a nawet możemy odkręcić kratę z kanału wentylacyjnego i zamiast leźć na pałę przekraść się tymże kanałem i zaskoczyć wroga od tyłu. Zwłaszcza, że spory nacisk postawiono na skradanie się (wrogowie mają pole widzenia).
Jeśli chodzi o fabułę, to jak napisałem wcześniej, gramy przez (prawie) cały czas dla jednej strony, więc nie ma jak za specjalnie jej oceniać. Ale moim zdaniem jest dobrze, a biorąc pod uwagę, że część bazy jest niedostępna i że NPCe mają do naszego bohatera różnoraki stosunek, to można się spodziewać, że w wersji finalnej fabuła będzie ciut bardziej skomplikowana i zagmatwana.
Reasumując - demo "Underrail" o wiele bardziej podobało mi się od dema wyczekiwanego od lat "Age of Decadence". Graficznie może nie jest jakoś aj-waj, ale to w końcu indyk. A indyki nie mają być ładne, tylko smaczne
Daję mocne 8/10, choćby za niespotykaną stabilność dema. Przez całą ~8 godzinną rozgrywkę wyłapałem tylko dwa malutkie bugi. 1,5 punktu odjąłem za niedopracowane inventory. Plecak można przeszukiwać pod kątem jakiejś konkretnej grupy przedmiotów, np. broń, pancerze, komponenty, narzędzia, itd. - 9 grup + opcja "all", ale nie ma w nich sortowania, o które aż się prosi opcja "all", bo przy setce lub więcej przedmiotów w plecaku robi się niesamowity bajzel. 0,5 punktu poszło się chlastać za nieprzezroczyste ściany - lepiej nie zabijać wrogów, którzy stoją w "cieniu" ściany, bo potem nie znajdziemy lootu. I tyle.
ilcattivo13 - 27 Sierpnia 2012, 20:56
ilcattivo13 napisał/a | ...i zapowiedź studia Coreplay, tego od JA:BiA, że w 2013 pojawi się ich powrót do klasycznego turowego cRPG w klimatach fantasy |
I już wiadomo coś więcej Co prawda, absolutnie mi nie imponuje powoływanie się na D&D, ale na "Realms of Arkania" wręcz przeciwnie
I jeszcze odnośnie "Underrail" - okazuje się, że za pomocą TAB można podświetlać aktywne przedmioty (szafki, włączniki, drzwi, itp.), znajdujący się "w cieniu ścian" loot oraz wrogów. Wyjaśniło się też co nieco odnośnie przedmiotów w plecaku - bajzel jest, bo przedmioty mają różną jakość i dlatego są składowane oddzielnie (ciężko to było zauważyć staremu dziaćkowi, bo opisu są zrobione tak maluśką czcionką... )
A termin wydania gry to druga połowa 2013. Więc lepiej, głównie dla samych Majów , żeby się mylili z tym końcem świata
ilcattivo13 - 29 Sierpnia 2012, 16:35
Na RPGCodex pojawiło się ichnie podsumowanie dema Underrail. Specjalnie się od mojego nie różni, może poza stwierdzeniem, że "jeśli reszta gry będzie równie dobra, to Underrail może stać się klasyką, na równi z Falloutem" (luźne tłumaczenie)
Pojawił się drugi gameplay Expeditions: Conquistador - tym razem ogólny, a nie bitewny. Po obejrzeniu stwierdzam, że gra trafia na listę najbardziej wyczekiwanych przeze mnie tytułów. Zaraz po Wasteland 2 i Underrail.
Projekt w ciągu czterech ostatnich dni zgromadził 12 tyś usdów, czyli 1/3 potrzebnej kwoty i wygląda na to, że przez te czternaście dni, które zostały do końca zbiórki, jednak wyrobią się z pozyskaniem reszty. Juppi
Edit:
Jakiś czas temu wrzucałem tu CLANG, robiony m.in. przez pisarza, Neala Stephensona. Aktualizacja jest taka, że udało im się zebrać kasę (nieco ponad 0,5 mln usdów)
ilcattivo13 - 30 Sierpnia 2012, 16:05
Wygląda na to, że Borderlands 2 zbytnio nie różni się graficznie od jedynki. Przynajmniej nie na Radeonach. Za to na kartach NVidii wymiata
Re-linkuję (za RPGCodex) wywiad z twórcami Chaos Chronicles - wersja anglojęzyczna jest pod francmańską. Hmmm... Coś dużo robi się tych gier, na które czekam z niecierpliwością
Matrim - 30 Sierpnia 2012, 17:29
Pomarudź ilcattivo13: godzinny materiał z X-COM: Enemy Unknown Mnie się podobuje.
Ale swoją drogą, dopiero teraz zauważyłem bezsens tytułu...
ilcattivo13 - 30 Sierpnia 2012, 19:27
no nie wiem... nie dam rady grać w tyle gier naraz
ilcattivo13 - 31 Sierpnia 2012, 16:40
Na NMA pojawił się link do wystąpienia Briana Fargo na Unite 2012 (konferencja organizowana przez twórców silnika Unity). Gada ciekawie i z sensem, a w 30 minucie mamy filmik pokazujący jedną z lokacji Wastelanda 2 (z tego był zrobiony screenshot, wrzucany tu jakiś czas temu).
Dla mnie bomba
Pojawiła się też sierpniowa odsłona dziennika twórców Age of Decadence. Ponoć poprawili trochę rzeczy względem dema (i całej gry), ale czy to rzeczywiście poprawa, przekonam się, jak zagram.
|
|
|