To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty

terebka - 23 Lutego 2012, 15:51

lakeholmen napisał/a
nikt nic nie forsuje, odbywa się właściwa forom dyskusja.

Kruger napisał/a
Póki co, rozmawiamy i nie ma w tym nic złego. W toku rozmowy pojawiają się kolejne argumenty, jak dla mnie to dobrze, bo modyfikują mój pogląd. Gdybyśmy forsowali jakąś opcję nieoglądając się na przeciwne argumenty, to byłby absurd.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby moje zdanie również potraktować jako głos w dyskusji, która IMO nie powinna mieć teraz miejsca, bo zdecydowanie na nią zbyt wcześnie, ale która się jednak wywiązała - głos przeciwny tak daleko idącym zmianom w zasadach. Nie widzę powodu, aby jednakowo traktować nową opcję, głosowania "na żaden z powyższych" oraz anulowania całych edycji. Jeżeli trzeba by było podjąć radykalną decyzję, na przykład w przypadku gdy więcej niż trzy szorty zebrałyby na koniec jednakową, bardzo mizerną ilość punktów, dyskusja miałaby sens. Nawet taka, której skutkiem by było powtórzenie przez downbylawa konkursu, z innym tematem, choć sam nie byłbym zwolennikiem takich rozwiązań. Ale to nie jest ten czas, pięć czy sześć dni przed rozstrzygnięciem. Dramatycznym tonem i apelami o natychmiastowe wstrzymanie edycji tworzy się wyznacznik dla kolejnych czytających i głosujących - nie warto czytać, bo jakość jest podła, a i tak wszystko na koniec trafi do kosza.

Naprawdę, proponuję, by odczekać z ewentualną egzekucją do zakończenia edycji. Albo przenieść rozmowę tutaj, by ograniczyć jej wpływ na szortczytaczy.

ed.

Adrianna - 27 Lutego 2012, 00:00

No to kontynuujemy zabawę:

Temat: Biały proszek i białe ściany
Limit znaków: 3500 ze spacjami
Termin: 11 marca, godzina 22:00
Jeden autor, jeden tekst.

Enjoy ;)

Kruger - 28 Lutego 2012, 12:04

Hmmm, co ja mam ze sobą, że potrafię myśleć tylko historiami na 5k znaków?
:)

Martva - 28 Lutego 2012, 12:47

Kruger, nie wiem, 5k znaków to już moim zdaniem nie są szorty, tylko rybaczki, takie ni to krótkie, ni długie niewiadomoco ;P:
Kruger - 28 Lutego 2012, 12:55

Zwrócono mi niedawno uwagę, że:
Cytat
Szort jako gatunek literacki zwiera się w objętości 1000-1500 znaków i obowiązkowo ma na końcu twist, który zmienia jego początkowe znaczenie.

Więc formy barankowo-szortalowe (5k) czy forumowo-spodenkowe (3,5k) szortami niby nie są.

Nic to, tnę. Może się uda...
... nie zamordować puenty :)

shenra - 28 Lutego 2012, 12:55

W sumie, chyba od takich się zaczynało. Ale użyliśmy Mocy i kręta ścieżka Jedi skumulowała nasze energie w nieco mniej rozproszonym obszarze.

Kruger, bez jaj w dwóch drabblach, czy też półtora ciężko jest śmignąć porządną fabułę i jeszcze zakamuflować twista 8)

lakeholmen - 28 Lutego 2012, 13:02

Kruger napisał/a
Cytat
Szort jako gatunek literacki zwiera się w objętości 1000-1500 znaków i obowiązkowo ma na końcu twist, który zmienia jego początkowe znaczenie.

Więc formy barankowo-szortalowe (5k) czy forumowo-spodenkowe (3,5k) szortami niby nie są.

A skąd taka definicja? I co jeszcze w niej było?

Matrim - 28 Lutego 2012, 14:25

Biorąc pod uwagę, że ostoją szortów jest tutejsze Forum i Szortal baranka, to MY kształtujemy definicje, a jeśli coś nie pasuje - to tym gorzej dla definicji. O! :)
Rafał - 28 Lutego 2012, 15:09

Aż postanowiłem sprawdzić co sieć na to. Pierwsza wyskoczyła hurtownia odzieży używanej SZORT z Lublina (wiadomo, Lublin, zagłębie literackie). Potem różne takie dziwne przejawy aktywności damsko-męskiej (np."Podniósł się, zdjął szorty i ....." http://agnieszka.com.pl/o...adanie_12.php), aż w końcu ... tadam, poradnik: http://www.fantastyka.pl/7,3732.html

Tia. Różna dziwne rzeczy już widziałem, ale ... hm. :shock:

Fidel-F2 - 28 Lutego 2012, 15:35

a w komentarzach Bellatrix która jak zwykle wszystko wie najlepiej :mrgreen:
Kruger - 28 Lutego 2012, 15:53

lakeholmen napisał/a
Kruger napisał/a
Cytat

A skąd taka definicja? I co jeszcze w niej było?

