Spodenki - Szorty
terebka - 23 Lutego 2012, 15:51
lakeholmen napisał/a | nikt nic nie forsuje, odbywa się właściwa forom dyskusja. |
Kruger napisał/a | Póki co, rozmawiamy i nie ma w tym nic złego. W toku rozmowy pojawiają się kolejne argumenty, jak dla mnie to dobrze, bo modyfikują mój pogląd. Gdybyśmy forsowali jakąś opcję nieoglądając się na przeciwne argumenty, to byłby absurd. |
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby moje zdanie również potraktować jako głos w dyskusji, która IMO nie powinna mieć teraz miejsca, bo zdecydowanie na nią zbyt wcześnie, ale która się jednak wywiązała - głos przeciwny tak daleko idącym zmianom w zasadach. Nie widzę powodu, aby jednakowo traktować nową opcję, głosowania "na żaden z powyższych" oraz anulowania całych edycji. Jeżeli trzeba by było podjąć radykalną decyzję, na przykład w przypadku gdy więcej niż trzy szorty zebrałyby na koniec jednakową, bardzo mizerną ilość punktów, dyskusja miałaby sens. Nawet taka, której skutkiem by było powtórzenie przez downbylawa konkursu, z innym tematem, choć sam nie byłbym zwolennikiem takich rozwiązań. Ale to nie jest ten czas, pięć czy sześć dni przed rozstrzygnięciem. Dramatycznym tonem i apelami o natychmiastowe wstrzymanie edycji tworzy się wyznacznik dla kolejnych czytających i głosujących - nie warto czytać, bo jakość jest podła, a i tak wszystko na koniec trafi do kosza.
Naprawdę, proponuję, by odczekać z ewentualną egzekucją do zakończenia edycji. Albo przenieść rozmowę tutaj, by ograniczyć jej wpływ na szortczytaczy.
ed.
Adrianna - 27 Lutego 2012, 00:00
No to kontynuujemy zabawę:
Temat: Biały proszek i białe ściany
Limit znaków: 3500 ze spacjami
Termin: 11 marca, godzina 22:00
Jeden autor, jeden tekst.
Enjoy
Kruger - 28 Lutego 2012, 12:04
Hmmm, co ja mam ze sobą, że potrafię myśleć tylko historiami na 5k znaków?
Martva - 28 Lutego 2012, 12:47
Kruger, nie wiem, 5k znaków to już moim zdaniem nie są szorty, tylko rybaczki, takie ni to krótkie, ni długie niewiadomoco
Kruger - 28 Lutego 2012, 12:55
Zwrócono mi niedawno uwagę, że:
Cytat | Szort jako gatunek literacki zwiera się w objętości 1000-1500 znaków i obowiązkowo ma na końcu twist, który zmienia jego początkowe znaczenie. |
Więc formy barankowo-szortalowe (5k) czy forumowo-spodenkowe (3,5k) szortami niby nie są.
Nic to, tnę. Może się uda...
... nie zamordować puenty
shenra - 28 Lutego 2012, 12:55
W sumie, chyba od takich się zaczynało. Ale użyliśmy Mocy i kręta ścieżka Jedi skumulowała nasze energie w nieco mniej rozproszonym obszarze.
Kruger, bez jaj w dwóch drabblach, czy też półtora ciężko jest śmignąć porządną fabułę i jeszcze zakamuflować twista
lakeholmen - 28 Lutego 2012, 13:02
Kruger napisał/a | Zwrócono mi niedawno uwagę, że:
Cytat | Szort jako gatunek literacki zwiera się w objętości 1000-1500 znaków i obowiązkowo ma na końcu twist, który zmienia jego początkowe znaczenie. |
Więc formy barankowo-szortalowe (5k) czy forumowo-spodenkowe (3,5k) szortami niby nie są.
... nie zamordować puenty |
A skąd taka definicja? I co jeszcze w niej było?
Matrim - 28 Lutego 2012, 14:25
Biorąc pod uwagę, że ostoją szortów jest tutejsze Forum i Szortal baranka, to MY kształtujemy definicje, a jeśli coś nie pasuje - to tym gorzej dla definicji. O!
Rafał - 28 Lutego 2012, 15:09
Aż postanowiłem sprawdzić co sieć na to. Pierwsza wyskoczyła hurtownia odzieży używanej SZORT z Lublina (wiadomo, Lublin, zagłębie literackie). Potem różne takie dziwne przejawy aktywności damsko-męskiej (np."Podniósł się, zdjął szorty i ....." http://agnieszka.com.pl/o...adanie_12.php), aż w końcu ... tadam, poradnik: http://www.fantastyka.pl/7,3732.html
Tia. Różna dziwne rzeczy już widziałem, ale ... hm.
