To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Easy - 12 Grudnia 2007, 20:25

Agi napisał/a
IMO sztuka dyplomacji to gra ustępstw i korzyści. Ważne by zachować proporcje i nie robić realnych ustępstw w celu osiągnięcia iluzorycznych korzyści. W opisanej sytuacji, raczej ten przypadek nie ma miejsca

Zobaczymy jak to będzie, w razie czego szable w dłoń i na wschód!

Tak na marginesie: ostatnio coraz częściej sięgam po "wprost" i coraz częściej się z nimi zgadzam. Czyżbym przemieniał się w wyborcę PiSu?! Co robić?! Ratunku!

Ziuta - 12 Grudnia 2007, 22:40

Adanedhel napisał/a
Niech se odchodzą. Nawet, jeśli założą coś z Rokitą - w co szczerze wątpię - będzie to tylko trochę lżejsza wersja PiSu, z właściwie takimi samymi pomysłami, tylko wykonaniem innym.

Nit wiem, bo Ujazdowskiego dużo osób naprawdę chwaliło. No i czyta fantastykę :)

NURS - 13 Grudnia 2007, 00:59

Easy napisał/a
http://www.tvn24.pl/-1,1531966,wiadomosc.html

O! I teraz powinni wspólnie coś zadziałać z Rokitą. Na taką partię oddałbym głos bez wahania!

http://www.tvn24.pl/-1,1531997,wiadomosc.html

Na Dorna??

Cytat
A tu proszę, polizaliśmy tyłeczek Ruską i embargo zniesione. Pytanie tylko, czy w tym przypadku cel uświęca środki?

Jak podrośniesz, zrozumiesz, że czasem warto cmoknąć jeden tylek, żeby potem mieć tę przyjemność po parokroć :-)
Skąd wy się ludzie bierzecie, że nie rozumiecie podstawowych zasad życia? Naprawdę sądzicie, ze polityka blokowania wszystkiego i obrażania się, ma jakąkolwiek przyszłość? Doraźnie wkurza wszystkich, długofalowo eliminuje z grona. Nier pamiętacie już, jaki krzyk się podniósł, że Niemcy z Ruskimi nad naszymi głowami się dogadują? A dlaczego to zrobili?
Biznes is biznes.

kruchy - 13 Grudnia 2007, 06:10

NURS napisał/a
nie płacenie skladek obowiązkowych ubezpieczenia a każdy składa na swoją emeryturę. kilka milionów żebraków gwarantowane

Za to teraz wszyscy płacą obowiązkowe składki na ubezpieczenia i też kilka milionów sześciuset złotowych emerytów żebraków gwarantowane :wink:

ihan - 13 Grudnia 2007, 07:39

Tak, gwarantowane, ale przynajmniej będą mogli psioczyć na ZUS a nie mieć pretensje do samych siebie.
kruchy - 13 Grudnia 2007, 07:53

A najgorsze że nie ma możliwości reakcji na krach obowiązkowego powszechnego systemu ubezpieczeń.Płacę chociaż wiem że 1.moja kasa jest w dużym procencie marnotrawiona2.dostanę z niej mikroskopijna część(albo i nie dostanę).
W czym ten system jest lepszy od całkowitej wolności ubezpieczeń ,bo w czym jest gorszy można wymieniać długo?

Piech - 13 Grudnia 2007, 08:58

To jest ciekawy przypadek demokracji, gdy beneficjenci systemu socjalnego przeforsowują, rękami swoich przedstawicieli w parlamencie, korzystne dla siebie ustawy, nakładając wysokie podatki i podnosząc wiek emerytalny tym którzy jeszcze są aktywni zawodowo. To nie jest fantastyka, tylko rzeczywistość. To się rozgrywa na naszych oczach i z czasem będzie się nasilać, bo też liczba beneficjentów systemu wciąż rośnie, przynajmniej w Europie.
Easy - 13 Grudnia 2007, 09:35

NURS napisał/a
Easy napisał/a
http://www.tvn24.pl/-1,1531966,wiadomosc.html

O! I teraz powinni wspólnie coś zadziałać z Rokitą. Na taką partię oddałbym głos bez wahania!

http://www.tvn24.pl/-1,1531997,wiadomosc.html

Na Dorna??