Zapytajcie Nimfę.

Ja tam się dostosowuję, na szortal 5 k, na spodenki 3,5 k i lecim.

mesiash - 1 Marca 2012, 14:33

jutro napiszę swój, a jak inni?
Adrianna - 1 Marca 2012, 14:41

Nie wiem, jak im praca idzie, ale ja żadnych jej owoców jeszcze nie dostałam <chlip>
:wink:

Kruger - 1 Marca 2012, 14:43

Cosik się dłubie.
brajt - 3 Marca 2012, 02:34

ja napisałem w poniedziałek początek i zakończenie, środek czeka aż się zdecyduję którą wersję wybrać
terebka - 3 Marca 2012, 12:14

Adrianna napisał/a
<chlip>

<głask>

Adrianna - 3 Marca 2012, 12:48

Dzięki :)

Cóż, pierwszy spodenek już do mnie dotarł. Aczkolwiek jak na zbliżanie się do półmetka, nie jest to wynik oszałamiający.
Do roboty, do roboty! ;]

terebka - 3 Marca 2012, 12:52

Jeszcze się kijem będziesz przed nimi opędzać, tymi spodenkami ;>
Adrianna - 3 Marca 2012, 12:57

Eee tam, poradzę sobie.

Wszystkie rzucę Wam na żer! :twisted:

Iscariote - 3 Marca 2012, 13:27

Temat bardzo fajny, jestem ciekaw jak sobie oryginalnie poradzą szortopiszący :)
dziko - 3 Marca 2012, 22:30

brajt napisał/a
ja napisałem w poniedziałek początek i zakończenie, środek czeka aż się zdecyduję którą wersję wybrać

Zawsze można zrezygnować ze środka, nie będzie problemu z limitem znaków ;)

Ja też niby już dawno napisałem, ale jeszcze rozważam jakieś siedem zakończeń i czternaście tytułów...

Haskeer - 6 Marca 2012, 21:38

A ja się tak spytam: czy jest jakiś limit tolerancji? Mam tekst liczący 3700 znaków ze spacjami, a skróciłem już chyba najbardziej jak się tylko dało. Czy te kilkaset znaków robi naprawdę taką wielką różnicę?

- Czy jednak nie ma żadnego limitu tolerancji? -

PS
I czemu limit liczony jest ze spacjami :( ?!

Adrianna - 6 Marca 2012, 21:51

Spacje też znaki ;]

Limitu tolerancji nie będzie, wybacz. Jak dam 200, to ktoś nie będzie w stanie ściąć poniżej 250 itd. 3500 to 3500 (ładna, okrągła liczba... no... prawie :P ).

I dotarł do mnie kolejny szort!
Łiiiii, normalnie mogę już zorganizować pojedynek xP

Haskeer - 6 Marca 2012, 21:59

Adrianna napisał/a
Spacje też znaki ;]
Limitu tolerancji nie będzie, wybacz.

Łeee....
No cóż, szkoda.
Ciachamy dalej :(

Adrianna - 6 Marca 2012, 22:06

Obudź w sobie ducha sadysty i zaraz pójdzie, o! :twisted:
Haskeer - 6 Marca 2012, 22:13

Żeby tylko nie wyszła masakra piłą mechaniczną...
Ale do 11 jeszcze jest czas, można czytać i zmieniać dowoli :)

Adrianna - 6 Marca 2012, 22:40

Cytat

Żeby tylko nie wyszła masakra piłą mechaniczną...
Jak będzie zrobiona na prochach i jej efekty odpowiednio obryzgają białe ściany, to czemu nie? ;)

Powodzenia przy zmianach.
A ja niecierpliwie czekam na następne (po)twory.

Kruger - 7 Marca 2012, 08:49

Haskeer napisał/a
I czemu limit liczony jest ze spacjami :( ?!

Zawsze na to dopowiadają: a dasz radę napisać bez spacji?

Tak jest zwyczajowo, praktycznie zawsze gdy mowa o znakach, to ze spacjami.

shenra - 7 Marca 2012, 11:39

Kruger napisał/a
Zawsze na to dopowiadają: a dasz radę napisać bez spacji?
Kim są ci ONI?
Matrim - 7 Marca 2012, 11:53

shenra, lepiej z Onymi nie zaczynaj :)

Partner forum