Fidel-F2 - 28 Lutego 2012, 15:35
a w komentarzach Bellatrix która jak zwykle wszystko wie najlepiej
Kruger - 28 Lutego 2012, 15:53
lakeholmen napisał/a | Kruger napisał/a | Zwrócono mi niedawno uwagę, że:
... nie zamordować puenty |
A skąd taka definicja? I co jeszcze w niej było? |
Zapytajcie Nimfę.
Ja tam się dostosowuję, na szortal 5 k, na spodenki 3,5 k i lecim.
mesiash - 1 Marca 2012, 14:33
jutro napiszę swój, a jak inni?
Adrianna - 1 Marca 2012, 14:41
Nie wiem, jak im praca idzie, ale ja żadnych jej owoców jeszcze nie dostałam <chlip>
Kruger - 1 Marca 2012, 14:43
Cosik się dłubie.
brajt - 3 Marca 2012, 02:34
ja napisałem w poniedziałek początek i zakończenie, środek czeka aż się zdecyduję którą wersję wybrać
terebka - 3 Marca 2012, 12:14
Adrianna napisał/a | <chlip> |
<głask>
Adrianna - 3 Marca 2012, 12:48
Dzięki
Cóż, pierwszy spodenek już do mnie dotarł. Aczkolwiek jak na zbliżanie się do półmetka, nie jest to wynik oszałamiający.
Do roboty, do roboty! ;]
terebka - 3 Marca 2012, 12:52
Jeszcze się kijem będziesz przed nimi opędzać, tymi spodenkami ;>
Adrianna - 3 Marca 2012, 12:57
Eee tam, poradzę sobie.
Wszystkie rzucę Wam na żer!
Iscariote - 3 Marca 2012, 13:27
Temat bardzo fajny, jestem ciekaw jak sobie oryginalnie poradzą szortopiszący
dziko - 3 Marca 2012, 22:30
brajt napisał/a | ja napisałem w poniedziałek początek i zakończenie, środek czeka aż się zdecyduję którą wersję wybrać |
Zawsze można zrezygnować ze środka, nie będzie problemu z limitem znaków
Ja też niby już dawno napisałem, ale jeszcze rozważam jakieś siedem zakończeń i czternaście tytułów...
Haskeer - 6 Marca 2012, 21:38
A ja się tak spytam: czy jest jakiś limit tolerancji? Mam tekst liczący 3700 znaków ze spacjami, a skróciłem już chyba najbardziej jak się tylko dało. Czy te kilkaset znaków robi naprawdę taką wielką różnicę?
- Czy jednak nie ma żadnego limitu tolerancji? -
PS
I czemu limit liczony jest ze spacjami ?!
Adrianna - 6 Marca 2012, 21:51
Spacje też znaki ;]
Limitu tolerancji nie będzie, wybacz. Jak dam 200, to ktoś nie będzie w stanie ściąć poniżej 250 itd. 3500 to 3500 (ładna, okrągła liczba... no... prawie ).
I dotarł do mnie kolejny szort!
Łiiiii, normalnie mogę już zorganizować pojedynek xP
Haskeer - 6 Marca 2012, 21:59
Adrianna napisał/a | Spacje też znaki ;]
Limitu tolerancji nie będzie, wybacz. |
Łeee....
No cóż, szkoda.
Ciachamy dalej
Adrianna - 6 Marca 2012, 22:06
Obudź w sobie ducha sadysty i zaraz pójdzie, o!
Haskeer - 6 Marca 2012, 22:13
Żeby tylko nie wyszła masakra piłą mechaniczną...
Ale do 11 jeszcze jest czas, można czytać i zmieniać dowoli
Adrianna - 6 Marca 2012, 22:40
Cytat |
Żeby tylko nie wyszła masakra piłą mechaniczną... | Jak będzie zrobiona na prochach i jej efekty odpowiednio obryzgają białe ściany, to czemu nie?
Powodzenia przy zmianach.
A ja niecierpliwie czekam na następne (po)twory.
Kruger - 7 Marca 2012, 08:49
Haskeer napisał/a | I czemu limit liczony jest ze spacjami ?! |
Zawsze na to dopowiadają: a dasz radę napisać bez spacji?
Tak jest zwyczajowo, praktycznie zawsze gdy mowa o znakach, to ze spacjami.
shenra - 7 Marca 2012, 11:39
Kruger napisał/a | Zawsze na to dopowiadają: a dasz radę napisać bez spacji? | Kim są ci ONI?
Matrim - 7 Marca 2012, 11:53
shenra, lepiej z Onymi nie zaczynaj
|
|
|