A tak musiałem głosować na aparatczyka Schetynę, na dziwaka Palikota, na chama Niesiołowskiego i kilku innych.

Jeden Dorn to dla mnie pikuś.

Edit. Aha.

13 grudnia dzisiaj! Dzień, w którym każda świnia z ZOMO powinna wstydzić się jak cholera i na kolanach błagać o wybaczenie!

"... Ojczyzna nasza znalazła się nad przepaścią, więc my, czerwone świnie, postanowiliśmy nieco schłodzić umysły motłochu, któremu zachciało się wolności i demokracji..."

GAndrel - 13 Grudnia 2007, 09:56

Easy napisał/a
Edit. Aha.

13 grudnia dzisiaj! Dzień, w którym każda świnia z ZOMO powinna wstydzić się jak cholera i na kolanach błagać o wybaczenie!

Czy dotyczy to także tych, którzy są "gdzie stało ZOMO", czy tylko oryginalnego ZOMO? ;)

Kostucha Drang - 13 Grudnia 2007, 09:59

Easy napisał/a

Święta prawda. Jest to także okazja aby dzisiejsze związkowe świnie uświadomiły sobie jak nadużywają wolności za którą ich rodzice brali pałą po głowie. I jak mogliby zostac potraktowani.

Easy - 13 Grudnia 2007, 09:59

GAndrel napisał/a
Czy dotyczy to także tych, którzy są gdzie stało ZOMO, czy tylko oryginalnego ZOMO? ;)

Oczywiście oryginalne ZOMO.

Agata - 13 Grudnia 2007, 10:03

Easy napisał/a

Cholera, a już sobie rozsypałam groch do klęczenia nań.

Kostucha Drang - 13 Grudnia 2007, 11:17

Adanedhel napisał/a
A embargo zniesiono z powodów czysto politycznych. Ruskie widzą, że rząd Tuska jest inny niż Kaczyńskich, to zadbali o własne interesy i poluzowali. Poza tym całe życie wydawało mi się, że normalna polityka zagraniczna tak właśnie wygląda. My dajemy im coś, co chcą, oni dają nam w zamian coś, co my chcemy. Proste.

No właśnie - doszło do wzajemnych ustępstw. Jestem przeciwnikiem PIS zarówno z powodów politycznych jak estetycznych i moralnych, ale nie sposób zaprzeczyć, że gdyby PIS owski rząd nie stawiał się twardo Ruskom, to obecny rząd nie mógłby poczynić żadnych ustępstw, bo po prostu nie byłoby z czego ustepować !!

W tym kontekście furiacka polityka zagraniczna PIs-u przyniosła na krótka metę pewne korzyści. Nowy rząd powinien je więc szybko wykorzystać - właśnie tak jak z Ruskami. Niestety widze że ze szwabami niezbyt się to juz udało..

hrabek - 13 Grudnia 2007, 11:21

Jakie korzysci? Embargo na mieso, ktore teraz trzeba odkrecac to korzysc? Przed tym rzadem zadnego embarga nie bylo, wiec tez nie trzeba bylo sie Rosjanom stawiac blokujac ich gdzie sie da. To byla naprawde bardzo prosta zaleznosc - my ich blokujemy, oni nas. Widac to teraz jak na dloni. Wystarczylo, ze rzad Tuska odblokowal ich starania o OECD i mieso znowu moze plynac. Gdyby rzad Kaczynskiego nie "lobbowal" w tej sprawie, to nigdy by zakazu nie wprowadzono. Kilka firm miesnych pewnie padlo w Polsce z tego powodu, ale nie jest to przeciez powod do tego, zeby ktos nie mogl przez to spac.
Kostucha Drang - 13 Grudnia 2007, 11:27

hrabek, O, myslałem, że to embargo na mięso zostało przez Rosję wprowadzone przed objęciem włądzy przez PIS :|
Urbaniuk - 13 Grudnia 2007, 11:28

NURS->
Cytat
1. to już wałkowaliśmy - np. nie płacenie skladek obowiązkowych ubezpieczenia a każdy składa na swoją emeryturę. kilka milionów żebraków gwarantowane.

Gwarantowanych to masz żebraków w tym systemie który jest
http://www.money.pl/emery...,0,193060.html#

to było jeszcze przed wypowiedzią prezesa zusu o tym ze jego firma zbankrutuje. sorry bardziej wierze prezesowi ZUS niz ogólnym dobrym chęciom.
A zakładając że mielibysmy te kilka milionów żebraków, którzy i tak nas czekają to zus robi cos takiego
http://www.money.pl/archi...2,0,175100.html

Radze zwrócic uwagę na słowa: "Gdyby inwestować je samodzielnie (środki), przyniosłyby nawet czterokrotnie wyższą emeryturę."
Ale w sumie twoje stanowisko mnie nie dziwi bo skoro:

Cytat
Fajnie się gada, ale w kraju, gdzie bank nie dawal kredytu na nic i pod żadnym pozorem (akurat wtedy działalem, to wiem), podatki wynosiły 97% dochodu, a fiskus staral się zniszczyć każdego, komu się lepiej wiodło, lewizna musiała być normą, jeśli chciałeś przezyć.

To zakładamy zdaje sie że w sumie mozna kogoś obrobić, a róznica pomiedzy obywatelem a politykiem jest taka że ten drugi ma po prostu więcej możliwości? skoro nie można mu stawiać zarzutu z propagowania złodziejstwa, a jak pokazuje przypadek pana piskorskiego, krew z krwi kosc z kości KLD, i praktyka była obstawiona. Mogłem źle zrozumieć, ale w sumie tak zrozumiałem że nie tylko mozna oszukiwac, ale i czynic z tego powód do dumy. :?
Swoją droga ciekawe bo wyszło juz kiedys że twoim zdaniem polityk może kłamać bo wszyscy kłamią, teraz piszesz że była cięzka sytuacja i mogli se krasć? Czyli Telegraf tez ok bo takie były czasy? Sorry dla mnie poltyk zachęcający ludzi do oszukiwania i złodziejstwa to patologia. Dla większosci społeczeństwa chyba też. A robienie tego pod hasłami liberalnymi to niemal taki sam przekręt jak mówienie że to co teraz jest w Chinach to komunizm (uprzedzam nie byłem w Chinach).

Cytat
Byłeś w Stanach, czy tylko masz przed oczami obraz z telewizji? Bo to troszkę się różni. Tam też jest sporo biedoty i problemów, których w dynastii nie pokazują.

Nie byłem w Stanach. I sadzę że każdy na lotnisku dostaje soczystego hamburgera i playmate.
Droga amerykanską, czyli liberalizmem gospodarczym idą Irlandia, Wielka Brytania, Estonia i do niedawna Hiszpania. Gdzie jeżdrzą Polacy to wiesz, jak wygląda sytuacja w Estonii i dlaczego, to jest powszechnie dostepne na sieci, wpisz sobie "estoński cud gospodarczy". Bardziej mi sie to podoba niż sytuacja francji z jej strajkami, czy ogólnie reszty UE która składa szumne deklaracje kiedy to dogoni i przegoni w szybkości rozwoju gospodarczego USA. :mrgreen:
Tak na marginesie jak się maja porównywania Kaczora do Łukaszenki, do twoich, niewatpliwie licznych, wycieczek na Białoruś? :mrgreen:

Ps. Według legendy Rockefeller sprzedawał dzikie perliczki, a potem pozyczał kase na procent sasiadom ;P:

NURS - 13 Grudnia 2007, 13:30

kruchy napisał/a
NURS napisał/a
nie płacenie skladek obowiązkowych ubezpieczenia a każdy składa na swoją emeryturę. kilka milionów żebraków gwarantowane

Za to teraz wszyscy płacą obowiązkowe składki na ubezpieczenia i też kilka milionów sześciuset złotowych emerytów żebraków gwarantowane :wink:

mimo wszystko jest pewna różnica.
Aczkolwiek pełna zgoda, to też chory system. Tylko nieco mniejsze zlo, bo mowimy o ludziach, którzy nic nie będą mieli.

NURS - 13 Grudnia 2007, 13:33

Easy napisał/a
GAndrel napisał/a
Czy dotyczy to także tych, którzy są gdzie stało ZOMO, czy tylko oryginalnego ZOMO? ;)

Ciekawe, czy bedąc w tamtym czasie poborowym, którego wcielono do takich formacji też byś był taki mądry :-)

NURS - 13 Grudnia 2007, 14:02

Urbaniuk napisał/a
NURS->
Cytat
1. to już wałkowaliśmy - np. nie płacenie skladek obowiązkowych ubezpieczenia a każdy składa na swoją emeryturę. kilka milionów żebraków gwarantowane.

Gwarantowanych to masz żebraków w tym systemie który jest
http://www.money.pl/emery...,0,193060.html#

to było jeszcze przed wypowiedzią prezesa zusu o tym ze jego firma zbankrutuje. sorry bardziej wierze prezesowi ZUS niz ogólnym dobrym chęciom.
A zakładając że mielibysmy te kilka milionów żebraków, którzy i tak nas czekają to zus robi cos takiego
http://www.money.pl/archi...2,0,175100.html

Radze zwrócic uwagę na słowa: Gdyby inwestować je samodzielnie (środki), przyniosłyby nawet czterokrotnie wyższą emeryturę.

Gdyby, słowo klucz, rozwiązania liberalne nie dają gwarancji, że ktokolwiek coś takiego zrobi. Teraz mamy mniejsze zło, bo milion takich co ma minimum socjalne, to lepiej, niz mil,ion takich, albo kilka, którzy nie mają nic.

Cytat
Ale w sumie twoje stanowisko mnie nie dziwi bo skoro:

Cytat
Fajnie się gada, ale w kraju, gdzie bank nie dawal kredytu na nic i pod żadnym pozorem (akurat wtedy działalem, to wiem), podatki wynosiły 97% dochodu, a fiskus staral się zniszczyć każdego, komu się lepiej wiodło, lewizna musiała być normą, jeśli chciałeś przezyć.

To zakładamy zdaje sie że w sumie mozna kogoś obrobić, a róznica pomiedzy obywatelem a politykiem jest taka że ten drugi ma po prostu więcej możliwości? skoro nie można mu stawiać zarzutu z propagowania złodziejstwa, a jak pokazuje przypadek pana piskorskiego, krew z krwi kosc z kości KLD, i praktyka była obstawiona. Mogłem źle zrozumieć, ale w sumie tak zrozumiałem że nie tylko mozna oszukiwac, ale i czynic z tego powód do dumy. :?
Swoją droga ciekawe bo wyszło juz kiedys że twoim zdaniem polityk może kłamać bo wszyscy kłamią, teraz piszesz że była cięzka sytuacja i mogli se krasć? Czyli Telegraf tez ok bo takie były czasy? Sorry dla mnie poltyk zachęcający ludzi do oszukiwania i złodziejstwa to patologia. Dla większosci społeczeństwa chyba też. A robienie tego pod hasłami liberalnymi to niemal taki sam przekręt jak mówienie że to co teraz jest w Chinach to komunizm (uprzedzam nie byłem w Chinach).

Pierwsza sprawa, cytowane hasełko o pierwszymmilionie jest przypisywane Rockefellerowi, co dziwnie nie konweniuje z twoją tezą, że to u nas je wymyslili :-) A skoro to powiedzenie z USA i cholernie stare, to jak myślisz, kradli, czy nie kradli? dodam, zema ono ciąg dalszy...
Druga. Ja nie pisalem o politykach, tylko o tym, jak w tamtych realiach dzialala gospodarka. System wręcz wymuszał, zeby oszukiwać. Więc nie przekręcaj. Dzisiaj mozna dzialac normalnie, więc nie ma sensu kombinowac. Sporo dzisiejszych fortun, tak, jak i amerykańskich powstalo na wykorzystaniu luk prawnych itp - ART B na przyklad. Oscylator nie byl zabroniony, dupki z ministerstwa finansów zostawialy takie luki w prawie, i to one, nie kradzież byly podstawą do bogacenia się niektórych.
po trzecie nie mowilem, że politym może kłamać, tylko, że stalo się normą, że wszyscy klamia i mnie to wcale nie dziwi. Pokaż mi tego, co mowi prawdę.

Cytat
Byłeś w Stanach, czy tylko masz przed oczami obraz z telewizji? Bo to troszkę się różni. Tam też jest sporo biedoty i problemów, których w dynastii nie pokazują.

Cytat
Nie byłem w Stanach. I sadzę że każdy na lotnisku dostaje soczystego hamburgera i playmate.
Droga amerykanską, czyli liberalizmem gospodarczym idą Irlandia, Wielka Brytania, Estonia i do niedawna Hiszpania. Gdzie jeżdrzą Polacy to wiesz, jak wygląda sytuacja w Estonii i dlaczego, to jest powszechnie dostepne na sieci, wpisz sobie estoński cud gospodarczy. Bardziej mi sie to podoba niż sytuacja francji z jej strajkami, czy ogólnie reszty UE która składa szumne deklaracje kiedy to dogoni i przegoni w szybkości rozwoju gospodarczego USA. :mrgreen:
Tak na marginesie jak się maja porównywania Kaczora do Łukaszenki, do twoich, niewatpliwie licznych, wycieczek na Białoruś? :mrgreen:

Na lotnisku w wolnym kraju potrafią cię ustawic pod ścianą i kontrolować jak na filmach wojennych z szczekajacymi psami o odbezpieczoną bronią :-)
Czekaj, czy ten liberalizm, to dobry jest, czy zly? Bo jak się liberałowie powolują na pioniera kapitalizmu, to świnie, ale kraje, któreszly ta drogą, super :-)

Byłbym przoczył, to o Łukaszence.
Jest wiele podobieństw. Może się zdziwisz, ale wyjechał na tron głosząc identyczne hasła co bracia K. No i mial znacznie więcej czasu na opanowanie było nie było biedniejszego kraju. sprawdz jaki był w rok, dwa lata po objęciu władzy. zdziwisz się naprawdę. Takie Demokratury (bo luka nie jest dyktatorem w stylu poludniowoamerykańskim) nie powstają z dnia na dzień, trzeba czasu aby krok po kroku podporzadkować sobie wszystko. Zaczęli od mediów, TVP, KRRiT, obsadzali miernotami wszystko, co się dało: Netzel w PZU, ten bełkot w NBP. CBA kosiło konkurencje polityczną; sprawa Leppera klasycznym przykladem lukasznekizmu pełną gebą. Kumulowali gniew ludu wobec każdego, kto był zagrożeniem: a to oligarchowie, a to inteligencja wyksztalciuchowska itp, itd. wypisz wymaluj hasła lukaszenki i Putina. Długo tak można, naprawdę.
IMO PiS próbował robić to samo, tylko opór spoleczenstwa był o wiele większy i dlatego skala zawłaszczania była mniejsza. Sam jarek niedawno powiedzial, ze kraj, w którym idzie się siedzieć za kawaly nie jest demokracją a przypomnę, ze to za jego rządów ścigano za karykatury w sieci, sms-y itp. :-)

Piech - 13 Grudnia 2007, 15:00

NURS napisał/a
Teraz mamy mniejsze zło, bo milion takich co ma minimum socjalne, to lepiej, niz mil,ion takich, albo kilka, którzy nie mają nic.

To jest stawianie sprawy na ostrzu noża i tym się straszy ludność. Albo będzie powszechny system socjalny, albo milion zdechnie z głodu. To tak jak by trzeba było ze wszystkich zrobić dziadów, aby uratować ten jeden milion przed śmiercią głodową. Nikomu nie dałbym zdechnąć z głodu. Jesteśmy społeczeństwem, nawet dość rozwiniętym, a to do czegoś zobowiązuje i można czegoś od nas z tego tytułu wymagać. W ostateczności niech wezmą część moich podatków na wsparcie niesamodzielnych. Ale niech mi nie mówią, że to dla mnie i w ogóle dla wszystkich. Wspieranie potrzebujących to nie to samo, co przymusowa państwowa polisa dla każdego i państwowa służba zdrowia.

kruchy - 13 Grudnia 2007, 15:27

Piech racja.
W sumie spekulacja że większość jak by nie musiała to by nie odkładała jest trochę nieuzasadniona.
Teraz mamy armię wegetujących na granicy nędzy emerytów ( a będzie jeszcze większa) a w sytuacji kiedy można by było odzyskać tą kasę pompowaną w państwowego potwora i sie ubezpieczyć w normalnej firmie mielibyśmy większość z godziwą emeryturą i troszkę głupków albo faktycznie tych co im się nie udało na lodzie.A tym chętnie oddam np.: co państwo ode mnie kosi z każdego litra ropy.

Piech - 13 Grudnia 2007, 15:41

Tak, tylko wtedy niepotrzebna byłaby armia urzędników. Bo dbanie o nieudaczników nie wymaga tylu etatów co administrowanie powszechnym systemem. Większość działań charytatywnych przejęłyby pewnie lokalne samorządy i organizacje charytatywne i robiłyby to lepiej, bardziej celowo niż centrala. A to jest problem dla administracji państwowej: Co z naszymi etatami? Oznacza to też mniej władzy dla centrali. Bo ściąganie haraczu i redystrybucja, to jest właśnie władza. Tu jest pies pogrzebany.
Gustaw G.Garuga - 13 Grudnia 2007, 16:03

Ta dyskusja już była i chyba w tym wątku, więc się w nią nie włączę. O!

A co do dzisiejszego podpisywania traktatu w Lizbonie - prezencja Tuska i Sikorskiego bez zarzutu. Uwaga płytka, ale na niewiele więcej mnie dziś stać ;)

Fidel-F2 - 13 Grudnia 2007, 16:10

kaca masz?
Gustaw G.Garuga - 13 Grudnia 2007, 16:14

Żeby! Prozaiczne przemęczenie.
NURS - 13 Grudnia 2007, 16:53

No to zbiorczo.
Powiadacie, ze nie ma dowodu na to, że miliony ludzi nie beą sobie odkładały?
Zróbcie sobie sami eksperyment. Odkładajcie co miesiąc ze swoich wypłat po 500 zł na emeryturę. Zobaczymy za dwa lata, ilu z was wytrwało i nie przeżarło tych pieniędzy. Druga sprawa, większość tych, którzy bedą mieć tak niskie emerytury zarabia też mało, więc nie bardzo ma z czego odkładać i nie bedzie tego robić, bo życie, choroby, wszystko kosztuje.
Powiadasz Piechu, że jako spoleczeństwo nie damy umrzeć tej armii ludzi - no to się mylisz, bo w takiej skali nikt nie wyrobi z pomocą. Poza tym to proces znacznie bardziej skomplikowany. nie oszczedzajacy przestają placić za wszystko, co zasila budzety od centralnego, po lokalne, czynsze, prad, woda itd. a co zrovbisz z tymi dziesiątkami tysięcy zwolnionych urzedników?
Gdyby to wszystko bylo takie proste, dawno mielibyśmy dobrobyt. Ale ludzie są ludźmi, 90% spoleczeństw to ciemna masa, która o nic nie dba, jak nie musi.

NURS - 13 Grudnia 2007, 16:59

I tyl,ko jeszcze taka uwaga na marginesie.
Jeśli ja się mylę, nic specjalnego się nie stanie.
Jesli wy się mylicie, umrą miliony ludzi.
W życiu nie podjąłbym takiego ryzyka i nie liberalizował tych spraw. Raczej usprawniał system emerytalny, jak to się powoli robi. Srednia długość życia tak się zwiększyła, gdyby ktoś nie zauważył.

kruchy - 13 Grudnia 2007, 17:37

NURS napisał/a
90% spoleczeństw to ciemna masa, która o nic nie dba, jak nie musi.

Jako dowód tej tezy proponujesz eksperyment oparty na fałszywych przesłankach.Otóż pieniądze które teraz pochłania hydra wrócą do kieszeni więc ludzie bedą ich mieli wiecęj.I teraz sam zrób eksperyment i zapytaj swoich znajomych którzy zarabiają "tak w miarę" czy nie są poubezpieczani w jakichś "filarach".Założę się że duży procent jest.

Gustaw G.Garuga - 13 Grudnia 2007, 19:39

Na dodatkowe pieniądze zawsze znajdzie się dziura bardziej nagląca, niż odległa emerytura.

[a miałem się nie włączać... i nie włączam się. Nie nie nie.]

hrabek - 14 Grudnia 2007, 08:29

Dokladnie tak. Ja zarabiam kupe szmalu, a nie mam nawet 200zl co miesiac, zeby odlozyc czy to na jakis fundusz, czy to do skarpety. Wszystkie wieksze zakupy na raty 0%. Nie wiem nawet, gdzie ta kasa sie podziewa. A zona tez przeciez zarabia i to wcale nie malo.

Partner forum